Afrika Antwerpen België Citytrip Gastronomie Uitgelicht

De 6 beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen

Trek mee op ontdekkingstocht langs de beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen. Ontdek een aantal gevestigde waarden, een paar hippe nieuwkomers en wat verrassende adresjes die bijna niemand kent. Trot Op! ging overal proeven en zag dat het goed was.

Ja beste vrienden en vriendinnetjes: zo kan het wel weer. Na een lange reeks reisverhalen over exotische contreien als Boom – waarmee ik zelfs tot op de VTM ben geraakt: dan moét het wel de moeite zijn – leek de tijd me rijp om nog eens vrijelijk in de gastronomische geneugten van het Antwerpse te duiken. Opnieuw verdwaalde ik in de straten alsof ik er voor geboren was, enkel en alleen om een ander segment van de wereldkeuken van de Metropool te belichten. Deze keer besloot ik op zoek te gaan naar de beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen. Daarbij stelde zich helaas onmiddellijk een klein probleem. Blijkt dat ik nauwelijks Afrikaanse restaurants in Antwerpen ken, laat staan de beste. Misschien komt dat omdat ik zo ontstellend bleek ben dat telkens ik eender waar in Afrika voet aan grond zet, het zonlicht in die mate weerkaatst wordt dat het er lokaal plots een graad of twee frisser wordt. Da’s leuk als de airco net kapot is, maar je loopt er wel mee te kijk. Om de juiste etablissementen voor deze queeste te selecteren, diende ik dus professionele hulp in te roepen. En aangezien ik naar verluidt een verrassend aangename mens ben, was die in overvloed voorhanden. Woopwoop!

 

De 6 beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen

Enter mijn buurman Moussa en m’n goeie vriendin Esohe. Moussa is niet alleen de beste buurman ter wereld (van wie ik zoveel wilde feestjes mag organiseren als ik maar wil), hij is ook een trotse Senegalees die ondertussen half België van bissap voorziet. Dat is hibiscusthee en de nationale drank van Senegal, maar daarover later meer. Moussa is een mens van de wereld en weet waar het lekker is. Nadat ik hem mee op restaurant uitnodigde, deelde hij snel z’n ultieme lijst met me.

“Deze keer besloot ik op zoek te gaan naar de beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen. Daarbij stelde zich helaas onmiddellijk een klein probleem. Blijkt dat ik nauwelijks Afrikaanse restaurants in Antwerpen ken, laat staan de beste.”

De zaken die hij miste werden aangevuld door de bevallige Esohe Weyden. Dat is een jaloersmakend multitalent die als woordkunstenaar de allerhoogste kringen van het land infiltreerde. Ze deed dit op zulk een niveau dat Koning Filip persoonlijk één van haar voordrachten bijwoonde op het speciaal daarvoor georganiseerde nationale defilé. Die mens moest zitten en luisteren. Doe het haar maar na op je 22. Omdat Esohe ondanks alle successen toch gewoon een braaf meisje is gebleven, vroeg ze haar mama stante pede haar favoriete restaurants op te hoesten. En zo was mijn lijst zo compleet als hij worden zou. Het enige dat ik vervolgens nog moest doen was overal een tafel boeken en de keuken plunderen. Dat klinkt makkelijker dan het was. Ik mag dan weinig van de Afrikaanse keuken kennen, ik weet wel dat de borden er zelden klein zijn. Soit, genoeg geluld: hier zijn de beste Afrikaanse restaurants van Antwerpen. Geniet ervan!

PS: als je op zoek bent naar Noord-Afrikaanse of Midden-Oosterse restaurants, daar schreef ik al een artikel over. Ondertussen is het vrij gedateerd, dus wie tips heeft voor een update mag ze hier of onder het andere artikel achterlaten.

 

1.  Farafina: een gevestigde waarde uit Mali

Farafina – te vinden in de Kerkstraat tussen ‘t Stad en Borgerhout – is waarschijnlijk het meest gekende Afrikaanse restaurant uit deze lijst. Het bestaat al bijna tien jaar en is populair, ook bij de iets bekendere Antwerpenaren. Zo kwam de hele eerste ploeg van den Antwerp er al uitgebreid tafelen en stond zelfs Moussa Dembele hier (als neefje van de zaakvoerder) eens achter de potten. Die populariteit komt er grotendeels door Asta. Dat is de Malinese eigenares van het restaurant die door iedereen Mama Farafina wordt genoemd. Asta is een hartelijke vrouw die een prima keuken runt. De gerechten zijn hier voornamelijk Malinees, maar worden aangevuld met een aantal recepten uit buurlanden als Senegal en Ivoorkust. Ik bestelde Malinese mafé (da’s zacht rundsvlees in pindasaus) en één van de specialiteiten van het huis: gebakken rijst à la Farafina met gegrilde kip. Dat was erg lekker, maar gezien de bijna absurde hoeveelheden moest ik één van de twee in een doggybag weer naar huis nemen. Van iets opwarmen is echter nog nooit iemand dood gegaan. www.facebook.com/farafinaresto21

 

2.  Tantines: een frisse nieuwkomer uit Borgerhout

Tantines op de Turnhoutsebaan in Borgerhout is het nieuwste Afrikaanse restaurant in Antwerpen. Het werd pas in september geopend door de jonge en bijna crimineel oogverblindende Sadjo, en is een kleine maar hippe zaak waar je gezellig kan tafelen maar ook takeaway en catering kan bestellen. Sadjo leerde zichzelf koken, en biedt haar eigen toegankelijkere versies van traditionele gerechten aan, zonder al te veel aan het origineel te veranderen. Gerechten zoals de hierboven genoemde mafé en Congolese pondu bijvoorbeeld. Alles wat je hier kan eten is halal, er zijn verschillende vegan opties beschikbaar, en de kaart beperkt zich niet enkel tot Afrikaanse gerechten. Er staan bijvoorbeeld ook samosa’s en curries op het menu. Superleuke zaak die zowel lekker eten als een interessante babbel aanbiedt. Zeker eens checken. www.instagram.com/tantines_/

 

3.  Liberian Center: eten voor het goede doel

Het Liberian Center is een restaurant dat verstopt zit achter het De Coninckplein, en waarschijnlijk compleet ongekend is bij iedereen zonder Afrikaanse roots die er toevallig niet vlakbij woont. De prijzen zijn hier democratisch, de porties gigantisch en de gerechten zo traditioneel als je ze in Antwerpen zal vinden. De zaak wordt gerund door Kpana, een lieve vrouw die je behandelt alsof je bij je imaginaire tante gaat eten. Voor twaalf euro per hoofdgerecht kan je hier alles kiezen van stevig gekruide kippenbouten tot stoofpotjes met gebakken rijst en plantain. Dat zijn bakbananen en die zijn belachelijk lekker. Dit is de perfecte plek voor wie eens erg uitgebreid en lekker uit eten wilt, zonder dat het al te sjiek hoeft te zijn. Een deel van de opbrengst gaat trouwens naar projecten die vrouwen en kinderen in Liberia steunen. Wie zich hier een indigestie eet, hoeft zich er dus niet slecht over te voelen. Da’s altijd mooi meegenomen.

Het Liberian Center heeft geen website, maar het adres is Muizenstraat 23, 2060 Antwerpen.

 

4.  Sunu Restaurant & Market: Senegalese gerechten en ingrediënten

Een vergelijkbare zaak die vlakbij ligt maar vooral op de Senegalese keuken is gericht, is Sunu Restaurant in de Dambruggestraat: een gezellig restaurantje dat anderhalf jaar geleden opende in het midden van de coronacrisis. De keuken wordt gerund door Gnilane Sambe, die ook hier Senegalese gerechten aanvult met een selectie uit de buurlanden. Ik koos voor dibi: dat is een bord vol lekker gekruid geitenvlees om af te kloven, en een aantal stukken bakbanaan als bijgerecht. Ik heb het me niet beklaagd. Wie liever zelf in de keuken staat, kan een paar huizen verder trouwens eens gaan kijken in Sunu Market. Dat is één van de voornaamste plekken in Antwerpen om aan ingrediënten en producten uit allerlei Afrikaanse landen te geraken. www.facebook.com/sunurestaurant

 

5.  Elsie’s Ethiopisch en Eritrees Eethuis: Oost-Afrikaanse gerechten op het Zuid

*Niet mijn foto’s, wordt aangepast zo snel het kan.

 

Voor het laatste restaurant in onze lijst trekken we naar de andere kant van Afrika (ter vergelijking: de afstand tussen Senegal en Eritrea is groter dan die tussen Portugal en Oekraine) waar je in Ethiopië en Eritrea een heel andere keuken vindt. Elsie’s ligt op het zuid in de Verschansingsstraat en wordt gerund door Elsa: een vrouw die jaren geleden vanuit Eritrea met haar mama naar Nederland verhuisde. Het restaurant dat ze nu heeft werd geopend ter ere van haar moeder, van wie ze leerde koken. Je kan hier afzonderlijke gerechten proberen, maar ook een grote deelschotel bestellen. Zo kan je een hoop smaken combineren en een groot deel van het menu ontdekken. Er zijn verschillende vegan opties beschikbaar. De deelgerechtjes worden gegeten met een hartige pannenkoek om het nodige mee op te soppen. Bestek is dus geen vereiste. www.ethiopisch-restaurant.be

 

6.  Moussa’s Bissap: een vleugje Senegal in je glas

Mijn buurman Moussa mag dan geen restaurant hebben, zijn bissap wordt wel in verschillende zaken uit dit lijstje (en vele anderen) geschonken. Ik weet nog dat hij, toen ik negen jaar geleden onder hem kwam wonen, een paar honderd liter van zijn bissap per week in z’n living brouwde en het zelf overal naartoe reed. Ondertussen zijn de tijden veranderd. Hij verkoopt nu verschillende smaken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, heeft een eigen brouwerijtje en zelfs z’n eigen plantage in Senegal. Zijn hibiscusbloemen komen dus uit eigen kweek en recht van de bron. Het daaruitvolgende bissap is een zoet en verfrissend drankje dat je zowel koud als warm kan drinken – liefst met wat verse muntblaadjes er bij. Je kan er ook lekkere cocktails mee maken, maar zeg dat niet tegen hem. www.bis-sap.com

 

Zo, dit waren wat mij betreft de beste Afrikaanse restaurants in Antwerpen. Ben ik je favoriet vergeten? Heb je nog andere suggesties? Laat ze dan (net als aanvullingen op mijn artikel over Noord-Afrikaanse restaurants) achter in de commentaren onderaan.

Zin in wat andere gastronomische geneugten in Antwerpen? Lees dan hier m’n posts over de beste Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, Vegan, Aziatische en Hamburgerrestaurants? Zin in een goeie cocktail? Klik dan hier. Koffie? Dat kan ook!

 

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Cath
    maart 4, 2022 at 12:35 pm

    Weer veel te ontdekken precies!

  • Reply
    Peter
    maart 4, 2022 at 1:45 pm

    Nice article , but you don’t need to use your personal tastes and attraction in women to describe the owner Sadjo . Ive been there and she is a fantastic person and foodie , but that you find her ‘ criminally gorgeous ‘ is just nothing to do with the article or the great food . I see you haven’t used the same rhetoric for any of the other owners . Concentrate on the food and not your choice in how someone looks .It really isn’t necessary.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      maart 4, 2022 at 9:51 pm

      I appreciate your concerns, but I’m pretty sure she’s alright with it, since I showed her before I posted the article. 😉

  • Reply
    Kris
    maart 4, 2022 at 7:53 pm

    Bij Elsie’s kan je inderdaad heel lekker eten. Dankjewel voor de tips.

    • Reply
      Jonathan Ramael
      maart 4, 2022 at 9:48 pm

      Graag gedaan! En nu alle anderen ontdekken he! 😉

Leave a Reply