België Antwerpen Citytrip Europa Urbex

Street art in Antwerpen: ontdek de mooiste graffiti in het centrum

Wil je de mooiste street art in Antwerpen ontdekken? Dan zit je hier goed! Elk jaar worden meer muren beschilderd met extravagante en uitdagende graffiti, zowel in de binnenstad als ver daarbuiten. Trot Op! trok op verkenning en kwam terug met zes mooie street art wandelingen in Antwerpen, Berchem en Borgerhout.

 

Street Art in Antwerpen - Skull Graffiti by Steve Locatelli, Rise One, ea

Wat een geluk toch dat Antwerpen volstaat met lelijke kale muren. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar na jarenlang opzettelijk niet aan stadsplanning te doen en door een uitgekiend beleid van stedelijke verwaarlozing, zijn we er eindelijk in geslaagd genoeg schrale beschilderbare gevels bij elkaar te sprokkelen om uit te kunnen groeien tot één van Belgiës voornaamste street art steden. Driewerf hoera! Maar liefst 263 officiële straatkunstwerken vallen in en rond Antwerpen te bewonderen, en dat is het hoogste aantal van heel Vlaanderen! Buiten Gent dan, but who really cares about them.

Er valt dus heel wat straatkunst te ontdekken in Antwerpen, en die ligt over alle districten gespreid. Om jullie tere beentjes wat te sparen, zal ik het deze keer daarom enkel over de street art in het centrum van Antwerpen hebben. In mijn arbitraire ogen is dat de binnenstad en het Eilandje, het deel van Borgerhout binnen de singel en het district Berchem tot aan de Groenenhoek. Alles wat daarbuiten ligt – en dat is heel wat – zal ik in een toekomstig artikel aankaarten. Geduld is een schone deugd, zei ons bomma zaliger altijd in mijn verbeelding.

 

Street Art in Antwerpen: ontdek de mooiste graffiti in het centrum

Wie de voornaamste kunstwerken met elkaar wil verbinden, heeft een aantal stevige wandelingen voor de boeg. Best interessante wandelingen trouwens, want heel wat street art in Antwerpen ligt verscholen in woonbuurten waar je anders nooit moet zijn. Om het navigeren wat makkelijker te maken installeer je best twee apps. Net als in m’n stuk over Leuven, raad ik ook hier de Street Art Cities App aan. Daar staan ze allemaal op, inclusief adres om in je gps te steken en een foto om te kijken of het werk in kwestie al dan niet de wandeling waard is. Op de erg handige Antwerp Museum App staat voor een aantal districten een volledige street art wandeling uitgestippeld. Zo weet je meteen waar te beginnen. Alles geïnstalleerd? Dan zijn we weg.

 

1.  Meeting of Styles

Street Art in Antwerpen - Wolf in Sheep's clothing by a squid called sebastian
Street Art in Antwerpen - Meeting of Styles various artists-2
Street Art in Antwerpen - Meeting of Styles

De eerste stop is er eentje voor de luiaards onder jullie. Wie zoveel mogelijk street art in Antwerpen wil zien zonder er ver voor te moeten lopen, zit hier op de juiste plek. Aan het kruispunt van de Plantin en Moretuslei en de Binnensingel, vindt jaarlijks Meeting of Styles plaats. Dat is een evenement dat alle vormen van de straatcultuur (buiten drugs dealen 🙁 ) in de kijker zet. Een leger aan nationale en internationale artiesten komt dan 4.000m2 aan muren in de Vlijtstraat en de Minkelersstraat volschilderen. Het resultaat is magnifiek, en ziet er elk jaar compleet anders uit. De Zomerfabriek, die hier middenin ligt, is trouwens één van de leukste zomerbars van Antwerpen. Helaas is ze dit jaar bijna doorlopend gesloten omwille van – u raadt het nooit – corona.

 

2.  Street art in Antwerpen centrum

Street Art in Antwerpen - Antwerpen by Rise One
Street Art in Antwerpen - Mural for my father by El Mac
Street Art in Antwerpen - Sint-Andries MC's by Smates

In de binnenstad van Antwerpen valt ook heel wat street art te ontdekken. Op de Antwerp Museum App krijg je via de wandeling “Kunst kijken in de stad” de voornaamste werken op een rijtje gezet. Vooral in het Sint-Andrieskwartier (aka de parochie van miserie) ligt heel wat lekkers te wachten: van het nieuwste werk van Matthias Schoenaerts – op de straat gaat hij als Zenith door het leven – tot een kleurrijke ode aan de legendarische Sint-Andries MC’s. Ook rond het Theaterplein, de Groenplaats en de Meir vallen een aantal fantastische werken te ontdekken. Op de Meir zelf kon je tot vorig jaar een magistraal portret van Smug bewonderen, maar helaas verkoos de eigenaar van het gebouw een egale grijze muur boven een internationaal topwerk en is het alweer verdwenen. Je zal maar een lul zijn.

 

3.  Street art op het Eilandje

Street Art in Antwerpen - Eilandje Basje by Djoels, Street Art Antwerp, Treepack, Tizarte
Street Art in Antwerpen - Eilandje Ceepil & K. Shit
Street Art in Antwerpen - Gert & James

Het Eilandje was vroeger één van de triestigste buurten van Antwerpen, maar bloeide de laatste tien jaar volledig open. Ook qua street art kwam er schot in de zaak. Vooral op de bakstenen muren van de Waagnatie en de hangars langs het Kattendijkdok werden een aantal monumentale werken geschilderd, maar ook rond het MAS valt hier en daar iets te ontdekken. Er staat zelfs een portret van godbetert Gert Verhulst en James Cooke op de muur naast Den Batavier. Zo kan het bekendste koppel in BV-land lekker naar hun eigen beeltenis kijken terwijl ze teder de liefde bedrijven tegen de reling van hun jacht. Op romantiek staat geen prijs.

 

4. Straatkunst in Berchem

Street Art in Antwerpen - Cazn Berchem Station
Street Art in Antwerpen - Will to Fly by Smok
Street Art in Antwerpen - Moby Dick by Rise One

Berchem is al sinds jaar en dag één van de voornaamste hotspots voor street art in Antwerpen. De site van Meeting of Styles ligt op Berchems grondgebied, maar ook in de rest van het district valt heel wat moois te bekijken. Ze hebben er sinds kort zelfs een schepen van street art: de illustere Kris Gysels (in de hood ook wel Krissy G genoemd). Een goede plek om aan je wandeling te beginnen is Berchem Station. Op de muren tussen perron 6 en 7 staan een aantal absolute meesterwerken te pronken. Vanuit het station kan je dan richting Groenenhoek wandelen, waar op de muur van het zwembad een gigantische potvis gespoten werd (één van m’n favorieten). Je kan ook richting Brouwerij De Koninck lopen, waar drie monsterlijke duiven op de muur poseren alsof ze net een retestrakke hiphopschijf hebben gedropt – al dan niet met Krissy G als MC. Booyakah!

 

5.  Street art in Borgerhout

Street Art in Antwerpen - Imagination is everything by Joachim
Street Art in Antwerpen - Mala Zimetbaum by Joachim
Street Art in Antwerpen - Earthship by Iota

Als we Filip Dewinter moeten geloven – Vlaanderens favoriete racist – doet Borgerhout het al jaren uitstekend wat straatcultuur betreft. Jammer genoeg uitte zich dat niet meteen in een overvloed aan mooie street art. Vreemd, want voor de rest wordt in het district verbazend veel rond kunst en cultuur georganiseerd. Gelukkig werd daar vorig jaar met Walls of BoHo danig verandering in gebracht. De kunst die er al was werd aangevuld met vijf nieuwe werken, en die zijn zeer te pruimen. Zo schilderde Joachim een massief eerbetoon aan holocaustslachtoffer Mala Zimetbaum op de gevel van een dienstencentrum, en fleurde iOTA! een kale zijmuur in de Kortrijkstraat op met een fantastisch dromerig kleurenspektakel. Wie wil kan nu helemaal van de Dageraadplaats tot voorbij het Krugerplein lopen en om de paar honderd meter een werk bewonderen. Top.

 

6.  De stripmuren van Antwerpen

Stripmuren - Ilah
Street Art in Antwerpen - Stripmuur Willy Vandersteen
Stripmuren - Jef Nys

Voor de laatste wandeling trekken we weer naar het centrum. Ook de kleinsten onder ons kunnen immers kindvriendelijk aan een street art-ontdekkingstocht beginnen. Op twaalf muren in Antwerpen (en eentje in Deurne) staan namelijk voor één keer geen psychedelische taferelen of halfnaakte grieten geschilderd, maar kleurrijke tekeningen van onze eigen striphelden. Suske & Wiske, Kiekeboe, Jommeke, een aantal figuren waarvan ik bij god nog nooit gehoord heb: ze staan allemaal paraat. De grootste concentratie ligt rond de universiteitsbuurt, die dan ook meteen het ideale startpunt is. Moest je me er zien rondlopen, mag je altijd even enthousiast aan het wuiven slaan.

“Antwerpen staat vol prachtige street art. Maar liefst 263 officiële straatkunstwerken vallen in en rond Antwerpen te bewonderen, en dat is het hoogste aantal van heel Vlaanderen! Buiten Gent dan, but who really cares about them.

Zo beste vrienden: jullie kunnen alweer op avontuur. Zes leuke wandelingen vol street art in Antwerpen. Wat is jouw favoriete muurschildering? Welke andere street art steden zou je nog aanraden? Zou je zelf een mooie tekening op je gevel willen? Vind je dat ze al die schilderende nozems beter wat respect voor andermans eigendom zouden moeten bijbrengen? Laat alles lekker los in de commentaren onderaan.

Ondertussen maakte ik een tweede artikel over street art in Antwerpen over straatkunst in Merksem, Deurne en Luchtbal. Dit kan je hier lezen.

Zin om acht totaal onbekende plekjes in Antwerpen te ontdekken? Klik dan hier en hier. Wil je weten waar in Antwerpen je het veiligst bent voor corona? Hier moet je zijn. Goesting in iets lekkers? Lees dan hier m’n stukken over de beste Aziatische, Midden-Oosterse, vegan, Italiaanse of hamburgerzaken in Antwerpen. Wil je ook de rest van België verkennen? Lees dan m’n artikels over De Gaume, Spa, Koksijde, Charleroi, Luik of het Zwin.

 

*Getoonde werken*

Hoofdafbeelding: Skull Graffiti door Steve Locatelli, Rise One, e.a.

Meeting of Styles: Wolf in sheep’s clothing door A Squid Called Sebastian, onderaan: various artists

Antwerpen Centrum: Antwerpen door Rise One, Mural for my Father door El Mac, Sint-Andries MC’s door Smates

Eilandje: Basje door Djoels, Street Art Antwerp, Treepack & Tizarte; Tizarte 2018 door Ceepil & K. Shit (op bevallige wijze van het zicht onttrokken door Esohe Weyden)

Berchem: Stationstekening door Cazn, Will to Fly door Smok, Moby Dick door Rise One

Borgerhout: Imagination is Everything door Joachim, Mala Zimetbaum door Joachim, Earthship door iOTA!

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Philippe Vloeberghs
  augustus 13, 2020 at 9:01 am

  Nihil

  • Reply
   Jonathan Ramael
   augustus 13, 2020 at 9:14 am

   Gene fan? 😀

 • Reply
  Ramael Marc
  augustus 24, 2020 at 5:10 pm

  Goeie blog over street art , misschien eens een wandel zoektocht mee maken .

 • Reply
  Robin
  november 20, 2022 at 11:52 am

  Great roundup, thanks! Love street art, goes way beyond gallery art for me.

  • Reply
   Jonathan
   november 20, 2022 at 11:54 am

   Thanks Robin, great to hear you enjoyed it. 🙂

   • Reply
    Robin
    november 20, 2022 at 12:43 pm

    YW! I will seek out these spots the next time I’m there for sure. I read you other street art post as well, the local pieces usually are more area specific which is always interesting.
    I saw some nice pieces in Alatri, Italy. All the street art (and some gallery art) I saw there was influenced by the huge polygonal walls which surround the old city. As far as I know the only megalithic polygonal structures in Europe are in central Italy.

    • Reply
     Jonathan Ramael
     november 26, 2022 at 10:37 pm

     That would be an interesting one to visit indeed. 🙂

 • Reply
  Raoul
  maart 22, 2023 at 9:02 am

  Interested artists for a project to create graffiti design on a Van in Antwerp? (Ford Transit of 1993). Please send email. raouldea@live.be. thanks

Leave a Reply