Eindhoven is niet meteen de stad die je als eerste op je citytrip bucketlist zou zetten, maar dat wil niet zeggen dat er niet heel wat te bezoeken valt. De stad van Philips is een broedplek voor innovatie en design, en heeft een pak verrassende en volstrekt unieke belevenissen in de aanbieding. Trot Op! ging er een kijkje nemen en kreeg daar alvast geen spijt van.
Als kind stond Eindhoven bij mij maar voor één ding: Luc f*cking Nilis, baby! Eindhoven was immers de thuisbasis van voetbalclub PSV, en daar was Nilis in de nineties de grote held. Geweldige voetballer was dat. Een pure artiest in een tijd waarin de Rode Duivels voornamelijk bestonden uit van alle basisbalvaardigheid gespaard gebleven beenhouwers met borstelsnorren en scheve neuzen. Mannen gebouwd als metsers, met een harde tackle en de gratie van een zieke gnoe, die er op hun vijventwintig al vijftig uitzagen (ik kijk naar jullie: Franky Van der Elst en Lorenzo Staelens). Op die regel was Nilis één van de enige uitzonderingen. Oké, de mens had ook een gaffel als een toekansnavel, maar hij kon wel met de vingers in diezelfde neus een bal met gevoel de kruising inschilderen als was het Picasso (klik hier voor de beste highlight-reel uit de hele voetbalwereld). Z’n tijd ver vooruit dus, en daarom ook de favoriete spitsbroeder van zowel de dikke Ronaldo als Ruud van Nistelrooij, die beiden naast Nilis tot volle voetbalwasdom kwamen. Maar kom, ik wijk af. Het punt dat ik wou maken is dat ik Eindhoven eigenlijk niet kende. Verder dan het vliegveld om er de occasionele Ryanairvlucht mee te pikken was ik nooit geraakt. Dat bleek een tragische vergissing, en bovendien eentje die ik pas deze zomer enigszins kon rechtzetten. Eindhoven, beste vrienden, is namelijk top.
Wat te doen in Eindhoven: 8 unieke tips voor een weekend in de Lichtstad
Gelegen op amper een uur rijden van Antwerpen, is Eindhoven zowaar de vijfde stad van Nederland. Dat komt voornamelijk omdat elektrogigant Philips er 125 jaar geleden z’n eerste fabriek opende. Daardoor groeide de stad van een provinciaal gehucht met een paar duizend inwoners uit tot één van de belangrijkste industriesteden van het land. Die fabrieken verhuisden ondertussen al lang naar andere oorden, maar de geest van Philips waart nog steeds in Eindhoven rond. Vandaag de dag is het geen industriestad meer, maar een plek voor innovatie, creativiteit en design. Daardoor loop je hier meteen niet in je standaard Hollandse bestemming vol grachten en trapgeveltjes rond. Eindhoven is een stad van industrieel erfgoed dat een tweede leven kreeg, van opmerkelijke musea over technologie en vernieuwing, en van vreemde gebouwen die uit het niets pal in het straatbeeld lijken neergezet. Eindhoven mooi noemen gaat misschien net wat te ver, maar hip, verrassend en interessant is het er eens te meer. Perfecte bestemming voor een Trot Op! reportage dus, en meteen het ideale excuus om m’n busty bestie Floor nog eens van onder het stof te halen voor een nieuw avontuur. En een avontuur was het zeker. Zie hier onze acht absolute topervaringen in Eindhoven.
1. Strijp-S: van een oud industrieterrein naar de nieuwe hotspot van Eindhoven
Krijg nou de pleuris! De meest unieke wijk van Eindhoven ligt helemaal niet in het centrum maar er net buiten. Strijp-S werd vroeger de verboden stad genoemd. Dat komt niet omdat één of andere verloren gelopen Chinese keizer er z’n zomerverblijf had, maar omdat het een bedrijventerrein van Philips was waar enkel werknemers mochten komen. In het glorieuze jaar 2000 werden de deuren er echter voor altijd opengegooid. Dat kwam omdat de laatste fabriek toen werd gesloten en omdat het hoofdkantoor van Philips al lang naar Amsterdam was verhuisd. In plaats van de site compleet te laten verloederen – the Belgian way – besloot men de hele boel om te bouwen tot een creatieve hotspot die stevige Berlijn-vibes uitstraalt. Alles staat hier vol mooie street art; tussen de oude fabriekshallen werden stijlvolle woontorens neergezet en in elk gebouw hokt een gevarieerd allegaartje van bedrijfjes samen: van startups tot restaurants, workshops en schattige vintage-winkeltjes. Hier is een kleine greep uit het aanbod (enkel de zaken die ik zelf heb bezocht). Bakkie040 is een koffiebar in een container die daklozen opleidt tot barista (en waar je een extra kopje voor een ander opzij kan laten zetten); Area 51 is de grootste indoor skatehal van Nederland en waarschijnlijk Europa; Intelligentia ICE verkoopt ijsjes in allerlei geschifte smaken in een over de top retrodecor en MU Hybrid Art House is een kunstgalerij waar om de zoveel tijd een nieuwe expositie loopt. Deze keer konden we er genieten van een massagestoel die je via een hoofdtelefoon eerst fluisterend in slaap wiegt, om je vervolgens te bestoken met uitspraken over de totale controle die hij nu over je heeft. Nachtmerriemateriaal, maar goed voor één keer.
2. Strijp-R: topdesign in Eindhoven
Tot iets na de eerste wereldoorlog was Strijp een zelfstandige gemeente vlak naast Eindhoven. Toen Philips er fabrieken begon te bouwen evolueerde de buurt snel. Vlak naast Strijp-S liggen ook Strijp-T en Strijp-R (de letters komen uit de plaatsnaam, maar men had niet genoeg terreinen over om het hele woord op te souperen). Op Strijp-T stond vroeger de centrale die alles van stroom voorzag. Nu vind je er allerlei duurzame bedrijfjes. Op Strijp-R stond dan weer de keramische fabriek van Philips, waar jarenlang radio’s en televisies werden gemaakt. Dat gebouw is bewaard gebleven, maar werd ondertussen overgenomen door Piet Hein Eek. Dat is niet enkel de man met de meest Hollandse naam ter wereld, het is ook één van ’s lands bekendste designers. Piet Hein is in vele markten thuis, maar staat vooral bekend om de kleurrijke meubels die hij maakt met tweedehandshout dat niemand nog hebben moet. Om er vervolgens natuurlijk een paar duizend euro voor te vragen – je hebt een neus voor zaken of je hebt hem niet. In dit grote industriële pand combineert hij z’n studio met een showroom, een exhibitieruimte, een restaurant en een designhotel dat over een verborgen rooftopbar beschikt – passend DAKBAR gedoopt. Heerlijk om even door te lopen. Wel een extra dikke portefeuille voorzien als je ook iets mee naar huis wil nemen. www.pietheineek.nl
3. Het Philipsmuseum: de plek waar alles begon
Wie Eindhoven bezoekt en wil begrijpen maar het Philipsmuseum overslaat, had evengoed thuis kunnen blijven. Hier ontdek je met behulp van een erg visuele setup immers hoe het bedrijf een onooglijk gehucht deed uitgroeien tot de dynamische stad van vandaag. Eind 19e eeuw begon men hier gloeilampen te produceren. Het museum ligt trouwens in de originele fabriek. Uiteindelijk werd Philips de grootste producent ter wereld, maar doorheen de jaren diversifieerde de output exponentieel. Quasi alles werd hier gemaakt (en niet zelden ook uitgevonden): radio’s, televisies, videorecorders, scheermachines, luchtvaartsystemen, computers, farmaceutische producten, medische scanners en zelfs apparatuur voor ruimtevaartmissies. Philips stond ook mee aan de wieg van de cassetterecorder, de cd-speler, de laserdisc (herinnert iemand zich de amper verkochte CD-i console nog?) en zelfs de Senseomachine. Gevarieerde catalogus dus, en een heleboel van die toestellen kan je in het museum nog steeds bewonderen. Tel eens hoeveel je er zelf ooit in huis hebt gehad; het zullen er meer dan een paar zijn. Op de bovenverdieping kan je je aan een aantal digitale spelletjes wagen, en er valt ook een PSV-hoekje te bezoeken. Inderdaad: ook PSV Eindhoven dankt z’n bestaan aan het bedrijf. Sportvereniging Philips werd in 1913 opgericht om de werknemers wat in vorm te houden.
PS: Wist je dat Eindhoven niet door de lampen van Philips tot Lichtstad werd gedoopt, maar door de luciferindustrie die er al vroeger actief was? Bam! Random weetje tegen je muil! Elke november doet Eindhoven z’n bijnaam trouwens eer aan door het lichtfestival GLOW te organiseren, waarbij de hele stad vol grote lichtkunstwerken komt te staan.
4. Evoluon: een blik op de toekomst vanuit het verleden
Er vallen in Eindhoven heel wat aparte gebouwen te bezichtigen, maar het meest absurde moet toch Evoluon zijn. Da’s een potsierlijk grote constructie in de vorm van een UFO, die in de sixties voor de 75ste verjaardag van Philips – zij weer – aan de stad werd geschonken. Oorspronkelijk was dit een interactief wetenschapsmuseum vol proefjes, wat in die tijd best uniek was. Jarenlang was het dan ook één van de populairste schoolreisbestemmingen van het land, tot de groeiende concurrentie van gelijkaardige en minder in een uithoek gelegen musea te groot werd en men er een congresruimte van maakte. Sinds kort wordt er voor de eerste keer in decennia weer een tentoonstelling georganiseerd, en het is dan nog een leuke ook. RetroFuture laat zien hoe men in het verleden naar de toekomst keek, en zet deze voorspellingen naast de realiteit en onze eigen toekomstverwachtingen. Dat uit zich in allerlei beeldmateriaal over hoe men rond 1900 dacht dat we vandaag zouden communiceren of hoe we ons zouden verplaatsen, maar ook aan een hoop geschifte gezondheidstrends uit de tijd van de bomma, genre “lekker afvallen met een pakje Marlboro”; fitnesstoestellen die er als marteltuigen uitzagen en een hoop blauwdrukken van toekomstdromen die nooit werden gerealiseerd. Op de bovenste verdieping kan je met een VR-bril op je smoel en wat elastieken rond je middel zelf door de tijd gaan zweven. Je ziet dan de mensheid opkomen en vergaan, om vervolgens diep de toekomst in te duiken tot het hele universum implodeert. De oneindige leegte van het koude niets voelt trouwens best rustgevend, als je er daarna nog even in mag blijven rondhangen tenminste. www.evoluon.com
5. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad: de Sterrennacht in het echt
Een paar kilometer buiten het centrum van Eindhoven, vlakbij de plek waar Van Gogh destijds z’n aardappeleters op doek vastlegde, ligt misschien wel de meest unieke attractie van de hele stad: een fietspad waar op het eerste zicht helemaal niets aan op te merken valt. Klinkt belachelijk, tot je er ’s nachts overrijdt, want dan komt het Van Gogh-Roosegaarde fietspad (Daan Roosegaarde is de artiest die het ontwierp) pas tot leven. In het asfalt zitten namelijk duizenden steentjes verstopt. Als de zon opkomt slurpen die het licht op, om dat in het donker weer uit te stralen – een beetje zoals de spookachtige groene sterretjes die je vroeger op je slaapkamerplafond plakte. Het resultaat is een fietspad dat wordt opgelicht met allerlei wervelende patronen in de stijl van Van Goghs Sterrennacht: een magisch schouwspel vanaf de zon ondergaat. Je moet er in de zomer wel wat geduld voor hebben – het volledige effect krijg je pas als het echt donker is – maar het is het wachten meer dan waard. Neem je lief en een muziekje mee en geniet van het spektakel.
6. De Down Town Gourmet Market: de wereld op je bord in Eindhoven
Weet je niet precies wat eten en wil je er niet de halve stad voor op- en aflopen? Trek dan naar de Down Town Gourmet Market, pal in het centrum van Eindhoven. In deze grote, mooi ingerichte hal – er is trouwens ook een buitenterras – vinden sinds 2017 meer dan twintig verschillende restaurants onderdak. Je kan hier gerechten proeven vanuit alle windstreken. Van Amerikaanse burgers en Tex Mex tot Indonesische, Indische, Griekse en Vietnamese street food, sushi, pannenkoeken, een vegan restaurant, eentje dat enkel met kaas werkt en zelfs een ijsjeszaak: het is er allemaal en nog veel meer. Je hoeft er zelfs niet als een idioot bij elke toog voor in de rij te gaan staan. Via de QR-code op je tafel kan je tegelijkertijd bij verschillende restaurants bestellen en betalen, waarna het eten gewoon naar jou toe wordt gebracht. De technologie staat voor niets. We probeerden deelgerechtjes van een drietal zaken uit. De porties waren episch, maar lekker was het zeker. Nooit zoveel doggy bags moeten meenemen. www.downtowngourmetmarket.com
7. Street Art in Eindhoven: van silly walks tot berenkuilen
Toegegeven: elk zichzelf ietwat respecterend gehucht heeft tegenwoordig wel wat gesubsidieerde graffiti op één of andere verloren gevel laten kladderen, maar in Eindhoven is het aanbod toch uitermate groot. Strijp-S staat er zoals hierboven al vermeld vol mee. Zie bijvoorbeeld de enorme vloertekening op het centrale plein of de larger than life portretten van Die Antwoord en een hoop andere artiesten die hier ooit optraden. Het fietspad dat van hier naar het Philipsstadion loopt, wordt geflankeerd door een lange muur vol topwerken die meer voetbalminded worden naargelang je dichter bij het veld komt. Buiten het centrum ligt het fietsknooppunt van de Berenkuil, waar je teleurstellend weinig beren kan spotten maar je wel opnieuw tientallen muurschilderingen bewonderen kan. Het meest uniek is echter de Silly Walks Tunnel bij het station. Da’s opnieuw een fietstunnel, en meer bepaald eentje die werd beschilderd als ode aan de legendarische Monty Python-sketch van John Cleese. Die kwam in 2016 trouwens persoonlijk een kijkje nemen tijdens de opening. Of hij toen z’n favoriete loopje heeft hernomen, of vandaag de dag überhaupt nog in staat is tot (al dan niet silly) kan ik je niet vertellen, maar het gaat in ieder geval niet al te lang meer duren voor ze voor de Dead Parrot sketch ook een muurtje mogen vrijhouden.
8. De Motion Imagination Experience: psychedelische avonturen in een winkelcentrum
Onze laatste stop in Eindhoven was er opnieuw één van de meer opmerkelijke variant. Op de bovenste verdieping van het Piazza Shopping Center ligt de Motion Imagination Experience. Da’s een donkere hal waar ze tientallen lichtinstallaties en optische illusies hebben opgesteld, die je allemaal mag uitproberen om er Instagramwaardige foto’s in te nemen. Het aanbod is gevarieerd en gaat van een bos aan lichtgevende kwallendraden om door te lopen tot een spiegelpaleis waar je eindeloze versies van jezelf kan commanderen, bewegende projecties op de vloer die reageren op je stappen en korte, flitsende 4D-films die je meezuigen in de ervaring. Mijn favoriet was de grote zaal waar je onder psychedelische projecties met een draadloze koptelefoon naar trippy muziek kan luisteren terwijl je vredig heen en weer wiegt in een aan het plafond hangende schommel. Alles lijkt er in slow motion te gebeuren. Wel eerst de coffeeshop links laten liggen of je komt er het hele weekend niet meer uit. www.motionexperience.nl
Hotels in Eindhoven en extra informatie
Wij brachten de nacht door in Hotel Mariënhage. Dat ligt pal in het centrum en werd in en rond een oud klooster gebouwd. Het resultaat is een prachtig ontworpen pand dat nieuwe en originele elementen stijlvol combineert. De kloosterkerk werd bewaard en wordt nu gebruikt voor evenementen. www.marienhage.com
Onze reis werd verzorgd door de lieve mensen van Eindhoven365. www.eindhoven365.nl
Voor meer informatie over de stad en wat er nog allemaal te zien valt, bezoek www.thisiseindhoven.nl. Dat valt trouwens best aan te raden. Wij bleven maar één nacht in Eindhoven en hadden dus niet de tijd om alle trekpleisters te bezoeken. Er valt nog veel meer te ontdekken.
Zin in een aantal andere Nederlandse tripjes? Lees hier m’n blog posts over Utrecht, vreemde musea in Amsterdam, Haarlem, Flevoland, de Waddeneilanden en Zuid-Limburg
No Comments