België Citytrip Europa Gastronomie

Vier verrassende bezienswaardigheden voor je volgende weekendje weg in Brugge

Een weekendje Brugge is altijd een goed idee. Maar wat doe je als je uitgekeken bent op de grote Brugse bezienswaardigheden? Je kan immers maar zoveel keer in een toeristenboot de kanalen afvaren. Trot Op! zocht het uit, en kwam terug met vier vreemde en alternatieve tips voor je volgende bezoek. 

 

Saint Boniface bridge in Bruges at dusk with church of our lady in background
Weekendje Brugge - Godshuis Sint Jozef

Als Antwerpenaar is het bon ton om Bruhhe met een wegwerpgebaar als een boven zijn stand levend Bokrijk te bestempelen: een veredeld openluchtmuseum dat met de grote mensenwereld in de Metropool weinig te maken heeft. Stiekem zeggen wij dit natuurlijk enkel omdat we jaloers zijn. In het Venetië van het noorden staan tal van mooie gebouwen immers nog recht, terwijl in Antwerpen de helft van het centrum in de jaren zestig tegen de grond ging.

 

Vier verrassende bezienswaardigheden voor je volgende weekendje weg in Brugge

Een prachtige stad dus, waar ik vreemd genoeg nog nooit was blijven slapen. Daarom besloot ik mezelf een weekendje Brugge cadeau te doen. Zo zou ik er alles eens danig in detail kunnen bekijken. Het Belfort en het Begijnhof kent iedereen, maar wat kan je nog allemaal doen in Brugge? Ik vond alvast vier verrassende alternatieven voor de standaardplekjes.

 

1. Cafés in Brugge: geniet van een moordende tripel in Café De Garre

Weekendje Brugge - De Burg
De Garre Tripel in Brugge
Café De Garre Brugge - Ingang

Het onder bierliefhebbers bekendste café van Brugge is ook het best verstopte. Zelfs nadat iemand me exact had verteld waar het was liep ik er nog twee keer voorbij – nuchter zijn schijnt te helpen. Nochtans ligt het middenin het drukste deel van de binnenstad, in het straatje dat van de Markt naar de Burg loopt. Tussen twee van de zeshonderdtachtig identieke pralinewinkels gaapt daar een ongemerkt poortje dat naar een donkere steeg leidt. Daarin ligt achter een stevige deur het bruinste der bruine cafés verborgen.

“Een briefje boven de toog van Café De Garre waarschuwt cafégangers dat ze maximum drie zware bieren per avond mogen bestellen.”

Café De Garre tapt heel wat speciaalbier maar staat vooral bekend om zijn gelijknamige tripel. Die wordt exclusief hier verkocht, en aan een alcoholpercentage van 11% komt hij stevig binnen. Een briefje boven de toog waarschuwt cafégangers dat ze er maximum drie per avond van mogen bestellen. Dat zegt genoeg over het aantal laveloos gezopen Britse bierbuiken die men hier al heeft moeten buitenslepen. Geen nood echter, er komen ook leuke mensen zoals ik. www.degarre.be

 

2. De Jeruzalemkerk: een kinky gebedshuisje in een rustig stukje Brugge

Jeruzalemkerk Brugge - Altaar
What to do in Bruges: The Jerusalem Church and its altar of skulls

De Jeruzalemkerk in de mooie Sint-Annawijk is waarschijnlijk een van de vreemdste van het land. Ze werd hier in de 15e eeuw neergepoot door de familie Adornes na een pelgrimstocht richting Beloofde Land. En blijkbaar hebben ze daar het een en ander meegemaakt, want het resultaat valt niet bepaald gezellig te noemen. Een van de altaars lijkt een decorstuk uit Indiana Jones en staat vol schedel- en beendermotieven. Op een ander staat dan weer een bizarre spreuk over de meester die mij roept (I’ll be right there, kinky Jesus!). De marmeren tombe van Anselmus Adornes zelf ligt hier ook. Een marmeren tupperwarepotje had in zijn geval echter volstaan. Enkel zijn hart werd hier begraven. Dat was namelijk het enige stukje dat men terug naar Brugge wist te verschepen nadat de arme man in Schotland door een hoop schuimbekkende Highlanders tot haggis werd herleid. Welke grove belediging hiertoe leidde is niet geweten, maar ze moet episch geweest zijn. www.adornes.org

 

3. Koffie in Brugge: poezen aaien in het Puss and Books Kattencafé

 

Koffiebars: wie haat ze niet? Verzamelplaatsen van verfrommelde hipsters zijn het, die er urenlang aan dezelfde latte liggen nippen terwijl ze, driftig op hun Macbook tokkelend, doen alsof ze eindelijk de laatste hand leggen aan die roman van hen waar ze al jaren over lopen zeiken. Maar eigenlijk zitten ze gewoon op Facebook. ‘Waarom liegen, Sean? Waarom liegen!?’ Weet je wat zo’n oord van verderf in één ruk van armzalig naar awesome zou verheffen? Katten! Luie, dikke, fluffy katten om mee te spelen tot de zon ondergaat. Dat vond een aantal lieve mensen in Brugge ook, en daarom openden ze een tijd geleden een kattencafé. In Puss and Books in de Ezelstraat word je tijdens het drinken van je chai latte of – godbetert – chococino, omringd door een hoop pluizige vriendjes: allemaal katten en kittens die anders in het asiel geëindigd zouden zijn en die je indien gewenst – en indien je er niet uitziet als iemand die huisdieren kookt – kan adopteren. Moest ik dit etablissement naast m’n deur hebben, ik had er al zeker vijf imaginaire bestsellers geschreven. www.pussandbooks.be

 

4. Museums in Brugge: gezellig gruwelen in het Torture Museum Brugge

Weekendje Brugge - Torture Museum Brugge
What to do in bruges: a spiked wooden chair in Bruges torture museum

In de kelder van “De Oude Steen”: een voormalige gevangenis naast – oh jawel – een pralinewinkel, ligt het meest morbide museum van Brugge. In het Torture Museum Brugge vlakbij de Markt staan meer dan honderd folter- en executietuigen uitgestald, inclusief levensechte poppen waarvan de uitdrukkingen zo realistisch zijn dat ik de ontwerper ervan verdenk minstens tweemaal daags zijn browsergeschiedenis te legen. Ook de omschrijvingen bij elk tuig zijn accuraat en soms licht misselijkmakend. Als voorbeeld deze sierlijke zinsneden over de teloorgegane praktijk van het radbraken: “…het slachtoffer werd aan een houten wiel gebonden, waarna met een hamer ieder bot gebroken werd tot het lichaam herleid werd tot een weerloze homp vlees (probeer het je even voor te stellen). Daarna werden de ledematen en de romp tussen de spaken gedraaid en opgehesen, overgeleverd aan de elementen en de aaseters, tot de dood er uiteindelijk op volgde.” Toffe jongens, die middeleeuwers. Ik ga alvast nog een paar uur lijkbleek voor me uit staren in het kattencafé.  www.torturemuseum.be

“Het slachtoffer werd aan een houten wiel gebonden, waarna met een hamer ieder bot gebroken werd tot het lichaam herleid werd tot een weerloze homp vlees.”

Bam: vier  dingen in Brugge die je waarschijnlijk nog niet kende. Ben ik bezienswaardigheden vergeten? Weet ik helemaal geen hol van Brugge af, moet ik mijn domme muil houden en kan jij wel zeker tien andere veel leukere plekken bedenken? Zit je met prangende vragen die een antwoord behoeven? Heb je zelf een favoriete plaats in de stad die je kost wat kost wil delen? Laat jezelf vooral gaan en post het allemaal lekker in de comments onderaan.

 

Goedkope hotels in Brugge

Triennial artwork of humpback whale in plastic jumping out of a Bruges canal

Omdat een mens nu eenmaal geen geld schijt, sliep ik in Brugge in twee goedkope maar gezellige hostels. Het eerste was Hostel Lybeer, vlakbij de Sint-Salvatorskathedraal. Hier kan je aan de toog beneden een hele hoop Belgisch speciaalbier proeven. M’n tweede slaapplek in Brugge was het Snuffel Hostel ten noorden van de Markt. Dit is een stuk groter, en toen ik er was werd er een concert georganiseerd. Geen klachten over.

Zin in een paar andere Westvlaamse trips buiten Brugge? Lees dan hier m’n reisverhalen over Kortrijk, Roeselare en Deinze (dat in Oost-Vlaanderen ligt, maar dicht genoeg om ook eens langs te gaan).

 

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    Hugosmartpants
    november 13, 2018 at 7:35 pm

    Aan je Halloween foto’s te zien heb je veel bijgeleerd in het Martelmuseum; een Pell die ik als Bruggeling niet ken natuurlijk. Laatst in Las Vegas nog een Garre of drie gedronken en wat kinky-pussy-grabbing stuff betreft was ik in Sin City natuurlijk ook op de goeie plek.
    Maar nu serieus! Goe bezig Jo, een bank vooruit en een kus van de juffrouw. Prachtige fotos maar dat had ik je eerder al verteld.
    Ter afsluitinge mien liefspreuke: goe gerief angt oender een ofdakstjie

    • Reply
      Jonathan
      november 16, 2018 at 3:35 pm

      Haha, dankjewel Hugo. Ik was even vergeten dat ik comments ook moest goedkeuren. :p

  • Reply
    Marianna
    november 14, 2018 at 10:31 am

    Super useful. Cant wait to go back to Brugge and check your tips!

    • Reply
      Jonathan
      november 16, 2018 at 3:35 pm

      Thank you Marianna. ☺️

  • Reply
    Leentje De Leeuw
    november 14, 2018 at 11:17 am

    Fijne blog, ik volg je!

    • Reply
      Jonathan
      november 16, 2018 at 3:36 pm

      Dankjewel Leentje! Ik zal m’n best doen.

  • Reply
    Marianna Bittencourt
    november 16, 2018 at 1:48 pm

    Top!!! Loved it.

  • Reply
    Els
    november 16, 2018 at 3:41 pm

    Haha, krom van het lachen! 🙂

    • Reply
      Jonathan
      november 16, 2018 at 9:55 pm

      Dankjewel Els, straks een stukje over Roquefort schrijven se, met veel foto’s. :p

  • Reply
    Lenie
    december 5, 2018 at 4:30 pm

    5/7 would visit Bruges and especially that beer tavern! Great job sharing an alternative side and totally the kind of experience i would search for when figuring out less touristy stuff to do as a – gasp – tourist. As always, you know i adore your writing.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      december 5, 2018 at 4:33 pm

      Thank you Lenie ^^
      Translated it especially for you. :p

Leave a Reply