Op zoek naar de beste Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen? Smacht je naar de lekkerste falafelschotel of de smeuïgste hummus? Zin in de meest exquisiete Libanese, Joodse, Turkse of Syrische specialiteiten? Maak je borst dan maar nat en je ceintuur alvast los, want het wordt vreten geblazen.
Zijn het verdorie geen spannende tijden, beste vrienden? Nadat we vorige keer de voornaamste Aziatische zaken in de schijnwerpers hebben gezet, is het nu de beurt aan de beste Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen – en dat zijn er heel wat. Ik weet namelijk niet of iemand het al opgemerkt heeft, maar een aanzienlijk deel van de Antwerpenaren heeft Midden-Oosterse roots. Het gevolg daarvan is dat Filip Dewinter ’s nachts al jaren slapeloos naar het plafond ligt te staren, maar vooral dat er in het Antwerpse een groot en divers aanbod aan Midden-Oosterse restaurants uit de grond is geschoten. Dat is een goeie zaak, want in tegenstelling tot ingeweken Hollanders wiens culinaire geletterdheid zich beperkt tot als een soort rare pelikaan gepekelde vis door hun keelgat te laten binnenglijden, weten deze brave mensen wel hoe lekker eten hoort te smaken. Je kan er maar van profiteren, zeg ik dan.
De 10 beste Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen
Dat eten is trouwens even divers als Antwerpen zelf, en gaat van simpele falafel of kebab tot heerlijke Jiddische, Libanese en Syrische gerechten. Het was dus zoeken geblazen om door de bomen het bos te zien, maar het is me met wat hulp uiteindelijk toch gelukt. In quasi elk zaak op de lijst werd ik trouwens uitzonderlijk hartelijk ontvangen, en kreeg ik soms hele schotels onder de neus geschoven terwijl ik op voorhand had gezegd om niets te voorzien – waarvoor dank. Ik ga er weer vijf kilo mogen aftrainen, maar het heeft me wel gesmaakt.
“In Antwerpen werd de laatste jaren een groot en divers aanbod aan Midden-Oosterse restaurants uit de grond gestampt. Dat is een goede zaak, want in tegenstelling tot ingeweken Hollanders wiens culinaire geletterdheid zich beperkt tot als een soort rare pelikaan gepekelde vis door hun keelgat te laten binnenglijden, weten deze brave mensen wel hoe lekker eten hoort te smaken”
Wie trouwens op zoek is naar Marokkaanse zaken, verwijs ik graag door naar m’n artikel over Afrikaanse restaurants. Vroeger stonden ze gezellig mee in dit lijstje, tot een paar oplettende lezers me er op wezen dat Marokko niet in het Midden-Oosten ligt, maar weldegelijk een kilometer of 3.500 verder in Noord-Afrika (dat is de afstand Brussel-Moskou plus 1.000km). Daarom heb ik ze hier verwijderd en toegevoegd aan het even appetijtelijke en hierboven gelinkte artikel. Voor ieder wat wils.
*Laatst geüpdatet in maart 2023. Nieuwe suggesties? Drop ze in de commentaren onderaan.
1. Falafel King: de beste falafels van Antwerpen
Falafel King groeide de voorbije jaren uit tot een absoluut begrip in Borgerhout (ontdek trouwens hier nog vier leuke plekjes in Boho). Dit kleine maar fijne restaurant ligt vlak naast De Roma, en wie niet goed oplet loopt er zo voorbij omdat het er langs buiten uitziet als je standaard kebabzaak. Toch worden hier waarschijnlijk de beste falafels van heel Antwerpen verkocht. Alles – zelfs het brood – wordt ter plekke vers bereid, de King zelf is extreem vriendelijk en voor tien euro schuift hij al een hele schotel voor je neus. Er valt veel meer te bestellen dan falafels: heel wat andere klassiekers uit de Palestijnse keuken staan op het menu. Absolute must voor wie lekker wil gaan eten op een klein budget. www.falafelking.be
2. BijTutti: Syrische specialiteiten met een uitzicht
Syrië kwam het voorbije decennium niet al te vaak op een positieve manier in het nieuws. Om daar lokaal verandering in te brengen begon Yara – een jonge vrouw uit Damascus – een jaar of vier geleden met From Syria with Love. Dat was een sociaal project om de Syrische keuken in de kijker te zetten, en om tegelijkertijd ook een aantal Syrische huisvrouwen een aangename job te geven. Je kon er gerechten afhalen, ze caterden voor feesten en bedrijven, en organiseerden ook kooklessen. Omdat het gebouw verkocht werd, moesten ze vorig jaar de deuren sluiten. From Syria with Love bestaat nog steeds als cateringbedrijf, maar samen met haar vriend Mazen opende Yara met dezelfde staf een echt restaurant op de negende verdieping van coworking space C-Hive op de Mechelsesteenweg. In BijTutti kan je zowel snel komen lunchen als uitgebreid dineren of aperitieven, en dat alles met een schitterend uitzicht over de stad vanop het dakterras. Zonder twijfel een bezoek waard, zeker als de zon schijnt. www.fsyriawlove.com
3. Salt & Mint: ontbijt en brunch vanuit het hele Midden-Oosten
Amal, de lieve zaakvoerder van Salt & Mint in de Zurenborgwijk, heeft Marokkaanse roots. Dit kleurrijke restaurantje dat zes jaar geleden opende, staat dan ook bekend om z’n Marokkaans ontbijt. Normaal gezien zou ze daarom niet in dit lijstje terecht mogen komen – regels zijn regels – maar het toeval wil dat je hier zowat het hele Midden-Oosten op je bord kan krijgen. Zin in een Turks of Libanees ontbijt? Perfect mogelijk! Een Perzische brunch? Check! Een schotel vol gemixte Midden-Oosterse tapas? Hou me tegen! Dit is één van de gezelligste plekken voor een brunch of ontbijt in Antwerpen, en elke schotel die je krijgt is genereus gevuld en tot in de puntjes verzorgd. Aanrader. www.saltandmint.be
4. Shuk: Midden-Oosterse street food in het centrum van Antwerpen
Shuk is een piepklein maar erg aangenaam familierestaurantje op de Katelijnevest, waar men allerlei elegante Midden-Oosterse streetfoodgerechten aanbiedt. De zaak wordt gerund door Molly en Ika, een koppel dat zowel in Parijs, Tel Aviv als de VS heeft gewoond en altijd aan het koken is gebleven. Shuk opende vlak voor de coronacrisis, dus dat was even slikken, maar ondertussen zit het er elke middag stampvol. Je kan hier eenvoudige dingen zoals falafel en (fantastische) hummus bestellen, maar ook een hoop unieke mezze, waarvan veel opties vegetarisch zijn. Hun doel is om de markten van Tel Aviv en Jerusalem tot op je tafel te brengen, en hoewel ik daar zelf nog nooit geweest ben ga ik er vanuit dat ze daar prima in geslaagd zijn. www.shuk.be
5. Si Bon: Libanese delicatessen in Antwerpen-Noord
Op naar de andere kant van de stad in Antwerpen Noord nu, waar met Si Bon een klein maar heel populair Libanees delicatessenwinkeltje tegenover het oude Stuivenbergziekenhuis ligt. Ook deze zaak wordt volledig familiaal gerund. Komen eten kan je hier niet, maar een hele hoop Libanese gerechten aan extreem democratische prijzen mee naar huis nemen kan des te meer. Alle klassieke schotels die moeder de vrouw vroeger thuis maakte, worden hier nu aangeboden. Wat ze ook in huis hebben zijn vier verschillende soorten falafel en een hoop snacks die je op een ander niet meteen vindt. En dat aan prijzen waar je bij wijze van spreken bijna zelf niet voor kunt koken. Altijd even binnenlopen als je in de buurt bent dus. www.sibonantwerpen.be
6. Hoffy’s: de perfecte introductie tot de Joodse keuken
Hoffy’s ligt vlakbij het Centraal Station in de Lange Kievitstraat en is het bekendste Jiddische restaurant van Antwerpen, België en misschien wel Europa. Alles is (uiteraard) koosjer en wordt geprepareerd volgens de spijswet van de Thora. Je kan hier zowel gerechtjes kopen voor thuis als in het restaurant zelf dineren. Wie zoveel mogelijk dingen tegelijkertijd wil proeven kan voor het ontdekkingsmenu kiezen, vol typische gerechten als gefilte fish, matseballen en sefardische kip. Wie ook de Joodse buurt wil ontdekken kan hier trouwens een gids boeken om in groep door de straten te trekken. Daarna wordt er natuurlijk lekker gegeten, en kan je alle vragen die je nog moest hebben rustig stellen. www.hoffys.be
7. Zaytouna: Libanese take-away in Deurne
Zaytouna is een Libanees restaurant dat tijdens de eerste lockdown opende op de oude Herentalsebaan in Deurne. Normaal gezien is dat niet het meest gelukkige tijdstip om een zaak te beginnen, maar gezien men hier puur aan take-away doet zijn ze er niet bepaald slechter van geworden. Binnenkort kan ter plaatse komen tafelen trouwens ook, want de achterzaal wordt verbouwd tot een gezellige plek om te zitten. De zaak wordt gerund door Hussein, een vriendelijke man met een Palestijnse vader en een Libanese moeder. Hij maakt de gerechten klaar die hij zelf vroeger kreeg voorgeschoteld, met hier en daar een eigen twist. Het overgrote deel van het menu is vegetarisch (en vaak ook vegan). Wie graag meteen alles eens proeft, kan voor €55 een Beiruti Box voor twee bestellen. Ik heb er ééntje de deur zien uitgaan en die mensen gaan een dag of twee niet meer moeten eten. www.zaytounacuisine.be
8. Cotmeh: Koerdische keuken bij het Park Den Brandt
Cotmeh is een sfeervol Koerdisch restaurant achter Park Den Brandt, dat geleid wordt door Bülent Oztürk. Da’s niet enkel een restaurateur, maar ook een scenarist en filmregisseur. Qua sfeer en stijl zit het hier dus wel snor. De gerechten die je geserveerd krijgt, werden grotendeels geïnspireerd door z’n jeugd in Turkije: huiselijke Koerdische gerechten die vroeger thuis op tafel kwamen (ik begin hier een patroon te zien). Dat gaat van bulgurkroketten (met lamsvlees gevuld) tot opgevulde aubergines, verschillende soorten lammacun en een hoop soepen en salades. Duurzame gerechten met eerlijke ingrediënten, waar je indien gewenst ook een glas natuurwijn bij kan drinken. Niet aan twijfelen. www.cotmeh.be
9. Humm: Midden-Oosters én vegan op de Dageraadplaats
Hou je je ontdekkingstocht graag veganistisch? Trek dan naar Humm op de Dageraadplaats. In dit mooi ingerichte restaurant worden de beste vegan gerechten uit de Midden-Oosterse keuken klaargemaakt, met als specialiteit natuurlijk – wie had het durven denken – hun eigen hummus. Die is erg smakelijk, maar daar stopt het niet. Je kunt er ook een Midden-Oosters ontbijt of een hoop verschillende deelgerechtjes bestellen. Zowel de koffie, de frisdrank als de wijnen zijn organisch, en het bier wordt gemaakt door een lokale brouwer en op traditionele wijze gefermenteerd. Wie gezond en ethisch verantwoord uit eten wil, weet bij dezen waarnaartoe. www.humm.love
10. KWAT: kebab met een draai aan
Met een eerste date afgesproken om op restaurant te gaan, maar eigenlijk gewoon zin in een stevige kebab? Geen nood, want bij KWAT in de Hoogstraat kan je met een gerust hart exact gaan eten waar je zin in hebt – met potentieel nieuw lief en zonder in affronten te vallen. Hier hebben ze in een leuke moderne setting van de standaard kebab en durum een gourmetversie gemaakt. Je kan alles tussen je broodje steken van gewone kebab tot pulled chicken, tonijn, steak en zelfs scampi’s. Allemaal verzorgd gepresenteerd met lekkere side dishes. Waar wacht je nog op? www.kwat.be
Et voilà: tien geweldige Midden-Oosterse restaurants in Antwerpen. Je kan er alweer even tegen. Ken je zelf nog leuke zaken die hier zouden passen? Heb ik je favoriet gemist? Wil je dat ik een ander segment van de markt beschrijf? Laat het me allemaal weten in de commentaren onderaan.
Meer trek in Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, vegan of hamburgerzaken in Antwerpen? Zin in een lekkere koffie? Lees m’n artikels achter de links.
Zoek je je Midden-Oosterse restaurants liefst ver buiten Antwerpen? Klik dan hier voor m’n blog posts over Eswatini, Doornik, Kreta, Interlaken of Amsterdam.
7 Comments
Gerrit
november 2, 2020 at 2:10 pmSorry, de beste falafel van ’t stad is beni falafel, Lange Leemstraat. https://benifalafel.be/en
Fa
februari 6, 2023 at 8:31 pmDe Noord-Afrikaanse keuken heeft niets te maken met de keuken uit het Midden-Oosten en is heel verschillend van elkaar. Weeral niet te begrijpen waarom dit bij elkaar gezet wordt.. zucht… Noord-Afrika behoort tot de Afrikaanse keuken, mocht je tijdens aardrijkskunde niet goed hebben opgelet.
Jonathan
februari 6, 2023 at 8:35 pmIn het kort: omdat het artikel destijds anders niet lang genoeg zou geweest zijn en er toen nauwelijks iets open was wegens lockdown. Maar omdat je het zo lief vraagt, denk ik er aan de Marokkaanse restaurants er uit te halen en toe te voegen aan het artikel over Afrikaanse restaurants dat ik twee jaar later heb geschreven.
Tom
november 11, 2023 at 9:48 amJe kan altijd Boker Tov nog toevoegen aan deze mooie lijst 😉
Jonathan Ramael
november 16, 2023 at 1:49 pmZal tegen eindejaar nog eens een updaterondje doen. 😉
Evelien
april 7, 2023 at 8:20 amWat een toffe omschrijving van Si bon.
Jonathan Ramael
april 12, 2023 at 9:44 pmIk doe m’n best! 🙂