Antwerpen België Citytrip Europa Gastronomie

De 7 beste cocktailbars in Antwerpen

Zin in iets lekkers nu de cafés eindelijk weer open zijn? Dat komt goed uit, want Trot Op! ging op zoek naar de 7 beste cocktailbars in Antwerpen en keerde licht beschonken maar erg voldaan weer huiswaarts. Geniet ervan!

Cocktailbars in Antwerpen - Dogma Cocktails

Heilige bimbam, het is eindelijk zover! Na zich een maand of zeven werkloos in slaap te hebben gejankt, draaien onze Antwerpse horecahelden stilaan weer overuren. Hoog tijd dus om een zwelgtocht van epische proporties aan te vatten – gedaan met in je bloot gat op de zetel halve liters te hijsen. Inderdaad: na wat door de meeste experts een “godvergeten schijtjaar” werd genoemd, is een gecoördineerd bacchanaal immers de enige manier om de plaatselijke middenstand er weer bovenop te helpen. Schud dus die beurs leeg, schuif dat zelfrespect aan de kant en zet het op een vaderlandslievend zuipen dat zijn weerga niet kent! “Oh dierbaar België, oh heilig land der vaad’ren!” enzovoort enzoverder.

“Wat cocktailbars in Antwerpen betreft, loopt het de laatste jaren als een tiet. Terwijl er twintig jaar terug letterlijk geen enkele te vinden was en we ons moesten behelpen met lauwe Bacardi Breezers op de plaatselijke schuimfuif, schieten ze nu als paddenstoelen uit de grond.”

Maar zelfs met de meest nobele bedoelingen kan een mens niet elke dag twee meter Stella verzetten. Laat jezelf daarom toe het hier en daar wat deftiger te houden. Maak gebruik van je herwonnen vrijheid – sorry antivaxxers: not you guys – en nodig die ene hete tijger waar je al heel de lockdown over fantaseert uit voor een drankje in je favoriete cocktailbar. Zo kan je het ijs in stijl breken, je beste James Bond oneliners bovenhalen (“I thought Christmas only came ONCE a year” mwoehaha!) en meteen ook iets lekkers door je keelgat sluizen. Iedereen wint!

PS: stem voor Trot Op! voor de Belgian Travel Blog Awards en zorg er voor dat ik volgend jaar nog meer van dit soort artikels kan maken. Doe het, doe het nu!

De 7 beste cocktailbars in Antwerpen

Wat cocktailbars in Antwerpen betreft loopt het de laatste jaren als een tiet. Voor het magische jaar 2000 hadden we er welgeteld geen enkele en was het behelpen met lauwe Bacardi Breezers op de plaatselijke schuimfuif, maar nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Niet elke cocktailbar biedt echter dezelfde kwaliteit. Hoe scheid je als leek het kaf van het koren?* In dit artikel probeer ik je daarbij te helpen. De danscafés waar je de mojito’s in emmers van twee liter kan bestellen laten we even buiten beschouwing, ten voordele van zaken waar de bartenders daadwerkelijk weten waar ze in godsnaam mee bezig zijn. Om dit te verwezenlijken trok ik vorige week m’n hipste hemdje aan en bezocht ik de 7 beste cocktailbars van Antwerpen. Het was een ware beproeving, maar iemand moest het doen.

*Met een maaidorser, zo vertelt ons het internet. Dankjewel, Wikipedia.

 

1.  Dogma Cocktails

Cocktailbars in Antwerpen - Dogma Cocktails
Cocktailbars in Antwerpen - Dogma Cocktails

*linkse foto door Jean Van Cleemput

Dogma Cocktails aan het Conscienceplein stond al in een ouder artikel over verborgen plekjes in Antwerpen, en is één van m’n absolute favorieten. Het interieur is fantastisch en komt recht uit de roaring twenties – ondertussen zijn we daar trouwens opnieuw in aanbeland: laat het beest gerust even los. De cocktails zijn er wild en uniek. Ik dronk er ooit eentje waar spek in zat, en dat was verbazend lekker. Wie goed zoekt vindt in de kelder achter een valse wand trouwens een geheime speakeasy die even groot is als de bar op het gelijkvloers. Remember though: what happens in de geheime kelder van den Dogma, stays in de geheime kelder van den Dogma. www.dogmacocktails.be

 

2.  Belroy’s MAS (& Belroys Bijou)

Cocktailbars in Antwerpen - Belroy's Bijou

Belroy’s MAS – de grootste genieën onder jullie leiden af dat deze bar vlakbij het museum ligt – is een andere favoriet van me. Ook hier is de locatie top: een gezellig ingerichte kelder vol gewelven en private hoekjes waar je op romantische wijze in de schaduwen kan opgaan. De cocktails zijn subliem, worden geserveerd in ijskoude glazen en grotendeels gemaakt op basis van zelfgestookte drank. Buiten staat een ruim loungeterras dat uitkijkt over het Bonapartedok en dat lelijke jacht van Gert Verhulst (inderdaad: ik ben jaloers op iedereen die rijker is dan mij). Wie liever op het Zuid van zijn of haar cocktails geniet, vindt daar met Belroy’s Bijou trouwens een iets kleiner en rustiger alternatief. www.belroys.com

 

3.  Plantage

Cocktailbars in Antwerpen - Plantage
Dageraadplaats Sterrenhemel

Plantage is één van de nieuwste cocktailbars in Antwerpen en te vinden op de fantastische Dageraadplaats. Eén van ex-bartenders van Dogma staat hier achter de toog en dat proef je in je glas. Geweldige cocktails, die je kan leegdrinken op een zonnig terras. Wie er een hapje bij wil eten, vindt naast de deur trouwens Restaurant Tranquilo dat Mexicaanse streetfood aanbiedt (samen vormen ze één zaak). Wordt het wat later en is het te bewolkt om van de sterrenhemel te genieten? Geen probleem, de mannen van de Dageraad steken hun eigen lichtjes wel even aan. Elektrische romantiek met één druk op de knop – we leven in wonderbaarlijke tijden.

 

4.  Cocktails at Nine

Cocktailbars in Antwerpen - Cocktails at Nine

Cocktails at Nine is één van de grootste namen wat cocktailbars in Antwerpen betreft, en ligt in een prachtig pand met een mooie binnentuin in de schaduw van de kathedraal. Toplocatie dus, maar ook het aanbod is van topkwaliteit. Dit is een klassieke cocktailbar, waar het allemaal iets chiquer mag zijn. Ook de inrichting is stijlvol en voelt meer aan als een loungebar van een sterrenhotel dan als een donkere speakeasy – ze hebben er zelfs een open haard. Alle klassiekers staan hier op de kaart en worden perfect afgewerkt, aangevuld met een aantal eigen creaties. Speciallekes kan je altijd naar smaak laten maken. Geniet er van, en laat die mottige bermudashort in de kast voor een andere avond. www.cocktailsatnine.be

 

5.  Bar Burbure

Cocktailbars in Antwerpen - Bar Burbure

Nog een cosmopolitische klassieker maar dan op het Zuid, is Bar Burbure. Gelegen in een mooi pand op de Vlaamse Kaai, proef je ook hier perfect gemaakte cocktails. Daar stopt het echter niet. Het wijn- en champagneaanbod werd met veel zorg samengesteld, en wie meer zin heeft in bier kan er zelfs Westvleteren komen drinken. Wil je het helemaal decadent maken? Bestel dan een dikke sigaar om ze buiten met een goed glas rum op te paffen terwijl je nadenkt over hoe je het snelst een Latijns-Amerikaanse dictator zou kunnen worden, en of je er dan gratis zo’n mooie legerpet bijkrijgt. Viva la revolución!  www.barburbure.be

 

6.  Bar Zar

Cocktailbars in Antwerpen - Bar Zar

Bar Zar – ook op het Zuid – is geen klassieke cocktailbar. Ze pronken er met een exotisch decor, kleurrijke cocktails en vroeger zelfs met een visbak vol piranha’s. Gezien die beesten elkaar maar bleven opeten en er op een mindere avond plots twee Chinese uitwisselingsstudenten verdwenen – dat laatste is niet waar – heeft men ze vervangen door iets vredelievendere visjes uit Malawi. Ook het concept blijft evolueren. Heel wat cocktails zijn er nu bijvoorbeeld gebaseerd op verschillende soorten thee om voor extra smaak te zorgen. Ze noemen het T-tails en dat is redelijk goed gevonden.

 

7.  Bar Tikila

Cocktailbars in Antwerpen - Bar Tikila

Bar Tikila is een cocktailbar op ‘t Eilandje waar zowel een Mexicaans sfeertje als een Mexicaanse barman heerst. Zoals men kan verwachten, concentreert men zich hier vooral op zoveel mogelijk cocktails maken met tequila: voor sommigen een godendrank, voor mij na een nachtje tequila-boemboem shotjes een jeugdtrauma waar ik nog steeds niet over ben. Puur drinken zit er niet meer in, maar in cocktails kan ik het nog steeds pruimen. Bar Tikila is een feestelijke bar waar je komt om je te amuseren, maar het aanbod is nog steeds meer dan degelijk. Wie trouwens meer zin heeft in een goed glas wijn, kan naast de deur even hallo gaan zeggen in het erg leuke Bar Brut. www.bar-tikila.be

 

Bonus: Sips

Sips ligt naast de Waterpoort op de Vlaamse kaai en is de oudste cocktailbar van Antwerpen. Ze bestaat al sinds 2000, draait nog steeds op volle toeren, en baande in zekere zin de weg voor alle anderen op deze lijst. Helaas pindakaas zijn ze er momenteel aan het renoveren en kon ik er voor dit artikel niet langsgaan. Dat neemt niet weg dat je hier normaliter nog steeds een stevig glas kan drinken. Er staan trouwens ook meer dan 100 whisky’s op de kaart. Probeer die er maar eens door te krijgen. Af en toe mag je jezelf eens voor een uitdaging zetten.

 

Zo, dat was het wat cocktailbars in Antwerpen betreft. Ga je akkoord met m’n lijstje? Ben ik je favoriet (aka: De Vuile Was) vergeten? Ben je zelf barman in een cocktailbar en wil je me van m’n ongelijk overtuigen? Begin alvast te shaken en laat je commentaar achter onderaan.

Wil je iemand een echt Antwerps cadeau geven? Schenk dan een UniGiftCard naar keuze en verken eigenzinnige restaurants of bars, ga shoppen in trendy winkels of geniet van een wellnessbeurt in de stad: unieke ervaringen met een hart voor lokaal (wie via de link op Trot Op! bestelt steunt meteen en zonder extra kosten het blog).

Zin in wat ander lekkernijen in Antwerpen? Klik dan hier voor de beste vegan, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, Midden-Oosterse en Aziatische restaurants in Antwerpen. Zin in iets non-alcoholisch? Klik dan hier voor de beste koffiebars in Antwerpen.

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Marc
  juli 2, 2021 at 11:32 am

  Leuke tips om op een warme avond eens te gaan genieten van alle vermoemde cocktailbars . Best in combinatie met een overnachting misschien , om het veilig te houden .

  • Reply
   Jonathan
   juli 2, 2021 at 11:42 am

   Voor mij ist nu ni ver he. 😉

 • Reply
  Catherine
  juli 2, 2021 at 1:21 pm

  En? Welke zou je nu aanraden prijs/kwaliteit? Of om het in de stijl van jouw blog te formuleren: waar kan ik voor het minste geld de beste cocktails gaan verzwelgen?

 • Reply
  Jan
  mei 29, 2022 at 2:39 pm

  Recent is er ook TAZU geopend in de Vlaaikensgang, echt een aanrader voor Cocktails!

  • Reply
   Jonathan
   mei 30, 2022 at 1:11 pm

   Daar zullen we binnenkort eens gaan zien dan. 😉

 • Reply
  Rod James
  juli 30, 2022 at 11:15 am

  Henry’s at the Botanic Gardens . Opened last year and very upmarket.
  Mire mature but still hip audience BOBO types.

Leave a Reply