Antwerpen België Europa Wildlife

Nog 5 plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt

Helaas beste mensen, covid-19 raast opnieuw door het land. We zullen ons de komende maanden dus relatief kalm moeten houden. Om de pijn te verzachten, vergast Trot Op! je opnieuw op vijf plekken in Antwerpen waar je leuk op verkenning kan zonder corona te krijgen.

Corona Antwerpen - Wolvenberg

Et voilà: gedaan met lachen op de parking. Drie maanden nadat Antwerpen voor heel het land te kakken stond – de rest van België besloot ondertussen lekker verder te feesten – krijgen we een nationale avondklok in onze betweterige reet gedraaid. De drang om vrolijk in elkaars gezicht te blijven hoesten is blijkbaar werkelijk onweerstaanbaar. Topwerk! Ik zou bij deze dan ook een aantal mensen persoonlijk willen bedanken: de zatte losers op café die perse een hand willen blijven geven en beginnen zeuren als je ze weigert; het “moet ik hier ook al een masker dragen ofwa?” volk dat afgeranseld dient te worden met een lederen ceintuur (“Ja da moet. Het staat op de FUCKING deur, lul.”); de Darwin Award-winnaars die nog steeds zonder bescherming over een stampvolle Meir paraderen en vooral de absolute holbewoners die zelfs na zeven maanden van lijnen op de vloer nog altijd consequent in mijn nek komen ademen aan de kassa van de Carrefour.

“Drie maanden nadat Antwerpen voor heel het land te kakken stond krijgen we een nationale avondklok in onze betweterige reet gedraaid. De drang om vrolijk in elkaars gezicht te blijven hoesten is blijkbaar werkelijk onweerstaanbaar.”

Dikke proficiat! Dankzij helden als jullie kan ik – als fotograaf afhankelijk van events – weer minstens een maand thuis met m’n fluit zitten spelen. Net zoals iedereen in de horeca, de reissector en het gros van de rest van de zelfstandigen. Vooral niet opgeven nu en blijven contrair doen mensen: de bomma heeft haar beste tijd toch al gehad.

 

Nog 5 plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt

Gezien we ons tot Nieuwjaar in stilte zullen moeten bezighouden – nogmaals mijn oprechte dank daarvoor – kunnen we in tussentijd maar beter hier en daar een streepje natuur opsnuiven. Aan wat groen af en toe is immers nog nooit iemand doodgegaan. Buiten aan krokodillen natuurlijk, die – oplettende waarnemers zullen dit kunnen beamen – zowel groen, streepvormig als deel van de natuur zijn. Maar genoeg over krokodillen: time is money. Na het overweldigende succes van m’n eerste stuk over plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt, ben ik er in m’n onmetelijke goedheid in geslaagd een paar extra plaatsen bij elkaar te schrapen. Oases van rust zijn het, met veel open ruimte, veel frisse lucht en weinig Covidioten die overal met hun vuile poten aanzitten. Trek dus je stapschoenen en je warmste anorak aan en probeer er wat van te genieten. Dat weekend op Ibiza zal sowieso nog even in de frigo moeten.

 

1.  Nog steeds je eigen huis

Corona in Antwerpen - Blijf in uw kot

Inderdaad: Big Momma Maggie heeft na al die maanden ook nu nog gelijk. De beste plek om de komende coronagolf door te komen is je eigen kot. Trek dus naar de supermarkt, sla een paar familiepakken chips en een krat of twee Jupiler in, schurk je wat tegen het gat van je lief aan en maak het zo gezellig mogelijk. Geen lief te bespeuren? Laat dan je creatiefste zelf los en maak een artificiële partner uit kussens en gehamsterde wc-rollen. Even comfortabel en het zaagt niet als de vuilzakken nog binnen staan. Win-win!

 

2.  De Wolvenberg

Corona in Antwerpen - Wolvenberg

De Wolvenberg is het enige erkende natuurgebied binnen de historische Antwerpse stadswallen, maar bijna niemand weet het liggen. Dit kleine maar fijne reservaat ligt knus gekneld tussen Ring en Singel, op nog geen vijftig meter van Berchem Station. Centraal in het gebied ligt een grote vijver omringd door bos, waar altijd wel een reiger te spotten valt. In de overgebleven stukken stadswal woont een vleermuizenkolonie (NIET OPETEN!) en ook vossen, steenmarters, ijsvogeltjes en zelfs de occasionele heroïnespuiter kunnen hier af en toe gespot worden. Slakkenfans – waar zijn die handjeeus!? – mogen trouwens compleet uit de bol gaan, want onlangs werd hier een soort gevonden die al zeventig jaar nergens meer in België gezien werd. Een perfect stukje natuur om na het pendelen coronavrij een frisse neus te halen dus. Allen daarheen!

 

3.  De Oude Landen

Corona Antwerpen - De Oude Landen

Warning: MURDER COW!

In Ekeren – een idyllisch boerendorp dat zich al jaren op hilarische wijze weet voor te doen als Antwerps district – valt heel wat groen te ontdekken. De Oude Landen is wat mij betreft het mooiste gebied om daarmee te beginnen. Hier kan je in alle rust van de natuur genieten, zonder dat één of andere pipo in een trainingsbroek in je mond komt niezen. Het is door de vele paadjes ook ideaal om het danig op een joggen te zetten. Wel het tempo er inhouden, want er loopt een hele kudde Gallowayrunderen rond. “Zachtaardige beesten”, zo zegt de officiële website, maar vertel dat maar eens aan de bejaarde man die er twee jaar geleden brutaal door vertrappeld werd. Moest je dus plots een rommelend en met haat doorspekt geloei uit het struikgewas horen opborrelen, sprint dan voor je leven en kijk niet om voor je de draad over bent. This bovine beat squad got beef with you brother.

 

4.  De Hobokense Polder

Corona in Antwerpen - Hobokense Polder
Corona Antwerpen - Hobokense Polder

Dit exemplaar heeft vooralsnog een blanco strafblad, BUT IT’S GOT ITS EYES ON YOU!

Helemaal aan de andere kant van de stad ligt met de Hobokense Polder een min of meer vergelijkbaar gebied langs de Schelde. Ook hier vind je een gevarieerd en naar Vlaamse normen uitgestrekt landschap van bossen, weiden en plassen terug, dat op sommige plekken erg wild overkomt. Marters, vossen en reeën lopen hier rond, en achter twee kijkwanden kan je lustig aan het vogelen slaan. Om het gras te helpen afdoen grazen ook hier een aantal Galloways, maar deze hebben vooralsnog geen moordaanslag op hun geweten. Hou toch maar je beide ogen open, want deze pluizige melkmaniakken hebben niet meer dan een klein moment van onoplettendheid nodig om hun slag te slaan. Moo moo, m*thaf*ckah!

 

5.  Het Schoonselhof

Corona in Antwerpen - Schoonselhof

Het Schoonselhof – ook in Hoboken – is veruit de mooiste begraafplaats van ’t Stad. Omdat alles tegenwoordig met iets anders vergeleken dient te worden, wordt het door inspiratieloze semi-intellectuelen soms het Père-Lachaise van Antwerpen genoemd. Vijventachtig hectaren aan de pijp uitgegane dierbaren liggen hier uitgespreid, eeuwig rustend tussen frisse grasvelden en kleurrijke herfstbosjes. In onzekere tijden als deze is dit prachtige kerkhof de ideale plek om even te bezinnen. Over wat er met je te gebeuren staat als je je kloten blijft vegen aan de coronamaatregelen bijvoorbeeld. Tijdens de derde golf kunnen we dan met z’n allen gezellig langs jouw nog blinkende zerkje komen kuieren. Hout vasthouden!

 

Corona in Antwerpen: (opnieuw) even serieus

Corona in Antwerpen - Stadspark

Alle mopjes ten spijt ziet de Belgische situatie er vrij grimmig uit. Brussel en Luik zijn epidemische mijnenvelden; heel Wallonië kleurt bloedrood en ook de cijfers in Antwerpen stijgen vandaag sneller dan in juli.

De voorbije week las ik heel wat woedende commentaren over de sluiting van de horeca. Dit is natuurlijk een absoluut drama voor iedereen die in de sector werkt. Het gros van de eigenaars heeft z’n stinkende best gedaan om alles veilig te houden, maar het gedrag van sommige klanten deed dit vaak te niet. Wat ik de hele zomer lang op een aantal terrassen zag gebeuren, was volstrekt onverantwoordelijk. Wij hebben met z’n allen voor een tweede sluiting gezorgd door maandenlang de teugels te laten vieren, niet de regering.

Zolang een deel van ons schijt heeft aan alle veiligheidsvoorschriften, gaan we dit virus nooit overwinnen voor er een vaccin is. En dat is nog heel ver weg. De opening van scholen en universiteiten in september deed er natuurlijk ook niet veel goeds aan.

We raken hier enkel door als we met z’n allen aan hetzelfde zeel trekken. Zorg voor vrienden, familie en buren. Shop lokaal. Bestel bij je favoriete restaurants. Niet enkel het virus zorgt voor doden, ook het aantal zelfmoorden loopt onrustwekkend snel op. Hou daarom een oogje in het zeil wat je sociale cirkel betreft, en vraag op tijd aan mensen of het allemaal nog wel gaat.

Toch wordt het tijd dat we (eindelijk) onze verantwoordelijkheid opnemen. Gezonde mensen van mijn leeftijd overleven een besmetting waarschijnlijk wel zonder al te grote kleerscheuren, maar niet iedereen heeft die luxe. Ouderen, zwakkeren en zij die al langdurig ziek zijn hebben hier zelf niet voor gekozen. Zij hebben echter evenveel recht op leven als wij. Gedraag je, volg de regels die er zijn, en zorg er mee voor dat we niet tot volgende zomer in de shit blijven zitten.

 

Klik hier voor wat inspiratie voor tijdens de komende lockdown. Lees hier m’n stukjes over Viroinval, De Gaume, Mechelen, Spa en Luik.

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  An Lion
  oktober 23, 2020 at 11:55 am

  Informatief én met veel humor, wat een leuk artikel.

 • Reply
  Jonathan Ramael
  oktober 23, 2020 at 12:07 pm

  Dankjewel An, wordt geapprecieerd! 🙂

 • Reply
  Mascha
  oktober 23, 2020 at 2:13 pm

  Bedankt voor de tips! 2 staan al op onze lijst en deze is nu aangevuld met de anderen. En super geschreven zo denken wij er ook over!

 • Reply
  Sabiya
  oktober 23, 2020 at 7:42 pm

  What a great writing! I started to read and was ready to note down the “safe” places but I ended up just laughing.. so many funny punches (all right ones) .. I don’t even remember the suggested places (I will comeback and read when I am done with my No.1 “safe place”.. in short, I enjoyed your content (and the serious ones too).. I am gonna follow your writings. Well done!

  • Reply
   Jonathan Ramael
   oktober 23, 2020 at 7:59 pm

   Thank you so much! Very nice to read! 🙂

 • Reply
  Marlies
  oktober 23, 2020 at 7:54 pm

  Oh zo leuk gebracht!

  • Reply
   Jonathan Ramael
   oktober 23, 2020 at 7:59 pm

   Dankjewel Marlies! 🙂

 • Reply
  Emiliano
  oktober 24, 2020 at 11:41 am

  Please don’t eat the bats! That one killed me

  • Reply
   Jonathan Ramael
   oktober 27, 2020 at 9:45 pm

   Hehe, thanks! 😉

Leave a Reply