België Citytrip Gastronomie Urbex Wallonië

Charleroi: vijf redenen waarom je hier wél op citytrip moet

Charleroi is de grootste stad van Wallonië, maar heeft niet de beste reputatie. Valt er eigenlijk wel wat te doen? Trot Op! kijkt in dit stuk voorbij de gekende clichés en geeft je vijf redenen waarom je  wél op citytrip in Charleroi moet.

 

Party at Le Rockerill in Charleroi

Bonjour mes ami(e)s! In het vorige onvolprezen topartikel konden jullie alles lezen over m’n safari door de ruige industriële jungle van Charleroi. Omdat de commentaren zo ontzettend positief waren – “belachelijke lijkenpikkerij” was slechts één van vele complimenten – neem ik vandaag ook de stad zelf onder de loep tijdens een korte citytrip. Wie weet wat voor parels liggen er ginds immers voor het grijpen? Heel wat zo blijkt, en niet van de minsten. Zo kan je hier zowel het grootste fotomuseum van Europa als de mooie maar tragische mijnsite Le Bois de Cazier bezoeken. Niet mis, en dat zijn maar twee van een hoop musea.

 

Charleroi: vijf redenen waarom je hier wél op citytrip moet

‘Maar Jonathan, jij sexy duivel jij, is het er ook tóf!?’ Wel, dat heb ik even snel voor je uitgedokterd. Samen met m’n goede – maar chronisch ondervoede – vriend Stefan, boekte ik een romantisch hotelletje in het centrum, speelde ik een rondje schaar-steen-papier om te bepalen wie het buitenste lepeltje mocht wezen, en trok ik vervolgens vol goede moed de stad in: een nieuw avontuur tegemoet. Twee dagen later keerden we huiswaarts met zo maar liefst vijf activiteiten die van elk bezoek een onvergetelijke ervaring zouden moeten maken. You’re welcome!

“Charleroi heeft toeristisch veel meer te bieden dan haar twijfelachtige reputatie doet vermoeden. Hou het in je achterhoofd wanneer je er volgende keer weer knal voorbijrijdt richting luchthaven.”

 

1. Doe eens aan indoor skydiven in Airspace Charleroi

Client free falling at Airspace Charleroi
Client and trainer in the air at Airspace Charleroi
Client doing a flip at Airspace Charleroi

Heb je altijd al eens uit een vliegtuig willen springen, maar ben je eigenlijk een schijtluis zonder ruggengraat? Dan ben je bij Airspace Charleroi – vlakbij het vliegveld – aan het juiste adres. Hier kan je in een indrukwekkende windtunnel en een strak pakje een vrije val simuleren zonder het risico te lopen op een of andere Aldiparking als vleesconfetti uit elkaar te spatten. Het is een beetje als seksen met een opblaaspop: iets minder spannend dan het echte werk, maar wel veilig.

“Heb je altijd al eens uit een vliegtuig willen springen, maar ben je eigenlijk een schijtluis zonder ruggengraat? Dan ben je bij Airspace Charleroi aan het juiste adres.”

Het lijkt trouwens makkelijker dan het is. De pro’s vliegen met de wildste capriolen op en neer, maar de meeste klanten kwamen in het begin – I feel their pain – nauwelijks van de grond. Wie toch tot tegen het plafond wil vliegen, kan via een stel professionele helpende handen – zij het dan als een hulpeloos postpakket onder de arm van een instructeur – alsnog tot in hogere sferen raken. Topactiviteit! www.airspaceindoorskydive.be

 

2. Le Rockerill: ga feesten in de meest unieke club van België

People partying at Le Rockerill in Charleroi
Main Hall Le Rockerill in Charleroi
Party at Le Rockerill in Charleroi

Kijk nu, er wordt af en toe toch iets nuttigs gedaan met de industriële geraamtes van Charleroi. In 2005 – toen je hier voor een safari nog naar Kenia moest – besloten een paar feestneuzen een verlaten metaalfabriek te kraken om er illegale raves te organiseren. Dat bleek – wat een verrassing – een vrij succesvol initiatief. Al snel werd het pand omgevormd tot officiële discotheek, en werd het overal opgesmukt met graffiti en vreemde oud-ijzerkunst.

“Le Rockerill is ondertussen een begrip in binnen- en buitenland, en trekt regelmatig Dj’s van het kaliber Laurent Garnier aan omdat ze de sfeer er zo top vinden.”

Ondertussen is Le Rockerill een begrip in binnen- en buitenland, en komen er Dj’s van het kaliber Laurent Garnier draaien omdat ze de sfeer zo top vinden. ’s Winters is er maar één zaal open – de grote hal kan niet verwarmd worden – maar in de zomer kunnen hier duizenden mensen binnen. Elke donderdag tussen mei en oktober is de inkom gratis en spelen er tegelijkertijd Dj’s, rockgroepen en hiphoppers. Volgens de uitbater heeft z’n club het toerismecijfer van Charleroi quasi verdubbeld. Al is nul maal twee natuurlijk nog steeds gewoon nul. 😉 www.rockerill.com

 

3. Meatball’s Bar: steek eens een stel sappige ballen in je mond

A dish at Meatball's Bar in Charleroi
Two people having dinner at Meatball's Bar in Charleroi

De Meatball’s Bar – let op de aandoenlijk misplaatste apostrof: de keuken wordt vooralsnog niet door een frikandel gerund – is het archetype van het soort restaurant dat hier de laatste jaren geopend werd. Het heeft een hip, no-nonsense interieur, een jonge ondernemende eigenaar en (h)eerlijke gerechten die in een mum van tijd voor je neus staan. Het enige dat je hier in je smikkel kan duwen zijn gehaktballen met wat frieten, rijst of salade on the side. Ze komen in porties van vier of vijf, in een hoop verschillende smaken en met een aantal sausjes die je naar believen met je ballen kan matchen. Het is lekker, het is goedkoop en je kan er om het feest compleet te maken nog wat lokale bieren bij bestellen: meer moet dat niet zijn. Het kan niet alle dagen fine dining zijn, en ik heb toch niet genoeg manieren om zonder in affronten te vallen in The Jane aan tafel te schuiven. Bon appetit! www.facebook.com/meatballsbar/

 

4. Bezoek de aan lager wal geraakte striphelden van Charleroi

Lucky Luke standbeeld in Astridpark Charleroi
Standbeeld Billie en Bollie op de Frans Dewandrelaan in Charleroi
Spirou Statue in Charleroi

Toen Charleroi x-aantal jaar geleden voor het eerst wat aan z’n imago wilde doen, besloot men het straatbeeld op te vrolijken met een aantal levensgrote standbeelden van lokale striphelden. Op zich natuurlijk een goed idee, ware het niet dat men vergat de beelden op tijd en stond van een nieuwe laag verf te voorzien. Een aantal onder hen verkeert ondertussen in verregaande staat van ontbinding. Lucky Luke en z’n paard zien er uit alsof ze al jaren aan de crack zitten, Bollie & Billie lijken als daklozen te overleven op een dieet van heroïne en vuilbakresten en ook Robbedoes heeft al betere dagen gekend – maar wordt om één of andere reden wel door Kwabbernoot ten huwelijk gevraagd op een rondpunt. En dat is trouwens – we leven in 2020 beste mensen – helemaal oké.

“Lucky Luke en z’n paard zien eruit alsof ze al jaren aan de crack zitten, Bollie & Billie lijken als daklozen te overleven op een dieet van heroïne en vuilbakresten en ook Robbedoes heeft al betere dagen gekend.”

Er staan heel wat van deze grappige beelden over het centrum verspreid, net als een hoop kleurrijke street art. Wie ze allemaal kan afvinken heeft de hele stad gezien. Edit: de beelden zullen binnenkort vervangen worden door nieuwere exemplaren. Wees er dus snel bij wil je ze nog in de huidige staat bewonderen.

 

5. Livre ou Verre: ga iets drinken in een hipsterkeet zonder hipsters

Inside Livre ou Verre in Charleroi
Mother and daughter reading comics at Livre ou Verre in Charleroi
Outside Livre ou Verre in Charleroi

In het centrum van Charleroi ligt een mooie gaanderij die doet denken aan de Koninginnegalerij in Brussel. Toen ik er zes jaar geleden voor het eerst met Nico doorliep, was er nog één armzalig winkeltje open, en waren op sommige plekken de ruiten dichtgetimmerd alsof er een tornado op komst was. Daar wordt een mens niet vrolijk van. De tijd staat echter niet stil: ondertussen werd het hele ding gerestaureerd, werd er een modern winkelcentrum naast gezet en openden er opnieuw heel wat zaken.

De leukste van allemaal is Livre ou Verre. Dat is een gezellige koffiebar vol comfortabele zeteltjes en metershoge boekenkasten, waar regelmatig ook concertjes in worden gegeven. In Antwerpen zou dit soort toffe zaakjes voor je “voor mij een chai latte” kunt zeggen, overrompeld worden door de meest vreselijke Starbuckshipsters, maar hier is het publiek gevarieerd. Kinderen lezen er een stripverhaal, moeder slurpt van haar koffie, en vaderlief geniet van een goed boek. Of van de benen van de blondine op het podium – we zijn hier niet om te oordelen.

“In Antwerpen zou dit soort toffe zaakjes voor je “voor mij een chai latte” kunt zeggen, overrompeld worden door de meest vreselijke Starbuckshipsters, maar hier is het publiek gevarieerd.”

Et voilà: vijf leuke en verrassende redenen om in Charleroi op citytrip te gaan. Hou ze in je achterhoofd wanneer je er binnenkort voor de zoveelste keer voorbij zoeft op weg naar het vliegveld. Er valt trouwens nog veel meer te bezoeken. Het Musée des Beaux-Arts bijvoorbeeld, of BSP22: een mooi museum voor hedendaagse kunst. Ook de uitgebreide zondagsmarkt is de moeite waard, net als LaM.U: een hip restaurant aan de rivier waar ook een brouwerij en een live podium in te vinden valt. Charleroi is nog steeds Parijs niet, maar het is wel een interessante stad met unieke troeven die een eerlijke kans verdient. Zeg dat ik het gezegd heb.

 

Voor mijn Charleroi citytrip werd ik geholpen door Morgane van Wallonië-België Toerisme. Op hun website vind je tal van tips voor elk bezoek aan de regio. www.walloniebelgietoerisme.be

Ik verbleef twee dagen in Novotel Charleroi Centre, een mooi hotel in het nieuwe winkelcentrum. Het ligt op vijf minuten wandelen van het station, en wie met de auto komt krijgt als gast 50% korting in de ondergrondse parking.

Zin in een andere Waalse citytrip? Check dan mijn artikels over Spa en Luik. Meer geïnteresseerd in Vlaamse bestemmingen? Lees dan over Brugge, Antwerpen en Borgerhout.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply