Antwerpen België Citytrip Europa Urbex

Street Art in Antwerpen: Merksem, Luchtbal en Deurne

In het tweede deel van ons Street Art in Antwerpen verhaal, zetten we onze tocht door de koekenstad voort buiten het echte centrum en strijken we neer in Merksem, Deurne en de Luchtbal om ook daar de mooiste straatkunst te ontdekken.

Street Art in Antwerpen - Deurne

Ja beste lezers, het blijven verdorie zinderende tijden voor reisjournalisten. Het aantal onderwerpen waar nog over te schrijven valt mag dan met de dag verder krimpen, bij de pakken blijven zitten is geen optie. Zelfstimulatie is belangrijk in tijden van isolatie, en gezien jankend naar de muren staren na een tijd toch wat verveelt, besloot ik m’n stalen ros op te springen om jullie opnieuw te vergasten op wat mooie Antwerpse straatkunst. Geen dank, geen dank!

Mijn eerste stuk over street art in Antwerpen beperkte zich tot het centrum, Berchem en Borgerhout. Deze keer besloot ik wat verder op ontdekking te gaan. Voorzichtig trok ik de natuurlijke barrière van de Singel over, om in de winterkoude de donkere buitenwijken van het Antwerpse te verkennen. Wonderbaarlijke plekken zijn dat, waar de dieren nog praten, de nineties nooit gestopt zijn en depressie en afgedragen Adidastrainers het straatbeeld domineren. Hold on to your butts: het belooft een gure rit te worden.

 

Street Art in Antwerpen: Merksem, Luchtbal en Deurne

Ok, misschien overdrijf ik een beetje. Ook in de meer archaïsche districten van Antwerpen valt immers heel wat te beleven – zeker wat street art betreft. Om het jezelf wat makkelijker te maken, raad ik zoals altijd aan de Street Art Cities app te downloaden. Zo kan je handig alle muren met foto, adres en gps-coördinaten op een interactief kaartje terugvinden en je favorieten er zo uithalen. Ook de website van de stad zelf stippelde een aantal wandelingen uit. Alles in gereedheid gebracht? Dan zijn we weg!

 

1.  De Luchtbal

Street Art in Antwerpen - Luchtbal
Street Art in Antwerpen - Luchtbal
Street Art in Antwerpen - Luchtbal

*Betreft de foto linksonder: F*ck you, Gino! 

 

De Luchtbal – net als bij De Limburg is het lidwoord hier verplicht – is een wijk in het noorden van Antwerpen gekneld tussen de haven, de E19 en de Oude Landen. Je kent ze van de Kinepolis die er naast ligt, van de Familie Backeljau en van helemaal niets anders. Uitgestrekt langs de Noorderlaan – de enige baan ter wereld waar het altijd tegenwind is voor elke fietser – liggen er een paar van de meest deprimerend uitziende woontorens van de hele stad naast elkaar. Wie wat verder de wijk intrekt ontdekt echter positievere dingen. Hier wordt duidelijk aan de sociale cohesie gewerkt. Tussen de torens in liggen gemeenschappelijke moestuintjes met kippen, een aantal culturele centra en heel wat mooi aangelegde open ruimte voor sport en spel.

“De Luchtbal – net als bij De Limburg is het lidwoord hier verplicht – is een wijk in het noorden van Antwerpen gekneld tussen de haven, de E19 en de Oude Landen. Je kent ze van de Kinepolis die er naast ligt, van de Familie Backeljau en van helemaal niets anders.”

Ook qua street art valt hier een hoop te bezichtigen – zelfs tot in de woonblokken toe. Op de muur van het station Antwerpen Luchtbal staat een gigantische mural van Steve Locatelli en Derm, en ook in het station werden heel wat werken geschilderd – jammer genoeg vaak beklad door iets minder begaafde artiesten. Ook dieper in de wijk richting Ekeren vind je her en der beschilderde muren. Met Tour Elentrik kan je trouwens ook een hoop kleurrijke elektriciteitskasten afvinken. Perfect voor een aangename wandeling in een buurt waar je anders misschien nooit komt.

 

2.  Merksem

Street Art in Antwerpen - Merksem
Street Art in Antwerpen - Merksem
Street Art in Antwerpen - Merksem

Misschien ligt het aan mij of aan de prachtige uitstraling van de Bredabaan, maar Merksem lijkt me niet meteen het meest idyllische district van Antwerpen te zijn. Toegegeven: er liggen een aantal mooie parken in verstopt en het districtshuis werd al in menig Hollywoodfilm opgevoerd, maar voor de rest blijft het er qua toeristische trekpleisters toch relatief magertjes. Je kan in het leven nu eenmaal niet alles hebben. Waar Merksem echter wel in uitblinkt, is de grote hoeveelheid street art die over het hele grondgebied uitgespreid ligt. Van de prachtige mural ter ere van Julie Van Espen aan het kanaal, tot een aantal grote en tot de verbeelding sprekende werken in het centrum. Ook in de buurt van de dokken – mooie industriële locatie voor foto’s trouwens – werden een heel aantal muren beschilderd, en op en rond het ziekenhuis in het noorden van het district zijn ook een paar enorme tekeningen te vinden. Wie hier alles gezien wilt hebben trekt maar beter een paar stevige stapschoenen aan.

 

3.  Deurne: buurt Sportpaleis

Street Art in Antwerpen - Deurne
Street Art in Antwerpen - Deurne
Street Art in Antwerpen - Deurne

Nog zo’n plek die niet meteen tot de verbeelding spreekt is de wijk tegenover het Sportpaleis. Niet alleen is er van degelijke groene ruimte nauwelijks sprake en ligt de buurt versmacht tussen drukke verkeersaders; de arme zielen die er wonen moeten tijdens elke Night of the Proms een maand lang dat absolute schijtnummer van John Miles aanhoren – oh the humanity. Gelukkig werd het straatbeeld ondertussen opgefrist met wat leuke street art. Op de muur van klimzaal Wallstreet werd bijvoorbeeld een koppel vrij intimiderende duiven geschilderd; iets verder spoot iemand een semi-geslaagd portret van Muhammad Ali naast eentje van Napoleon Dynamite – waarom ook niet, ik ben fan – en een eind verder in de wijk vind je een paar gigantische vissen en een hoop andere psychedelische creaturen. Zelfs de façade van Cinema Rix werd van een abstract laagje kleur voorzien en ziet er nu veel leuker uit. Music was my first looooooove, and it will be my laaaaaast! Music of the futuuuuure! Music of my aaaaass!

 

4.  Deurne: buurt Herentalsebaan

Street Art in Antwerpen - Deurne
Street Art in Antwerpen - Deurne
Street Art in Antwerpen - Deurne

Wie vanaf Cinema Rix via het Cogelsplein – lekkere hamburgers daar – richting oude Herentalsebaan fietst, komt al snel in een iets fotogenieker deel van Deurne terecht. Dat komt voornamelijk omdat je het Rivierenhof door moet, en dat is een van de mooiste parken van Antwerpen – zware accidenten veroorzaakt in dat verkeersparkje als kind. Eens hier voorbij kan je opnieuw heel wat graffiti spotten. Aan het AZ Monica staat een gloednieuwe ode aan de mensen van de zorg, op een schoolgebouw in de buurt vind je twee enorme kinderportretten en naast een parking langs de Herentalsebaan staat een erg mooie tekening van een spelend kind door Larsen Bervoets. Het paadje langs het voetbalveld dat richting Boterlaarbaan loopt, werd trouwens langs beide kanten volledig volgespoten. Ideale plek om zelf wat te gaan oefenen.

 

Zo, je hebt weer wat om handen om de lockdown mee door te komen. Wat is jouw favoriete schildering in Antwerpen? Ben ik plekken vergeten? Ben je een Franky van de Luchtbal en noemt iedereen je al 25 jaar een onnozel manneke? Laat het allemaal los in de commentaren onderaan.

Ik schreef deze zomer leuke stukjes over Leuven en Mechelen waar ook heel wat street art in terugkomt. Zin om wat coronavrije plekjes in Antwerpen te verkennen? Ontdek ze hier en hier. Altijd al eens in je blote kont op hotel willen gaan? Lees dan m’n avonturen in het enige naakthotel van België.

 

*Getoonde werken*

Hoofdafbeelding: Jungle smurf door Wilson

Luchtbal: Fashion city door Steve Locatelli & Future train door Derm (grote afbeelding), Kind in gevangenisplunje door Bustart, Leave your mark door Matthew Dawn en lelijk gekrabbel door Gino (f*ck you, Gino). 

Merksem: Happy Bunch door Smok, Beauty beneath the Mask door Joachim en Nils Westergard, Growth door Artoon & Treepack

Deurne Sportpaleis: Lion’s roar door Linksone, Dead Fish door Kanter Dhaenens en Ekster, Stop Global Warming door Bird.

Deurne Herentalsebaan: These heroes wear masks door Bird, Andromeda ook door Bird, en Playing kid door Larsen Bervoets.  

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Marc
  januari 30, 2021 at 5:02 am

  Tof artikel , knappe foto’s van prachtige kunst .

  • Reply
   Jonathan Ramael
   januari 30, 2021 at 11:59 am

   Merci! 🙂

Leave a Reply