België Antwerpen Citytrip Europa Gastronomie

Het beste van Borgerhout: vier verrassende plekjes in het spannendste district van Antwerpen

Wat te doen in Borgerhout: Borgerrio

Het is geen geheim: Borgerhout heeft in bepaalde kringen niet de beste naam. Gelukkig voor ons bevinden die kringen zich voornamelijk niet in Boho zelf, en zitten ze vol mensen die hun deur niet meer uit durven van zodra het volk buiten wat donkerder wordt. Kunnen er een hoop dingen beter? Natuurlijk, waar niet? Dat verandert echter niets aan de realiteit, en die zegt dat Borgerhout een van de levendigste, kleurrijkste en jongste districten van Antwerpen is. De sociale mix is hier een feit, buren betekenen nog iets en er gebeuren onvoorstelbaar veel creatieve dingen. Er valt ook heel wat te doen. De Roma is één van de mooiste concertzalen van het land, Borgerrio is één van de leukste evenementen van het jaar en op het terras van Bar Leon werd al menig levensverhaal verteld (en hipstergriet binnengedraaid).

 

Wat te doen in Borgerhout: vier verrassende tips voor de meerwaardezoeker

Ook aan minder bekende plekken is er geen gebrek. Toen ik een tijd geleden een oproep postte op BOHO 2140 – overigens de enige Antwerpse Facebookgroep waar men elkaar niet constant verbaal naar het leven staat (het zijn gezellige tijden) – was de respons overweldigend. Uit alle reacties selecteerde ik vier zaken die ik zelf de moeite vond en waarvan ik dacht dat de meeste mensen buiten het district ze niet zouden kennen. Er blijft echter meer dan genoeg materiaal over voor een tweede artikel in de toekomst – niet boos worden als jouw favoriet er nog niet bij zit. Trek dus alvast je multiculturele stoute schoenen aan en zet eens een stapje buiten de vertrouwde gordel van de Leien. Ze bijten er niet.

“Het is geen geheim: Borgerhout heeft in bepaalde kringen niet de beste naam. Gelukkig voor ons bevinden die kringen zich voornamelijk niet in Boho zelf, en zitten ze vol mensen die hun deur niet meer uit durven van zodra het volk buiten wat donkerder wordt.”

 

1. De Centers Borgerhout: Ga eens winkelen onder een treinspoor

Wat te doen in Borgerhout: De Centers Borgerhout
Wat te doen in Borgerhout: Brouwerij Cabardouche in de Centers
Wat te doen in Borgerhout: The Popcycle

Weet je waar ik heel erg blij van word? Van vergane, uitgewoonde oude gloriën weer helemaal op te zien fleuren van zodra iemand ze een tweede kans geeft. Je ex is daar een mooi voorbeeld van – oh snap! – maar ook de bogen onder de treinberm langs de Singel. De ruimtes onder de sporen lagen er lang treurig bij en deden dienst als verpauperde garages, maar een jaar geleden werden er een aantal volledig opgeknapt. Sinds kort vormen de zogenaamde Borgerhout Centers op de Engelselei de nieuwe thuisbasis van een bonte verzameling van vijftien kleine ondernemers.

“De Centers in Borgerhout vormen een hele nieuwe winkelstraat op een plaats waar anderhalf jaar terug geen hol te zien viel: zou dat niet ongelofelijk aangenaam zijn?”

Zin in verse, biologische limonade? Kom maar af! Altijd al een custom made eikenhouten arcadekast willen hebben? Hier zijn ze te krijgen! Het aanbod is verrassend gevarieerd: van een houtbewerker en een pottenbakker tot een ijslollyzaak, een tweedehandswinkel voor kinderkleding en zelfs microbrouwerij Cabardouche. Als het project aanslaat worden er iets verder nog meer centers opgefrist. Borgerhout krijgt zo een hele nieuwe winkelstraat op een plaats waar anderhalf jaar terug geen hol te zien viel: is dat niet ongelofelijk aangenaam? Kom dus maar snel van die luie reet van je af en ga er wat koopjes doen. Allen daarheen! www.facebook.com/centersborgerhout/

 

2. Bezoek het kleermakersparadijs van Solderie Stunt

Wat te doen in Borgerhout: Mevrouw Baert in Solderie Stunt

Vergeet Fortnite, XTC en de existentiële angst voor een verdwenen toekomst die we met z’n allen lekker voor hun neus hebben opgevreten: naaien, stikken en breien is waar de jeugd vandaag écht van wakker ligt. Maar waar haal je de beste spulletjes om goed voorbereid aan deze evergreens van de vrijetijdsbesteding te beginnen? Wel, op de Turnhoutsebaan 74 om precies te zijn. In deze straat – de pompende slagader van Borgerhout waar de hele wereld te koop is – ligt een winkeltje waarvan je er anno 2019 niet veel meer zal vinden.

“Solderie Stunt in Borgerhout is een ouderwetse eenmanszaak die al bijna veertig jaar door één dame wordt opengehouden. Je vindt er alles wat je ooit ook maar nodig zou kunnen hebben om kleren in elkaar te stikken.”

Solderie Stunt is een ouderwetse eenmanszaak die van vloer tot nok volgepropt werd met alles wat je ooit ook maar nodig zou kunnen hebben om kleren te maken. De winkel wordt al sinds midden jaren tachtig opengehouden door de erg mondige en ondertussen 73-jarige Mevrouw Baert, en hoewel een mens te midden van deze uitmuntende chaos al snel de draad kwijt raakt – see what I did there? – weet zij alles altijd perfect liggen. Voor modestudenten en theatermakers is dit een echte schatkamer. Omdat heel wat van de waren uit stockverkopen van al lang verdwenen winkels komt, vind je hier dingen die je quasi nergens anders nog kan krijgen. Uniek.

 

3. Borgo Gelato: lik eens aan een echt Italiaans ijsje

Wat te doen in Borgerhout: ijs eten in Borgo Gelato
Wat te doen in Borgerhout: Borgo Gelato eigenaar Koen Speltincx

Toen ik m’n oproep online plaatste, kwam één suggestie meer terug dan alle anderen. Zo vaak zelfs, dat er volksopstanden zouden zijn uitgebroken moest ik ze niet in dit artikel hebben gestoken. Bij deze dus. In de Sint-Jansstraat, vlakbij het Krugerplein, werd een jaar of twee geleden Borgo Gelato geopend. In dit ondertussen immens populaire ijssalon wordt – de naam gaf het voor de globetrotters onder ons al even weg – volgens de kunst gemaakt Italiaans ijs verkocht. Dat maakt men trouwens met echt fruit en fairtrade ingrediënten, moest je het je afvragen.

“Borgo Gelato is een immens populair Italiaans ijssalon in hartje Borgerhout, dat ondertussen tot de absolute toppers van groot Antwerpen mag worden gerekend.”

Alles wordt hier dagelijks vers geproduceerd, waardoor er bijna altijd andere smaken te koop staan. Voor de mensen die liever ijs eten dat niet van geperste baby zeehondjes gemaakt werd (it’s the secret extra yummy ingredient, kids) zijn er altijd ook vegan varianten beschikbaar. Omdat men hier niet met bolletjes maar met hoorntjes van verschillende groottes werkt, kan je trouwens naar believen smaken combineren zoveel je maar wil. Perfecte plek voor een eerste date dus. Trakteer ze lekker op een biologisch ijsje, trek dan naar de vlakbij gelegen Roma om er iets erg alternatief te gaan bekijken zodat ze weet wat voor een man van de wereld je wel niet bent, en keer dan terug naar het nog dichterbij gelegen terras van Bar Leon om er te doen waarvoor het er gezet werd. Ook in Borgerhout ben ik je wingman van dienst. High five! www.borgogelato.be

 

4. Pepper & Mint: in Borgerhout eet je bij de mensen thuis

Wat te doen in Borgerhout: Hilde aan het fornuis in Pepper & Mint
Wat te doen in Borgerhout: een bord lekker eten in Pepper & Mint

Smaakt het eten eigenlijk ergens beter dan bij moeder thuis? Wel bij andere mensen thuis natuurlijk, dat spreekt voor zich! Je hoeft er niet mee af te wassen en het risico op een spontane tentoonstelling van je meest gênante babyfoto’s is er over het algemeen veel kleiner. In Borgerhout vind je een heleboel thuisrestaurants, maar Pepper & Mint in de Borsbeekstraat werd me veruit het meest aangeraden.

“Smaakt het eten eigenlijk ergens beter dan bij moeder thuis? Wel bij andere mensen thuis natuurlijk, dat spreekt voor zich! Je hoeft er niet mee af te wassen en het risico op een spontane tentoonstelling van je meest gênante babyfoto’s is er over het algemeen veel kleiner.”

Hilde knapte hier een vijftal jaar geleden een oude smederij op, en begon er met haar dochter Fien voor mensen uit de buurt te koken. Iedereen zit er aan één lange tafel, alles wordt met veel liefde bereid en de gerechten zijn eenvoudig maar erg lekker. Voor een copieus driegangenmenu (naargelang wat de pot die dag schaft) betaal je tussen de 20 en de 25 euro, en alles wordt met verse seizoensproducten gemaakt. Je lijkt hier echt bij familie te tafelen – gesteld natuurlijk dat je familie bestaat uit aangename mensen en niet uit ranzige nonkels. De vele tips over wat je daarna nog allemaal in de buurt kan gaan doen krijg je er gratis en voor niks bij. Absolute aanrader. www.pepper-mint.be

“Pepper & Mint is één van de populairste thuisrestaurant in Borgerhout. Iedereen zit aan één lange tafel, alles wordt met liefde bereid en de gerechten zijn eenvoudig maar erg lekker.

Tot hier m’n eerste introductie tot wat er zoal te doen valt in het verbijsterende Borgerhout. Ben ik je favoriete plek vergeten? Hebben ze jouw krotgarage afgepakt om er godverdomme een center in te steken? Wil je zelf eens voor me koken thuis? Wil je lekker wat zeuren over hoe het er vroeger allemaal beter was? Hou je vooral niet in en schrijf de ziel uit je lijf in de commentaren hieronder.

Zin om ook andere delen van België te verkennen? Hier vind je de links naar artikels over Antwerpen, Brugge, Koksijde, Luik en Spa. Veel plezier er mee!

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Marjorie
  oktober 20, 2019 at 9:29 pm

  Goed daag : ben interesseert op jou werkt als fotograaf , ik werk bij erotiek wereld en zou graag nieuwe foto’s album maken voor op mijn profiel zetten . 0497 919108

  • Reply
   Jonathan Ramael
   januari 27, 2020 at 11:36 pm

   Shit, dat ik dit gemist heb. 🙁

Leave a Reply