Koksijde is een verrassend veelzijdige gemeente om te bezoeken. In het tweede deel van m’n relaas neem ik je mee naar de kabouterkoning, naar een resem kleine en grote musea en naar de beste garnaalkroketten aan de Belgische kust.
De hoofdreden voor m’n bezoek aan Koksijde was tussen ons gezegd – want vrienden: eerlijkheid duurt het langst – natuurlijk dat ik er in ’s lands enige naakthotel in het openbaar wat met m’n piemel zou kunnen zwaaien. Daar kon ik namelijk wel een aantal hilarische anekdotes over neerpennen zo dacht ik, die je overigens hier allemaal kan lezen. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik er aankwam en ontdekte dat er veel meer te zien viel dan andermans wollige schaamstreek. Mijn kleine vriend braaf weer weggestopt trok ik snel m’n broek en stoute schoenen aan en het straatbeeld in, alwaar ik hoopte enkele wilde avonturen te mogen beleven.
Wat te doen in Koksijde: nog vier leuke tips voor een Westvlaamse citytrip
Architecturaal is Koksijde-Oostduinkerke alvast niet onaardig. Over het hele grondgebied liggen mooie oude herenhuizen verspreid, en de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk is één van erg weinig moderne kerkgebouwen die daadwerkelijk met wat fantasie en gevoel voor esthetiek werden ontworpen. Ook qua cultuur ben je wel even zoet. Het Paul Delvaux Museum in deelgemeente Sint-Idesbald herbergt een schat aan werken van één van onze meest aparte kunstenaars, en een aantal kleinere musea zijn op hun eigen manier even uniek. U voelt me al komen. Hier zijn nog eens vier tips om je weekend aan de kust net dat tikje interessanter te maken – dit keer zonder zwembadfoto’s.
“De hoofdreden voor m’n bezoek aan Koksijde was natuurlijk dat ik er in Seanat – ’s lands enige naakthotel – in het openbaar wat met m’n piemel zou kunnen zwaaien. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik ontdekte dat er veel meer te zien viel dan andermans wollige schaamstreek.”
1. In Koksijde ligt het rijk van de kabouterkoning
Ergens in Koksijde – in een zijstraat van de verder onopmerkelijke Houtsaegerlaan – leeft in een klein wit huisje eenzaam de Kabouterkoning. In de voortuin bewaakt een eindeloze horde tuinkabouters stilzwijgend zijn paleis, en wie door één van de ramen durft kijken ziet ook binnenin tientallen exemplaren op wacht staan. Wie is deze eenzaat en wat bezielt hem? We zullen het nooit weten.
“Help deze man voor het te laat is en hij met een jachtgeweer over de schouder op de kerktoren klimt.”
Heeft de man dringend nood aan een hobby of is het verzamelen van ontelbare tuinkabouters alles wat hem nog recht houdt in deze wrede wereld? Is hij zelf ook een kabouter en de enige overlevende van zijn door een Gargameleske tovenaar versteende ras? Is hij zelf een tovenaar en zit in elke gnoom voor de eeuwigheid de ziel van een vermist kind gevangen? Komen de dwergjes gesterkt door het licht van de maan ’s nachts tot leven en knippen ze met hun kabouterschaartjes zijn gazon bij? Is het hem simpelweg om de aandacht te doen, en zit hij slinks te wachten op zijn kans om iedereen die door het venster kijkt genadeloos te moonen? De mogelijkheden zijn legio en mijn fantasie slaat op hol. Help deze man voor het te laat is en hij met een jachtgeweer over de schouder op de kerktoren klimt. (Update 2024: blijkbaar is de kabouterkoning verhuisd. Helaas pindakaas.)
2. ’t Krekelhof: ontdek hoe hoarden tot kunst verheven werd
Iedereen die de laatste tien jaar ’s nachts ooit dronken is thuisgekomen, zal wel eens langs een aflevering van Buried Alive gezapt zijn. Dat is een programma waarin elke week een andere obese Amerikaan laat zien dat hij z’n huis in die mate vol met rommel heeft gestouwd dat hij uit armoe in zijn hof moet schijten. Dit soort mensen noemt men hoarders en ze hamsteren om allerlei redenen: als voorbereiding op de Apocalyps, als uit de hand gelopen hobby of gewoon uit hartverscheurende eenzaamheid. Wie zal het zeggen?
“’t Krekelhof is een erg aangenaam museumpje in Koksijde, dat volgestouwd werd met een gigantische verzameling oude voorwerpen. Op de benedenverdieping zit tattoostudio The Fisherking, waar één keer per maand een huiskamerconcert wordt gegeven.”
Ook in Koksijde liep er vroeger zo eentje rond. ’t Krekelhof is een klein museum waar je een uitgebreide verzameling oude spullen kan bezichtigen: van antieke ambachtstuigen en koffiemolens tot muren vol keuringsbewijzen en honderden klokken. Allemaal verzameld door één enkele brave man die helaas al een tijdje overleden is. Na zijn dood werd het pand overgenomen door de mensen van The Fisher King. Zij fristen de hele collectie op en openden op de benedenverdieping een tattoostudio en een galerij. Eén keer per maand wordt er ook een huiskamerconcert gegeven, niet zelden door verrassend bekende namen. Leuke plek voor een bezoekje.
3. Geniet van een natuurhistorische huis- tuin- en keukenschatkamer in Museos
Twee andere fervente verzamelaars zijn Luc en Leentje. Ze leerden elkaar kennen in de jaren tachtig, toen ze beiden afstudeerden als bioloog. Na hun studies besloten ze echter de familiale bakkerij over te nemen. Ondertussen verzamelden ze – om de link met hun opleiding niet te verliezen – een ongemeen gigantische hoop beenderen, die vervolgens werden opgestapeld in kelders en op zolders allerhande. Toen na 21 jaar in de wondere wereld van de patisserie hun broodje finaal gebakken leek – hihihoho – vonden ze de tijd rijp om van hun beenderberg een levenswerk te maken. Ze bouwden hun huis om tot een toonzaal en brachten er Museos in onder: een natuurhistorisch museum met een verbazend uitgebreide collectie.
“De achtjarige nerd in me die vroeger veldbioloog wou worden zou in Museos compleet uit z’n dak gaan.”
Honderden skeletten vallen er te bekijken, van potvisschedels tot volledige olifanten, alsook een hele verzameling aan gemuteerde gedrochten op sterk water. Op de bovenste verdieping staat een voelbak waar je met een leeuwenschedel, geweien en olifant-tanden kan spelen. Je kan er ook een hele ruggengraat in elkaar knutselen. Zelf aan een aantal botten mogen prutsen maakt van het hele bezoek meteen een andere ervaring. De achtjarige nerd in me die vroeger veldbioloog wou worden zou hier compleet uit zijn dak gaan. Een aantal van de toonkasten die hier staan komen trouwens uit het oude museum van de Antwerpse Zoo – het is maar dat je het weet.
4. Steek wat garnaalkroketten in je mond in Navigo en Estaminet De Peerdevisscher
Het zou redelijk belachelijk zijn om aan zee naar de garnaalvissers te gaan kijken, zonder daarna ook een garnaalkroket of twee naar binnen te spelen. In Estaminet De Peerdevisscher in Oostduinkerke kan je ze alvast vers van de bron op je bord krijgen – het pand wordt opengehouden door een vissersfamilie. Nog aangenamer is dat ze er ook hun eigen gelijknamige bier tappen. De donkere variant is alvast erg lekker en heeft een lichte karamelsmaak.
“Recht tegenover Estaminet De Peerdevisscher, dat door een vissersfamilie gerund wordt, vind je het Nationale Visserijmuseum Navigo”
Recht tegenover het café ligt in een modern gebouw het Nationale Visserijmuseum Navigo. Hier kan je dezelfde biertjes per vier op fles kopen. Je kan er in de kelder ook levende kabeljauw zien rondzwemmen – het plafond is er trouwens doorzichtig richting gelijkvloers. Dat wordt dus hopen op rokjesweer. Er staat eveneens een hele verzameling creepy poppen op je te wachten in het traditionele vissershuisje naast het hoofdgebouw. Ten slotte vallen er ook heel wat prachtige foto’s van verweerde visserssmoelen te bezichtigen, gemaakt door niemand minder dan Stephan Vanfleteren – wat mij betreft de beste portretfotograaf van het land. Alweer een aangenaam museum om aan het lijstje toe te voegen. (Update 2024: Navigo heropent in september van dit jaar na een grondige renovatie – inclusief skelet van een aangespoelde potvis aan het plafond.)
Tot zover deel twee van relaas over wat er te doen is in Koksijde en omstreken. Zit je met existentiële vragen over een van de bovenstaande tips? Ben ik alsnog een aantal dingen vergeten vermelden? Ben jij de Kabouterkoning en wil je me vannacht onder de dekking van de duisternis in kleine stukjes komen snijden? Laat niet na het me te melden in de commentaren hieronder.
Zin om in een aantal andere Belgische steden wat onbekende plekjes te ontdekken: trek dan naar Spa, Luik, Charleroi, Brugge, Antwerpen en Borgerhout.
Zoals jullie weten verbleef ik in Koksijde in Sea Nat, de enige Belgische B&B voor naturisten. Los van alle flauwe moppen die ik in m’n twee artikels over het onderwerp maakte, heb ik enorm genoten van m’n twee dagen terplekke. Het gaat in Sea Nat om meer dan naturisme. Mensen van allerlei slag boeken hier kamers: van standaard naaktlopers tot mensen met een burn-out of zij die hun lichaam opnieuw willen leren aanvaarden na een ongeluk of ziekte. Iedereen is welkom en niemand wordt bekeken. www.seanat.be
Tijdens het maken van deze reportages kreeg ik heel wat hulp en steun van Toerisme Koksijde-Oostduinkerke. Voor alle informatie over de bestemming, klik hier: www.visitkoksijde.be.
1 Comment
Ronda Victor
november 30, 2019 at 5:00 amLooking for effective online marketing that isn’t full of crap? Sorry to bug you on your contact form but actually that was the whole point. We can send your promotional message to websites via their contact forms just like you’re receiving this note right now. You can specify targets by keyword or just go with mass blasts to websites in the country of your choice. So let’s say you would like to blast a message to all the web developers in the United States, we’ll scrape websites for just those and post your advertisement to them. Providing you’re promoting a product or service that’s relevant to that business category then you’ll receive an awesome result!
Send a quick message to sarah1916eva@gmail.com to get details about how we do this