België Antwerpen Citytrip Europa Gastronomie

Hamburgers in Antwerpen: ontdek de 7 beste burgerrestaurants

Op zoek naar de beste burgers in Antwerpen? Trot Op! dook enthousiast in het overweldigende aanbod van de Scheldestad en zette voor jou de 7 smakelijkste hamburgerrestaurants op een rij.

 

Burgers in Antwerpen - Burger Boutique

Homer J. Simpson – één van de grote filosofen van onze tijd – zei het al en hij had gelijk: “You don’t win friends with salad.” Diëten en hele dagen met lange tanden slamix en bloemkoolrijst naar binnen werken is allemaal mooi en gezond, maar vrolijker word je er niet van. Af en toe dient een mens zich eens danig te laten gaan. En wat smaakt er dan beter – zeker na een stevige avond doorzakken – dan een sappige hamburger? Weinig tot niets! Gelukkig barst het van de degelijke burgerrestaurants in Antwerpen. Zin in een chique Black Angus gourmetburger? Kan perfect. Op zoek naar de Bicky van je dromen? Ook een valabele optie. De keuze is aan jou. Die aders kunnen er nog wel een paar jaar tegen alvorens onherroepelijk en fataal dicht te slibben. Geniet ervan nu het nog kan.

 

Hamburgers in Antwerpen: ontdek de 7 beste burgerrestaurants

Maar waar scoor je precies de lekkerste burgers in Antwerpen? Voor elke topzaak vind je er twee waar ze verrassingsvlees van den Aldi in hun gehakt draaien, en van het grijze karton dat ze bij sommige fastfoodketens tussen hun sponzen broodjes zwieren begint ook niemand op tafel te dansen. Onbaatzuchtig als ik ben, zette ik de afgelopen week m’n atletische fysiek op het spel, enkel en alleen om jullie de beste hamburgers van Antwerpen voor te kunnen schotelen. Dat deed ik volgens twee regels. 1. Ik moet het er lekker vinden. 2. Geen grote buitenlandse ketens en geen al te grote Belgische tenzij ik er zelf geregeld kom. Beef me up, baby!

*Laatste update: januari 2024.

 

1.  Monkeys

Hamburgers in Antwerpen - Monkeys

Monkeys is één van de weinige burgerrestaurants op de lijst die niet in het stadscentrum ligt. Voor deze burgers moet je in Deurne zijn, op de Turnhoutsebaan vlakbij het Cogelsplein. Dit is voor de meeste Antwerpenaars misschien een minder bekende zaak, maar in de buurt zijn ze een begrip. Dat komt deels door het lieve personeel, maar vooral door de geweldige burgers (met verschillende soorten frietjes) die zowel in runds-, kip- en visvariëteiten besteld kunnen worden. Ze hebben er ook pizza, kleurrijke mocktails en lekkere dessertjes. Dit is overigens ook één van de enige plekken in de lijst waar alles halal wordt bereid. Mijn meer gelovige lezers hoeven zich dus geen zorgen te maken, en kunnen alle zelfbeheersing overboord gooien om zich met volle overgave een ongeluk te vreten.

 

2. Burger Boutique

Burgers in Antwerpen - Burger Boutique

Burger Boutique is de nieuwste zaak in de lijst en ligt op ’t Eilandje. Dit is een klein en stijlvol restaurantje dat in december geopend werd door Renée van het aan de overkant van de straat gelegen Le Steak ’17. Dat was op zich al een heerlijk vleesrestaurant, en de burgers in de nieuwe keet zijn van hetzelfde niveau. Hier betaal je gemiddeld iets meer voor je hamburger, maar je krijgt er wel wat voor terug. Alles wordt gebakken op een grote Green Egg barbecue; het vlees komt van Belgische witblauwkoeien – dat zijn die massief gespierde Mr. Olympiabeesten – uit één specifieke boerderij en de pistolets (want hier krijg je deftige broodjes) komen recht van de bakkerij. Het zijn echter vooral de toppings die voor mij het verschil maken. Ik koos voor de redelijk traditionele BBQ burger, maar je kan er ook met een kwartelei en tartaar, met geitenkaas en honing, in Italiaanse stijl met mozzarella of zelfs eentje met beenmerg bestellen. En wie echt eens alle remmen los wil gooien, kan er nog een portie kaviaar of champagne bijvragen. Je leeft immers maar één keer.

 

3. Plump

Burgers in Antwerpen - Plump

Plump is niet enkel wat je gaat worden als je heel deze lijst op een week afwerkt, het is ook het nieuwe concept van de eigenaars van het populaire Burgers & Grapes in de Vleeshalle in Mechelen. Ze begonnen daar tijdens de coronaperiode mee, maar wilden hun concept uitbreiden met een hamburgerzaak in hun eigen Antwerpen. Dat werd begin 2023 uiteindelijk deze, die in de Kronenburgstraat tussen het Zuid en het historisch centrum ligt. Ook in Plump bieden ze je meer dan wat je in een standaard burgerkeet mag verwachten. Hier schuif je rustig aan tafel en geniet je met een goed glas wijn van een hoop mooi gepresenteerde voor- en bijgerechtjes om te delen, om dan je dan uiteindelijk aan een stevige smashed burger in een briochebroodje te wagen. Ze slaan het vlees plat op de gril, waardoor het karamelliseert en de randen krokant worden terwijl alles binnenin lekker sappig blijft. Daar zeggen wij geen nee tegen.

 

4. Beastie Burgers

Antwerpen - Beastie Burgers

Beastie Burgers begon een paar jaar geleden met een eerste zaak in de Nationalestraat. Die bestaat nog altijd en beschikt waarschijnlijk over het mafste decor uit de lijst. De hamburgers worden geserveerd vanuit het busje van The A-team, en op de bovenverdieping werd een hele wand met versterkers behangen. De verlichting zit er trouwens in een aan het plafond gevezen drumstel. De hamburgers zijn hier stevig en lekker, en werden genoemd naar allerlei platen: van hun signature Beastie Burger tot dingen als een High Voltage of een Brown Sugar. Ook de frietjes zijn lekker en je kan uit heel wat verschillend vlees kiezen om tussen je broodje te zwieren: van meerdere soorten rund tot kip, vis en lam. Enorme aanrader, en ondertussen openden ze een tweede zaak bij de UGC. Daar verkopen ze smashed burgers.

 

5. Manhattn’s Burgers

Hamburgers in Antwerpen - Manhattn's

Manhattn’s Burgers ligt recht tegenover het ondertussen ter zielen gegane Hard Rock Café op de Groenplaats en was meteen hun grootste concurrent. Het is de enige echte keten op de lijst, die een aantal jaar geleden werd opgericht door twee Belgen met een verleden in New York. Met Manhattn’s wilden ze hun eigen take op de burgers van The Big Apple op de markt brengen. Ondertussen hebben ze vijf locaties in Brussel, eentje in Parijs, eentje in Gent, eentje in Leuven en uiteraard deze in Antwerpen. Ook hier eet je lekkere en gevarieerde gourmetburgers, allemaal genoemd naar iconen van NYC. Vooral hun eigen saus is om duimen en vingers bij af te likken. Vraag me niet hoe ze noemt maar ze is lekker.

 

6. Philly Sandwich Bar

Burgers in Antwerpen - Philly Sandwich Bar

*Ik kreeg de eigenaar niet te pakken voor foto’s, dus gooi ik er deze meme van de Fresh Prince tussen, die ook uit Philadelphia komt.

Door de Philly Sandwich Bar toe te voegen speel ik eigenlijk een beetje vals. Ze verkopen hier immers geen hamburgers, maar Philly Cheesesteaks. Da’s een street food begrip uit Philadelphia waar ze dunne lapjes steak, gekarameliseerde ajuin en gesmolten kaas tussen een langwerpig broodje smijten. Een soort smos dus, maar dan warm en op z’n Amerikaans. Geen hamburger inderdaad, maar qua comfortfoodniveau zitten ze wel exact op dezelfde lijn. De Philly Sandwich Bar in de Kerkstraat op de rand van Borgerhout, biedt al jaren het origineel aan alsof ze rechtstreeks uit de VS worden overgevlogen. Buiten de cheesesteaks kan je er een hoop typische Amerikaanse sides bijkrijgen, en ze hebben er zelfs een vegan optie. Een paar jaar geleden ging er in de buurt van het Stadhuis een tweede vestiging open.

 

7. Bicky Burgers bij de betere frituur

Burgers in Antwerpen - Delibox Bicky Burger

Kom je als buitenlands toerist voor het eerst in Antwerpen terecht? Negeer dan even heel de bovenstaande lijst, stap een frituur binnen en bestel er een friet stoofvleessaus-mayonaise en een Bicky Burger. Die combinatie is zowat de meest authentieke introductie tot de Belgische cuisine die je kan krijgen. Een Bicky Burger is waarschijnlijk één van de ongezondste snacks die je eender waar kan bestellen, maar godverdomme: ze schuiven makkelijk binnen. Een Bicky is een hamburger met drie unieke sauzen (niemand weet precies dewelke) en gebakken ajuintjes. Het vlees wordt niet op de gril gebakken, maar in de friteuse. Dat klinkt ranzig, maar neem het van ons als natie aan: it’s good bro. Elke frituur in Antwerpen verkoopt Bicky Burgers, maar ik geef je er een aantal mee die ik zelf geregeld frequenteer en waar je alvast waar voor je geld krijgt. Frituur ’t Stad (Melkmarkt), Frituur De Smulpaep (Varkensmarkt), Frituur Arré Patat (Sint Jansvliet – probeer hier één van de schotels) en Delibox in de Sint-Jacobstraat. Die laatste staat op de bovenstaande foto, niet alleen omdat Mehrdad de vriendelijkste friturist in Antwerpen is, maar hij me ook heeft beloofd z’n lekkere broodjes met gemarineerde kip terug op het menu te zetten als dit artikel viraal gaat. Voila zie!

Zin in wat ander Antwerps lekkers? Lees dan m’n artikels over de beste Aziatische, Midden-Oosterse, vegan, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Nederlandse restaurants. Eerder dorst? Klik hier voor de beste cocktail– en koffiebars in Antwerpen.

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  christophe
  juni 25, 2020 at 4:00 pm

  Geen tijd om te tafelen? Dan zit je bij five guys aan de top van fast food burgers.

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juni 25, 2020 at 4:30 pm

   Ook ni slecht, mr heel veel. :p

 • Reply
  Cath
  juni 25, 2020 at 4:27 pm

  Damnit. Honger en goesting nu…

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juni 25, 2020 at 4:31 pm

   Go on, you know you want to 😎

 • Reply
  Ellen
  juni 27, 2020 at 5:54 am

  Joepie, mijn persoonlijke favoriet “boobie burger” werd vermeld!
  Merci voor de verdere inspiratie – dat testen we binnenkort eens uit 🙂

 • Reply
  Marc
  januari 17, 2024 at 1:46 pm

  Ik wil wel overal gaan proeven , maar dan mag ik bij mijn dokter niet meer binnen vrees ik !

Leave a Reply