België Europa Wallonië

Dromen van de Gaume: kamperen in de Belgische Provence

De Gaume ligt in het meest zuidelijke punt van België, en dat laat zich op verschillende manieren voelen. Het is een opeenvolging van groene heuvels en dichte bossen, waar hier en daar gezellige dorpjes en spectaculaire kastelen in verscholen liggen. Trot Op! kampeerde in Camping de la Semois in een authentieke Engelse dubbeldekker, en bezocht vier van de grootste bezienswaardigheden van de Gaumestreek.

 

De Gaume - Roche a l'Appel

Driewerf jochei: we zijn weer een beetje vrij! De lockdown is verleden tijd. De terrasjes staan terug buiten, de Meir loopt vol idioten zonder masker en Tinder heeft opnieuw enig nut. Om de zomer na deze eenzame maanden feestelijk in te zetten, besloot ik twee van de meer toonbare vrienden uit m’n bubbel uit te nodigen op weekend naar een voor mij onbekend stuk België. De Gaume is een prachtige en relatief onontgonnen streek die zich in het uiterste zuiden van Wallonië tussen Luxemburg en Frankrijk nestelt. In tegenstelling tot de grillige Ardennen beschikt de Gaumestreek – Belgisch Lotharingen voor de professoren onder ons – over een zacht en aangenaam glooiend landschap. Het is de zonnigste regio van het land, en dat uit zich in vruchtbare verzichten vol wijngaarden, weilanden en bossen. Ideaal materiaal voor een stevige roadtrip dus.

 

Wat te doen in de Gaume: kamperen in de Belgische Provence

Buiten Virton vind je in de hele Gaume geen stad van enige omvang. Het zijn vooral charmante dorpjes en oude kastelen die over de streek verspreid liggen. Wie een vleugje Zuid-Frankrijk wil ervaren zonder daarvoor een roteind te moeten rijden, komt er hier het dichtste bij. In sommige gehuchten waan je je echt in de Provence. Wat onze eigen trip betrof, besloot ik geen hotel te boeken maar er een camping uit te pikken. En gezien ik op Werchter al genoeg in lekkende tenten mocht liggen, koos ik voor een iets uniekere accommodatie. Dat bleek een excellente zet. Onze eerste post-corona trip – mondmaskers en handgel braaf in de rugzak gestoken – was een schot in de roos.

 

1.  Camping de la Semois: slaap eens in een dubbeldekker

Gaume - Camping de la Semois dubbeldekker
De Gaume - Camping de la Semois keuken
De Gaume - Camping de la Semois bed

Onze slaapplaats lag aan de rand van Camping de la Semois: een bosrijk terrein aan de oevers van de gelijknamige rivier, op een paar kilometer van de Franse grens. Hier werd een authentieke Engelse dubbeldekker uit de jaren zestig volledig opgepoetst en omgebouwd tot een logeerplek voor het hele gezin. Beneden vind je een aparte kamer met een tweepersoonsbed, twee enkele bedden, een douche en een toilet. Boven werd een keuken en een ruime zithoek geïnstalleerd. De deuren schuiven nog steeds open alsof je opstapt bij een halte, en zelfs de belknopjes aan het plafond werken nog – niet tegen je kinderen zeggen als je ooit een oog wil dichtdoen.

“De Gaumestreek barst van de mooie kampeerplekken. Wij kozen met Camping de la Semois voor de meest unieke van allemaal.”

Heb je iets tegen het openbaar vervoer, dan kan je of je eigen tent meesleuren, of kiezen voor een luxe boomhut, een tipi, een zigeunerwoonwagen of een Mongoolse yurt om in te slapen. Verveling is hier geen optie. Florenville ligt vlakbij, en op de camping zelf kan je kajakken, vissen, mountainbiken en paardrijden. Je hoeft zelfs geen Frans te spreken, want de hele zaak wordt gerund door een vriendelijke Nederlandse dame waarvan je ook vuurkorven kan huren om menig zwoele zomeravond mee in te zetten. Haal die gitaar maar al boven. www.campingdelasemois.be

 

2. Drink een echte Belgische trappist in de Abdij van Orval

De Gaume - Abbaye Orval

Wat doet een mens zoal ter ontspanning, als hij celibatair is en half de dag moet zitten bidden? Bier brouwen, zat worden en cantussen houden in de kelder zo blijkt. Gelukkig maar dat veel paters er destijds zo over dachten, anders zouden we vandaag de dag heel wat slechtere pinten drinken. De Abdij van Orval – waar nog steeds één van de zes officiële Belgische trappisten wordt gebrouwd – werd in haar 900-jarige geschiedenis meermaals tot op de grond afgebrand. De laatste keer gebeurde dit door de vrolijke Fransen – haha – van de Franse revolutie. Het duurde tot 1926 voor de nieuwe versie er stond, en dat werd een gigantisch complex.

“In de Gaume wordt met Orval één van de zes officiële trappisten van België gebrouwd, en de abdij waar dit gebeurt is één van de voornaamste bezienswaardigheden van de streek.”

Wie de hele abdij wil zien moet z’n leven beteren en hier op bezinning trekken, want het gros van de gebouwen en binnenplaatsen is niet toegankelijk voor gewone bezoekers. Wat je wel kan bewonderen zijn de indrukwekkende ruïnes van de originele site, een mooie kruidentuin, een kloostermuseum en een expositie over het bier. Proeven kan verderop in l’Ange Gardien, waar ze Orval van de tap schenken. www.orval.be

 

3. Torgny: bezoek het zonnigste dorp van België

De Gaume - Torgny wijn

Het piepkleine Torgny is één van Wallonië’s mooiste dorpen, en meteen ook het meest zuidelijke dorpje van het land. Het wordt door een beboste heuvelrug beschut tegen de elementen, en beschikt zodoende over z’n eigen microklimaat. Dat zorgt niet alleen voor het hoogste aantal zonuren van heel België, maar ook voor de perfecte condities om wijn te telen. Torgny staat niet voor niets bekend als “La Petite Provence Belge”. Zowel de wijngaarden als de kleurrijke oude huisjes maken het plaatje compleet.

Toen wij er arriveerden – wat had je gedacht? – regende het in het zonnigste dorp van België echter oude wijven dat het geen naam meer had. Gelukkig was de plaatselijke brasserie al open, en konden we op wat lokale kaas en salami knabbelen tot het weer opklaarde. Ondanks de regen, zag het er hier daadwerkelijk uit alsof alles rechtstreeks uit Zuid-Frankrijk werd overgevlogen. Overal staan bloemen en druiventakken, en er vallen meer dan vijftig prachtige gevels uit de 18e en 19e eeuw te bewonderen. Zodra de covid-crisis helemaal gaat liggen, kan je trouwens weer naar hartenlust gaan proeven bij de lokale wijnboeren. En dat is natuurlijk nooit mis geschoten.

 

4. La Roche à l’Appel: natuurpracht in de Gaume

De Gaume - Roche a l'Appel klim

Wie er vijf minuten doorheen rijdt merkt al snel dat de Gaumestreek niet van de lelijkste is. Je kan er kilometerslang over slingerwegen door uitgestrekte bossen cruisen, en op veel plaatsen kan je ze ook gaan verkennen. De meest tot de verbeelding sprekende natuurwandeling is waarschijnlijk die naar de top van La Roche à l’Appel in het bos van Muno. Hier steek je in een heuvelachtig woud een schijnbaar eeuwenoud stenen bruggetje over, om vervolgens via een smal paadje een voor België vrij indrukwekkend rotsmassief te beklimmen. Eens boven, word je beloond met een prachtuitzicht over de Ardense bossen rondom.

“Ook België beschikt over een aantal echte natuurschatten, en de Gaume is daar geen uitzondering op.”

La Roche à l’Appel zelf ligt vrij dicht bij de plek waar je je wagen dient achter te laten, maar er werden door het bos verschillende wandelroutes uitgestippeld die eveneens de moeite waard zijn. Je moet er soms even naar zoeken, maar ook België heeft een aantal fantastische natuurschatten in de aanbieding.

 

5. Bezoek de monumentale burcht van Godfried van Bouillon

De Gaume - Kasteel van Bouillon

Bouillon ligt officieel net niet meer in de Gaume, maar is veel te mooi om links te laten liggen. Het stadje zelf ligt in een bocht van de Semois en is toeristisch en erg gezellig, maar de ultieme trekpleister is natuurlijk de massieve burcht die vanop een rots boven alles uittorent. Het kasteel van Bouillon is waarschijnlijk het meest imposante bolwerk uit de middelleeuwen dat ons in België nog rest. Bijna duizend jaar geleden was dit de zetel van Godfried van Bouillon, één van de leiders van de eerste kruistocht, en de man die na de bevrijding – lees bloederige plundering – van Jerusalem, de sleutel van de heilige stad in handen kreeg. Hij kon er net geen jaar van genieten alvorens redelijk gruwelijk de pijp uit te gaan. Dommage Fromage.

 “Het kasteel van Bouillon is waarschijnlijk het meest imposante bolwerk uit de middeleeuwen dat ons in België nog rest.”

Over het levensverhaal van brave Godfried leer je alles tijdens de audiovisuele show in de Archeoscoop. Deze bezoek je best alvorens naar de eigenlijke burcht te trekken: je krijgt een combiticket en het zal je inleving verhogen. Het kasteel zelf is een doolhof van gangen, kerkers, immense gewelven en uitgestrekte binnenplaatsen. Wie over de twee smalle bruggetjes de grote poort binnenloopt en vervolgens de moordgaten in het plafond opmerkt, beseft meteen hoe volstrekt onmogelijk het was deze burcht in Godfried’s tijd te kraken. De man kon er op twee oren slapen.

 

Ziedaar, je weet weer wat te doen in de Gaume. Heb je er zelf nog iets aan toe te voegen? Ben ik een aantal bezienswaardigheden vergeten? Waar moet ik de volgende keer naartoe? Wat is jouw favoriete bestemming in Wallonië? Laat het allemaal op me los in de commentaren onderaan.

Tijdens het organiseren van m’n weekend in de Gaumestreek, werd ik geholpen door de immer ravissante Morgane van Wallonië-België Toerisme. Hun officiële website biedt een schat aan informatie over alle Waalse bestemmingen. Heb je zelf een leuke foto van Wallonië gemaakt? Deel hem dan op de sociale media met de hashtag #walloniewenkt. www.walloniebelgietoerisme.be

Wil je extra comfortabel slapen tijdens het kamperen? Koop dan een mooie hangmat van Tropilex.

Zin om na de Gaumestreek een aantal andere stukjes van Wallonië te ontdekken? Lees dan m’n artikels over Luik, Spa en Charleroi. Ook in Antwerpen, Brugge, Koksijde en Borgerhout valt heel wat te beleven. Zoek je het liever wat verder? Lees dan alles over Aruba, Oslo, Taipei of New Delhi.

 

 

You Might Also Like

22 Comments

  • Reply
    Rosie
    juni 18, 2020 at 9:12 am

    Goeie tips om onze ‘staycation’ weer wat aangenamer te maken

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juni 18, 2020 at 11:10 am

      Ge moest al vertrokken zijn! ^^

  • Reply
    Ellen
    juni 18, 2020 at 11:18 am

    Wat een ongelooflijk mooie dubbeldecker! Daar wil ik ook wel eens mee op reis gaan. Bedankt voor wederom een zeer fijn artikel, Jonathan.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juni 18, 2020 at 11:28 am

      Jij bent altijd welkom op mijn bus Ellen ^^

  • Reply
    Erik
    juni 18, 2020 at 11:36 am

    Tip voor onderweg (net niet in de Gaume zelf): de N884 van Bertrix naar Sainte-Cécile (over Herbeumont) is een zeer mooie route (door het Foret de Chiny), en op zich ook een heel leuke weg om over te rijden (al zou het hier en daar een nieuw laagje asfalt kunnen gebruiken en moet er in de zomer opgepast worden voor camperende jeugdbewegingen).

    • Reply
      Erik
      juni 18, 2020 at 11:41 am

      Is trouwens ook een heel goede uitvalsbasis, er zijn redelijk wat interessante uitstappen net over de grens in Frankrijk (Sedan, Charleville-Mézières, Montmédy).

      • Reply
        Jonathan Ramael
        juni 18, 2020 at 11:49 am

        Helaas was de Franse grens nog afgesloten toen ik er was. Had anders ook wel een paar dingen over de grens bezocht die me de moeite leken. 🙂

  • Reply
    Steven
    juni 18, 2020 at 12:02 pm

    Wauw, geweldige streek. Mooi artikel Jonathan!

  • Reply
    Stef
    juni 18, 2020 at 12:05 pm

    Sweet, ziet er daar schoon uit

  • Reply
    Cath
    juni 18, 2020 at 2:41 pm

    Damn, die natuurfoto’s!
    En zo ontdekken we weer een nieuw stukje België…

  • Reply
    Joëlle
    juni 18, 2020 at 6:02 pm

    Coole kampeerplek! Wat meer bijgeleerd over de Gaume streek. Waarvoor dank!

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juni 18, 2020 at 6:15 pm

      Graag gedaan Joëlle, veel kastelen daar ze. 😉

  • Reply
    Christophe
    juni 18, 2020 at 11:03 pm

    Mijn favoriete streek in de Ardennen. De vergelijking met Zuid-Frankrijk is volledig terecht.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juni 18, 2020 at 11:54 pm

      Ja prachtig he, technisch gezien behoort het wel niet tot de Ardennen maar tot Lotharingen. ^^

  • Reply
    Marc
    juni 21, 2020 at 6:18 pm

    Mooi artikel over een trip in België , met prachtige foto’s en een beschrijving die mij aanzet om met eigen ogen te gaan genieten van deze streek in eigen land die je laat denken dat je ergens in Frankrijk bent .

    • Reply
      Campo
      juni 24, 2020 at 7:13 pm

      Gaume is mijn favoriete streek in België! Heeft een heerlijk micro klimaat! Herbeumont met camping la moulin willaime is hemeld,! Chiny fantastisch mooi dorpje met een geweldige slager en een kleine winkel waar je met een pot je droge voeding kan halen! Ook fantastische kruidenthee! Ik kan niet genoeg reclame maken voor deze prachtige streek! Of eigenlijk ssst laat het ons geheim zijn! Het is er zo heerlijk rustig…

  • Reply
    Peter
    juni 21, 2020 at 6:27 pm

    Leuk artikel , toffe bus , je mag mij altijd vragen om eens mee op zo’n weekend te gaan .

  • Reply
    Johanna
    juni 22, 2020 at 11:00 pm

    Sounds/looks definitely interesting!
    Thanks for the tips

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juni 24, 2020 at 1:43 pm

      You’re welcome ^^

  • Reply
    Mary
    juli 24, 2020 at 10:16 am

    who’s the hot guy in the blue T-shirt? Available? Just checking…

    • Reply
      Jonathan Ramael
      juli 24, 2020 at 11:03 pm

      That is me, Jonathan Ramael. ^^

  • Reply
    Mary
    juli 24, 2020 at 10:17 am

    who’s the hot guy in the blue T-shirt? Available? Just checking…

Leave a Reply