België Citytrip Europa

Op weekend in Leuven: acht tips voor een verrassende citytrip

Op zoek naar de leukste bezienswaardigheden in Leuven? Benieuwd wat er in post-coronatijden al te doen is in de voornaamste studentenstad van het land? Trot Op! zocht het voor je uit en kwam terug met acht verrassende tips voor een weekend in Leuven.

 

Weekend in Leuven - Dijlepark

Wat is de tijd toch een wrede minnares. De laatste keer dat ik voor m’n plezier in Leuven was is ondertussen meer dan tien jaar, tien kilo en tien centimeter opgeschoven haarlijn geleden. Een paar keer Marktrock meegemaakt, en daarvoor een aantal wazige kroegentochten met m’n toenmalige Antwerpse studentenclub. Dat zal het voor mij qua beleuvenissen zowat geweest zijn. Aangename stad om eens een stapje in buiten te zetten, dat zeker. De Oude Markt was de langste toog ter wereld, in de fakbars kon je voor een handvol rosse muntjes een tournée générale geven, en als je het allemaal niet meer zag zitten kon je met je portefeuille in de hand op straat in coma vallen zonder hem ’s morgens kwijt te zijn. Het waren stevige feestjes, daar in de vroege jaren 2000.

 

Op weekend in Leuven: acht tips voor een verrassende citytrip

Toen ik er vorig weekend opnieuw stond, leek er op het eerste zicht niet veel veranderd. De terrasjes zaten alweer aangenaam vol, de rokjes waren nog altijd hartverwarmend kort en het centrum bleek nog steeds één van de gezelligste van het land. Toch was niet alles zoals vroeger – corona, weet je wel. De gebouwen van de KUL waren verboden terrein voor al wie geen examens had, en om klokslag één uur was het gedaan met de pret en werd iedereen vriendelijk verzocht het thuis verder op een zuipen te zetten. Van kroeg naar kroeg trekken tot de zon opkomt, zal nog even langer nostalgie moeten blijven – het zij zo. In dit licht leek het me dan ook een goed idee om zoveel mogelijk verrassende en toegankelijke tips te verzamelen waarmee je ook tijdens de coronacrisis een aangenaam weekend in Leuven kan beleven. Enjoy!

 

1.  Leuven Leisure: gidstochten op maat

Weekend in Leuven - Leuven Leisure Bo

Zin om alle interessantste hoekjes van Leuven te ontdekken maar te lam om ze zelf te gaan zoeken? Dan kan je beter een wandel- of fietstocht bij Leuven Leisure boeken. Dit team van vlotte jonge gidsen heeft een hoop verschillende tours in de aanbieding. Van tochten langs de leukste cafés en brouwerijen, tot een wandeling voorbije alle voornaamste bezienswaardigheden en verborgen parels. Je kan zelfs het water op om het hele Dijleland te verkennen. Mijn charmante gids Bo bleek een vat vol kennis en erg behulpzaam, en leidde ons via allerlei verdoken shortcuts langs plaatsen die we anders nooit gevonden zouden hebben. In hun kantoor op de Tiensestraat kan je ook fietsen huren en allerlei vreemde bieren kopen. In één ervan zit witloof en het is daadwerkelijk lekker. www.leuvenleisure.com

 

2.  The Key Club: een geheime cocktailbar voor levensgenieters

Weekend in Leuven - The Key Club

De volgende plek gaan zelfs heel wat Leuvenaars niet kennen. En gezien ik er enkel over mocht schrijven zonder het adres te vermelden, zal je er zelf naar op zoek moeten. Ergens in het centrum ligt achter een deur in een donker studentencafé een prachtige binnenplaats verborgen. Daar vind je The Key Club: een sfeervolle cocktailbar vol lampjes, planten en zeteltjes. De cocktails zijn classy en niet overdreven duur, er wordt swing uit de roaring twenties gedraaid en je kan er indien gewenst ook dikke sigaren paffen. Volgens mij is dit de enige echte speakeasy in Leuven. Ze hebben er zelfs een Eddy Wally-cocktail en een vijvertje met goudvissen. Reserveren valt aan te raden. www.facebook.com/TheKeyClubLeuven

 

3.  Verborgen groen in het centrum van Leuven

Weekend in Leuven - Groot Begijnhof

Leuven is veel meer dan de universiteit, het stadhuis en de cafés. Er liggen ook heel wat mooie parken over het centrum verspreid, en wie enkel komt om te feesten loopt er zo voorbij. Het Dijlepark bijvoorbeeld, is een rustige plek rond een idyllische vijver die je vanaf de straatkant niet ziet liggen (en waar volgens mij heel wat afgesmost wordt). Het Groot Begijnhof is – de naam verraadt het enigszins – een van de grootste en mooiste van z’n soort in het land, en ook de Kruidtuin valt enkel indrukwekkend te noemen en zet de minieme Antwerpse Botaniek totaal voor schut. Ook buiten de ring valt best wat natuur te ontdekken. De Vijvers van Bellefroid bijvoorbeeld, werden pas recent door de stad overgenomen en zijn nu toegankelijk voor het grote publiek.

 

4.  Wuif eens naar Jeroen Meus

Weekend in Leuven - Dagelijkse Kost

Ook fan van Dagelijkse Kost? Zit je elke dag vol spanning voor de buis terwijl Jeroen Meus alweer een Vlaamse klassieker uit z’n potten tovert? Dan zie je ook iedere keer een paar random figuren door het raam loeren, waardoor de arme mens alles moet laten vallen om hen van een vriendelijke wuif te voorzien, en vervolgens het risico loopt zijn patatjes aan te laten branden. Ook jij kan nu één van deze figuren zijn! Het enige dat je daarvoor moet doen is langs ’s mans studio in de Schrijnmakersstraat lopen en hopen dat hij met een opname bezig is. Ziedaar, je smoel vereeuwigd op de nationale televisie. Dat had je bomma zaliger nooit durven dromen!

 

5.  Barbóék: drink een koffie bij een goed boek

Weekend in Leuven - Barboek

Geen Meus te bespeuren? Geen paniek! Vlak naast zijn studio ligt immers Barbóék – inclusief accentjes. Dat is een gezellige boekenwinkel waar je ook van een koffie of een stuk taart kan genieten. In de hele – verrassend grote – ruimte vind je comfortabele hoekjes en zeteltjes terug waar je je net gekochte boeken kan beginnen lezen. De ultieme hipsterplek dus: lekker wat doen alsof je Hugo Claus begrijpt terwijl je in schijnbaar diepe concentratie van je latte macchiato sipt tot de juiste potentiële match voorbij trippelt. Heerlijke vondst, die in Antwerpen best navolging mag krijgen. www.barboek.be

 

6.  Street Art Cities: ontdek wat straatkunst

Weekend in Leuven - Street Art Vos

In Leuven valt – net als in een aantal andere Vlaamse steden – een hele catalogus aan verbluffende street art te bewonderen. Wie daar ietwat efficiënt langsheen wil wandelen, installeert best de Street Art Cities app. Die leidt je via een handige interactieve kaart de hele stad door van kunstwerk naar kunstwerk. Zo kan je van in Heverlee, door het centrum, helemaal tot in het mooie Kessel-Lo kuieren. Ook Antwerpen, Gent en Hasselt zijn al op de app te vinden.

 

7.  Hal 5: een industriële ontmoetingsplek

Weekend in Leuven - Hal 5

Vlak achter het station van Leuven ligt sinds een paar jaar Hal 5. Dat is een nieuwe venue in de oude spoorweghallen, die men helemaal heeft omgetoverd in een levendige stedelijke ontmoetingsplek. In het gebouw zijn nu verschillende restaurants, een hoop voedingszaken (waaronder een uitstekende bio-bakker), enkele organisaties ter ondersteuning van de lokale gemeenschap, een bewegingshal en een evenementenruimte gevestigd. Toplocatie, en bij deze valt er nu ook aan de “verkeerde” kant van het station iets te beleven. www.hal5.be

 

8.  Drink unieke bieren in Brouwerij De Coureur

Weekend in Leuven - Brouwerij De Coureur

Om tijdens je weekend in Leuven pinten te kunnen hijsen hoef je je niet te beperken tot de Oude Markt en omstreken. In Kessel-Lo – en nog maar net open – ligt immers Brouwerij De Coureur. Die wordt gerund door een vriendelijk koppel dat de passie voor het brouwen te pakken kreeg toen ze in Chicago woonden. Na de historische verkiezing van de eerste oranje president besloten ze snel weer naar het vaderland te verhuizen om er in een ruime garage een kleine brouwerij in koersthema te starten – perfect voor passerende wielertoeristen. De bieren die hier getapt worden kun je nérgens anders krijgen, zelfs niet op fles in de brouwerij zelf. Zeker eens bezoeken. www.brouwerijdecoureur.be

“Voor een straf weekend in Leuven hoef je het einde van de coronacrisis niet af te wachten. Ook vandaag valt er al heel wat te beleven.”

Ziedaar, je volgende trip naar Leuven is alweer geregeld. Een hele lijst vol tips en bezienswaardigheden die je zelfs in volle coronacrisis kan bezoeken. Ben ik een aantal verborgen parels vergeten? Staat jouw favoriete café of restaurant er niet bij? Werd jouw portefeuille wel al eens gepikt toen je in een dronken coma op straat lag? Stort dan even lekker je hart uit in de commentaren onder het artikel.

 

Op weekend in Leuven: verblijf

Weekend in Leuven - Pentahotel

Tijdens mijn weekend in Leuven sliep ik in het mooie Pentahotel. Dat ligt vlakbij de voornaamste feeststraten en op twee minuten wandelen van het Stadhuis en de Oude Markt. Het is een hip hotel voor hippe mensen met een kleurrijke lounge, ruime kamers en een uitgebreide fitness. Alles is er conform met de huidige coronamaatregelen. Ze gaven er met hun gratis take care pakketjes en de felle bestikkering zelfs een funky twist aan.

Als steun voor de mensen die ons de voorbije maanden hebben rechtgehouden – en dan heb ik het over het personeel in de ziekenhuizen en woonzorgcentra, niet over de politici – kwam Pentahotels met een speciale korting op de proppen voor iedereen die in de zorg werkt. Deze geldt nog tot het einde van het jaar. Moesten meer bedrijven zo’n actie opzetten, zouden deze mensen beter af zijn dan met de Bongobon voor bewezen diensten die ze van onze regering hebben gekregen.

Zin om na Leuven een paar andere Belgische bestemmingen te ontdekken? Lees dan m’n artikels over De Gaume, Luik, Spa en Charleroi. Ook in Antwerpen, Brugge, Koksijde en Borgerhout valt heel wat te beleven.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Marc
  juli 5, 2020 at 5:17 pm

  Tof relaas over Leuven . Ik ben er als kind vaak geweest , heb er familie wonen die ik al van in mijn jeugd niet meer gezien heb . Door jouw blog denk ik eraan eens terug naar een deel van mijn kindertijd te gaan en zowel de stad als mijn familie te bezoeken .

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juli 5, 2020 at 10:46 pm

   Ver is het niet he. Gewoon doen. 😉

 • Reply
  David
  juli 10, 2020 at 3:13 pm

  Waar is de bovenste foto genomen ? De rest ken ik allemaal, maar dat parkje ken ik nog niet.

 • Reply
  David
  juli 10, 2020 at 3:36 pm

  Ah ik had het niet herkend, mooie foto!

 • Reply
  gouden aanrecht kraan met uittrekbare slang
  oktober 6, 2020 at 3:24 pm

  Je hebt een leuke blog en er is hier veel goede informatie!

Leave a Reply