België Antwerpen Citytrip Europa

Wat te doen in Antwerpen: vier nieuwe verrassende plekken

Wat te doen in Antwerpen - Zjuul Krapuul van Katastroof op de Bollekesfeesten

Na het volkomen te verwachten succes van m’n eerste stuk over Antwerpen – ik lééf er ondertussen van beste vrienden – leek het me niet meer dan logisch een nog veel spectaculairder vervolg aan dit verhaal te breien. Het zal bij god het laatste niet zijn. In een wervelende wereldstad als Antwerpen valt immers zoveel te doen en te ontdekken dat een mens er nooit over uitgeschreven raakt. Werkelijk alles vind je hier. Heeft Brussel een mooie Grote Markt? Brol van den Aldi! Een pint kost er anderhalve nier, de toren van het stadhuis staat niet in het midden van het gebouw en er staat zelfs geen Brabo op dat plein. Geef mijn deel maar aan de hond. Heeft Brugge naar het schijnt een paar leuke kanaaltjes liggen? Heilige bimbam, stop de persen! Die hebben wij in Antwerpen ook. Veel meer dan daar zelfs. Ze lagen in de weg dus hebben we ze onder de grond gestoken. Big deal. Wil je er ook eens in varen? Vijf euro leggen en een pillicht meenemen en je kan vertrekken. In ’t Stad is de klant nog koning.

Wat te doen in Antwerpen: vier nieuwe verrassende plekken

Zoals uit deze twee voorbeelden duidelijk blijkt heeft Antwerpen al het goede van alle andere Belgische steden ook in huis maar dan groter en beter. Daar moet niet om gejankt worden – dat is zo. Buiten die absolute weelde aan sublieme bezienswaardigheden vallen er echter nog heel wat dingen te doen waar zelfs de gemiddelde Antwerpenaar vaak geen weet van heeft. Deze vier bijvoorbeeld. Wie ze allemaal al kende krijgt een imaginair cadeau naar keuze toegezonden. In mijn fantasie ben ik namelijk erg genereus. Alvast proficiat en geniet ervan!

“Heeft Brugge naar het schijnt een paar leuke kanaaltjes liggen? Heilige bimbam, stop de persen! Die heeft Antwerpen ook. Veel meer dan daar zelfs. Ze lagen in de weg dus hebben we ze onder de grond gestoken. Big Deal.”

1. Dogma Cocktails: zuipen in stijl in een geheime kelder

Wat te doen in Antwerpen - Dogma Cocktails
Wat te doen in Antwerpen: Dogma Cocktails

Net zoals in onze bijna even mooie zusterstad New York moet je in Antwerpen geen speurhonden inzetten om een degelijke cocktailbar te vinden. Dogma Cocktails – gelegen in de Wijngaardstraat aan het Conscienceplein – is een van de beste. Het interieur is er stijlvol en retro, en doet denken aan de roaring twenties. De cocktails zijn er niet goedkoop, maar de barmannen zijn pro’s en nemen hun taak heel serieus. Ik zag er ooit iemand een half uur lang vlindertjes uit sinaasappelschillen knippen om de volgende dag in de drank te kunnen gooien. Toewijding noemt men dat.

“Zoek in Dogma Cocktails in ware Sherlock Holmesstijl naar verborgen knoppen of mechanismen, en met wat geluk vind je de enige echte speakeasy van Antwerpen – inclusief eigen barman. Hoe cool is dat?”

Voor mensen die pas in het donker hun versiertrucs durven bovenhalen, beschikt Dogma Cocktails ook over een leuk ingericht keldertje. Wat velen niet weten is dat in die kelder nog een hele extra bar verborgen zit: een ruimte zo groot als het café boven, die zich uitspreidt onder verschillende panden in de straat. De ingang zal je wel zelf moeten vinden. Zoek in ware Sherlock Holmesstijl naar verborgen knoppen of mechanismen en met wat geluk vind je de enige echte speakeasy van Antwerpen – inclusief eigen barman. Hoe cool is dat? Of die kerel daar al lang zit, er op eigen kracht ook uitgeraakt en op gezette tijden eten krijgt weet ik niet. Niet alles is mijn probleem ok? www.dogmacocktails.be

 

2. Basket bovenop de Plantin en Moretuslei in het hart van Antwerpen

1563979911-1
Wat te doen in Antwerpen - glijbaan op Plantin & Moretuslei

Antwerpen is in alles het beste. Het verprutsen van de ruimtelijke ordening vormt daarop geen uitzondering. Wij zetten erg graag lukraak gebouwen neer en kijken later wel of ze al dan niet passen bij wat er al stond. Meestal doen ze dat niet. Deze trotse en eeuwenoude traditie zorgt er voor dat er soms weinig rekening wordt gehouden met het vrijlaten van voldoende ruimte voor sport en spel. Om te voorkomen dat onze arme kindertjes op de middenberm van de ring moeten voetballen, diende daar hier en daar een creatieve oplossing voor bedacht te worden. Zo ook op de Plantin en Moretuslei: een van de voornaamste invalswegen naar de binnenstad.

“Te midden van het fijnste stof ter wereld kan je nu van het zonnetje genieten aan een picknicktafel terwijl je kinderen zich een ongeluk spelen boven een van de drukste straten van Antwerpen.”

Bovenop de historische brug die de treinen van Antwerpen Centraal naar Berchem station brengt, werd hier naast de sporen – bijna onzichtbaar vanaf de begane grond – een basketplein en een speeltuin aangelegd. Te midden van het fijnste stof ter wereld kan je er nu van het zonnetje genieten aan een picknicktafel terwijl je kinderen (of als je echt een lul bent: je “kids”) zich een ongeluk spelen boven een van de drukste straten van Antwerpen. Je hoeft na afloop zelfs niet met de trap naar beneden. Er staat een leuke glijbaan voor je klaar die je – mits enige oefening – weer recht in het aanstormende verkeer lanceert. Nice!*

*Just kidding: de glijbaan is erg veilig, don’t sue me Stad Antwerpen.

3. Vogelen in een verborgen boshut in Blokkersdijk

Wat te doen in Antwerpen - Natuurgebied Blokkersdijk op Linkeroever

Waar we in Antwerpen ook graag over zeuren, is het gebrek aan groen. Dat is niet geheel onterecht: op sommige plaatsen in het centrum heeft men erg kwistig met beton gestrooid. Dit neemt echter niet weg dat er vlak over de Schelde op Linkeroever een hele hoop prachtig natuurgebied ligt waar zo goed als geen kat ooit komt. Toen ik vorige zomer foto’s moest maken van wandelaars in het Sint-Annabos kwam ik op een uur tijd vijf man en een paardenkop tegen – Regi had blijkbaar nood aan wat frisse lucht – en in het verder gelegen Blokkersdijk liep al helemaal niemand rond. Het is nochtans een mooi domein van zo maar liefst honderd hectare.

“Blokkersdijk is een echt vogelparadijs op een paar minuten fietsen van Antwerpen Centrum, waar je allerlei soorten kan spotten in een gecamoufleerde hut langs het water.”

Blokkersdijk is een vogelparadijs met in het midden een door riet en bos omringde vijver waar je alombekende soorten als de rietgors, de dodaars, de witgat en natuurlijk de onvergetelijke groenpootruiter kan bewonderen. Die vogels spot je het best van in een gecamoufleerde hut  langs het water, die je bereikt via het pad ter hoogte van de afrit naar de E17. Er zit quasi nooit iemand binnen, je kan door allerlei klapluikjes naar buiten gluren en de deur kan langs binnen op slot. Jep. Langs binnen. Het is dan ook enkel om m’n goed hart te laten zien dat ik naast het officiële vogelspotformulier een extra document heb achtergelaten om de meest fervente vogelaars onder mijn lezers ook wat te gunnen. Zie foto. Wel stil zijn, het is en blijft een broedgebied.*

1563980208-1

* Don’t get yourself into trouble you morons.

 

4. MOOY Antwerpen: wafeltjes eten in een roos walhalla

Wat te doen in Antwerpen - Wafeltjes eten bij Mooy Antwerp

In mijn missie om de beste wingman van Antwerpen te worden, heb ik het in elk van deze artikeltjes ook over iets waar je je lief mee naartoe kan nemen zonder in affronten te vallen. Een gezellig en uniek plekje perfect op haar maat, waar ook zij even lekker zonder zorgen van het leven kan genieten. Dit gulle gebaar zal je in staat stellen om net genoeg girlfriend-punten bij elkaar te sprokkelen zodat ze – wanneer je het weekend daarop weer om zes uur ’s morgens met je zatte botten het huis binnenkruipt – legaal gezien niet kwaad op je kan zijn. MOOY is zo een plek.

“In mijn missie om de beste wingman van Antwerpen te worden, heb ik het in elk van deze artikeltjes ook over iets waar je je lief mee naartoe kan nemen zonder in affronten te vallen. Een gezellig en uniek plekje perfect op haar maat, waar ook zij even lekker zonder zorgen van het leven kan genieten. MOOY is zo een plek.”

Deze nieuwe zaak ligt in de Lombardenvest achter de Groenplaats, en alles is er roze – zelfs het wc-papier. Aan de muur hangt een paar vierkante meter aan roze rozen te pronken (erg Instagrammable) en je kan er wat mij betreft de lekkerste wafels van Antwerpen bestellen. In de vorm van hártjes nog wel: extra punten gescoord! En omdat ze met een speciaal soort deeg (bananen, als ik goed heb opgelet) gemaakt worden zijn ze nog gezond ook. Moest de date uiteindelijk toch in een fiasco aflopen is er nog steeds geen reden tot paniek: het personeel ziet er even lekker uit als de wafels. Woopwoop! www.mooyantwerp.be

Tot zover mijn tweede stukje over mijn eigenste Koekenstad. Ken je zelf nog unieke onbekende dingen om in Antwerpen te doen? Kende je ze alle vier tips al en voel je je bekocht? Ben je een van de meisjes van MOOY en krijg ik nu geen wafeltjes meer (het was maar om te lachen 🙁 )? Vind je je eigen stad leuker dan de mijne en wil je me duidelijk maken waarom? Go nuts en schrijf je commentaar onderaan het artikel.

Zin om in een aantal andere steden wat onbekende plekjes te ontdekken: trek dan naar Spa, Luik, Charleroi, Brugge en Koksijde, of steek in Antwerpen de ring eens over tot in Borgerhout.

 

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Lenie
  juli 24, 2019 at 5:42 pm

  Its ok, guys can like pink too.

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juli 24, 2019 at 5:51 pm

   No one said they couldn’t. :p

 • Reply
  Thomas VD
  juli 25, 2019 at 1:04 am

  Take 5 minutes to Paris. En da’s geen boodschap, maar een soort van doorlopende open keuken van 12u tot 20u, en ook gewoon een café. Supergezellig, niet duur en opvallend kalm. Ideaal zomerterras met veel schaduw.

  Dit is geen reclame, ik ken oprecht het adres ook niet, maar het is in de kloosterstraat.

  • Reply
   Jonathan
   juli 25, 2019 at 8:11 am

   Ik ga dat zeker eens checken, merci! 🙂

 • Reply
  Carina
  juli 30, 2019 at 1:21 pm

  Waar kan ik voor vijf euro gaan varen onder mijn prachtige stad?

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juli 30, 2019 at 3:03 pm

   In het Ruihuis op de Suikerrui kan je de Ruien in. 😉

   Boottoertje kost vijf euro, volledige gidstocht (dan kom je er ergens in het Schipperskwartier weer uit) kost meer.

   http://www.ruien.be

 • Reply
  Aaron
  augustus 24, 2020 at 10:52 pm

  Champaint is a Sip & Paint event which is new to Antwerp!

  Check out their website

  http://www.champaint.be

  • Reply
   Jonathan Ramael
   augustus 24, 2020 at 11:49 pm

   Thanks man, I’ll check it out! 🙂

 • Reply
  nieuwsgierig Aagje ;-)
  juni 16, 2022 at 11:46 am

  ‘Er zit quasi nooit iemand binnen, je kan door allerlei klapluikjes naar buiten gluren en de deur kan langs binnen op slot. Jep. Langs binnen.’

  >> Nog steeds?

  • Reply
   Jonathan
   juni 17, 2022 at 6:23 pm

   Al even niet geweest, zou kunnen. Waarom? Ben je iets van plan? :p

   • Reply
    nieuwsgierig Aagje
    juni 18, 2022 at 2:42 pm

    Ik heb géén idee waarom je dat zou denken ;-).

    • Reply
     Jonathan
     juni 18, 2022 at 11:18 pm

     Ik ben één en al oor! 😉

 • Reply
  nieuwsgierig Aagje
  juni 20, 2022 at 9:40 am

  Ongetwijfeld. Maar het zou behoorlijk ongehoord zijn mijn vermeende plannen publiekelijk te bespreken… 🙂

Leave a Reply