België Europa Uitgelicht Wildlife

Het Zwin: vogelen voor gevorderden

Het Zwin Natuurpark is België’s bekendste vogelreservaat, en dus meteen ook de ideale plek om aan het vogelspotten te slaan. Trot Op! werd er uitgenodigd om de nieuwste verrekijkers van Swarovski Optik te testen, en dat werd een leuke bedoening.

 

Vogelspotten in het Zwin - Landschap

Je zou het me niet geven, maar ik ben een vogelaar van het eerste uur. Of ik nu vogel op het strand of in het bos, achter de hoek of in één of ander ver buitenland: het maakt me helemaal niet uit. Toen ik vorige week werd uitgenodigd om in het Zwin Natuurpark wat met de laatste nieuwe snufjes van Swarovski Optik te komen spelen – gerenommeerd fotograaf weet u wel – hoefde ik daar dan ook niet lang over te twijfelen. Swarovski maakt buiten juwelen en horloges ook state-of-the-art verrekijkers, en dat is essentieel materiaal voor elke zichzelf respecterende vogelaar. En gezien ik sinds mijn kindertijd niet meer in het Zwin was geweest – toch één van de oudste en bekendste natuurreservaten van België – leek dit me het perfecte excuus voor een aangenaam dagje vogelen aan de Belgische kust. Yeah baby, yeah!

 

Het Zwin: vogelen voor gevorderden

Vooraleer ik in Knokke-Heist m’n ding kon gaan doen, diende ik eerst een paar apps te downloaden. De toekomst is immers digitaal, en daar vormt vogelen geen uitzondering op. De dG app verbindt je gsm met de Digital Guide. Dat is de laatste nieuwe verrekijker van Swarovski, waarover later meer.

“Met de Merlin Bird ID app kan je elke vreemde vogel die je tegenkomt onmiddellijk met je telefoon identificeren. Gedaan met voor aap staan omdat je dacht dat er een zilvermeeuw in plaats van een koksmeeuw met je frisco is gaan vliegen.”

De Merlin Bird ID app zorgt er dan weer voor dat je met je telefoon elke vreemde vogel die je tegenkomt kan identificeren. Ofwel neem je een foto van je gevederde vriend en krijg je onmiddellijk te zien waar je naar kijkt; ofwel gist de app na het stellen van een aantal vragen naar de juiste soort. “Is het een grote vogel? Zit hij naast een vijver? Komt hij sissend en blazend als een razende maniak op je afgevlogen?” Bam! Het is een dikke vette gans, mijn beste: lopen geblazen! Ik testte deze nieuwe spitstechnologie de voorbije dagen uitvoerig, en moet de eerste foute suggestie nog tegenkomen. Voor dit vernuftige programmatje heb ik aldus veel app-reciatie – gelieve me zo snel mogelijk op de bek te slaan voor het maken van deze grap.

 

Great tits
Jonathan Ramael met verrekijker

Zo spotte ik bijvoorbeeld al onmiddellijk een koppel “great tits” in het raamkozijn van de overburen (zie foto links, viezerik).

 

De Swarovski Digital Guide: in close-up naar de toekomst kijken

Jonathan Ramael met grote lens
Jonathan Ramael met Digital Guide

Stiekem – ondanks alle kleutermopjes over vogelen die ik zonet uit m’n mouw schudde – ken ik eigenlijk geen ene moer van verrekijkers. Wanneer ik zelf in het wild naar dieren zoek, bekijk ik die steevast door het glas van mijn trouwe 600mm telelens (zie boven, en nee van enige compensatie is geen sprake). Met een verrekijker kan je namelijk geen foto’s nemen, en fotograaf zijnde is dat toch een stevige tekortkoming. Ik ben er – zoals men in de volksmond zegt – vet mee.

“Met de Digital Guide van Swarovski kan je niet alleen foto’s naar je telefoon doorsturen, je kan er ook mee filmen en zelfs livestreamen.”

Fout! Stop met in het verleden te leven! Met de Digital Guide kan je namelijk niet alleen foto’s nemen en ze onmiddellijk naar je telefoon doorsturen, je kunt er zelfs mee filmen en livestreamen. Zo kan iedereen die min of meer in je buurt staat rechtstreeks mee door je lens kijken, zonder dat jij je peperdure nieuwe verrekijker aan de vettige plakhanden van je kluns van een kind moet toevertrouwen. Heerlijk! Het beeld dat je door de lens ziet is trouwens ongemeen helder. En gezien het om verder niet verklaarde redenen een eenogig toestel is, kunnen ook piraten en zelfs cyclopen er zonder enige beperking genot aan beleven. Volgens mij is dit m’n beste promopraatje ooit.

 

Vogelspotten in het Zwin - Eend

Volgens de Merlin Bird ID app is dit een eend. En wie ben ik om dat in twijfel te trekken?

 

Er waait een nieuwe (z)wind in het Zwin

Regenweer in het Zwin

Tijd om het even over het Zwin zelf te hebben. De laatste keer dat ik hier stond, moet tijdens een erg uitgeregende familiezomer aan de kust geweest zijn. Ik was een jaar of tien en herinner me voornamelijk regen, plassen en laarzen die in het slijk bleven steken. In die tijd viel er nog een redelijk triestige dierentuin te bezoeken, vol vogelsoorten die in deze streek eigenlijk niet thuishoorden. Vandaag is dit – gelukkig – al lang verleden tijd.

“Het Zwin is op twintig jaar tijd enorm veranderd. Weg is de dierentuin vol vogels die er geografisch niet thuishoren. In de plaats daarvan kwam een modern bezoekerscentrum, mooi aangegeven wandelroutes, heel wat nieuwe kijkhutten en een forse uitbreiding van het park.”

Die zoo is ondertussen al jaren dicht, waardoor van kooien geen sprake meer is. In plaats daarvan werd een modern bezoekerscentrum neergepoot. Binnen vind je een interactieve tentoonstelling over trekvogels – mijn favoriete soort vogel – die vooral kinderen moet kunnen boeien. Ze leren er digitaal vliegen, en kunnen een ei uitbroeden met enkel de warmte van hun kleine klamme handjes. Alweer iets van die bucketlist geschrapt. Op het dak staat bovendien een uitgebreid kijkplatform met telescopen, van waarop je grote delen van het park kan zien.

 

Kuieren langs de koeien

Vogelspotten in het Zwin - Ooievaar

Dit gebeurt er wanneer de ooievaar langskomt en je kleine te dik is.

Er veranderde nog veel meer in het Zwin. Vorig jaar werd er 110 ha aan het natuurpark toegevoegd. Het hele gebied is nu 770 ha groot (waarvan het grootste deel trouwens in Nederland ligt). De wandeling die ik er vorige week maakte liep niet over het natte slikken en schorrengebied dat ik me meende te herinneren, maar over weelderige groene grasvelden waar hier en daar stroompjes door meanderden. Er graasde zelfs een hele kudde koeien. Lag het aan het seizoen of ben ik onderweg ergens verkeerd gelopen? Vraag het me niet. Feit is wel dat ik niets uit mijn kinderlijke herinneringen herkende. Het geheugen haalt soms vreemde toeren uit.

 

Het Zwin - Ooievaarsjong

Het nieuwe Zwin mag in ieder geval gezien worden, en biedt nu alles wat je van een modern natuurreservaat mag verwachten. Mooi aangegeven wandelroutes, een nieuw fietspad dat je dwars door het park van Knokke naar Cadzand leidt, en strakke nieuwe kijkhutten waarvan er eentje je zelfs op ooghoogte van de ooievaarsnesten brengt. Overal lopen trouwens gidsen rond die je met de nodige schwung en kennis een hoop bijleren. Er werd zelfs een blotevoetenpad voor kinderen aangelegd, zodat ze vrolijk door het slijk kunnen plonzen en wat energie kwijt kunnen spelen als preparatie voor de lange rit huiswaarts. Op vijventwintig jaar kan er veel veranderen, en soms zelfs ten goede.

 

Vogelspotten in het Zwin: praktische informatie

Wil je zelf op bezoek in Natuurpark Het Zwin, dan vind je hier alle nodige informatie: www.zwin.be.

Lig je liever op het strand in Knokke-Heist, klik dan hier: www.myknokke-heist.be.

Alles wat je weten wil over Swarovski Optik vind je achter onderstaande link. De Digital Guide kost zo’n €2.000. Dat zijn redelijk wat centen, maar weinig hobby’s blijven goedkoop eens je er volledig voor gaat. €2.000 is wat men gemiddeld neerlegt voor een redelijk professionele camerabody of lens. www.swarovskioptik.com

Dank trouwens, aan de lieve meiden van de Glenaki Travel Angels om me uit te nodigen op hun eerste echte post (nu ja) corona evenement. Sorry voor alle flauwe mopjes.

De foto’s van mezelf met allerhande verrekijkers in de handen, werden gemaakt door Frederic Paulussen. www.fredericpaulussen.be

Wil je ook eens in het buitenland gaan vogelspotten, dan is Malawi de ideale bestemming. Lees hier en hier de artikels die ik er vorig jaar over schreef.

Zin om na het Zwin een paar andere Belgische bestemmingen te ontdekken? Lees dan m’n stukken over Leuven, De Gaume, Luik, Spa en Charleroi. Ook in Antwerpen, Brugge, Koksijde en Borgerhout valt heel wat te zien.

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Stefan
    juli 20, 2020 at 2:50 pm

    ziet er leuk uit, misschien is naartoe gaan met de kindjes!

  • Reply
    Anja De Haen
    juli 20, 2020 at 5:12 pm

    Alweer… Een tof artikel!

  • Reply
    Jonathan Ramael
    juli 20, 2020 at 11:36 pm

    Ik doe m’n best Anja! :p

  • Reply
    Marc
    juli 22, 2020 at 4:37 pm

    Dit is ook weer een stukje België dat ik eens moet gaan bezoeken !

Leave a Reply