Citytrip Cultuur Europa Fietsen Nederland Uitgelicht

Fietsen in Amsterdam: 3 mooie fietsroutes buiten het centrum

Om van Amsterdam te genieten hoef je niet in de binnenstad te blijven. Kruip de fiets op en trek wat verder op verkenning. Trot Op! volgde drie verschillende fietsroutes door de rand van Amsterdam en ver daarbuiten.

Fietsen in Amsterdam - Heesterveld Creative Community

Ah, Amsterdam: het kan er al eens prettig wezen. De voorbije jaren kwam ik er meermaals uitgebreid de sfeer opsnuiven, en elke keer leerde ik nieuwe aspecten van de stad kennen. Wie voor de eerste keer arriveert doet natuurlijk vooral de basic stuff. Verloren lopen langs de grachten, een kijkje nemen op de Wallen, vergeten een kaart te reserveren voor het Anne Frank Huis en dan maar Artis binnenwandelen als alternatief: het gebeurde hier ook allemaal. Na dat eerste verblijf trok ik wat uitvoeriger op verkenning, en bezocht ik een dozijn van de vreemdste musea die ik er kon vinden. In Amsterdam valt zoveel te doen dat je er nooit echt op uitgekeken raakt. Helaas pindakaas ben ik niet de enige die daar zo over denkt, waardoor de binnenstad elk jaar weer wat meer overspoeld raakt door een bijna niet te verwerken massa toeristen. Amsterdammers hebben de reputatie soms wat assertief te zijn, maar als ik zelf dagelijks om de honderd meter in de remmen zou moeten omdat er weer een op z’n smartphone gapende toerist zonder kijken het fietspad over waggelt, zou ik er ook af en toe één omverrijden. Eigen schuld.

“De term Amsterdam Area houdt in dat alles in de ruime omgeving van de hoofdstad ook als Amsterdam wordt gepromoot, om zo de minder belezen rugzaktoerist uit de binnenstad weg te lokken.”

Het kan dus aardig druk worden in het Amsterdamse centrum, en dat is waarom I amsterdam al jaren probeert de toeristen wat meer uit te spreiden. Om dat te bespoedigen, vond men de term Amsterdam Area uit. Die houdt in dat alles in de ruime omgeving van de hoofdstad ook als Amsterdam wordt gepromoot, in de hoop de minder belezen rugzaktoerist naar pakweg Zandvoort (Amsterdam Beach), Haarlem (Amsterdam Light) of Flevoland (Amsterdam Empty) om te leiden, zodat ze er in de stad zelf geen last meer van hebben. Slim bekeken, en een win-win situatie voor beide partijen, want op zich zijn al die plekken evengoed een bezoek waard.

 

Fietsen in Amsterdam: 3 mooie fietsroutes buiten het centrum

Een andere manier om de toeristen te spreiden, is ze de fiets opduwen om ze de buitenwijken en de omgeving rond de stad te laten ontdekken. Dat noemt men hier cycleseeing en men tekende er acht verschillende routes voor uit. Om die eindelijk aan het grote publiek te openbaren (haha) schakelden ze ondergetekende in. Samen met de bijna beledigend bevallige Caroline van Veggie Wayfarer mocht ik drie dagen de rand van Amsterdam verkennen. Elke ochtend zouden we vanuit ons hotel in het mooie Westerpark dichtbij het Centraal Station aan een andere fietsroute beginnen: eentje richting Amsterdam-Zuidoost en twee anderen naar het noorden over het water van de IJ. De trajecten die we reden waren losjes gebaseerd op de routes die I amsterdam uittekende in de app Komoot (ik heb de link onder elk stukje toegevoegd). Om deze onderneming vlot te doen verlopen kregen we een elektrische fiets onder onze gebeeldhouwde konten geduwd. Nederland is namelijk – misschien ving je er ooit al iets van op – zo plat als de huidige eerste ploeg van Ajax. Als het er waait, waait het er dus goed. Lekker elektrisch aangedreven tegen de wind in kunnen zoeven in plaats van kilometers lang af te zien, was alvast geen onaangenaam vooruitzicht. Net als de bezienswaardigheden die we onderweg zouden tegenkomen: van herbestemde industriële sites tot mooie natuurgebieden en een paar oer-Hollandse verzichten. Daar wil een mens zijn velo al eens voor opspringen, nietwaar?

 

1. Fietsen door Amsterdam-Zuidoost en de Bijlmer

Fietsen in Amsterdam - Nelson Mandelapark
Fietsen in Amsterdam - Heesterveld Creative Community
Fietsen in Amsterdam - Oma Ietje

Onze eerste fietstocht begon in het Nelson Mandelapark. Dat ligt in Amsterdam-Zuidoost en twee jaar geleden werd er een mooi kunstwerk onthuld waarvan één van de afgebeelde gezichten vreemd genoeg als twee druppels water op mij lijkt (zie boven). Nu al vereeuwigd zonder er zelfs iets voor te hoeven doen: nice. De voornaamste wijk is hier de Bijlmer, en die naam zal hier en daar een belletje doen rinkelen. Dat komt jammer genoeg omdat er in 1992 een boeiing op twee appartementsgebouwen neerstortte. Het gedenkteken voor de bijna 50 slachtoffers staat er nog steeds. Die appartementsblokken zijn trouwens kenmerkend voor de wijk. In de jaren zestig werd de Bijlmer uitgetekend als modelwijk voor jonge gezinnen, waar ze in het groen zouden leven, en wonen en werken compleet gescheiden zou worden. In de praktijk kwamen hier in plaats van die gezinnen armeren die het centrum werden uitgeduwd wonen, en was er door die scheiding van woon- en werkgebied nauwelijks sociale controle. De buurt verloederde al snel alsof ze er een prijs voor probeerde winnen, maar in de jaren negentig werd de kentering ingezet. Een deel van de blokken moest plaats ruimen voor gezinswoningen; door er een aantal campussen te openen werden studenten aangetrokken en ook de Johan Cruijff ArenA en de Ziggo Dome openden hier hun deuren. Vandaag is de Bijlmer de meest multiculturele wijk van Amsterdam, waar meer dan 130 nationaliteiten samenwonen. Er valt ook heel wat te bezoeken dat relatief dicht bij elkaar ligt. Een kleine bloemlezing:

 

Musea in Amsterdam - Museum Vrolik
Fietsen in Amsterdam - De Bijlmer
Fietsen in Amsterdam - Gaasperplas

De Heesterveld Creative Community is een felgekleurde appartementsblok die werd omgetoverd tot een creatieve hub. Hier wonen een hoop kunstenaars, creatievelingen en andere hippies samen, in combinatie met een paar pop-ups en de geweldige lunchbar Oma Ietje. Waarschijnlijk de meest fotogenieke plek van de wijk. www.omaietje.nl

De Gaasperplas is een uitgestrekt, bebost park met een grote zwemvijver, heel wat paadjes om verloren op te lopen en voor de iets vrijeren van geest en lendenen werd er zelfs een naaktstrand voorzien. Toen wij er arriveerden was het ietwat frisjes en dus hielden we onze waren tot mijn grote teleurstelling braaf verpakt, maar tijdens de zomer moet het hier aangenaam toeven wezen.

Museum Vrolik zit verstopt in het AMC Ziekenhuis en is het anatomisch museum van de universiteit: een rariteitenkabinet vol random lichaamsdelen op sterk water dat ik in m’n museumartikel uitvoerig besprak.

World of Food is een food hall vol exotische kraampjes in een omgebouwde garage. Momenteel valt er echter geen hol te beleven. Dat komt omdat men volgend jaar begint aan de bouw van een nieuw complex, waarbij de huidige restaurants geïntegreerd zullen worden in een wooncomplex.

Wie alle punten aan elkaar wil fietsen, maakt een lus van zo’n 20 kilometer. Check deze route: www.iamsterdam.com/zien-en-doen/natuur-en-activiteiten/routes/fietsroute-bijlmer-gaasperplas.

 

2. Fietsen naar de Zaanse Schans

Fietsen in Amsterdam - Inntel Hotel Zaandam-3
Fietsen in Amsterdam - Silodam
Fietsen in Amsterdam - Kissing Couple

Onze tweede fietstocht begint fris en monter in de haven bij de Silodam. Da’s een (jawel hoor) strekdam waarop een paar oude graansilo’s tot appartementen werden verbouwd. Er staat ook een nieuwbouw op palen in het water die er uitziet alsof men een hoop legoblokken op elkaar gesmeten heeft – ik vind het iets hebben. Om het IJ – in Nederland zijn ze top met namen – over te steken fietsen we een paar kilometer de haven in tot aan de ferry richting Zaandam (die trouwens zoals alle ferry’s in Amsterdam gratis is). Daar staat met The Kissing Couple een mooi instagramplaatje op de influencers onder jullie te wachten – lekker nabootsen die pose. Eens het water over rij je door het Hembrugterrein. Hier werd vroeger op industriële schaal munitie geproduceerd; nu vind je er in de hangars alles van winkels, bedrijfjes, restaurants en zelfs een grote markt. Vanaf hier zitten we in de Zaanstreek: één van de oudste industriegebieden van Europa, bekend om z’n groen geschilderde houten huisjes. Wie die stijl in volle glorie wil aanschouwen, maar dan op de meest bombastisch mogelijke wijze, moet in Zaandam centrum even naar het Inntel Hotel toe. Da’s een hallucinant bouwsel dat er uitziet alsof tientallen van die huisjes op en over elkaar werden geplakt. Het lijkt alsof de architect dronken voor de lol een concept had doorgestuurd, om de volgende ochtend met een kater te moeten lezen dat hij het daadwerkelijk gebouwd moest zien te krijgen – iconisch. Ook in Zaandam: het Czaar Peterhuisje. Da’s één van de oudste houten huizen van Nederland. Je ziet er langs buiten alleen niets meer van, omdat men er ter bescherming een groter huis heeft rond gemetst. Het is hier dat Peter De Grote een week incognito bij een smid op de zetel kwam pitten tijdens een reis door de Nederlanden. Airbnb avant la lettre.

 

Fietsen in Amsterdam - Zaanse Schans
Fietsen in Amsterdam - Zaanse Schans-2
Fietsen in Amsterdam - Zaanse Schans

De grootste attractie van de Zaanstreek ligt een paar kilometer verderop. De Zaanse Schans is waarschijnlijk het meest Hollandse beeld dat je in je leven ooit zal aanschouwen – tenzij je Frans Bauer al eens op klompen, met twee halve liters Heineken in z’n klauwen en in een oranje voetbaltruitje gehesen, door een tulpenveld hebt zien hakken. Dit is hoe Amerikanen die nog nooit in Nederland zijn geweest denken dat het er uitziet. Een hoop majestueuze windmolens op een rij die uitkijken over het water, met daarrond door schapen begraasde weiden begrensd door tientallen van die houten huisjes. De meesten daarvan stonden hier oorspronkelijk niet, maar werden in de jaren zestig verhuisd en weer opgebouwd om de bouwstijl te bewaren. “Ah, het Bokrijk van Holland dus”, zou je kunnen denken, maar dat is onjuist. In een aantal van die huisjes zitten inderdaad musea en ambachtslui verstopt (net als de allereerste Albert Heijn), maar de rest wordt simpelweg bewoond. Dit is een levende gemeenschap. De Zaanse Schans is hoe de hele Zaanstreek er een paar eeuwen geleden uitzag. Honderden windmolens stonden hier toen, die ingezet werden om hout te bewerken en om lijnolie, verf, tabak en papier te produceren. Elk jaar komt een miljoen voornamelijk buitenlandse toeristen hier ook een kijkje nemen. Weet waaraan je te verwachten.

Wie dit hele parcours affietst is zo’n dertig kilometer onderweg en rijdt ongeveer langs alles waar ik het hierboven over had. www.iamsterdam.com/zien-en-doen/natuur-en-activiteiten/routes/fietsroute-industrieel-erfgoed

 

3. Fietsen naar Amsterdam Noord en door de weidse natuur

Fietsen in Amsterdam - Purmerend
Fietsen in Amsterdam - Het Twiske
Fietsen in Amsterdam - Het Twiske

Voor ons laatste fietsavontuur trekken we opnieuw het water over, maar dan met de ferry die aan het Centraal Station vertrekt. We maken ons op voor de groenste en langste van de drie ritten, die ons kilometers lang over een rustig fietspad langs het Noordhollandsch Kanaal zal leiden, dat langs het Ilperveld loopt. Da’s een uitgestrekt watergebied dat uit honderden veeneilandjes bestaat – een paradijs voor trek- en andere vogels dat je best per boot bezoekt via een Wetland Safari. Langs het kanaal liggen ook een paar piepkleine gehuchten zoals Watergang, waar een paar tientallen huisjes langs het plaatselijke kanaaltje liggen en iedereen z’n eigen roeiboot lijkt te hebben. Wie onderstaande route afmaalt kan op een bepaald moment het kanaal oversteken via een ouderwets veerbootje dat zich in beweging zet als je op de bel drukt. Het wordt bestuurd door één vriendelijk mevrouwtje en de overtocht kost je de volle 25 cent. Lunchen en uiteindelijk terugdraaien doen we na een kilometer of twintig in Purmerend. Da’s een stad waar je nog nooit van hebt gehoord, maar waar evenveel volk woont als in Mechelen. Op de Koemarkt heb je de brasserieën en restaurants voor het uitkiezen. Je kan er ook een beeld van een kwartet koeien bewonderen, waarvan er eentje trots op een metershoge paal balanceert alsof ze in het circus werkt – het moeten niet altijd ruiterstandbeelden zijn.

 

Musea in Amsterdam - STRAAT
Musea in Amsterdam - STRAAT
Fietsen in Amsterdam - NDSM

Terugrijden doen we over de spectaculaire Melkwegbrug die volledig kan kantelen om schepen door te laten, en door het natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Daar kan je lekker langs het water, voorbij molens en over allerlei bruggetjes fietsen, om uiteindelijk weer uit te komen in Amsterdam Noord. Daar ligt met de NDSM-Site één van m’n favoriete plekken in de hele stad te blinken. De NDSM-werf was vroeger de grootste scheepswerf ter wereld, maar vandaag heeft men er een creatieve hub van gemaakt, met een kakafonie van kleurrijke startups en verenigingen die zich over twee verdiepingen uitstrekt. IJver heeft hier ook z’n plek: een gezellig restaurant met een groot terras. Rondom is men flink aan het bouwen geslagen – zowel appartementen als winkels en andere voorzieningen – waardoor het hier nu erg populair om wonen is geworden. Met STRAAT vind je er ook één van de beste musea van Amsterdam: meer dan 150 monumentale street art-werken hangen hier in een gigantische hangar voor je klaar, inclusief huizenhoog portret van Anne Frank op de voorgevel. Zin om hier te blijven slapen? Dat kan op twee erg vreemde plekken. Het Faralda Crane Hotel is een letterlijke kraan die over de hele site uittorent, die bovenin drie kamers in de aanbieding heeft – inclusief bubbelbad met uitzicht. Het Botel is dan weer een hotel op een schip, waarin de gekste kamers in de oranje letters op het dak zitten. In de B zit een skatebaan verstopt, in de O hangt een spiegel aan het plafond (kinky) en in de E kan je met vier het bed in terwijl er films op de muur geprojecteerd worden. Misschien niet boeken voor dat weekendje met Tante Francine en Nonkel Leo.

Heel de bovenstaande route is ongeveer 40km lang: www.iamsterdam.com/zien-en-doen/natuur-en-activiteiten/routes/fietsroute-waterland

 

Hotels in Amsterdam en andere informatie

Fietsen in Amsterdam - Conscious Hotel Westerpark

Wij verbleven in het Conscious Hotel Westerpark dat in het gelijknamige park ligt, op een paar minuten fietsen van het Centraal Station. Het hotel zet in op duurzaamheid, biedt mooie kamers die op het park uitkijken, een leuk restaurant en een winkeltje waar je allerlei Amsterdams lekkers kan kopen. www.conscioushotels.com

Dit verslag kwam tot stand in samenwerking met amsterdam & partners. Voor meer informatie over alles wat Amsterdam te bieden heeft, surf naar: www.iamsterdam.com.

Trot Op! trok op een uur en een kwartier van Antwerpen naar Amsterdam met de Eurostar. Vroeger was dat de Thalys, maar de twee hebben hun krachten gebundeld, waardoor je nu met dezelfde maatschappij vanuit Antwerpen of Brussel naar pakweg Londen, Amsterdam en Parijs kan rijden. Wij reden in Premium, waardoor we een stevig ontbijt kregen aangeboden. Prijzen vanaf €29. www.eurostar.com.

Zin in andere stukjes Amsterdam Area? Lees hier dan alles over Haarlem en Flevoland. Verken je graag ook de rest van Nederland? Lees m’n stukjes over Schouwen-Duiveland, Eindhoven, Utrecht, de Waddeneilanden en Zuid-Limburg.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply