
Wist je dat Aruba – ondanks het relatief recent verwerven van een eigen vlag, parlement en staatshoofd – officieel nog steeds deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden? Dat betekent in de praktijk dat je na tien uur vliegen vanuit Schiphol gewoon opnieuw in Holland landt. Tikje zuur toch. Toch blijft het eiland een paradijs voor zonnekloppers. Parelwitte stranden, azuurblauw water en resorts waar het van een stevig stel sambabillen voorziene personeel ook na je tiende piña colada nog doet alsof je mopjes grappig zijn. Thuis zou je er niet mee wegkomen.
Alternatief Aruba: vier dingen om te doen als je het strand beu bent
Zon- zee en strandpret tot zover het oog reikt dus, maar voor een semi-doorzichtige albino als ik staat dat niet noodzakelijk garant voor een topvakantie. Mijn ivoren huid is zo bleek als een bos prei en helaas veel te sensitief om er lang mee in de tropische zon te gaan liggen. Daarenboven zorgt mijn parelmoeren aanwezigheid ook voor ongemak bij de andere badgasten. Wanneer ik op het strand m’n T-shirt uittrek kijken omstaanders verschrikt de middagzon in om hun ogen te sparen, en telkens ik een duik in de branding maak, komen bezorgde redders me met een stok in de ribben porren in de veronderstelling dat ze een drijvend lijk hebben ontdekt.
“Toch blijft Aruba een paradijs voor zonnekloppers. Parelwitte stranden, azuurblauw water en resorts waar het van een stevig stel sambabillen voorziene personeel ook na je tiende piña colada nog doet alsof je mopjes grappig zijn. Thuis zou je er niet mee wegkomen.”
Tijdens m’n bezoek aan Aruba besloot ik dan ook op zoek te gaan naar een aantal dingen die ik kon doen zonder m’n kleren te hoeven uittrekken. Het mag dan een piepklein eiland zijn, veel toeristen raken niet verder dan de strook zand voor hun hotel en een obligaat bezoekje aan Oranjestad. Toch vallen er heel wat verrassende, alternatieve zaken te beleven. Hieronder krijg je er vier gratis en voor niets aangereikt – enkel en alleen omdat ik je graag zie.
1. Trek eens door de woestijn in het Arikok National Park


Wie z’n vakantie voornamelijk doorbrengt met cocktails zwelgen op het strand zal het allicht ontgaan, maar Aruba is weldegelijk een woestijn. Vooral de oostkust en het binnenland zijn er nog droger dan een gemummificeerde Colruytmop van Philippe Geubbels, en het Arikok National Park is het droogst van allemaal. Dat is een heuvelachtige woestenij vol stof, metershoge kaktussen en giftige ratelslangen. Maar liefst 20 procent van het eiland wordt ingenomen door dit park. Het geheel doet meer denken aan het wilde westen, dan aan hoe een Caraïbisch eiland er in theorie zou moeten uitzien.
“Wie z’n vakantie voornamelijk doorbrengt met cocktails zwelgen op het strand zal het allicht ontgaan, maar Aruba is weldegelijk een woestijn.”
Een hoop maatschappijen biedt tours door het gebied aan, maar huur gewoon lekker zelf een jeep. Zo kan je helemaal je eigen zin doen, en vermijd je in één klap de flauwe grappen van je gids, die betaald wordt om bussen voor zich zelf applaudisserende Amerikaanse vleesbergen te entertainen. De mijne was van zulk een buitenaards zatte nonkel-niveau, dat ik al snel uit begon te kijken naar een opportune slangenbeet om me uit dit helse lijden te verlossen. www.arubanationalpark.org
2. Ceru Colorado: urbex-plezier in een Caribische spookstad


Aruba is de thuisbasis van de grootste olieraffinaderij van de hele Caraïben. Dat zal je niet snel in een vakantiefolder zien staan. Het complex ligt naast het – overigens erg leuke – stadje San Nicolas, en staat ondertussen al een aantal jaren leeg. Toen alles nog draaide, werkten hier duizenden mensen. Het hogere kader was voornamelijk Amerikaans en leefde in Ceru Colorado: een afgesloten commune met eigen winkels, eigen cafés en een privéstrand.
“Sinds de sluiting van de raffinaderij staat Ceru Colorado te verkommeren. Jaren van weer, wind en ongewassen krakers zorgden voor een fotogenieke spookstad middenin de woestijn.”
Sinds de sluiting staat Ceru Colorado te verkommeren. Jaren van weer, wind en ongewassen krakers zorgden voor een fotogenieke spookstad middenin de woestijn. Quasi alle deuren staan open. Je kan overal gewoon binnenlopen om er naar believen een minder saaie versie van The Walking Dead na te spelen – op eigen risico welteverstaan. Ondertussen zijn een aantal panden weer opgeknapt en worden ze voorzichtig opnieuw bewoond – gelieve daar niet in te breken. Het gros van de gebouwen brokkelt echter nog altijd vrolijk verder af, en zorgt voor een heleboel verrassende urbex opportuniteiten. Zeker eens langsrijden.
3. Maak eens een ezel blij in het Donkey Sanctuary Aruba


In nog niet zo lang vervlogen tijden waren ezeltjes het voornaamste vervoersmiddel op Aruba. Ze werden gebruikt als lastdier, of om al te bezopen Hollanders op hun rug van hot naar her te hossen. Ondertussen werd voor dit soort dingen de auto geïntroduceerd. Dat wil echter niet zeggen dat al die ezels plots met de noorderzon verdwenen. In het relatief wilde binnenland lopen er nog steeds vrij rond. Jammer genoeg komt daar af en toe wel eens één van onder de wielen van hun gemotoriseerde opvolgers terecht. Deze onfortuinlijke beestjes worden, als ze het overleven, per direct naar het Donkey Sanctuary Aruba gereden, alwaar ze met een hoop van hun even koppige soortgenoten in alle rust van hun oude dag kunnen genieten.
“In nog niet zo lang vervlogen tijden waren ezeltjes het voornaamste vervoersmiddel op Aruba. Ze werden gebruikt als lastdier, of om al te bezopen Hollanders op hun rug van hot naar her te hossen.”
Deze safe haven voor aldi-paarden ligt pal in het midden van het eiland en kan vrij bezocht worden. Je kunt er vrolijk integreren tussen een honderdtal andere steenezels, en als je in een gulle bui bent kan je ze ook wat te eten geven. Het centrum wordt voornamelijk door vrijwilligers gerund, maar twee mensen zijn voltijds in dienst. Eén daarvan is Peter uit het West-Vlaamse Kortemark – de wereld is klein. Hij leerde aan de UGent een knappe Arubaanse kennen, en besloot ze later wijselijk naar minder regenachtige oorden te volgen. Trakteer hem van mij op een pint en doe hem gezellig de groetjes. Het is een toffe Pee(ter).
4. Geniet van de stilte in het Aruba Pet Cemetery


Het mooiste plekje van heel Aruba ligt voor mij op een verlaten stuk strand vlakbij het populaire Baby Beach. Al jaren ligt hier een geïmproviseerd dierenkerkhof langs de zee, waar de Arubanen de laatste eer aan hun (ik zeg maar wat) onder een grasmaaier verzeilde viervoeters betonen. Vredig tussen het duingras staan hier – over een afstand van bijna een kilometer – honderden met liefde in elkaar geknutselde kruisjes en zerkjes recht, velen kleurrijk versierd met persoonlijke boodschappen. Op sommigen liggen ook jaren na datum nog boeketjes, en daar wordt zelfs een cynische klootzak als ik even stil van.
“Vredig tussen het duingras staan hier – over een afstand van bijna een kilometer – honderden met liefde in elkaar geknutselde kruisjes en zerkjes recht, velen kleurrijk versierd met persoonlijke boodschappen.”
Toen ik – in gedachten verzonken over een mogelijke lijkrede voor mijn dode hond (“Je was een brave jongen, Billy”) – even opkeek, Zag ik plots een joekel van een roofvogel vanop een kruis naar me staren. Iets verder deed een tweede exemplaar hetzelfde. Een unieke ontmoeting, en geen ander mens in de buurt. Ik had zelfs alle tijd om een aantal foto’s te nemen. Daarna besloot het paar gracieus het luchtruim te kiezen, om me met openstaande mond op het strand achter te laten. En daarom, kindertjes, moet je op elke reis de onbetreden paden verkennen.
Hier eindigt m’n relaas over Aruba. Ben je ook een albino en kan je nu eindelijk zonder zorgen naar de Caraïben? Ben ik je favoriete plek vergeten en wil je ze alsnog met de mensen delen? Laat je helemaal gaan in de commentaren onderaan!
Voor alle relevante informatie over Aruba, de bezienswaardigheden en ongeveer alle dingen die je er kan doen, surf naar: www.aruba.com
Mijn officiële artikel over Aruba verscheen in Goodbye. Daar kan je wel lezen waar de leukste stranden zijn en waar ik (met m’n T-shirt aan: anders overleef ik het niet) allemaal gesnorkeld heb. Meer info op www.goodbye.be.
Wil je Aruba verkennen met iemand die je niet alleen alle spannendste plekjes kan tonen, maar je ook nog eens volgiet met zelfgemaakte cocktails en lekker eten? Zoek naar “Taki Aruba” op Facebook of Instagram en stuur hem snel een berichtje. Absolute opkerel!
Zin in een ander exotisch avontuur? Lees hier m’n stukken over New Delhi, Kenia, Taiwan, Malawi en Singapore.


























No Comments