België Citytrip Europa Reizen Uitgelicht

Kinky in Koksijde 2: kabouters en kroketten

De hoofdreden voor m’n bezoek aan Koksijde was tussen ons gezegd – want vrienden: eerlijkheid duurt het langst – natuurlijk dat ik er in ’s lands enige naakthotel in het openbaar met m’n piemel zou kunnen zwaaien. Daar kon ik namelijk wel een aantal hilarische anekdotes over neerpennen zo dacht ik, die je overigens hier allemaal kan lezen. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik er aankwam en ontdekte dat er veel meer te zien viel dan andermans wollige schaamstreek. Mijn kleine vriend braaf weer weggestopt trok ik snel m’n broek en stoute schoenen aan en het straatbeeld in, alwaar ik hoopte enkele wilde avonturen te mogen beleven.

“De hoofdreden voor m’n bezoek aan Koksijde was natuurlijk dat ik er in ’s lands enige naakthotel in het openbaar met m’n piemel zou kunnen zwaaien. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik ontdekte dat er veel meer te zien viel dan andermans wollige schaamstreek.”

Architecturaal is Koksijde-Oostduinkerke alvast niet onaardig. Over het hele grondgebied liggen mooie oude herenhuizen verspreid, en de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk is één van erg weinig moderne kerkgebouwen die daadwerkelijk met wat fantasie en gevoel voor esthetiek werden ontworpen. Ook qua cultuur ben je wel even zoet. Het Paul Delvaux Museum herbergt een schat aan werken van een van onze meest aparte kunstenaars, en een aantal kleinere musea zijn op hun eigen manier even uniek. U voelt me al komen. Hier zijn nog eens vier tips om je weekend aan de kust net dat tikje interessanter te maken – dit keer zonder zwembadfoto’s.

 

1. Bezoek het rijk van de Kabouterkoning

Ergens in Koksijde – in een zijstraat van de verder onopmerkelijke Houtsaegerlaan – leeft in een klein wit huisje eenzaam de Kabouterkoning. In de voorhof bewaakt een eindeloze horde tuinkabouters stilzwijgend het paleis, en wie door een van de ramen durft kijken ziet ook binnenin tientallen exemplaren op wacht staan. Maar wie is deze mini-monarch en wat bezielt hem?

“Help deze man voor het te laat is en hij met een jachtgeweer over de schouder op de kerktoren klimt.”

Heeft de man dringend nood aan een hobby of is het verzamelen van ontelbare tuinkabouters alles wat hem nog overeind houdt in deze wrede wereld? Is hij zelf ook een kabouter en is hij de enige overlevende van zijn door een Gargameleske tovenaar versteende ras? Is hij zelf de tovenaar en zit in elke kabouter voor de eeuwigheid de ziel van een vermist kind gevangen? Komen de gnoompjes gesterkt door het licht van de maan ’s nachts tot leven en knippen ze met hun kabouterschaartjes het gras bij? Geeft hij elk exemplaar punten op een aantal categorieën om dan ‘s avond telkens een andere favoriet mee naar bed te nemen? Is het hem simpelweg om de aandacht te doen, en zit hij slinks te wachten op zijn kans om iedereen die door het venster kijkt genadeloos to moonen? De mogelijkheden zijn legio en mijn fantasie slaat op hol. Help deze man voor het te laat is en hij met een jachtgeweer over de schouder op de kerktoren klimt.

 

2. Ontdek hoe oude rommel verzamelen tot kunst verheven wordt

Iedereen die de laatste tien jaar ’s nachts ooit dronken is thuisgekomen, zal wel eens langs een aflevering van Buried Alive gezapt zijn. Dat is een programma waarin elke week een andere obese Amerikaan laat zien dat hij z’n huis in die mate vol met rommel heeft gestouwd dat hij uit armoe in de tuin moet schijten. Dit soort mensen noemt men hoarders en ze hamsteren om allerlei redenen: als voorbereiding op de Apocalyps, als uit de hand gelopen hobby of gewoon uit hartverscheurende eenzaamheid. Wie zal het zeggen? Ook in Koksijde liep er vroeger zo eentje rond. ’t Krekelhof is een klein museum waar je een uitgebreide verzameling oude rommel kan bezichtigen: van antieke ambachtstuigen en koffiemolens tot muren vol keuringsbewijzen en honderden klokken. Allemaal verzameld door één enkele man die helaas al een tijdje overleden is. Na zijn dood werd het pand overgenomen door de mensen van The Fisher King. Zij fristen de hele collectie op en openden op de benedenverdieping een tattoostudio en een galerij. Eén keer per maand wordt er ook een huiskamerconcert gegeven, niet zelden door verrassend bekende namen. Leuke plek voor een bezoekje. www.museumkrekelhof.be, www.thefisherking.net

 

3. Geniet van een prachtige kamer des doods

Twee andere fervente verzamelaars zijn Luc en Leentje. Ze leerden elkaar kennen in de jaren tachtig, toen ze beiden afstudeerden als bioloog. Na hun studies besloten ze echter de familiale bakkerij over te nemen. Ondertussen verzamelden ze – om de link met hun opleiding niet te verliezen – een ongemeen gigantische hoop beenderen, die vervolgens werden opgestapeld in kelders en op zolders allerhande. Toen na 21 jaar in de wondere wereld van de patisserie hun broodje finaal gebakken leek – hihihoho – vonden ze de tijd rijp om van hun beenderberg een levenswerk te maken. Ze bouwden hun huis om tot een toonzaal en brachten er Museos in onder: een natuurhistorisch museum met een verbazend uitgebreide collectie.

“De achtjarige nerd in me die vroeger veldbioloog wou worden zou hier compleet uit z’n dak gaan.”

Honderden skeletten vallen er te bekijken, van potvisschedels tot volledige olifanten, alsook een hele verzameling aan gemuteerde gedrochten op sterk water. Op de bovenste verdieping staat een voelbak waar je met een leeuwenschedel, geweien en olifantstanden kan spelen. Je kan er ook een hele ruggengraat in elkaar knutselen. Zelf aan een aantal botten mogen prutsen maakt van het hele bezoek meteen een andere ervaring. De achtjarige nerd in me die vroeger veldbioloog wou worden zou hier compleet uit zijn dak gaan. Een aantal van de toonkasten die hier staan komen trouwens uit het oude museum van de Antwerpse Zoo – het is maar dat je het weet. www.museos.be

 

4. Steek wat garnaalkroketten in je mond

 

Het zou redelijk belachelijk zijn om aan zee naar de garnaalvissers te gaan kijken, zonder daarna ook een garnaalkroket of twee naar binnen te spelen. In Estaminet De Peerdevisscher in Oostduinkerke kan je ze alvast vers van de bron op je bord krijgen – het pand wordt opengehouden door een vissersfamilie. Nog aangenamer is dat ze er ook hun eigen gelijknamige bier tappen. De donkere variant is alvast erg lekker en heeft een lichte karamelsmaak. Recht tegenover het café ligt in een modern gebouw het Nationale Visserijmuseum Navigo. Hier kan je dezelfde biertjes per vier op fles kopen. Je kan er in de kelder ook levende kabeljauw zien rondzwemmen – het plafond is er trouwens doorzichtig richting gelijkvloers dus dat wordt hopen op rokjesweer. Er staat eveneens een hele verzameling creepy poppen op je te wachten in het traditionele vissershuisje naast het hoofdgebouw. Ten slotte vallen er ook heel wat prachtige foto’s van verweerde visserssmoelen te bezichtigen, gemaakt door niemand minder dan Stephan Vanfleteren – wat mij betreft de beste portretfotograaf van het land. Alweer een aangenaam museum om aan het lijstje toe te voegen. www.navigomuseum.be

Tot zover deel twee van mijn dolle belevenissen in Koksijde en omstreken. Zit je met existentiële vragen over een van de bovenstaande tips? Ben ik alsnog een aantal dingen vergeten vermelden? Ben jij de vermetele Kabouterkoning en wil je me vannacht onder de dekking van de duisternis in kleine stukjes komen snijden? Laat niet na het me te melden in de commentaren hieronder.

Zoals jullie weten verbleef ik in Koksijde in Sea Nat, de enige Belgische B&B voor naturisten. Los van alle flauwe moppen die ik in m’n twee artikels over het onderwerp maakte, heb ik enorm genoten van m’n twee dagen terplekke. Het gaat in Sea Nat om meer dan naturisme. Mensen van allerlei slag boeken hier kamers: van standaard naaktlopers tot mensen met een burn-out of zij die hun lichaam opnieuw willen leren aanvaarden na een ongeluk of ziekte. Iedereen is welkom en niemand wordt bekeken. www.seanat.be

Tijdens het maken van deze reportages kreeg ik heel wat hulp en steun van Toerisme Koksijde-Oostduinkerke. Voor alle informatie over de bestemming, klik hier: www.visitkoksijde.be.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply