Citytrip Cultuur Europa Gastronomie Nederland Uitgelicht

Amsterdam-Noord: 11 toffe tips voor een bezoek aan de hipste buurt van Amsterdam

Amsterdam-Noord groeide de voorbije decennia uit van een wijk waarin niemand gezien wilde worden tot één van de hipste buurten van Amsterdam. Trot Op! trok het IJ over met de ferry en bezocht alle leukste bezienswaardigheden in Amsterdam-Noord.

Musea in Amsterdam - STRAAT

De voorbije jaren is Amsterdam één van m’n favoriete steden geworden. Het is er bij wijlen dan ook best aangenaam. De stad is fotogeniek, spannend en innovatief, en bij elk bezoek valt er wel iets nieuws te ontdekken. Perfect materiaal voor een citytrip dus, en helaas is dat niet het best bewaarde geheim ter wereld. De Nederlandse hoofdstad is een waanzinnig populaire bestemming, waardoor het er in het centrum wel eens vervelend druk kan worden. In de praktijk valt dat meestal best mee. Het gros van de toeristen in Amsterdam lijdt acuut aan wat ik het Brugge-syndroom noem. Dat wil zeggen dat ze met heel erg veel zijn, maar gezamenlijk lekker allemaal hetzelfde toertje aflopen. Stap daar een honderdtal meter buiten en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Om de bezoekers toch wat meer te spreiden, probeert men ze in Amsterdam uit het centrum en richting een aantal andere bestemmingen in de buurt te duwen. Zo trok ik al naar Haarlem en Hilversum, fietste ik door de Bijlmer en de Zaanstreek, en bezocht ik zelfs het nabijgelegen Flevoland (zo komt daar ook eens iemand). Buiten de Bijlmer maken geen van die plekken deel uit van Amsterdam. Wel liggen ze allen binnen de grotere Amsterdam Area (lees: een straal van pakweg 50 kilometer rond de stad die men als Amsterdam verkoopt om er de minder geletterde toeristen heen te lokken). Omdat ze me geen vier keer liggen zullen hebben, besloot ik dit weekend in de stad zelf te blijven om aan de overkant van het IJ Amsterdam-Noord te verkennen.

 

Amsterdam-Noord: 11 toffe tips voor een bezoek aan de hipste buurt van Amsterdam

Amsterdam-Noord was nog niet zo lang geleden een buurt waar je niet kwam als je er niet expliciet iets te zoeken had: een groezelig industriegebied vol hangars en scheepswerven. “Noord Gestoord” werd er over gezegd, en wie zijn wij om dat in twijfel te trekken? Vandaag de dag is de situatie wel even anders. Door de almaar groeiende populariteit van Amsterdam trokken heel wat mensen het water over op zoek naar een betaalbare woning (ondertussen is het daarvoor ook hier al jaren te laat). Daardoor breidde Amsterdam-Noord enorm uit. Er werden duizenden woningen bijgebouwd, waardoor oude dijkdorpjes en wijken gaandeweg compleet omsloten raakten door de stad. In de havenloodsen en scheepswerven zitten nu fancy restaurants, er werden meerdere topmusea geopend en traditionele volkswijken liggen er in de schaduw van moderne hoogbouw. Zo veranderde Amsterdam-Noord op een jaar of twintig van een verlept industriegebied in één van de hipste hotspots van de hoofdstad. De sfeer is hier anders dan in het centrum. Er is minder drukte en toerisme, veel meer open ruimte om van te genieten en het dorpsgevoel is vreemd genoeg nooit ver weg. Ook het originele rauwe randje bleef hier en daar bewaard.

“Amsterdam-Noord was nog niet zo lang geleden een buurt waar je niet kwam als je er niet expliciet iets te zoeken had, maar vandaag is het één van de hipste hotspots in Amsterdam.”

Ben je van plan tijdens je weekend in Amsterdam-Noord een hoop bezienswaardigheden te bezoeken? Dan schaf je best een I amsterdam City Card aan. Met zo’n kaart mag je in de meeste attracties gratis of met korting binnen, en kan je ook zonder te betalen onbeperkt het openbaar vervoer op. Je kan een I amsterdam City Card kopen in de shop in Amsterdam-Centraal of via de app een digitale versie downloaden. Ook cruciaal in Amsterdam-Noord: een fiets. De afstanden zijn niet onoverkomelijk groot, maar wie alles te voet afwandelt zal heel wat tijd verliezen. Om deze elf trekpleisters te bezoeken bijvoorbeeld.

 

1. Bunk Hotel Amsterdam: op hotel in een oude kerk

Wat te doen in Amsterdam-Noord - Bunk Hotel Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Bunk Hotel Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Bunk Hotel Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Bunk Hotel Amsterdam

Als uitvalsbasis in Amsterdam-Noord koos ik voor Bunk Hotel Amsterdam. Da’s een unieke venue in een ontheiligde kerk, die aan het Hagedoornplein op een centrale locatie ligt. Het combineert de kwaliteiten van een hostel met die van een hotel, waardoor je er of een door een lichtwerend gordijn afgesloten pod in een slaapzaal kan boeken, of een normale hotelkamer. Normaal mag je hier trouwens best tussen aanhalingstekens plaatsen. Alle kamertjes zijn afzonderlijke units die als witte duploblokken ingenieus op en over elkaar gestapeld werden onder het houten kerkgewelf. Architecturaal is dat erg aangenaam en het geheel zorgt voor een indrukwekkend zicht vanuit het centrale atrium. De kamers zijn compact en minimalistisch, maar praktisch ingericht en quasi geluidsdicht. Onder het verhoogde bed zit een ruimte waar je al je spullen in kwijt kan zonder dat ze in de weg liggen, en ook de badkamer is groot genoeg. Bunk Hotel Amsterdam heeft een buitenterras, een kleine maar mooie bibliotheek en een prima restaurant met heel wat vegan opties. Erg aangenaam hotel om Amsterdam-Noord te verkennen, en ook de ferry is vlakbij. In Utrecht hebben ze een vergelijkbare locatie. M’n stuk over die trip lees je hier.

 

2. A’DAM Toren: schommelen met zicht op Amsterdam

Wat te doen in Amsterdam-Noord - ADAM Toren
Wat te doen in Amsterdam-Noord - ADAM Toren
Wat te doen in Amsterdam-Noord - ADAM Toren

Op maar een paar minuten fietsen van Bunk ligt de A’DAM toren. Da’s een er wat futuristisch uitziend kantoorgebouw met een flink uitkijkplatform op het dak. Gezien het vlakbij de ferry richting Amsterdam-Centraal ligt, is het meteen ook de meest toeristische uitstap die je aan deze kant van het water kan maken. Naar de bovenste verdieping zoef je met een lift met een eigen lichtshow, en daarna kan je of iets drinken in de hoogste skybar van Amsterdam, of het dak opstappen om er The Lookout te bezoeken. Van hieruit kan je de hele stad zien liggen. Wie durft kan zelfs over de rand zweven op de hoogste schommel van Europa. Kriebels in de buik gegarandeerd, maar je zal er wel even voor moeten aanschuiven. Onder de skybar ligt Restaurant Moon. Da’s een fine dining restaurant dat op zo’n veertig minuten tijd helemaal om z’n as draait. Zo krijg je tijdens je diner elke mogelijke hoek van Amsterdam te zien. Ook leuk om rond de toren te bezoeken: This is Holland (een 5D-vliegsimulator waarmee je virtueel over de mooiste plekken van Nederland vliegt), Shelter (een ondergrondse discotheek) en A-Lab (een creatieve broedplaats voor kleine ondernemers waar ze lekkere koffie serveren).

A’DAM Toren: Overhoeksplein 1. Prijs: The Lookout is gratis op vertoon van een i Amsterdam City Card. Voor de schommel moet je apart bijbetalen.

 

3. EYE Filmmuseum: filmgeschiedenis in een architecturale parel

Wat te doen in Amsterdam-Noord - Eye Filmmuseum
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Eye Filmmuseum
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Eye Filmmuseum

Vlakbij de A’DAM Toren ligt het EYE Filmmuseum: één van de vele musea in Amsterdam-Noord. Dat ligt in een schitterend gebouw (dat wat aan het Antwerpse Havenhuis doet denken) met een zonovergoten bistro die op het water uitkijkt. Op de benedenverdieping werd de vaste collectie uitgestald, met een hoop interessante artefacten uit de vroege filmgeschiedenis, een aantal leuke visuele testjes en een grote donkere ruimte vol schermen waarin je met een iPad een eigen mozaïek kan maken van de talloze filmscenes die ze hier in hun database hebben zitten. Boven vind je vier filmzalen die vooral arthouse-films draaien, en worden ook de tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Deze keer was dat er eentje van documentairemakers Paraval & Castaing-Taylor, die de camera actief deel laten uitmaken van elke scene. Hun film Leviathan – die in z’n geheel vertoond wordt – volgt een oude Amerikaanse vissersboot vanuit elk mogelijk perspectief. Je lijkt soms onder de golven te verzwelgen, soms als een meeuw boven de branding te zweven, en soms kijk je zelfs vanuit het standpunt van de in de netten samengedrukte vissen de duisternis in. Niet goed voor mensen met claustrofobie.

EYE Filmmuseum, IJpromenade 1. Prijs: toegang tot het EYE Filmmuseum is gratis op vertoon van de i Amsterdam City Card.

 

4. De NDSM-Werf: een culturele smeltkroes in de grootste scheepswerf ter wereld

Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT

De bekendste locatie in Amsterdam-Noord is waarschijnlijk de NDSM-site: meteen één van m’n favoriete plekken in de hoofdstad. Vroeger was dit de grootste scheepswerf ter wereld. Die toverde men een aantal jaar geleden om tot een creatieve hub waarin een allegaartje van kleurrijke startups, kunstenaars en verenigingen een thuis vond. In de grote loods worden heel wat tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, en op de site liggen verschillende restaurants, een ambachtelijke bakkerij, een theater en een hoop kunstenaarsstudio’s in opeengestapelde zeecontainers verstopt. Om de drie weken organiseert men hier de IJ-Hallen markt: de grootste vlooienmarkt van Europa. Rond de site is men ook flink aan het bouwen geslagen – zowel wat woongelegenheid als winkels en andere voorzieningen betreft. Daardoor is de NDSM-site nu één van de populairste Amsterdamse buurten om wonen geworden. Ook wie hier uit eten wil heeft heel wat keuze. Twee locaties staken er bij mij bovenuit. IJver is een gezellig restaurant in de grote NDSM-loods, en heeft een uitgebreid buitenterras. Pllek is een restaurant in een hangar die iets verder ligt. In de zomer ligt hier een stadsstrand dat over het water uitkijkt.

 

5. STRAAT Amsterdam: een fantastisch street art museum

Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT

Ook te vinden op de NDSM-site: STRAAT. Da’s een gigantisch street art museum in een grote oude scheepshangar, en misschien wel m’n favoriete museum in Amsterdam. Op de gevel werd een enorm portret van Anne Frank geschilderd, en binnen hangen meer dan 150 monumentale werken van de hand van de grootste namen uit het wereldje: van de eerste pioniers tot de toppers van vandaag. Dat zorgt voor een explosie van kleuren en een erg gevarieerde collectie waarin heel wat echte meesterwerken zitten. Wie een iets uitgebreidere bespreking van STRAAT en twaalf andere bijzondere musea in Amsterdam wil lezen, vindt m’n artikel hier.

Straat Museum Amsterdam: NSDM-Plein 1. Prijs: €14.62 (25% korting met I amsterdam City Card).

 

6. NXT: een psychedelisch multimediamuseum

Musea in Amsterdam - NXT
Musea in Amsterdam - NXT
Musea in Amsterdam - NXT

NXT is een museum in Amsterdam-Noord dat zich volledig toespitst op wat men tegenwoordig New Media Art noemt. Alles wat je hier te zien krijgt is op één of andere manier digitale kunst. Het resultaat is een heftige trip langs bevreemdende Japanse games die filosoferen over identiteit en de materiële wereld; imposante LED-projecties van je bewegende zelf en hele ruimtes vol psychedelische projecties en creaties. Unieke ervaring in vergelijking met een standaardmuseumbezoek. Wel niet de verkeerde brownies binnenspelen vooraleer je hier binnenstapt: de lijn tussen psychedelisch en beangstigend kan snel vervagen.

NXT Museum Amsterdam: Asterweg 22. Prijs: €18.75 met de I amsterdam City Card.

 

7. Café De Ceuvel: duurzaam op restaurant in Amsterdam-Noord

Wat te doen in Amsterdam-Noord - Café De Ceuvel
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Café De Ceuvel
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Café De Ceuvel
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Café De Ceuvel

Eén van de meer unieke plekken om in Amsterdam-Noord van een aangename lunch te genieten is Café De Ceuvel. Da’s een restaurant in een (veel kleinere) oude scheepswerf. Het hele pand ziet er uit alsof men het zelf in elkaar getimmerd heeft, en het menu is plant-based en lokaal – ook het bier komt van een vlakbij gelegen brouwerij. Rond het restaurant ligt een hele hoop oude woonboten. Die werden mooi gerestaureerd zodat je er nu in op hotel kan. In een paar andere boten die op het droge liggen zitten een aantal kleine bedrijfjes en creatieve ruimtes: van yogazalen tot repetitiekoten – allemaal verbonden door een slingerend vlonderpad. Leuke en vredige locatie om wat tijd in door te brengen.

 

8. Het Hamerkwartier: eten in een industriële setting

Wat te doen in Amsterdam-Noord - VerbroederIJ-4
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Hangar
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Hotel De Goudfazant
Wat te doen in Amsterdam-Noord - VerbroederIJ

Vroeger was het Hamerkwartier – in het oostelijke deel van Amsterdam-Noord – een gebied waar enkel industrie te vinden was. Ondertussen kreeg alles hier een mooie facelift en werd het geheel omgetoverd in een aangename woon-werk mix waar ook qua ontspanning heel wat te beleven valt. In een deel van de oude industrie vind je nu restaurants, cafés en entertainment. Deze staken er voor mij bovenuit.

De VerbroederIJ: een mix tussen een stadsboerderij waar mensen hun eigen groentjes kunnen kweken, een sociaal project en een aangenaam restaurant waar heel wat vegan opties te bestellen vallen. Ze hebben er twee monsterlijk grote varkens rondlopen die luisteren naar de namen Barry & Rosita. Die krijgen de restjes van de borden te eten, en dat zijn blijkbaar geen kruimels.
Hotel De Goudfazant: klinkt als een oubollig familiehotel, maar is het niet. Dit verbazend grote restaurant ligt in een oude autogarage, en was het eerste restaurant in Amsterdam dat zich in een industrieel pand vestigde. Ze hebben er ook hun eigen bakkerij.
Hangar Amsterdam-Noord: hip strandrestaurant in wat lijkt op een legerkazerne waar je bij goed weer gezellig over het water kan uitkijken.
Skatecafé: combinatie van – wie had dat kunnen denken – een café en een skatepark.
FC Hyena: een boutique cinema waar je ook iets kan eten.
Lowlander Botanica Bar & Restaurant: deze ligt iets verder van de rest, maar is een groot, sfeervol vegan restaurant in een oude hangar.

 

9. Groen in Amsterdam-Noord: het Noorderpark en het Vliegenbos

Wat te doen in Amsterdam-Noord - Vliegenbos
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Nieuwendam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Vliegenbos
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Café 't Sluisje

Wie in Amsterdam-Noord wat in de natuur wil zitten, hoeft daar niet lang naar te zoeken. Het Noorderpark is een uitgestrekt park vlakbij Bunk, waar in de zomer heel wat concerten en voorstellingen worden georganiseerd. Het Vliegenbos – genoemd naar een lokale politicus, niet naar een insectenplaag – is dan weer het oudste stadsbos van Amsterdam. Met wat geluk spot je hier valken, spechten en ijsvogels. Vlakbij het bos ligt Nieuwendam. Da’s een oud dijkdorpje aan een sluis, dat ondertussen volledig door Amsterdam werd omsloten. Hier staan nog heel wat charmante oude huisjes recht (aankoopprijs momenteel: een klein miljoen) en met Café ’t Sluisje vind je er één van de oudste bruine cafés in dit deel van Amsterdam. Het pand is 450 jaar oud, de bar is al meer dan 100 jaar open en ze verkopen er lekkere appeltaart.

 

10. WONDR Experience: een speeltuin voor volwassenen

Wat te doen in Amsterdam-Noord - WONDR Experience Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - WONDR Experience Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - WONDR Experience Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam-Noord - WONDR Experience Amsterdam

Als kind keek ik altijd uit naar een uitstapje richting McDonald’s. Niet omdat de burgers er enigszins te vreten waren, wel omdat je er een speelprul bij je Happy Meal kreeg en omdat ze er buiten een uitgebreid ballenbad hadden staan. Daar was ik altijd al fan van, maar moest ik er nu als volwassene inspringen zouden ze de flikken bellen. Niet zo in WONDR Experience. Da’s een indoor speeltuin bedoeld voor volwassenen (niet al te kleine kinderen ook welkom) waar je door een hele batterij aan visuele spektakels en Instagramachtergronden loopt – zonder dat er overal vervelende kleuters lopen te jengelen. Je wandelt er door spiegelzalen, kan je meest fleurige outfits aantrekken voor een foto, je kunt er in een springkasteel rondhuppelen en als kers op de taart hebben ze er het grootste ballenbad dat je ooit hebt gezien geïnstalleerd. Daar kan je zonder enige schroom induiken, zonder dat je schrik moet hebben één of andere naar de bodem gezakte peuter te versmachten. Heerlijk.

WONDR Experience Amsterdam. Meeuwenlaan 88. Prijs: €25.95 (wel aan de stevige kant ja).

 

11. De Van der Pekstraat: alternatief winkelen in Amsterdam-Noord

Wat te doen in Amsterdam-Noord - Ferre Seksie
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Colourful Goodies
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Boekhandel Over Het Water
Wat te doen in Amsterdam-Noord - Pek & Kleren

De Van der Pekstraat – vlakbij m’n hotel – ziet er uit als je standaard woonwijk, maar is stiekem de leukste winkelstraat in Amsterdam-Noord. Hier vind je heel wat onafhankelijke zaakjes die vreemd genoeg allemaal in panden gevestigd zijn die er uitzien als gewone gezinswoningen. Hier volgt een overzicht van de leukste plekjes.

Colourful Goodies: een winkel die inclusieve poppen verkoopt. Zo zijn er Afrikaanse en Aziatische popjes te koop, maar ook moslima’s, popjes met vitiligo en met het syndroom van Down.
Ferre Seksie: een hippe barbier waar je ook koffie kan bestellen. Het bananenbrood is Ferre Seksie as well.
Pek & Kleren: leuke concept store waar heel wat lokale en duurzame mode wordt verkocht.
Boekhandel Over Het Water: klein boekenwinkeltje waar je ook een koffie kan krijgen tijdens het snuisteren.
Chateau Karlito: natuurwijnwinkel die ook servies verkoopt (je moet het ergens ingieten natuurlijk).
Rookie The Recyclekid: kleine tweedehandsklerenwinkel voor kinderen.

 

Amsterdam-Noord: extra informatie

Fietsen in Amsterdam - Inntel Hotel Zaandam-3

Voor meer info over Amsterdam-Noord en de rest van de stad als toeristische bestemming, surf naar www.iamsterdam.com.

Zin in wat andere artikels over Nederland? Lees hier m’n stukken over Eindhoven, Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Friesland, de Wadden-Eilanden, Noordwijk en Schouwen-Duiveland.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply