Europa Gastronomie Nederland Wildlife

De Waddeneilanden: 10 tips voor een wilde weekendtrip

Een reis naar de Waddeneilanden vul je in zoals je zelf wil. Zin in sport en avontuur? Ga ervoor! Dagenlang door prachtige natuurgebieden stappen? Kan perfect! Nood aan een rustgevend weekend? U vraagt wij draaien! Trot Op! zet alvast de tien leukste activiteiten voor je op een rij.

Texel Wadlopen cover

Jawaddendadde! Wie er eens echt op uit wil zonder daarvoor uren op een vliegtuig te zitten, vindt op de Nederlandse Waddeneilanden alles wat het hart begeert. Je bent er volledig weg van de wereld, de zoute wind blaast er door je al dan niet vervlogen haren, en het geheel wordt door de gelijknamige zee handig afgeschermd van de rest van Nederland. Hele hordes aan vervelende caravantoeristen hoef je hier dus niet te ondergaan. Op de Wadden lijkt het leven net dat tikje ruiger, de natuur wat ongerepter en de uitzichten iets weidser, maar toch voelt het allemaal lekker Hollands aan. In afwachting van de heropening van de Belgisch-Nederlandse grens, maak ik jullie bij deze alvast helemaal warm om – eens het heuglijke moment daar is – zonder dralen richting noorderburen te snorren. Ze zullen je graag zien komen.

 

De Waddeneilanden: 10 tips voor een wilde weekendtrip

De laatste jaren schuimde ik verschillende keren de Wadden af, voornamelijk om er reportages voor VAB Magazine te maken. De meest indrukwekkende reis was een meerdaagse cruise op de Iselmar: een meer dan honderd jaar oude en perfect gerestaureerde klipper. De kapitein was een scherpgebekte maar verder poeslieve vrouw die ons elke dag overlaadde met lokale delicatessen en frigo’s vol speciaalbier. Het leven van een journalist kan hard zijn. Het artikel over die zeiltocht lees je trouwens hier, en dat van m’n sympathieke collegablogger Tjoolaard mag je meteen ook doorbladeren. Volgens mij heeft hij er later nog een prijs mee gewonnen.

“Op de Waddeneilanden lijkt het leven net dat tikje ruiger, de natuur wat ongerepter en de uitzichten iets weidser, maar toch voelt het allemaal lekker Hollands aan.”

Lekker eilandhoppen per schip is natuurlijk ideaal, maar ook vrij kostelijk. Met de eigen wagen geraak je via een veerdienst vanaf Den Helder makkelijk tot op het grootste eiland Texel. Erg handig voor wie veel wil zien op korte tijd. De meeste andere eilanden worden bewust autoluw gehouden, maar er zijn genoeg manieren om alsnog van A naar B te raken (hier vind je een handige lijst). Tot nog toe bezocht ik elk eiland buiten Schiermonnikoog. Moest daar een niet te missen totaalspektakel te bezoeken vallen, laat het me dan vooral weten. In blijde afwachting geef ik je alvast m’n volstrekt subjectieve top tien van activiteiten om je op de Waddeneilanden mee bezig te houden. Hoppakidee!

 

1.  Spot zeehonden op de Richel

Waddeneilanden Zeehonden De Richel

Wie in de Lage Landen een zeehond wil zien, dient per direct naar de Waddenzee te rijden. Daar zwemmen immers meer dan 40.000 exemplaren vrij in rond, verdeeld over twee soorten. Een aanzienlijk deel daarvan zijn dikke vette vleesbergen van een paar honderd kilo – vrij indrukwekkend om zien. Eén van de beste plekken om er te spotten is de Richel: een zandbank bij Vlieland waar er honderden languit op het strand liggen. Vanaf de nabijgelegen eilanden worden speedboottours aangeboden, maar wie liever aan wal blijft kan als alternatief Ecomare op Texel bezoeken. Dat is een opvangcentrum voor geredde zeehonden, vogels en bruinvissen – schattige mini-dolfijntjes die hier ook voorkomen – dat tegelijk dienst doet als aquarium en Waddenmuseum. Absoluut de moeite van een bezoek waard, zeker als ze met donzige pups zitten. www.ecomare.nl

 

2.  Ga wadlopen over de zeebodem

Waddeneilanden Wadlopen Texel
Waddeneilanden Texel Wadlopen

Buiten de vaargeulen is de Waddenzee eigenlijk verbazend ondiep. Door de getijdenwerking komt elke dag een heel stuk van de bodem droog te liggen. Op sommige momenten kan je blijkbaar zelfs van eiland tot eiland wandelen. Dat zogenaamde wadlopen deed ik vorig jaar langs de kust van Texel, met gids Marcel Wijnalda: een aangename kerel met een oer-Hollandse naam die voor mij een hele hoop plaatselijke zeebewoners uit het zompige slijk tevoorschijn toverde. Een handvol schelpen en karakollen bijvoorbeeld, waarvan sommigen het onmiddellijk op een spuwen zetten om zich vervolgens snel weer onder te graven. Onbeleefde mossels: ze bestaan. Wel een flink stel rubberen laarzen meenemen. Je gewone schoenen ben je na twee stappen onherroepelijk kwijt.

 

3.  Rijd eens door een actieve militaire schietkraam

Vlieland Stelling 12H

In het westen van Vlieland ligt een uitgestrekte zandvlakte die wordt gebruikt als militair oefenterrein – één van de enige in Europa waar nog met scherp geschoten en gebombardeerd wordt. Vliehors – de officiële benaming van dit stuk strand – is verlaten buiten de occasionele uitgebrande tank, maar kan bezocht worden met de Vliehors Expres: een vreemde combo van een tractor en die gele duikboot uit één van de minst geniale Beatlesnummers. Wie graag te voet de oorlogsgeschiedenis van de eilanden bewandelt zonder zelf opgeblazen te worden, kan op Vlieland sinds een paar jaar ook Stelling 12H bezoeken: dat zijn een paar opgegraven Duitse bunkers die deel uitmaakten van de Atlantikwall. www.vliehors-expres.nl

 

4.  Bewonder zeeschatten in het Wrakkenmuseum

Waddeneilanden Terschelling Wrakkenmuseum
Waddeneilanden Terschelling Wrakkenmuseum

Het Wrakkenmuseum op Terschelling is een erg leuk snuisterplekje waar een enorme hoeveelheid aan oude rommel en vreemde voorwerpen tentoongesteld ligt. Elk item spoelde doorheen de jaren op het strand aan. Je vindt er alles van historische schatten en oud speelgoed tot zowaar een stevig geaderde purperen dildo. Blijkbaar blijft als het schip zinkt niet enkel het orkest doorspelen. Wie niet op Terschelling raakt, vindt in het Drenkelingenhuisje op Vlieland een tof alternatief. In deze strandhut kon je vroeger als schipbreukeling droge kleren, water en eten vinden. Tegenwoordig is het een piepklein juttersmuseum vol aangespoelde schatten en kan je er zelfs in trouwen. Elk briefje dat hier in een fles aanspoelt wordt trouwens beantwoord. www.wrakkenmuseum.nl

 

5.  Geniet van de prachtige natuur

Waddeneilanden Vlieland Kroonspolders

Ook aan land hebben de Waddeneilanden heel wat natuurpracht in de aanbieding staan. Op elk eiland liggen wel een paar mooie reservaten klaar voor verkenning. De Kroonspolders op Vlieland bijvoorbeeld, zijn een uitgestrekt vogelparadijs vol kijkhutten. Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat dan weer de hele noordkust van het eiland, en werd onderverdeeld in verschillende gebieden met een eigen karakter. Het biedt alles van mooie duinlandschappen tot verbazend uitgebreide bossen en verzichten vol plassen en kreken die aan het Zwin doen denken. In De Bollekamer (ik heb de naam niet gekozen) kan je zelfs hooglandrunderen spotten. Rosse Schotse koeien op een Hollands eiland. Waar gaat het met de wereld naartoe?

 

6.  Knuffel eens een schaap

Schapenboerderij Texel Jonathan Ramael

Is de huidhonger ooit groter geweest? Ik vrees er voor. Gezien corona nog steeds in het land is, zullen we ons nog even tevreden moeten stellen met dat ene knuffelcontact dat we tegen onze gillet mogen trekken. Het is niet anders. Weet je wie er echter helemaal geen last heeft van covid-19? Lieve kleine wollige lammetjes! Die mag je knuffelen tot je er bij neervalt. En in de Schapenboerderij Texel is dat exact wat je mag komen doen. In deze familieboerderij worden meer dan twintig verschillende rassen gekweekt, waarvan er sommigen aandoenlijk potsierlijk uitzien. De lammetjes van elke soort zijn echter even zacht, waardoor je ze allen met evenveel liefde mag overladen. Voor al te hyperkinetische kinderen die zich rond beesten niet kunnen inhouden staat een speeltuin buiten, en voor wie zin heeft in wat actie worden er ook demonstraties schapen drijven met herdershonden gegeven. www.schapenboerderijtexel.nl

 

7.  Ga strandsurfen in een gocart

Blokarten Vlieland

Af en toe mag het in het leven al eens wat spannender worden. En gezien blote foto’s in je kerstkousen naar onbekende vrouwen Whatsappen niet meer zonder risico is – dankjewel Stan – dienen er andere opties gezocht te worden. Blokarten op een strand naar keuze bijvoorbeeld. Hierbij last men een surfzeil op een gocart, waarna je mits genoeg wind redelijk duizelingwekkende snelheden kunt halen. Persoonlijk deed ik het op Ameland en Texel, maar je kan op quasi elk Waddeneiland makkelijk een sessie boeken. Wel zien dat je niet uit de bocht vliegt en met je gezicht meters ver over het strand schuurt (niet leuk) of geen zandkasteel bouwende kleuter omver maait (erg leuk, maar niet zo lief).

 

8.  Fiets tot je er bij neervalt

Waddeneilanden Fietsen

Gezien het aantal auto’s op de meeste Waddeneilanden bewust beperkt gehouden wordt, is de fiets voor velen het te verkiezen vervoersmiddel. Fietsverhuurders vind je hier dan ook overal, net als heel wat erg goed uitgestippelde fietsroutes. Je rijdt hier van dorp naar dorp en van café naar café, maar je kunt ook recht door de natuur en de duinen fietsen. Ik herinner me vooral een mooie fietstocht door een maanlandschap vol helmgras op Ameland, en een nachtelijke tocht door de bossen van Vlieland op weg naar een vreugdevuur en een potje skinnydipping op het strand, terwijl de zeevonk de golven blauw deed oplichten. Dat het verdorie tijd wordt dat we weer buiten mogen.

 

9.  Beklim eens een vuurtoren

Vuurtoren Texel

Tijd voor een random weetje! Wist je dat de lamp van de vuurtoren op elk Waddeneiland aan een andere snelheid om z’n as draait? Zo weten schippers die ’s nachts tijdens een zware storm richting haven varen, perfect welk eiland ze voor zich hebben. Je kan elke vuurtoren trouwens ook beklimmen. Die van Texel – gelegen op een schitterende locatie – geeft je zelfs twee torens voor de prijs van één. De nieuwe werd namelijk pardoes rond de oude gebouwd, nadat die door de Duitsers beschadigd werd. Tijdens WOII voor alle duidelijkheid, niet verleden jaar ofzo.

 

10.  Zuip je een stuk in je frak

Nobeltje Ballum

De Nederlanders – we moeten er niet flauw over doen – staan niet bepaald bekend om hun brouwkunsten. Dat komt voornamelijk door de gefermenteerde platte paardenpis die ze verkopen als Heineken. Gelukkig betekent dit niet dat ze voor de rest geen aardige bieren brouwen. Op de Waddeneilanden vind je heel wat leuke microbrouwerijen. Op Texel alleen al heb je er vier, die je ook kan bezoeken. Mijn favoriet wordt echter op Vlieland gebrouwen. “Rampzalig” is een bier dat niet genoemd werd naar z’n smaak, maar om een 350 jaar oude scheepsramp te gedenken. Om de naam eer aan te doen, schenken ze het op café soms in lage, onhandige whiskyglazen. Geen bier maar ook heel lekker, is het Nobeltje, dat ze in het dorpje Ballum op Ameland maken. Dat is een zoete likeur die meer dan honderd jaar geleden werd uitgevonden door een brouwer wiens voorraad niet was aangekomen. Hij goot dan maar alle restjes die hij nog had staan bij elkaar om des winters alsnog iets te zuipen te hebben. Improvisatie is een kunst.

 

Texel Windmolen

Zo, dit waren m’n tien favoriete activiteiten op de Waddeneilanden. Wil dat zeggen dat er verder niets te zien of doen valt? Natuurlijk niet! Mooie dorpjes als Oost-Vlieland of Den Burg bezoeken bijvoorbeeld. Of moderne musea zoals Kaap Skil. Je kan er ook geweldig dineren in één van de vele strandpaviljoenen met uitzicht op de golven. Heb je zelf nog een favoriete plek die ik vergeten ben? Laat het me vooral weten in de commentaren onderaan.

 

Logeren op de Waddeneilanden

Waddeneilanden Iselmar Myriam

Tijdens m’n drie trips richting Waddeneilanden verbleef ik op verschillende locaties.

De prachtige Iselmar kan afgehuurd worden voor zeiltochten. Iedereen heeft er z’n eigen kleine kajuit. www.iselmar.info

Op Texel verbleef ik in B&B Le Commandeur: een erg mooie en luxueuze Bed & Breakfast met een bubbelbad en een sauna op elke kamer (spared no expense). www.lecommandeur.nl

Toen ik lang geleden op Vlieland logeerde, deed ik dat in het WestCord Hotel Seeduyn aan het Noordzeestrand. Zeer aangenaam verjaardagsfeestje in de bar gehad toen.

Voor meer info over de Waddeneilanden op zich, surf naar: www.wadtodo.nl.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    David Blazey
    februari 26, 2021 at 11:52 am

    Excellent again – informative and entertaining. Great photos too.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      februari 26, 2021 at 12:16 pm

      Thank you David, glad you liked it! 🙂

Leave a Reply