Azië Citytrip India

Ondek de vier voornaamste bezienswaardigheden in New Delhi

New Delhi barst van de indrukwekkende bezienswaardigheden. Het is een eeuwenoude stad met een rijk verleden, en kan je overal nog overblijfselen van vinden. Trot Op! neemt je in dit stuk mee langs vier van de belangrijkste religieuze monumenten in de Indische hoofdstad.

 

Wat te doen in New Delhi - De Lodi Garden

Het eerste dat opvalt als toerist in New Delhi, is dat iedereen je er onmiddellijk weer weg lijkt te willen. “Er valt hier geen zak te zien! Het is vuil en het stinkt, en het loopt vol marginalen!” Het is het mantra van zowat elke paljas die je in één van de vele louche reisbureautjes probeert binnen te lokken. Dat komt natuurlijk omdat men aan dagtripjes door de hoofdstad quasi niets verdient, en ze je daarom liever een dure rondreis Agra-Jaipur-Udaipur aansmeren. Laat je hier echter niet door uit het lood slaan. Tussen alle hectische drukte door, barst New Delhi van de bezienswaardigheden en de culturele rijkdom. Je moet er enkel zien te raken. Tuktuk inspringen dus, en hopen dat de chauffeur je onderweg niet eerst in vijf souvenirwinkels waar hij een percentje krijgt doet stoppen.

 

Wat te doen in New Delhi: de vier voornaamste bezienswaardigheden

Het zal je niet verbazen dat ook miljoenenstad New Delhi momenteel in lockdown zit, en daar lachen ze ginds niet mee. In plaats van semi-vriendelijke flikken die je in het ergste geval een boete geven, word je hier met de bamboestok enthousiast helemaal terug tot in je eigen kot geranseld. Zo goed als lege straten dus, en dat was toen ik er zeven jaar geleden zelf rondliep compleet ondenkbaar. Social distancing gebeurde er enkel tussen de kasten, en als buitenlander werd ik er constant aangeklampt. Over het algemeen zijn Indiërs joviaal en gastvrij, maar op straat draait het om hoeveel centen je uit de aanwezige toeristen kan schudden. En daar bestaan erg lepe trucs voor. Van verdachte figuren die “geld inzamelen voor een goed doel” dat ze niet kunnen benoemen, tot schoenvegers die zelf stront op je sandalen smijten om dan vriendelijk te vragen of ze misschien een poetsbeurt kunnen gebruiken. Elke wandeling is een wild avontuur.

“Het eerste dat opvalt als toerist in New Delhi, is dat iedereen je er onmiddellijk weer weg lijkt te willen.”

Gelukkig valt er ook heel wat te zien, te bezoeken en te ervaren. Vandaag neem ik jullie voor één keer niet mee naar de onbekende alternatieve plekjes, maar naar vier van de grootste bezienswaardigheden in New Delhi. Toevallig zijn die ook allemaal gelinkt aan de voornaamste religies in dit deel van India – dus je leert meteen weer wat bij. Loop je even mee?

 

1. Gurudwara Bangla Sahib: eten op eigen risico bij de Sikhs

Bezienswaardigheden New Delhi - Jonge Sikhs in Gurudwara Bangla Sahib
Bezienswaardigheden New Delhi - Gurudwara Bangla Sahib

De Sikhs – dat zijn de mannen met de tulbanden en de smurfenmutsjes – zijn in New Delhi een belangrijke religieuze minderheid. Sikhisme is een progressief geloof dat in theorie geen onderdrukking of vooroordelen tolereert. Dat uit zich voornamelijk in het feit dat het over het algemeen vrij joviale jongens zijn. In New Delhi is hun voornaamste tempel de Gurudwara Bangla Sahib: een indrukwekkend wit gebouw met gouden koepels op het dak en een publiek bad met naar verluidt geneeskrachtig water. Wie hier een bezoekje pleegt lijkt bij vrienden te zijn binnengestapt. Mensen leggen je zonder enige opdringerigheid de basisprincipes van hun godsdienst uit, willen met je op de foto of komen gewoon een praatje slaan.

“Gurudwara Bangla Sahib is de belangrijkste Sikh tempel in New Delhi, en elk bezoek is een gezellig gebeuren.”

De tempel werkt volgens het langar principe, wat betekent dat iedereen hier ongeacht geloof, ras, kaste of geslacht een gratis maaltijd kan krijgen. En gezien ik een gegeven paard nooit in de bek kijk, schoof ik ook maar even aan bij de grote pot. Achteraf bleek dat een wat minder idee te zijn, gezien ik ongeveer drie dagen tussen pot en bed mocht schipperen. Wel vier kilo afgevallen: een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een efficiënt crashdieet. Mensen met zwakke westerse magen die een week later nog over een werkende sluitspier wensen te beschikken, blijven tijdens dit leuke bezoek echter best van het eten af.

 

2. Hazrat Nizamuddin Darga: op pelgrimstocht bij de Moslims

Bezienswaardigheden in New Delhi - Hazrat Nizamuddin Darga Nachtmarkt
Bezienswaardigheden in New Delhi - Qutb Minar

*Dit zijn geen foto’s van het mausoleum. Ik wou er niet die ene toerist met de camera zijn tijdens het avondgebed. De linkse foto is een nachtmarkt in de buurt, de rechtse de Qutb Minar.

 

Van de pakweg 30 miljoen inwoners van New Delhi is maar 13% moslim. Maar doordat de mogoldynastie hier een paar honderd jaar de plak zwaaide, valt er toch heel wat islamitisch getinte architectuur te bewonderen. De mooie Jama Masjid is bijvoorbeeld de grootste moskee van India, en de toren van de Qutb Minar is een prachtig versierde, zeventig meter hoge middenvinger richting de toen net veroverde hindoekoninkrijken. De meest unieke plek voor moslims in New Delhi is echter veel kleinschaliger. Het Mausoleum van Nizamuddin – een Soefiheilige uit de middeleeuwen – is een populaire pelgrimsplek waar elke donderdag na het avondgebed de qawwali gezongen wordt.

“Hazrat Nizamuddin Darga is een populaire pelgrimsplek voor moslims, waar elke donderdag na het avondgebed de qawwali wordt gezongen.”

Het complex ligt middenin een doolhof van nauwe straatjes, er geraken vergt dus enig avonturisme. Ik was er de enige westerling in de wijde omgeving, en werd al snel aangeklampt door een geagiteerde sjacheraar die eiste dat ik m’n schoenen uittrok als teken van respect en me vervolgens wat brol in de handen duwde om aan het graf van de heilige achter te laten. Blootvoets en verbouwereerd trok ik dieper de vuile straatjes in, tot ik merkte dat al het andere volk pas aan het heiligdom zelf de sandalen uittrok. Stond ik mooi voor lul. Toen ik een uur later met ondertussen zwarte voeten weer aan kwam schuifelen, begon dezelfde charlatan te roepen dat ik hem nog extra geld moest voor het bewaren van m’n sleffers en voor de rommel die hij me had gegeven. De ketterse vloeken die toen over de daken van de bazaar schalden zijn niet voor publicatie vatbaar, maar dertig seconden later had ik m’n schoeisel terug en zag de man er even bleek uit als ik. Fantastische plek om te bezoeken, maar hoed je voor de gieren die er rond cirkelen.

 

3. Humayuns Tombe: De Taj Mahal van New Delhi

Bezienswaardigheden New Delhi - Humayuns Tombe
Bezienswaardigheden New Delhi - Tombe van Isa Khan

Vlakbij Hazrat Nizamuddin Darga ligt met Humayuns tombe nog een ander overblijfsel van het mogolrijk, en wat mij betreft is dit het mooiste gebouw van New Delhi. Humayun was de tweede keizer van de mogols (de derde heette trouwens Akbar – “it’s a trap!”) En wanneer er ergens een keizer de pijp uitgaat, dient er onmiddellijk een graf van gepaste pompeusheid te worden opgetrokken. Het resultaat van deze traditie is een monumentale tombe ter grootte van een paleis, te midden van een prachtig onderhouden park van 12 hectare.

“Humayuns Tombe is een grafmonument ter grootte van een paleis, en wat mij betreft het mooist gebouw van New Delhi.”

Het grafmonument werd zo enthousiast ontvangen dat het een halve eeuw later werd gebruikt als blauwdruk voor de veel bekendere Taj Mahal. Wie die echter wil bezoeken, dient eerst urenlang naar het verder vrij deprimerende Agra te rijden – in principe één lange, natte straat vol miserabele mensen – om er vervolgens om vijf uur ’s morgens op te staan om de massa enigszins voor te zijn. Dan blijf je maar beter hier. Humayuns tombe is – veel meer dan het door de Britten compleet uitgeholde Rode Fort – een symbool voor de macht en de rijkdom van de nu verdwenen mogols (in het Engels worden ze trouwens – veel minder belachelijk klinkend – de Mughal genoemd). Een absolute must voor elk bezoek aan New Delhi.

 

4. De Lotustempel: hedendaagse architectuur van topniveau in New Delhi

Bezienswaardigheden New Delhi - Lotus Temple

Meer dan tachtig procent van de inwoners van New Delhi is hindoe. Het was dan ook vreemd om te ontdekken dat de grootste en populairste hindoetempel in de hoofdstad nog geen 20 jaar oud is. Swaminarayan Akshardham is niet alleen compleet onuitspreekbaar, het is ook een absoluut gigantisch gebouw dat er bombastisch, overrompelend en historisch uitziet. Toch werd het pas in 2005 officieel geopend. Helaas ben ik er zelf destijds niet geraakt, en dus hou ik deze voor een volgend bezoek.

“De Lotustempel is een hedendaagse architecturale parel en een van de meest bezochte gebouwen ter wereld.”

Een andere relatief nieuw gebouw dat ik wel heb bezocht is de Lotustempel: een hedendaagse architecturale parel in de vorm van de gelijknamige bloem, die doet denken aan het operahuis in Sydney. Het geheel werd in 1986 geopend, en vijftien jaar later werd het al genoemd als meest bezochte gebouw ter wereld. Dit is echter geen hindoeïstische maar een bahai tempel. Dat is een geloof dat de onderlinge eenheid van alle grote wereldgodsdiensten benadrukt. Iedereen die daar zin in heeft mag hier vrij en openlijk zijn of haar geloof belijden, ongeacht over welke lidkaart men beschikt. En als dat geen mooi weetje is om mee af te sluiten weet ik het ook niet. Liefde en vrede onder de mensen! Knuffels, kusjes en broederlijke kletsen op de poep! (ik moet dringend nog eens buitenkomen)

Tot zover mijn relaas over de belangrijkste bezienswaardigheden in New Delhi. Dit was deel twee van m’n avonturen in de Indische hoofdstad. Het eerste verhaal lees je hier. Ben je er zelf al geweest? Wat vond je er van? Ben je ook in het zak gezet door het leger aan straatlopers? Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in New Delhi? Ben je een pastafari en wil je in de Lotustempel een mis opdragen ter ere van het grote spaghettimonster? Laat het allemaal los in de commentaren hieronder.

Zin om ook wat andere Aziatische steden te verkennen? Klik hier als je wil weten wat er zoal te doen valt in Taipei, Singapore of Hanoi. In België op zoek naar een bestemming? Ook in Antwerpen, Brugge, Spa, Koksijde, Luik en Charleroi vallen heel wat vreemde dingen te doen.

Ik verbleef in New Delhi in het basic maar erg aangename Smyle Inn Hostel middenin Paharganj.  Klik hier om te boeken. Vlakbij vind je met Tadka 4986 trouwens ook een erg goedkoop maar proper vegetarisch restaurant. Ik at er bijna dagelijks.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply