Amerika Citytrip Cultuur Gastronomie Roadtrip Uitgelicht

Op roadtrip door Texas: 8 unieke reistips voor Dallas

Dit voorjaar trok Trot Op! de Atlantische Oceaan over om een roadtrip door Texas te maken en er zo de drie voornaamste steden te bezoeken. Eerste stop op het programma was Dallas: één van de snelst groeiende grootsteden in de VS en een belangrijke motor van de Texaanse economie. Dallas is echter meer dan een zakenstad, en beschikt over een aantal verrassende bezienswaardigheden.

Roadtrip Texas - Dallas - Deep Ellum Street Art

Weinig Amerikaanse staten roepen beelden op die zo kristalhelder zijn als Texas. Wie aan de Lone Star State denkt, ziet uitgestrekte ranches voor zich, waar kuddes koeien met massieve horens bijeengedreven worden door met lasso’s zwaaiende John Wayne-types met een Stetson op hun bol. Meerdere revolvers achteloos in holsters om de heupen geslingerd, zitten ze er na een lange dag vol noeste arbeid met hun cowboylaarzen omhoog Marlboro’s te roken in het stoffige portiek van de plaatselijke saloon – waaraan op z’n minst één Amerikaanse vlag hoort te wapperen. Dat soort archaïsche stereotypes zal in Texas weldegelijk nog rondlopen, maar toen ik er dit jaar zelf passeerde kwam ik er in totaal welgeteld nul tegen.

“Weinig Amerikaanse staten roepen beelden op die zo kristalhelder zijn als Texas, maar de realiteit is op veel plaatsen heel anders dan wat de Western-stereotypes voorschrijven.”

Texas heeft immers meer te bieden dan ranches, cowboys en tumbleweed. Het is een opmerkelijk veelzijdige bestemming. De grootste staat na Alaska (maar daar woont niemand dus die laten we buiten beschouwing) ontpopte zich de voorbije decennia immers tot een populaire verhuisplek voor Amerikanen uit alle windstreken. Die kwamen zich er vestigen om van de economische hoogconjunctuur te genieten en van het feit dat je nog geen miljonair moet zijn om in het centrum van een min of meer aangename grootstad te wonen. Daardoor groeit het inwonersaantal al jaren fel aan, en zijn de grote steden er verbazend hip, bruisend en divers. Het Texas dat je in de steden te zien krijgt is een smeltkroes van culturen die mijlenver verwijderd ligt van het clichébeeld dat ik hierboven afratelde. Het doel van m’n reis was dan ook niet om de great outdoors te verkennen, maar om een roadtrip te maken langs drie van de interessantste steden in Texas. Vanuit Dallas zou ik naar de feestelijke hoofdstad Austin rijden, om uiteindelijk in San Antonio het grootste straatfestival van het jaar bij te wonen. Drie steden met een uniek karakter en specifieke troeven: dat kon niet misgaan. First stop: Dallas.

 

Op roadtrip door Texas: 8 unieke reistips voor Dallas

Dallas is qua naam misschien wel één van de bekendste steden van de VS. Dat komt niet meteen omdat iedereen er al vijf keer geweest is, maar voornamelijk omdat de generatie van m’n ouders zich in 1980 bijna een jaar lang de haren uit het hoofd trok over de vraag wie in de gelijknamige cultserie J.R. Ewing had neergeschoten. Het is nog steeds één van de grootste cliffhangers uit de televisiegeschiedenis. Wie vandaag in Dallas landt en de iconische intro op Youtube afspeelt, zal buiten het deuntje niet veel meer herkennen. De skyline van Dallas ziet er anno 2024 volledig anders uit. De regio Dallas-Fort Worth (in Fort Worth zitten de cowboys trouwens) barst uit z’n voegen. Er wonen bijna acht miljoen mensen en over tien jaar zal dit het derde grootste stedelijke gebied van het land zijn na New York en LA.

“Dallas is boven alles een zakenstad, maar heeft ook een aantal volstrekt unieke wijken in de aanbieding. De kunstscène is er rijk en uitgebreid en het eten is er fantastisch.”

Dat komt omdat Dallas boven alles een zakenstad is. Toen in de jaren dertig het East Texas Oil Field werd aangeboord, groeide de stad uit tot het financiële centrum van de olie-industrie. Ondertussen werd de economie gediversifieerd en hebben een hoop techbedrijven hier hun hoofdkwartier – waaronder twee dozijn Fortune 500 companies. Daardoor worden Dallasites door de rest van Texas soms als ietwat arrogante yuppies gezien, maar daar ligt men hier niet bepaald van wakker. Gelukkig valt in Dallas veel meer te doen dan enkel zaken. Je kan er een paar volstrekt unieke wijken ontdekken; de kunstscène is verbazend uitgebreid en er valt fantastisch te dineren. Time for a closer look.

 

1. Deep Ellum: de wilde rock-‘n-roll-wijk van Dallas

Roadtrip Texas - Dallas - Deep Ellum Street Art
Roadtrip Texas - Dallas - Deep Ellum Street Art
Roadtrip Texas - Dallas - Deep Ellum

De meest unieke buurt van Dallas ligt op een korte wandeling ten oosten van het centrum. Deep Ellum ontstond rond het kruispunt van twee spoorlijnen, met heel wat handel, bedrijvigheid en immigratie als gevolg. Al snel werd het ook een berucht entertainmentdistrict, waar jazz- en blueslegendes als Blind Lemon Jefferson en Bessie Smith groot werden. Na die vroege hoogjaren verloederde de buurt, maar in de jaren tachtig werd voorzichtig de revival ingezet. De laatste vijftien jaar bloeit Deep Ellum weer als nooit tevoren. Sinds 2018 is de populatie hier verdubbeld (!!). Daardoor is de voornaamste missie van de oude garde nu om de oorspronkelijke sfeer zo goed mogelijk te beschermen. En die sfeer is fantastisch. Deep Ellum is een chaotische, kleurrijke buurt. In de oude hangars en handelspanden zitten nu bars en restaurants, onafhankelijke winkeltjes (Jade & Clover is een leuke voor souvenirs) en meer dan vijventwintig live-venues. Heel wat gevels werden ook volgeschilderd met vaak schitterende street art. Een buurt naar m’n hart dus, die vooral ’s avonds helemaal tot leven komt. In veel kleinere bars staat het publiek tot buiten naar lokale bandjes te kijken en kom je heel wat vreemd uitgedoste vogels tegen, maar in legendarische zalen als Trees traden groepen als Nirvana, Pearl Jam en Tool op – hoewel er amper 600 man binnen kan.

 

2. Pecan Lodge: geniet van een Texas BBQ in stijl

Roadtrip Texas - Dallas - Pecan Lodge
Roadtrip Texas - Dallas - Pecan Lodge

In Deep Ellum – en bij uitbreiding in heel Texas – kan je ongelofelijk lekker eten. Quasi alles dat je hier op je bord krijgt is comfort food van de hoogste orde. Slanker zal je er niet snel van worden, maar het steekt aangenaam binnen. Eén van de grootste exponenten van de plaatselijke eetcultuur is de Texas BBQ, en Pecan Lodge is één van de beste plekken in de hele staat om je daar eens danig in onder te dompelen. Pecan Lodge is een restaurant zonder pretentie, waar ze hele kuddes aan koeien en varkens urenlang op een laag vuurtje in afgesloten barbecues laten roken. Daardoor wordt het vlees zo zacht dat het uit elkaar valt als je er je vork insteekt. Ik bestelde een broodje brisket en dat was zo sappig en zoet dat de tranen me er bijna in de ogen van stonden. Rond lunchtijd staat de rij hier vaak tot buiten aan te schuiven. Je bestelling wordt afgeroepen door een vriendelijk mevrouwtje wiens intonatie je doet denken dat je net de plaatselijke bingo hebt gewonnen – en gezien de kwaliteit van het eten is dat ook een beetje zo. Geweldig restaurant, en dat voor bijna geen geld.

 

3. Dallas Museum of Art: topmuseum van het Dallas Arts District

Roadtrip Texas - Dallas - Dallas Museum of Art
Roadtrip Texas - Dallas - Dallas Museum of Art
Roadtrip Texas - Dallas - Dallas Museum of Art
Roadtrip Texas - Dallas - Dallas Museum of Art

Wist je dat Dallas de thuishaven is van het grootste kunstdistrict in de hele VS? Dat ligt op een paar minuutjes wandelen ten noorden van de downtown en biedt bijna vijftig hectare aan musea, kunstgalerijen en theaters aan. Veruit het grootste museum in het Dallas Arts District is het passend genaamde Dallas Museum of Art. Da’s een monsterlijk groot gebouw met een bijna niet te vatten kunstcollectie. Je vindt er werken van een hoop grote namen uit de Amerikaanse en Europese kunstgeschiedenis (dat gaat van Warhol en Pollock tot Van Gogh, Picasso, Mondriaan en Monet). Daarbovenop werden ook hele vleugels gewijd aan kunst van over de hele wereld: ceremoniële maskers uit Mali, beeldhouwwerken uit Indonesië, houtsnijwerk uit Papoea Nieuw-Guinea en een heleboel artefacten van de Native Americans. Wie hier alles wil zien is een paar uur zoet. De vaste collectie valt trouwens volledig gratis te bezichtigen.

 

4. Andere musea in het Dallas Arts District

Roadtrip Texas - Dallas - Nasher Sculpture Center
Roadtrip Texas - Dallas - Nasher Sculpture Center
Roadtrip Texas - Dallas - Nasher Sculpture Center

Ze zouden het geen Dallas Arts District noemen moest er maar één museum te bezoeken zijn. daarom geef ik hier even in een lijstje weer wat er in dezelfde wijk nog te zien valt.

Nasher Sculpture Center: dit is een ietwat kleiner museum dat zich vooral concentreert op moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Veel werken zijn erg abstract, maar er vallen ook beelden van Rodin en (ik wist niet dat de mens ook beeldhouwde) Picasso te ontdekken. Vooral de grote groene tuin is prachtig en doet dienst als rustpunt in de binnenstad.

Crow Museum of Asian Art: dit museum stelt een rijke collectie aan Aziatische kunst tentoon. Beeldhouwwerken, textiel, keramiek en schilderijen uit China, Japan, India, Korea en een hoop Zuidoost Aziatische landen. De inkom is gratis.

Perot Museum of Nature and Science: interessant natuurhistorisch museum dat zowel over het heelal als over het menselijke lichaam vertelt. Wat vooral in het oog springt is de uitgebreide collectie aan dinosaurusskeletten, waaronder eentje van een T-Rex en een Alamosaurus (één van de grootste dino’s die men ooit ontdekte).

AT&T Performing Arts Center: geen museum, maar een schitterend complex waarin optredens en voorstellingen worden gegeven. Het heeft een grote operazaal, twee kleinere theaterzalen en een buitenplein waar voor 2.500 toeschouwers kan worden opgetreden.

 

5. Klyde Warren Park: een groene oase in de binnenstad

Roadtrip Texas - Dallas - Klyde Warren Park
Roadtrip Texas - Dallas - Klyde Warren Park
Roadtrip Texas - Dallas - Klyde Warren Park

Ben je even uitgeslenterd na al die museumbezoeken? Trek dan naar het Klyde Warren Park: de perfecte plek om uit te blazen na een dag vol cultuurgesnuif. Dit park ligt ook in het Dallas Arts District en werd aangelegd over een overkoepelde snelweg (ooit zullen we er in Antwerpen ook eentje hebben). Nu ligt er middenin de stad meer dan twee hectare aan groene ruimte om van te genieten. Elke week worden er allerlei evenementen en sportieve activiteiten aangeboden, er is gratis Wi-Fi en aan de rand van het park staan een heleboel food trucks klaar voor het occasionele hongertje. De skyline rondom maakt alles trouwens lekker fotogeniek.

 

6. Bishop Arts District: een kunstige buitenwijk vol kleine zaakjes

Roadtrip Texas - Dallas - Bishop Arts District
Roadtrip Texas - Dallas - Bishop Arts District
Roadtrip Texas - Dallas - Bishop Arts District
Roadtrip Texas - Dallas - Bishop Arts District

Het Bishop Arts District is een andere interessante wijk in Dallas, die op een paar kilometer van het centrum ligt (Uber nemen valt aan te raden). In grote lijnen is dit de iets nettere en huiselijkere versie van Deep Ellum. Het is een laagbouwwijk op maat van de voetganger (een zeldzaamheid in Amerikaanse steden) vol leuke bars, onafhankelijke kleding- en snuisterwinkeltjes, kunstgalerijen en een paar aangename plekken waar livemuziek gespeeld wordt in een meer intieme setting (Revelers Hall is een aanrader voor wie van jazz en blues houdt). Persoonlijk vond ik Wild Detectives een fantastische plek. Da’s een mix tussen een alternatieve boekenwinkel, een koffiebar en een pub waar je microbiertjes kan drinken. Ook hier worden vaak optredentjes en lezingen gegeven, en de vrouwen achter de toog  zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Het Bishop Arts District is vooral een gezellige plek voor mensen die in Dallas willen winkelen of dineren in een wat gemoedelijkere setting. Ik heb er trouwens erg lekker gegeten in Stock & Barrel.

 

7. Een oog op downtown Dallas

Roadtrip Texas - Dallas - Giant Eyeball
Roadtrip Texas - Dallas - Downtown Dallas
Roadtrip Texas - Dallas - Downtown Dallas

Dallas is in meerdere opzichten een wat atypische stad. Het centrum is voor toeristen bijvoorbeeld één van de minder interessante plekken om te bezoeken – de meeste hotspots liggen er net iets buiten. Daarom wordt downtown Dallas soms wat overgeslagen. Toch vallen er tussen de wolkenkrabbers een aantal leuke dingen te ontdekken. Het AT&T Discovery District bijvoorbeeld (alles is hier blijkbaar een district) is een innovatieve plek met een groot LED-kunstwerk als eyecatcher. Je vindt hier tal van restaurants, een hoop openbare kunst en er worden geregeld evenementen georganiseerd. Op Pioneer Plaza staat dan weer een massief beeldhouwwerk van veertig bronzen op hol geslagen longhorn koeien. Het vreemdste kunstwerk in het centrum van Dallas is echter de Giant Eyeball. Da’s een negen meter hoge, schijnbaar alziende oogbal die men ergens voor een wolkenkrabber verloren heeft gelegd. Je wordt er licht ongemakkelijk van, maar het is op z’n minst eens iets anders.

 

8. Sixth Floor Museum: een terugblik op het JFK-drama

Roadtrip Texas - Dallas - Sixth Floor Museum
Roadtrip Texas - Dallas - Sixth Floor Museum
Roadtrip Texas - Dallas - Sixth Floor Museum

Het mag dan één van de grootste cliffhangers ooit geweest zijn, J.R. Ewing is toch pas de tweede bekendste persoon die in Dallas werd neergeschoten. En helaas was nummer één op de lijst geen fictief personage. In november 1963 werd President John F. Kennedy tijdens een parade in Dallas met twee schoten vermoord door Lee Harvey Oswald. Dat gebeurde op Dealy Plaza, en de twee X-en die nog steeds op het wegdek staan (ze kunnen ondertussen wel een nieuw laagje verf gebruiken) geven ietwat luguber de twee exacte plekken aan waar de kogels hun doel raakten. Vlakbij ligt de beruchte “grassy knoll”: een klein groen heuveltje waar meerdere getuigen een tweede schutter dachten gehoord te hebben. Hoewel Jim Carrey in één van z’n films de daad openlijk bekende, werd de aanwezigheid van een tweede dader nooit bewezen. Op de etage van het gebouw van waaruit de echte schoten werden afgevuurd, kan je nu het Sixth Floor Museum bezoeken. Dat geeft je alle details van wat er die dag gebeurde, vertelt je meer over het leven van JFK en gaat wat dieper in op de onderzoeken en de samenzweringstheorieën die na de moord volgden. Het was helaas gesloten toen ik in Dallas was, dus foto’s van de binnenkant heb je nog te goed.

 

Hotels in Dallas en praktische informatie

Roadtrip Texas - Dallas - Deep Ellum Street Art

Wil je meer lezen over Dallas als bestemming? Bezoek dan www.visitdallas.com.

Meer informatie over alles wat je als toerist in Texas kan gaan doen vind je op www.traveltexas.com.

Wij verbleven in het Lorenzo Hotel Dallas. Dat ligt op een paar minuten van het centrum en het ziet er langs de buitenkant wat ouderwets uit, maar binnenin werd alles heel creatief en out of the box ingericht. De kamers zijn gigantisch en het ontbijt is top.

Lies hier de artikels over Austin en San Antonio die deel uitmaakten van dezelfde trip. Ondertussen zin in een aantal andere roadtrips? Lees dan m’n stukken over Eswatini, Malawi, het Zwarte Woud, Schotland, Kroatië en Kreta.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply