België Antwerpen Citytrip Gastronomie

De beste Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen

Ben je op zoek naar de beste Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse restaurants in Antwerpen? Zin in de ultieme falafelschotel, de lekkerste Libanese mixed-grill of de zoetste Marokkaanse specialiteiten? Dan zit je hier goed, want je gaat zo meteen vijf geweldige zaken leren kennen.

 

Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Falafel King

Jawel beste vrienden: het zijn spannende tijden. Nadat we vorige week de beste Aziatische restaurants van Antwerpen in de schijnwerpers zetten, is het nu de beurt aan hun collega’s uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Buiten misschien de Hollanders, die met hele legioenen wekelijks de parking van de Kinepolis komen bezetten, zijn de meesten van onze nieuwere Antwerpenaars oorspronkelijk immers uit die contreien afkomstig. En in tegenstelling tot onze maatjes vretende noorderburen – als ik ooit iets over kaaskroketten schrijf weet ik je te vinden Joop – brachten deze lieve mensen wél een hoop lekker eten met zich mee. Het gevolg hiervan is een uitgebreid assortiment aan gezellige zaken waar je lekker Marokkaans, Turks, Libanees, Joods en alles wat daartussen zit kan gaan eten. Na een grondige analyse van het aanbod kwam ik tot een eerste lijst van vijf leuke Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen. Wees gerust: er zullen er nog volgen.

 

De beste Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen

Die selectie maken bleek opnieuw geen sinecure. De meeste restaurants zijn tot nader orde nog steeds gesloten door de – ondertussen toch redelijk vervelend wordende – coronacrisis. Uitgebreid gaan smikkelen zat er niet in, en dus liet ik me ook deze keer vooral leiden door m’n eigen ervaringen. De vele tips die na m’n vorige artikel binnensijpelden zullen worden opgenomen in deel twee. Het belooft een culinair verantwoorde zomer te worden. Geniet er dus van, blijf braaf je handjes wassen en probeer het kwijlen op je toetsenbord tot een minimum te beperken. Heb je trouwens zin om tussen je schransbuien door ook wat minder gekende plekken in Antwerpen en Borgerhout te ontdekken? Klik dan hier, hier of hier voor een paar erg onderhoudende oudere stukjes van ondergetekende. Go on, you know you want to.

 

1. Falafel King: Hail to the King, baby!

Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Falafel King

De eerste zaak in deze lijst is een must. Falafel King groeide de voorbije jaren uit tot een absoluut begrip in Borgerhout. Dit kleine maar fijne restaurant ligt vlak naast De Roma, en wie niet goed oplet loopt er zo voorbij omdat het er langs buiten uitziet als een standaard kebabzaak. Toch wordt hier met voorsprong de beste falafel van heel Antwerpen verkocht. Alles – zelfs het brood – wordt ter plekke vers bereid, de King zelf is extreem vriendelijk en voor acht euro schuift hij al een hele schotel voor je neus. Er valt veel meer te bestellen dan falafel: heel wat andere klassiekers uit de Palestijnse keuken staan hier op het menu. Wie het einde van de lockdown niet meer wil afwachten hoeft trouwens niet te wanhopen. Afhalen kan vandaag ook al. Je moest al vertrokken zijn. www.falafelking.be

 

2. Msemen: Marokkaanse pannenkoeken in de binnenstad

Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Msemen

Msemen is een relatief nieuwe zaak tussen de hipsterwinkels van de Hoogstraat. Hier worden traditionele Marokkaanse pannenkoeken verkocht. Daar smijt je geen siroop of bruine suiker tussen, maar een hele hoop andere dingen naar keuze. Mijn favoriete combo is een mix van pikante olijven, honing en geitenkaas. Wie grote honger heeft kan er – je leeft immers maar één keer – nog wat brewats of harira bijbestellen. Perfecte stek voor een snelle lunch. Gezien de eigenaar een vlotte kerel is die graag filosofeert over allerlei random onderwerpen, is blijven plakken echter ook altijd een optie. Als je daadwerkelijk iets interessant te vertellen hebt, krijg je er misschien zelfs een tas muntthee bij. www.facebook.com/msemenA/

 

3. Libanezza: Libanese specialiteiten uit moeder’s keuken

Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Libanezza
Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Libanezza

“Hebt u zin in wat goed vlees, rep u naar de Libanees!” Het is een universele wijsheid voor iedereen die al iets van de wereld heeft gezien, en in Antwerpen is het niet anders. Libanezza ligt eveneens in de Hoogstraat, en is een gezellig restaurant dat een vrij volledig overzicht van de Libanese keuken biedt. Geen chique toestanden hier, maar stevig gekruide, goed gevulde borden zoals ze thuis worden geserveerd. Boek een tafel met wat vrienden, bestel een hoop verschillende gerechten en deel alles met elkaar om vervolgens tot ’s morgens de stad in te trekken. Met honger stap je hier niet buiten. www.facebook.com/Libanezza/

 

4. Gojo: lekker, Ethiopisch en zonder bestek

Midden-Oosterse Restaurants in Antwerpen - Gojo
Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - Gojo

Inderdaad, jij aardrijkskundig wonder jij: Ethiopië ligt niet in het Midden-Oosten. Het ligt er echter dicht genoeg bij in de buurt om mijn luie zelf er geen apart artikel over te doen schrijven, en daar kan ik persoonlijk wel mee leven. Gojo is een sfeervol Ethiopisch restaurant op de Sint-Katelijnevest, en er komen eten is een aparte ervaring. Ook hier kan je schotels delen met je tafelgenoten. Een hoop smakelijke gerechtjes wordt dan gepresenteerd op een grote hartige pannenkoek, die je meteen als geïmproviseerd bestek mag gebruiken. Jep, hier eet je lekker met je handen, en dat werkt eerlijk gezegd bevrijdend. Bovendien komen zowel vegetariërs als pure vleeseters hier helemaal aan hun trekken. Misschien wel niet boeken voor een eerste date. Die vettige sausvingers ga je achteraf moeten thuishouden. www.gojoantwerp.be

 

5. From Syria with love: sociaal verantwoord leren koken

Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - From Syria with Love
Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen - From Syria with Love

Laten we eerlijk zijn: Syrië kwam het voorbije decennium niet bepaald op de meest positieve manier in het nieuws. De laatste zaak op dit lijstje wil daar verandering in brengen, en terzelfdertijd ook een aantal Syrische huisvrouwen empoweren. Technisch gezien is From Syria with Love geen restaurant, maar een waardevol sociaal project. Yara – een jonge vrouw uit Damascus – verzeilde als vluchteling in België en besloot haar passie voor de Syrische keuken en cultuur met de rest van Antwerpen te delen. Samen met vier andere Syrische vrouwen startte ze een cateringdienst gefocust op traditionele – voornamelijk vegetarische – gerechten. Dat bleek een groot succes, en al snel begonnen ze ook kooklessen te organiseren voor geïnteresseerde groepen.

Het eten is heerlijk (de humus is fantastisch), de prijzen zijn heel democratisch en alles wordt vers en met de glimlach bereid. Omdat er tegenwoordig geen events georganiseerd mogen worden, kan je nu en waarschijnlijk tijdens het hele zomerseizoen ook bestellingen afhalen in hun keuken op de Gitschotellei. Lekker eten en prachtige mensen: wat wil je nog meer? www.fsyriawlove.com

“Antwerpen beschikt over een hoop geweldige Midden-Oosterse restaurants. De truc is de juiste te vinden.”

Et voilà, vijf geweldige Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen. Je kan weer even verder. Ken je zelf nog leuke zaken? Heb ik je favoriet gemist? Heb je nog tips voor andere culinaire artikels? Laat alles los in de commentaren onderaan. Volgende keer ga ik trouwens op zoek naar de beste Italiaanse chefs.

Zoek je je Midden-Oosterse restaurants liever niet in Antwerpen maar wel op locatie? Klik dan hier voor m’n artikels over Singapore, Aruba, Edinburgh en Hanoi. In België op zoek naar een bestemming? Ook in Brugge, Spa, Koksijde, Luik en Charleroi valt heel wat te doen.

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Gerrit
  november 2, 2020 at 2:10 pm

  Sorry, de beste falafel van ’t stad is beni falafel, Lange Leemstraat. https://benifalafel.be/en

 • Reply
  Fa
  februari 6, 2023 at 8:31 pm

  De Noord-Afrikaanse keuken heeft niets te maken met de keuken uit het Midden-Oosten en is heel verschillend van elkaar. Weeral niet te begrijpen waarom dit bij elkaar gezet wordt.. zucht… Noord-Afrika behoort tot de Afrikaanse keuken, mocht je tijdens aardrijkskunde niet goed hebben opgelet.

  • Reply
   Jonathan
   februari 6, 2023 at 8:35 pm

   In het kort: omdat het artikel destijds anders niet lang genoeg zou geweest zijn en er toen nauwelijks iets open was wegens lockdown. Maar omdat je het zo lief vraagt, denk ik er aan de Marokkaanse restaurants er uit te halen en toe te voegen aan het artikel over Afrikaanse restaurants dat ik twee jaar later heb geschreven.

Leave a Reply