Citytrip Europa

Wat te doen in Dresden: hip op citytrip in Oost-Duitsland

Dresden – het Florence aan de Elbe – werd tijdens WOII  zo goed als volledig vernield, maar beleeft de laatste jaren een ongeziene comeback. Het barokke centrum werd helemaal gerestaureerd, er vallen verschillende topmusea te ontdekken en ook het verrassend wilde uitgaanskwartier is het verkennen waard. Trot Op! ging alvast een kijkje nemen.

Wat te doen in Dresden - Yenidze

Snel weetje voor de liefhebbers: de betoverende skyline van Dresden – eentje vol sierlijke koepels en torenspitsen – is stiekem minder dan vijftig jaar oud. Dat komt omdat de stad begin ‘45 op ongezien brutale wijze door de geallieerden werd platgebombardeerd. Een apocalyptische vuurstorm – wie eens goed ziek wil worden moet wat getuigenverslagen lezen – en zo’n 25.000 burgerdoden later stonden in het centrum van één van de mooiste baroksteden van Duitsland met moeite nog twee stenen recht. Komt daarbovenop dan nog het feit dat Dresden zich na de oorlog plots aan de minder aangename kant van het ijzeren gordijn bevond. Van de heropbouw van de historische Altstadt kwam dus lange tijd niet veel in huis. Ter illustratie: in 1994 was de iconische Frauenkirche nog steeds een net niet meer smeulende puinhoop en het mooie Residenzschloss werd pas in 2013 volledig afgewerkt. Dat is – zo leert ons een snelle rekensom – amper acht jaar geleden.

“De betoverende skyline van Dresden – eentje vol sierlijke koepels en torenspitsen – is stiekem minder dan vijftig jaar oud.”

Maar het moet gezegd: wie hier nu door de straten slentert en geregeld buisde voor geschiedenis, merkt aan niets dat zich hier 75 jaar geleden een oorlogsmisdaad voltrok. De Duitsers die na de feiten in Dresden geboren werden, groeiden echter op in een stad vol spoken en ruïnes. Dit terwijl de Stasi voor elke verdachte hoest een dossier over je opende, en quasi al ‘s werelds lekkers zo schaars bleek dat kinderen uit armoe drie maanden deden over één pakje tuttefrut. Je zou voor minder een lang gezicht opzetten.

 

Wat te doen in Dresden: hip op citytrip in Oost-Duitsland

Van die hele DDR is ondertussen al enkele decennia geen sprake meer. Vandaag de dag is Dresden opnieuw wat reispromotors een “levendige stad in beweging” noemen. Het centrum ziet er weer just gelak as nief uit, en ook de toeristen vonden ondertussen hun weg terug. Buiten de gerestaureerde Altstadt voelt Dresden vooral hip en jong aan. Als één van de voornaamste studentensteden in de regio (er lopen er zo’n 45.000 rond) is het een verrassend wilde feestbestemming met een gevarieerd uitgaansleven. Ook voor mensen die van een streepje groen houden valt er heel wat te ontdekken. Eén van de grote voordelen van een tapijtbombardement van bijna 4.000 ton is immers dat je naderhand plots met heel wat open ruimte zit. Kan je er maar beter een leuk park op neerpoten. Gezien ik door  de Duitse Toeristische Dienst gevraagd werd om mee op fietstocht langs de Elbe te trekken – ja, mijn blogje doet het goed – en Dresden als startpunt van dit avontuur werd uitgekozen, leek het me dan ook opportuun hier eerst grondig op verkenning te trekken alvorens op de fiets te springen. Na enig diepgaand onderzoek kwam ik tot de volgende acht zaken die je zeker niet mag missen op citytrip in Dresden. Eins zwei Polizei: hup met de geit!

 

1.  Doe wat romantisch in de historische Altstadt

Wat te doen in Dresden - Semperoper
Wat te doen in Dresden - Frauenkirche
Wat te doen in Dresden - Alstadt

In de Altstadt – aan de zuidelijke oever van de Elbe – liggen de meeste toeristische toppers verzameld. Zoals in de intro al gezegd werd, is quasi alles hier een reconstructie van de originele gebouwen die voornamelijk uit de 18e eeuw stamden. Het verschil is echter nauwelijks te merken, dus niet over liggen kniezen maar gewoon genieten van het uitzicht. Koop een kaartje voor één van de mooiste operazalen van Europa; vergaap je aan de pracht en praal van de Dresdner Zwinger; ga iets drinken op een terrasje in de schaduw van de Frauenkirche of loop romantisch wat over de promenade langs het water met een goed voorziene Duitse deerne aan je arm. De meeste kunstschatten werden gelukkig voor het bombardement al naar een veiligere plek verhuisd, dus alle musea zitten hier nog overvol. In het Historisches Grünes Gewölbe (prachtige naam) kan je in compleet over the top versierde zalen een hoop artefacten uit de tijd van August Der Starke bewonderen – onder leiding van wiens indrukwekkende biceps de barokke stad werd uitgebouwd. In de Gemäldegalerie Alte Meister hangen een heleboel werken van Rubens, Rembrandt en Vermeer en in het Albertinum kan je dan weer recentere meesterwerken van pakweg Monet bekijken. Wie het graag wat ludieker houdt, kan Yenidze bezoeken: een geschift gebouw dat er uitziet als een sprookjesmoskee maar eigenlijk als sigarettenfabriek diende. In de grote glazen koepel op het dak zit nu de hoogste Biergarten van Dresden. Zum Wohl!

 

2.  Ga feesten in de Neustadt

Wat te doen in Dresden - Neustadt Street Art

De Neustadt, aan de overkant van de Elbe, bleef grotendeels gespaard van de geallieerde bommen. Daardoor is ze ironisch gezien ouder dan haar herboren overbuur. Veel dagjestoeristen zullen er misschien nauwelijks een voet zetten, maar het is hier dat Dresden pas echt tot leven komt. De Hauptstraßewhat’s in a name? – is de voornaamste ader van dit stadsdeel, en doet op zonnige dagen wat aan de Ramblas denken. Wie het stratenplan wat grondiger verkent, komt al snel terecht in het iets groezeligere deel van de stad. Statige gevels vol tags en uitdagende street art, waar talloze cafés, clubs en restaurants achter verstopt liggen. Vooral in de buurt rond de Görlitzer Straße, kan indien nodig stevig doorgefeest worden, maar ook andere wijken zijn best interessant. Fiets huren of gewoon te voet op wandel gaan en kijken waar je uitkomt is de boodschap. Nadat ik een random festivalletje in een park tegenkwam en bij zonsondergang weer richting hotel fietste, zag ik overal langs het water groepjes jongeren dansen, drinken en feesten met aan de overkant de opgelichte koepels van de oude stad als decor. Erg prettig sfeertje. Wat mij betreft is Dresden de perfecte bestemming om corona uitwuivend eens stevig de bloemetjes in buiten te gaan zetten.

 

3.  Doe lekker arty farty in de Kunsthofpassage

Wat te doen in Dresden - Kunsthofpassage

Vlak aan de Görlitzer Straße ligt achter een poortje één van de kleurrijkste plekjes van Dresden verborgen.  De Kunsthofpassage is een artiestenenclave en een netwerk van een aantal met elkaar verbonden binnenplaatsjes waarmee een hoop kunstenaars hun ding deden. Het resultaat is een kakafonie van kleuren vol kunstige winkeltjes en leuke terrassen om van een latté macchiato en desnoods een vegan worteltaartje te genieten, terwijl je doet alsof je vapend de laatste hand legt aan je eerste roman. Elk koertje heeft een eigen thema. De meest gefotografeerde plek is zonder twijfel het Hof der Elemente, waar op een hoge blauwe muur een wirwar aan kronkelende pijpen werd geïnstalleerd. Die zorgen tijdens regenbuien voor hun eigen muziek. Dat is niet alleen vrij cool, het is ook erg slim bekeken. Nu worden immers zelfs bij schijtweer de nodige toeristen naar het zich ontplooiende spektakel gelokt. Men was zelfs zo vriendelijk om een verhoogje voor de muur te metsen, zodat iedereen op fototechnisch aanvaardbare wijze een springende Instagram-selfie kan maken. Een klein gebaar met een grote impact! *snif* www.kunsthof-dresden.de

 

4.  Bezoek een kinderboerderij in het stadscentrum

Wat te doen in Dresden - ASP Vespa geit
Wat te doen in Dresden - ASP Vespa Chicken

*Deze dieren zijn niet onder de indruk van ondergetekende

Toen ik na m’n koffiestop en het afwerken van m’n magnum opus – een thriller over een park waarin dinosauriërs uit het Jura met geavanceerde kloontechnieken weer tot leven worden gewekt: ik noem het “Billie en de Klonosaurus.”* – liep ik aan de overkant van de straat nietsvermoedend door een ander poortje. Groot was mijn verbazing toen ik plots begroet werd door een troep loslopende kippen. Ik bevond mezelf in een kleine groene oase, inclusief rustgevend vijvertje en houten speeltuin. Hier werd een volledige kinderboerderij uitgebouwd, midden in één van de drukkere delen van Dresden. Kippen, geiten, pony’s en konijnen: ze hebben er allemaal hun plaats. Dit project van ASP Panama mag dan een vreemd zicht zijn in het centrum van een grote stad, het is wel een goed idee. Hier worden allerlei dingen georganiseerd om stadskinderen kennis te doen maken met dieren die ze anders misschien zelden te zien krijgen. Er wordt paard gereden, ze leren hoe de beestjes in kwestie verzorgd dienen te worden, en steken er zelf soms timmerend de handen uit de mouwen. Wat mij betreft een idee dat in België navolging verdient. Al kreeg ik van die ene oude bok wel erg verontrustende blikken te verwerken tijdens het herkauwen. Je kunt niet iedereen te vriend houden. www.panama.treberhilfe-dresden.de

*Schaamteloos gepikt van The Simpsons.

 

5.  Ga mountainbiken in een bos

Wat te doen in Dresden - Alaunpark

Volstaat een kinderboerderij niet qua plattelandsrust en wil je de volledige ervaring zonder een voet buiten de stad te moeten zetten? Geen paniek! Dresden beschikt over een uitgestrekt stadsbos. Dat ligt achter het Alaunpark in de Neustadt en volgt een kronkelend riviertje tot helemaal buiten het centrum. Perfect voor een stevige wandeling onder het bladerdak, of om eens lekker met de mountainbike door te crossen. Ik besloot het op de eerste optie te wagen. Bij het binnenwandelen liep ik onder een hoge betonnen brug door, waarna ik bovenop een steile modderhoop tegen de bosrand een sjofel in elkaar gestoken hut zag staan. Denkend dat het een bouwsel van de plaatselijke Chiro betrof, besloot ik de heuvel te beklimmen om het zaakje eens van naderbij te bekijken. Verrassend genoeg kwam vervolgens een man van middelbare leeftijd in ontbloot bovenlijf naar buiten gelopen. Na een kort gesprek bleek het een kluizenaar te zijn die hier al een hele tijd woonde en – voor zover ik het met mijn Jean-Marie Pfaff-Duits kon begrijpen – overleefde van het leeggoed dat mensen kwamen aandragen. Ofwel is de huurprijs in Dresden ontiegelijk hoog, ofwel had de arme man echt de vervelendste buren ter wereld. Wie zal het zeggen?

 

6.  Bezin over de oorlog in het Militärhistorisches Museum

Wat te doen in Dresden - militärhistorisches museum der bundeswehr
Wat te doen in Dresden - militärhistorisches museum der bundeswehr

Het Militärhistorisches Museum van Dresden is een imposant gebouw en een schoolvoorbeeld van hoe je klassieke architectuur kan combineren met ultramoderne elementen om van het geheel iets unieks te maken. Voor de Antwerpenaren: het Havenhuis is een goed voorbeeld, de Aldi die ze naast het Steen aan het zetten zijn is dat niet. Het logo op de gevel is even sprekend als het gebouw zelf. Een Duitse adelaar die een swastika in stukken scheurt – als boodschap komt het binnen. Dit museum concentreert zich trouwens niet op de glorie en de heroïek van de oorlog maar op de oorzaken van conflicten, de onderliggende motoren en de gevolgen ervan voor gewone soldaten, vrouwen, kinderen en zelfs dieren. Buiten deze thema’s vind je er alles van een originele V2-raket tot persoonlijke bezittingen en verhalen van mensen die de concentratiekampen niet overleefden. Hier kom je niet onberoerd buiten. Wie geen tijd heeft om de hele collectie te bekijken, vindt naast het gebouw trouwens een boel indrukwekkende en perfect onderhouden tanks die gratis te bezoeken vallen. www.mhmbw.de

 

7.  Drink halve liters op de Lingnerterrassen

Wat te doen in Dresden - Lingnerterrassen
Wat te doen in Dresden - Lingnerterrassen

Vraag me om één ding dat Duitser is dan Schlagers meebrullend met witte sokken in je sandalen op vakantie naar Turkije trekken, en ik verwijs je door naar de welgekende biertuinen. Dat zijn plekken waar de hele Duitse bevolking gezellig samenkomt om onder begeleiding van wat vrolijke hoempapa-muziek in de frisse buitenlucht de nodige kuipen bier tegen elkaar te kletsen. In Dresden vind je nergens een fotogeniekere Biergarten dan op de Lingnerterrassen een paar kilometer buiten het centrum. Hoog boven de Elbe en bereikbaar via een steile trap die dwars door de wijngaarden loopt, torent hier een prachtig kasteel boven het landschap uit. Vanop het terras van het Lingnerschloss heb je een verbluffend zicht over de wijde omgeving, en de prijzen zijn er verbazend democratisch (dineren lijkt me hier over het algemeen trouwens goedkoper dan in België). Schuif je poten dus maar onder een tafeltje en duw een fikse braadworst die bek van je in. Doorspoelen met een stevig glas Weißbier en je kan er weer voor een hele poos tegen. www.lingnerterrassen.de

 

8.  Koop kaartjes voor de travestietenshow van Carte Blanche

Wat te doen in Dresden - Carte Blanche
Wat te doen in Dresden - Carte Blanche

*Foto’s door Silke Lamoen van Travelrebel.

 

Wie tijdens het verkennen van de Neustadt wat op de namen van de bars let, krijgt al snel door dat Dresden over een vrij levendige LGBTQIA+ scene beschikt (Zijn dat alle correcte letters? Am I doing it right?). Met Carte Blanche – waar we toevallig op rondleiding konden – hebben ze ook een van de grootste drag queen varietéshows ter wereld in huis (bron: Carte Blanche zelf – eigenlijk kunnen ze me alles wijsmaken). De zaal is alvast zo extravagant ingekleed dat je er instant vrolijk van wordt, en de outfits zijn niet anders. Mijn collega Silke van Travelrebel kon zelfs een gratis kaartje lospeuteren, en vond de hele voorstelling top. Steek die schaamte dus maar weg en wat pluimen in je gat, en geef je over aan een avond wild vertier waar ze in dat belachelijke Witte Paard in Blankenberge alleen maar van kunnen dromen. Toen Silke in de zaal zat, stootte ik overigens op het plaatselijke gay pride festival. Dat gaat er hier net iets politieker aan toe dan in België. Holebikoppels mogen in Duitsland nog maar vier jaar in het huwelijksbootje stappen, en de grote parade gaat dan ook gepaard met heel wat pamfletten en slogans. Dat een zaal als Carte Blanche al meer dan vijftien jaar erg succesvol draait, kan dus enkel maar toegejuicht worden. www.carte-blanche-dresden.de

 

Op hotel in Dresden en praktische info

Wat te doen in Dresden - Alstadt

Dit was alles wat ik te vertellen had over m’n verblijf in Dresden. Klik hier en hier voor de andere twee artikels die ik over m’n Duitse fietsreis van Dresden naar Dessau maakte.

In Dresden verbleven we in het Maritim Hotel dat vlakbij het Congrescentrum en de Altstadt ligt. www.maritim.de

Voor meer informatie over Dresden als bestemming, surf hierheen: www.dresden.de/en/tourism/tourism.php.

Voor alle informatie over de Elberadweg en wat er langs te zien valt, surf naar: www.fietsen-elbe.nl.

Voor meer informatie over Duitsland op zich, bezoek: www.germany.travel .

Onze trip werd mee georganiseerd door Joker Reizen: www.joker.be.

Zin in wat tripjes waar je minder lang voor rijden moet? Lees dan m’n stukken over de Waddeneilanden, Diest, Limburg, de Rupelstreek en Mechelen.

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Ramael marc
    september 22, 2021 at 1:11 pm

    Toffe blog .

    • Reply
      Jonathan Ramael
      september 22, 2021 at 6:37 pm

      Merci! 🙂

  • Reply
    Stefan
    september 22, 2021 at 6:36 pm

    Ziet er wel een leuke stad uit, die regenpijpen wil ik ook wel is in actie zien

    Mooie foto’s!

  • Reply
    rozemarijn
    september 24, 2021 at 12:47 pm

    stond al lang op mijn verlanglijstje, maar nu wil ik er zeker heen

Leave a Reply