Azië Citytrip Gastronomie

Food tours in Hong Kong: gastronomie voor stevige magen

Ben je op zoek naar spectaculaire food tours in Hong Kong? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op de Delicacy Tour van Hong Kong Free Tours blijf je ver weg van de standaard dim sum en noedelstandjes en proef je de échte lokale kost. En dat is soms even schrikken.

 

Food Tours in Hong Kong - Uitzicht vanop Victoria Peak

De laatste tijd gaat het er – we blijven diplomatisch – iets minder vrolijk aan toe, maar Hong Kong is en blijft een fantastische stad. Het is één van m’n absolute favorieten in Azië, en combineert moeiteloos het kosmopolitische karakter van New York met de kitsch en glamour van Hollywood – uiteraard overgoten met een stevige scheut Chinese cultuur. In en rond de glanzende wolkenkrabbers van Central zie je kostuumexpats van overal ter wereld zich een burnout werken, maar in de soms wat groezelige zijstraatjes vind je alles van kleurrijke nachtmarktjes tot spotgoedkope familierestaurants.

“Het aantal food tours in Hong Kong is bijna niet te tellen en het aanbod is gevarieerd. Ik besloot er met de Delicacy tour van Hong Kong Free Tours een van de meest beruchte uit te kiezen.”

Het is in deze steegjes dat je de meest verrassende culinaire ontdekkingen doet. Het aantal food tours in Hong Kong is bijna niet te tellen, en het aanbod is gevarieerd. Ik besloot er met de Delicacy Tour van Hong Kong Free Tours één van de meer beruchte uit te pikken. Geen soft gedoe voor flauwe cruisetoeristen hier, maar het echte werk voor echte culinaire avonturiers. Samen met een erg charmante gids dook ik de nachtelijke straten in, en proefde ik een hoop wat men “minder voor de hand liggende” snacks noemt. Het zou een legendarische avond worden.

 

Een Hong Kong food tour voor durvers

Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

Het was al donker toen ik me in het immer bruisende Kowloon tussen de menigte begaf. Kowloon ligt aan de overkant van Victoria Harbour, en is wat mij betreft één van de beste wijken om Hong Kong ten volle te ervaren. Het is een van de meest diverse delen van de stad, het uitzicht vanop de promenade is verbluffend en je bent meteen op de ideale plek om de dagelijkse lasershow te bewonderen – jep, Hong Kong heeft een dagelijkse lasershow. In het Jordan MRT Station werd ik opgewacht door de in een hip geel jasje gestoken Alla: een vrolijk en achteraf gezien licht sadistisch meisje dat me die nacht langs het stedelijke buffet zou loodsen. Ik was niet de enige klant. Een groep Amerikanen die in de regio Engels gaven stond al te trippelen om aan het avontuur te beginnen. Jolige en erg joviale bende, maar het lachen zou een paar van hen snel vergaan.

 

Hong Kong Food Tours - Alla
Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

*links: Alla in al haar sadistische glorie

 

Food tours in Hong Kong: “the weird parts are the best parts”

Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

De eerste etappe van de avond leidde ons door de plaatselijke nachtmarkt, waar Alla de groep bij een redelijk verontrustend uitziend kraampje een beker vol niet te identificeren brokjes vlees voorhield. Ingewanden: altijd een leuke binnenkomer.

‘Don’t worry’, sprak ze met een brede glimlach: ‘It’s all beef or pork!’
‘Too bad, I can’t eat pork!’
riep de enige moslima van de groep, zichtbaar opgelucht het zweet van haar voorhoofd vegend.
‘Why don’t you just eat the normal parts?’ vroeg de ondertussen erg bedenkelijk kijkende Amerikaan naast me.
‘Oh, but the weird parts are the best parts!’ antwoordde Alla, nog breder lachend, terwijl ze de beker liet rondgaan.

Mijn nieuwe Amerikaanse vrienden leken niet echt enthousiast om zich op het voor ons geselecteerde orgaanvlees te storten en – toegegeven – ik stond ook niet meteen te springen om er een wild smulfestijn van te maken. M’n jarenlange ervaring op de Antwerpse studentendopen liet me echter niet in de steek. Ik viste schijnbaar achteloos een rubberachtig stuk verrassingsvlees uit de beker en zette het flink op een kauwen in de hoop niet alles onder te kotsen. ‘Ze zullen me vandaag de loef niet afsteken die yanks’ dacht ik, terwijl ik met een verbeten trek om de mond m’n brokje doorslikte. Ik ben een echte man, en echte mannen eten hun bord leeg.

 

Een shotje met wat extra pi(e)t

Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour
Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

De inhoud van dat eerste bekertje bleek gelukkig al snel het ergste dat we die avond te vreten zouden krijgen. Later kregen we hapjes voorgeschoteld die er veel vreemder uitzagen, maar beter smaakten. Om de verrassing niet te verpesten verklap ik niet alles, maar wisten jullie dat er in een eendentong beentjes zitten? Ik wel.

“Ik koos – altijd bereid om m’n al indrukwekkende viriliteit naar nieuwe hoogtes te stuwen – zonder aarzelen voor de fles met slangenpiemels. Mijn doop nog steeds in het achterhoofd houdend zette ik vrolijk m’n formaliteiten in om vervolgens tot een snelle maar overtuigende ad fundum over te gaan.”

Van al dat smikkelen krijgt een mens het al eens dorstig, en dus haalde Alla – nog steeds even charmant maar ondertussen openlijk sadistisch – een aantal flessen sterke drank boven waar we shotjes naar keuze van mochten nemen. Ik koos – altijd bereid om m’n al indrukwekkende viriliteit naar nieuwe hoogtes te stuwen – zonder aarzelen voor de fles met slangenpiemels. Mijn doop nog steeds in het achterhoofd houdend zette ik vrolijk m’n formaliteiten in om vervolgens tot een snelle maar overtuigende ad fundum over te gaan. Prosit senior, prosit corona!

Food Tours in Hong Kong - Eetkraam in Kowloon
Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

 

Een welverdiende pitstop

Hong Kong Food Tours - Delicacy Tour

Ondertussen vond iedereen het tijd geworden voor een echte pitstop om wat moed bij te tanken. Gelukkig vind je in Hong Kong op quasi elke straathoek wel een 7-Eleven, waardoor we al snel over een indrukwekkend aantal halve liters beschikten. Dit zorgde bij velen voor hernieuwd enthousiasme. De vrouwen maakten er een onderling ‘wie durft de ranzigste dingen binnenspelen’ spelletje van, het moslimmeisje dat niet meedronk werd bij elke stop gelukkiger van het bestaan van het concept halal-food en ik liet het allemaal niet aan m’n hart komen en bleef het op een aandoenlijk schranzen zetten. De enige andere man in de groep echter, had de handdoek gegooid, hield het bij drinken en keek ondertussen alsof hij constante Vietnam-flashbacks onderging. Wat een groep!

 

Een zoet dessert

Hong Kong Food Tours - ingewanden eten

Na een aantal uren proeven, wandelen en zwelgen, waren we eindelijk bij de laatste etappe van de avond aanbeland. Tijd voor het dessert, en dat zag er lekker en opmerkelijk normaal uit. Een soort geleipudding met een smaakje. Was dit een oprechte beloning voor onze beproeving? Zat er toch een schijn van barmhartigheid in Alla’s koude hart verborgen? Het antwoord kwam nadat ieders kommetje was leeg gelepeld.

‘Guess what was in the pudding guys!? FROG VAGINA! YEEAAH!’

Ze riep het terwijl ze me van een enthousiaste schouderklop bediende. Het werd even muisstil rond de tafel, tot iedereen in lachen uitbarstte. Ik weet nog steeds niet of ze er mee aan het zwanzen was – verdere informatie vond ik niet. Het zou dus zo maar even kunnen dat ik op één nacht in Hong Kong aan de respectievelijke genitaliën van twee verschillende dierenklassen geknabbeld heb. Hoe ik me daarbij moet voelen, daar denk ik nog even over na.

 

Food tours in Hong Kong: conclusie en disclaimer

Hong Kong - Avenue of Stars

Inderdaad: in Hong Kong (en bij uitbereiding in heel Azië) eet men een aantal dingen die voor ons als Westerlingen heel vreemd overkomen. Maar is het bij ons anders? Wij gooien kreeften levend in kokend water om de smaak en de kleur te behouden; een varken is slimmer dan de gemiddelde hond maar leeft in constante stress tot het naar het slachthuis wordt gedreven, en paardenvlees eten wordt zowat overal ter wereld verketterd maar dat zal ons Belgen worst wezen. Andere streken, andere normen. Wie zich enkel op de Aziatische markten fixeert als het over dierenleed gaat (hoe nobel die zaak ook is), nodig ik uit eens in van onze eigen slachthuizen op bezoek te gaan, en zich vervolgens af te vragen hoe groot het verschil echt is. Vegetarisme is niet alleen goed voor de dieren, het is ook één van de betere manieren om persoonlijk bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Misschien bekeer ik me op een dag wel zelf. Tot dan blijf ik – net als het gros van jullie – een hypocriet.

 

Hong Kong - Dragon's Back Trail

Ik verblijf in Hong Kong altijd in het Guangdong Guesthouse. Dat is een piepklein hostel in de beruchte Chungking Mansions, en wordt gerund door één man die Simon heet en er z’n leven aan wijdt. Schat van een kerel.

Hong Kong Free Tours organiseert niet alleen food tours in Hong Kong, ze doen een hele hoop andere rondleidingen: van historische gidsbeurten door het centrum en Kowloon tot een Temple Tour en een trektocht over Dragon’s Back Trail (zie bovenstaande foto). De tours in het stadscentrum zijn gratis en werken met fooien.

Zin om ook wat andere Aziatische steden te verkennen? Klik hier als je wil weten wat er zoal te doen valt in New Delhi, TaipeiSingapore of Hanoi. In België op zoek naar een bestemming? Ook in AntwerpenBruggeSpaKoksijdeLuik en Charleroi vallen heel wat vreemde dingen te doen.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nathalie Van Eyck
  juni 11, 2020 at 1:16 pm

  Er is geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om ooit eens naar Hong Kong te gaan, maar heb het artikel uit nieuwsgierigheid wel gelezen. Nu nog minder zin in, trouwens :p. Wel weer uiterst aangenaam om te lezen en je foto’s te bekijken. Well done!

  • Reply
   Jonathan
   juni 11, 2020 at 1:28 pm

   Ze hebben er ook “normaal” eten hoor. Jammer dat je niet wil gaan. Hong Kong is echt het NYC van Azië. 🙂

Leave a Reply