Op zoek naar de beste Italiaanse restaurants in Antwerpen? Zin in een lekkere pasta, een buitengewone pizza of een traditioneel gerecht uit de keuken van la mamma? Trot Op! ging voor je op verkenning en kwam terug met twaalf authentieke Italiaanse adresjes.
Iemand die geen Italiaans lust vertrouw ik niet. Het is een ietwat arbitraire regel maar ik wijk er niet van af. De Italiaanse keuken is één van de meest gevierde ter wereld, en niet toevallig ook één van mijn persoonlijke favorieten. Italianen nemen hun kookkunsten dan ook ernstig. Wie als buitenstaander durft te knoeien met hun culinaire klassiekers – door bijvoorbeeld als een achteloze boer ananas op een pizza te smijten – slaapt best met één oog open. “Smakelijke hap”, zeg je zonder er verder over na te denken. Tot je plots door vier opvallend goedgeklede individuen uit je huis en in een Alfa Romeo met getinte ruiten wordt gesleurd – jij en je potje pizzakruiden van de Delhaize – om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Je lichaam vinden ze nooit meer terug en je oude moedertje mag rouwen naast een lege kist. Dat zal je leren.
De 12 beste Italiaanse restaurants in Antwerpen
Voor dit artikel besloot ik het daarom safe te spelen. Enkel restaurants waar gecertificeerde Italianen achter de potten staan en die me door hun collega’s werden aangeraden, kwamen op de lijst terecht. Geen Italiaans-Belgische fusion, geen spaghetti bolognese van Tante Rita van Brasserie ’t Half Kieken en tot spijt van wie het benijdt ook geen Da Giovanni – die ik zelf overigens best oké vind. Wat je hier wel zal ontdekken, zijn twaalf authentieke en vaak iets minder bij het grote publiek gekende Italiaanse restaurants in Antwerpen: van eenvoudig en traditioneel tot hip met een moderne twist. Mamma mia, geniet ervan!
*Laatste update: zomer 2022. Voornaamste aanpassing: ondertussen gesloten restaurants verwijderd en quasi alle degelijke pizzeria’s in Antwerpen toegevoegd. Staat jouw favoriet er nog steeds niet bij? Overtuig me in de commentaren onderaan. Ik kan niet alles kennen.
1. A Tavola: traditionele Italiaanse kwaliteit in een vrolijk decor
*De lieve mensen van A Tavola zijn heel de maand op vakantie. In afwachting van het moment dat ik er nog eens kan gaan tafelen kan je van deze prachtige foto van de Trevifontein genieten.
A Tavola in de Lange Lozanastraat begon lang geleden als een pure traiteur, alvorens in 2005 ook een restaurant te openen. Dat draaide zo goed dat het cateringgedeelte al snel verdween. Wie enkel naar de gevel kijkt, loopt hier misschien nietsvermoedend voorbij. Binnenin ligt echter in een speels decor één van de beste en meest authentieke Italiaanse restaurants in Antwerpen op je te wachten. Men werkt hier met een erg uitgebreide kaart. Omdat de chef graag varieert en z’n klanten nieuwe smaken wil leren kennen, wordt alles op krijtbordjes opgelijst. De pasta is er trouwens altijd al dente, en zo hoort het. Wat de verpakking van je Aldi-spaghetti je ook probeert voor te liegen. www.atavola-antwerpen.be
2. Mario Restaurant & Traiteur: het oudste Italiaanse restaurant in Antwerpen
Mario in de Kammenstraat is waarschijnlijk het oudste Italiaanse restaurant van Antwerpen, en werd geopend vlak na WOII. Door de jaren heen groeide het uit tot puur Antwerps erfgoed. De kaart werd voor het laatst aangepast toen JFK nog levend en wel onder Marilyn Monroe lag te zweten, waardoor je hier alle klassiekers eet alsof ze recht uit de keuken van je imaginaire Italiaanse grootmoeder komen. De zoon van de originele Mario heeft ondertussen de zaak in handen, en ook de kleindochter werd al ingewerkt. Ter plekke eten doe je enkel ’s middags, maar beneden kan je gerechtjes kopen om mee naar huis te nemen. www.mariorestaurant.be
3. Spritz: de enige vegan Italiaan in Antwerpen
Blijkbaar ben ik in m’n artikel over vegan food domweg het enige Italiaanse restaurant in Antwerpen voor veganisten vergeten. Shame on me. Spritz is een gezellig ingericht zaakje op de Oude Koornmarkt, dat wordt gerund door de jonge Luna, haar mama en haar vriend. Toen Luna besloot vegan te worden, begon ze allerlei plantaardige alternatieven voor de klassieke schotels van haar moeder te bedenken. Het resultaat is erg smakelijk en ligt verbazend dicht bij de oorspronkelijke gerechten. Je eet hier alles van vegan spaghetti alla carbonara tot zelfs vegan calamari. Er worden trouwens ook funky cocktails geschonken, en dat is nooit mis.
4. Kestè: Napolitaanse sferen in het centrum van ’t Stad
Wil je de zinderende sfeer van Zuid-Italië opsnuiven zonder daarvoor op het vliegtuig te moeten kruipen? Trek dan naar het nieuwe Kestè in de Lange Koepoortstraat. Dat wordt gerund door een echte Napolitaanse familie. Dat betekent dat het Italiaans je er rond de oren zal vliegen, maar ook dat de gerechten er authentiek en eenvoudig maar fantastisch van smaak zullen zijn. Hier proef je de traditionele Napolitaanse keuken met een moderne twist. Zelfs de inrichting van het restaurant doet denken aan de typische straatjes van Napels. Een beetje reizen op een paar honderd meter van de kathedraal. www.keste-pizzeria-bistro.be
5. Pizzeria Nicoletta: echte pizza’s in een unieke setting
Wie in Antwerpen zin heeft in pizza kan kiezen uit een adres of honderd. Voor wie trek heeft in een pizza die gemaakt en gebakken werd volgens de regels van de kunst, wordt de lijst helaas plots een stuk korter. Pizza’s zo dik als een dakpan met een korst vol vettige kaas, daar moet je in pakweg Rome niet mee afkomen of ze smijten je voor wat uit de dierentuin gehaalde leeuwen in het Colosseum. Pizzeria Nicoletta, vlakbij de Sint-Andriesplaats, toont hoe het wel moet. Lang was dit het zusterrestaurant van het bekende (en helaas ter ziele gegane) Il Famosi, maar nu werken ze volledig zelfstandig. Hier worden de pizza’s gemaakt volgens de Napolitaanse traditie, en op de kaart staan ook een hoop andere gerechten – en dat allemaal in een klassiek decor vol foto’s van Italiaanse filmsterren. www.pizzerianicoletta.be
6. Kalura: Siciliaanse pizza’s in de studentenbuurt
Kalura is één van de betere pizzeria’s in Antwerpen, en ligt pal achter m’n hoek in het hart van de studentenbuurt. Dit piepkleine restaurantje wordt gerund door een jonge Siciliaan, en ging ongeveer een week voor het ingaan van de eerste lockdown open. Dat vond ik toen zo erg voor hem dat ik er twee maanden lang elke week een take-away pizza bestelde, en die bevielen me heel erg goed. Ondertussen zijn we twee jaar verder, hebben ze de corona-miserie overleefd en loopt de zaak als een tiet. Het zit hier elke middag vol. Kwaliteit komt altijd bovendrijven.
7. Il Pastaiolo: haal alles in huis voor je eigen Italiaanse gerechten
Il Pastaiolo in de Wilde Zee – waar het stiekem trouwens helemaal niet zo wild is – is al bijna dertig jaar één van de voornaamste referenties in Antwerpen voor iedereen die van de Italiaanse keuken houdt. Dit is technisch gezien geen restaurant, maar een delicatessenzaak waar men gerechten van over heel Italië verkoopt. Alles wordt vers en ter plekke in de open keuken gemaakt. Wie zich wil verdiepen in de Italiaanse gastronomie kan er hier aan beginnen. Je kunt er trouwens ook de nodige ingrediënten in huis halen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ananas niet verkrijgbaar. www.ilpastaiolo.be
8. Malaciorta: authentieke pizza’s in de Antwerpse stationsbuurt
De buurt rond het Centraal Station is niet meteen de plek waar je degelijke restaurants verwacht. Toch ligt er minstens één verborgen parel voor het grijpen. Malaciorta betekent “ongeluk”, en dat bleek een zeer toepasselijke naam. Twee dagen nadat dit restaurant geopend werd, begon immers de eerste lockdown. Gelukkig overleefden ze ook hier alles met glans, en groeide Malaciorta ondertussen uit tot één van de meest authentieke pizzeria’s van ’t Stad. En dat tussen de gokkantoren en de stripclubs rond de UGC. Lekkere pizza’s recht uit de houtoven: verse ingrediënten, flinterdunne bodems en stevige korstjes. Zoals ze ze in Napels op je bord zouden durven smijten. www.malaciorta-antwerpen.be
9. Pastificio Da Lory: de Limburgs-Italiaanse pasta-connectie
Pastificio Da Lory op de Oude Leeuwenrui is een toffe pastashop die wordt opengehouden door een Limburgs-Italiaanse moeder-dochter combo. Elke week staan er andere lekkere pastagerechtjes met allerlei vullingen in de toonbank, die je kunt meenemen om thuis op te peuzelen. Ze verkopen ook verse, handgemaakte pasta om je eigen kookkunsten op bot te vieren – gelieve er geen bolognesesaus van Den Aldi over te gieten. Ter plekke blijven eten kan ook, maar enkel voor de lunch. Superlekker, niet duur en je krijgt een paar goeie oude koffiebollen bij elke bestelling. Nostalgie! www.dalory.be
10. Arrikiiati: Siciliaanse street food in het Schipperskwartier
*Deze foto werd gemaakt door Martina Sessarego.
Arrikiiati is een mooi restaurant in de Huikstraat bij het Schipperskwartier. Het wordt gerund door een Siciliaanse chef en zijn Franse vriendin, die jaren in haute cuisine restaurants werkten alvorens hier in Antwerpen hun eigen stek te openen. Ze serveren Siciliaanse street food, en gezien ik op dat eiland nog lekkerder heb gegeten dan op al mijn andere Italiaanse reizen samen, is dat daadwerkelijk een offer I can’t refuse. Men werkt hier trouwens met food sharing: een hoop kleine bordjes om te delen met je tafelgenoten. Sociaal en gezellig. www.arrikiiati.com
PS: voor de mensen uit Berchem: Giorgio van Arrikiiati staat ook in voor het uittekenen van de gerechten van Pastificio Marie.
11. Bar Riga: fine dining achter een unieke gevel
Ooit zat achter de gevel van Hotel Riga de iconische valiezenwinkel Riga verscholen (die zelfs eens door Stephan Vanfleteren werd vastgelegd). Nu is het een mooi boetiekhotel. Interessanter voor dit artikel is Bar Riga: het restaurant van het hotel. Dat wordt door een Italiaanse chef gerund, en de keuken is dan ook puur Italiaans. Daardoor kan je hier in een mooi decor dineren terwijl je met zicht op de Korte Koepoortstraat lekker mensen kan kijken. Je kan hier zowel ontbijten, lunchen als dineren. www.hotelriga.be
12. Cuore di Puglia: zelfgemaakte mozzarella in de Nationalestraat
Cuore di Puglia in de Nationalestraat is een Italiaanse traiteur die z’n eigen mozzarella maakt en vervolgens in z’n gerechten verwerkt. Alles wordt op traditionele wijze geproduceerd en in niet coronatijden kan je hier ook blijven eten. De kaart is erg uitgebreid – vooral wat pizza’s betreft – en de prijzen zijn meer dan democratisch. Er staat trouwens ook pizza Hawaï op het menu, maar dat heb je niet van mij. www.cuoredipugliantwerpen.com
De beste Italiaanse restaurants in Antwerpen: nog vragen?
Zo lieve vrienden: twaalf leuke Italiaanse restaurants in Antwerpen waar je authentieke gerechten voorgeschoteld krijgt en de ingrediënten met liefde behandeld worden. Buon appetito! Ben ik een aantal adresjes vergeten? Is pizza Hawaï je favoriet? Stap dan snel in een witness protection program en check alvast de Facebookpagina “Italians mad at food” om een beeld te krijgen van het vuur waarmee je speelt.
Wil je iemand een echt Antwerps cadeau geven? Schenk dan een UniGiftCard naar keuze en verken eigenzinnige restaurants of bars, ga shoppen in trendy winkels of geniet van een wellnessbeurt: unieke ervaringen met een hart voor lokaal (wie via de link op Trot Op! bestelt steunt meteen en zonder extra kosten het blog).
Zin in iets anders dan Italiaans? Lees dan mijn stukjes over de beste Aziatische, Midden-Oosterse, Vegan of Hamburgerzaken in Antwerpen. Beetje dorst? Klik hier voor de beste cocktail– en koffiebars van Antwerpen. Wil je de stad zelf beter leren kennen? Lees dan m’n artikels over de vijf plekken in Antwerpen waar je geen corona zal krijgen, of klik hier en hier om vier verborgen plekjes te ontdekken. Verken je liever wat andere Belgische bestemmingen? Lees dan m’n posts over De Gaume, Spa, Luik, het Zwin of Leuven.
17 Comments
Leentje
augustus 6, 2020 at 11:35 amIs Arte op de Suikerrui er nog?
Jonathan Ramael
augustus 6, 2020 at 12:24 pmIs er nog steeds! 🙂
Linda Asselbergs
augustus 6, 2020 at 1:53 pmMijn favoriet Italiaans restaurant is/was A Tavola in de Lange Lozanastraat. Simpele, superverse authentieke gerechten, onder je neus in de open keuken bereid. Geen teken van leven meer sinds half maart, hoop dat het niet voorgoed gesloten is.
Jonathan Ramael
augustus 6, 2020 at 2:57 pmAls het weer opent is dat wel eentje voor deel twee inderdaad. ^^
Joan Redemer
maart 8, 2021 at 5:06 pmI agree. It has been my favorite since I discovered A Tavola in about 2009. It is on my list to go there when May arrives.
Jonathan Ramael
maart 8, 2021 at 5:20 pmI will have to definitely check it out once everything is open again. 🙂
Willy Belmans
juli 11, 2021 at 11:37 pmBedankt, Linda
Dankzij jou ontdek ik Da Tavola.
Hopelijk kom ik je daar wel eens tegen.
Your old pal
Willy B.
Linda Asselbergs
juli 12, 2021 at 9:24 amHoi Willy,
Wow, zo lang geleden! Hopelijk alles goed met je. Laat het smaken, man!
Hartelijk, Linda
Jona
augustus 6, 2020 at 7:51 pmI Famosi is ook een goeie authentieke. Verder ga ik er hier een paar van proberen, merci!
Jonathan Ramael
augustus 7, 2020 at 1:46 pmKzou een artikel met 20 restaurants kunnen schrijven he. 🙂
Eva Verschaete
juli 13, 2022 at 8:33 pmIn Borgerhout zelf is er Bistro Ristretto. Een ‘no nonsense’ restaurant. Niks fancy. Gewoon eerlijke gerechten aan een eerlijke prijs. Een familiezaak waar iedereen elkaar kent! Heel gemoedelijk.
PAUL TEUWENS
september 30, 2020 at 9:18 amhttp://wikimapia.org/10093707/nl/Wilde-Zee
Danette
augustus 28, 2020 at 5:25 pmThanks for putting this together! When COVID ends we will try them all out.
Jonathan
augustus 28, 2020 at 6:16 pmYou won’t be disappointed! 🙂
Carina Van Assche
maart 9, 2021 at 6:35 amEen ‘goei’ pen over lekkere Antwerps-Italiaanse ‘pareltjes’.. een leuke combo!
Jonathan Ramael
maart 9, 2021 at 8:57 amOh merci Carina! 🙂
Antoon Meert
augustus 12, 2022 at 9:01 amDe Italian Pub in Deurne is ook een goed adres dat elke avond bijna volloopt ! De Cosa Nostra op de Turnhoutsebaan is helaas te mijden want niets dat nog Italiaans is zoals dat vroeger wel het geval was toen de Napolitaanse Kika het restaurant nog runde.