Antwerpen België Citytrip Europa Wildlife

De laatste 5 plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt

De laatste loodjes mogen dan het zwaarst wegen, het blijven wel de laatste. Nog even op de tanden bijten en we kunnen het kot binnenkort weer als vanouds op stelten zetten. In afwachting van de zomer van de verlossing, brengt Trot Op! je nog één keer vijf plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt. Geniet er van!

Begijnhof - Corona in Antwerpen

Heilige Bimbam! Er is licht aan het eind van de tunnel. De lockdown loopt op z’n laatste benen – onder voorbehoud want de laatste week gaat het weer slecht – en de vaccinatiecampagne lijkt min of meer in gang geschoten. We mogen dus voorzichtig de hoop koesteren dat we deze zomer met z’n allen opnieuw op café en indien gewenst weer op elkaar mogen zitten. Driewerf jochei! Om het lange wachten draaglijker te maken, zocht ik nog één keer vijf coronavrije plekjes in Antwerpen voor je uit. Het is nu immers van het hoogste belang nog even vol te houden en de regels te blijven volgen. Je zal immers maar die ene figuur zijn die twee dagen voor z’n vaccin alsnog in het ziekenhuis belandt, omdat hij zo nodig met dertig maten moest gaan aperitieven in het Droogdokkenpark. Nog een maand of twee braaf zijn dus, en met je kleine bubbel de natuur opzoeken. Voor je het weet is dit hele circus niet meer dan een wrange herinnering. Yes we can, baby!

 

De laatste 5 plekken in Antwerpen waar je waarschijnlijk geen corona krijgt

In m’n vorige twee posts (hier en hierzo) werden al een hoop Antwerpse locaties in de etalage gezet. Het was dus even schrapen om opnieuw tot een waardevolle lijst te komen, maar het is me alsnog gelukt. Populaire plekken waar het nu al te druk is (Kaaien, Stadspark, et cetera) liet ik links liggen om het er niet nog erger te maken. Wat overblijft, zijn enkel de plaatsen waar het daadwerkelijk nog rustig is. Gelieve dit dan ook zo te houden. Neem gerust een kijkje en geniet van de natuur, maar sleur geen half leger aan hun afval lustig in het rond strooiende nozems mee. De puinhoop die ik na het eerste lentezonnetje langs de Scheldekaaien mocht aanschouwen, viel enkel degoutant te noemen. Niet meer doen dus, of ik kom die achtergebleven flessen cava uit Den Aldi persoonlijk in je sluikstortende hol draaien. Afgesproken? Allez, dan zijn we weg.

 

1.  Een woonzorgcentrum naar keuze

WZC - Corona in Antwerpen

Raad eens wie er nauwelijks nog doodgaat aan corona? Inderdaad Einstein: de oudjes in de woonzorgcentra. Die hebben zich de voorbije maanden immers zonder zeuren laten inenten, en plukken daar nu de vruchten van. Na een jaar van onbeschrijfelijke menselijke drama’s, begint het leven er stilaan weer z’n normale gangetje te gaan. Een paar cijfers uit De Standaard ter illustratie. Ongeveer 85% van de bewoners werd al volledig ingeënt. Ondanks het feit dat een vaccinatie een paar weken nodig heeft om maximaal effectief te zijn, daalde het aantal ziekenhuisopnames uit de WZC’s op vier weken tijd met 60%. Het aantal overlijdens zakte zelfs met 80%. Er ging nog geen enkele bejaarde de pijp uit door het krijgen van de spuit zelf, en er werden vooralsnog geen plots aangegroeide armen, benen of tenen opgemerkt. Je mag bij dezen dus stoppen met wenen en met de pseudowetenschappelijke Facebookgoeroe uit te hangen, en gewoon mee met de normale mensen in de rij gaan tot het jouw beurt is. Wie zonder aanwijsbare medische reden eender welke vaccinatie weigert is een idioot. Wie zonder aanwijsbare medische reden een covid-vaccinatie weigert en met ouderen of zieken werkt, is een kwaadaardige idioot die dringend ander werk moet zoeken. Minder janken en lekker een vaccin gaan tanken, dat zeg ik.

 

2. Het Begijnhof

Begijnhof Tuin - Corona in Antwerpen

Het Begijnhof mag voor velen in Antwerpen verre van een verborgen plek zijn, voor mij was dit jarenlang anders. Ik zat er meer dan vijf jaar vlakbij op kot voor ik doorhad dat het er was. Je zou me daarom achterlijk kunnen noemen, maar als het afgelopen jaar ons één ding geleerd heeft, is het dat ik alvast niet de enige ben. Het Antwerpse Begijnhof ligt aan de Rodestraat vlak bij de Ossenmarkt – in betere tijden het epicentrum van het Antwerpse studentenleven – en beschikt over één van de mooiste en rustigste tuintjes van de hele stad. Het is volledig ommuurd en staat vol historische bakstenen huisjes. Wie hier binnenwandelt voelt al het stadslawaai na een paar stappen verstillen. De begijnen zelf zijn hier al even weg; tegenwoordig worden de huisjes gewoon verhuurd. Toch zijn er weinig plekken in Antwerpen waar je in grotere rust kan blokken of languit in het gras kan gaan liggen. Om zes uur ’s avonds gaat de deur wel onherroepelijk dicht en is de tuin enkel nog toegankelijk voor bewoners. Naar het schijnt gaan dan alle kleren uit en worden er wilde Playboyfeestjes gegeven, maar dat heb ik alleen van horen zeggen.

 

3. Het Rozemaaipark

Rozemaaipark - Corona in Antwerpen

Voor onze volgende stop trekken we opnieuw naar Ekeren: dat charmante landelijke dorpje dat om één of andere reden bij Antwerpen hoort. Ja, in Ekeren is het aangenaam toeven – buiten natuurlijk de altijd aanwezige dreiging van de killerkoeien. Vlakbij de Oude Landen – de operationele draaischijf van die beesten – ligt nog een ander stuk natuur verborgen. Achter de woonblokken aan de overkant van de straat ligt het Rozemaaipark: een mooi wandelgebied rond de Donkse Beek, dat een speelbos combineert met open grasvelden en waterpartijtjes. In het midden van het bos ligt trouwens een indrukwekkende kunstmatige heuvel verstopt waarop men een picknicktafel heeft neergezet. Wat er precies onder die berg zand verscholen ligt, weten echter enkel de koeien, en de koeien spreken niet. *X-files muziekje*

 

4. De Mastvest

Mastvest - Corona in Antwerpen

Mastvest mag dan een wat fout klinkende naam zijn, het is wel een mooi en relatief onbekend parkje aan de rand van het stadscentrum. Vandaag ligt het gekneld tussen de Antwerp Expo en de Ring, maar vroeger lag hier één van de militaire forten van de Brialmontomwalling. De vestingswateren en het eilandje middenin zijn daar de enige zichtbare restanten van. Twee grote stenen bruggen gebouwd voor de Wereldexpo van 1930 overspannen het water en leiden naar een uitgebreide klimspeeltuin. In de vijver zelf kan trouwens naar believen gevist worden. Tof park dus, maar er is meer in aantocht. De komende jaren gaat men werk maken van de uitbouw van het Ringpark Groene Vesten. Dat wordt een groen lint met een oppervlakte van 450 voetbalvelden (blijkbaar een officiële maat) dat langs de Ring en de Singel zal lopen. Het zal nieuwe groene ruimte creëren en de bestaande parken (Mastvest, Brilschans, Nachtegalenpark…) met elkaar verbinden. De originele omwalling zal weer zichtbaar worden, maar dan in een veel natuurlijker jasje. En wie daar niet blij van wordt kan beter verhuizen.

 

5. Het Rot

Het Rot - Corona in Antwerpen

Het Rot is één van de vele groene gebieden op Linkeroever, en ligt pal tussen het Sint-Annabos, de Blokkersdijk en het Galgenweel (die allemaal al aan bod kwamen in vorige blogposts). Het is een vrij wild en nat natuurgebied vol kikkers, reigers en plassen, dat grenst aan de grasvlakte van de Middenvijver – waar vreemd genoeg dan weer geen enkele vijver te bespeuren valt. Het gebied werd genoemd naar de blijkbaar erg vervelende Rotbeek – meteen mijn favoriete plaatsnaam in heel Antwerpen – en kreeg recent een stevige facelift. Er kwam een plas van 5 hectare bij om de trekvogels die normaal in Blokkersdijk broeden een tweede verblijf aan te bieden (om het lawaai van de Oosterweelwerken te kunnen ontvluchten). Vogels zitten hier trouwens genoeg: van nachtegalen tot bergeenden, kuifeenden, slobeenden en zelfs krakeenden – niet te verwarren met de crackeend die je vooral in de fietsenparking onder het station vindt. *boemboemtsjing*

“Om het lange wachten draaglijker te maken, zocht ik nog één keer vijf coronavrije plekjes in Antwerpen voor je uit. Het is nu immers van het hoogste belang nog even vol te houden en de regels te blijven volgen.”

Zo beste vrienden en vriendinnetjes: deze lijst zou moeten volstaan om de laatste maand lockdown mee door te komen. Je weet het ondertussen: braaf zijn en de regeltjes volgen. Als we met z’n allen nog even flink zijn, kunnen we straks aan de wildste zomer (oké waarschijnlijk pas herfst) sinds die van Woodstock ‘69 beginnen. Drank! Drugs! Vrije liefde! Maskers af! Broeken uit! Niet feesten tot de zon opkomt maar tot ze godverdomme weer ondergaat! Alles komt goed!

Kijk je ook al uit naar de heropening van de horeca? Lees dan alvast m’n stukken over de beste Aziatische, Midden-Oosterse, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse, Nederlandse, Vegan, Takeaway en Hamburgerrestaurants.

Zin in wat zomerse dichtbijreisjes? Lees dan m’n stukken over de Waddeneilanden, Viroinval of Mechelen.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Hilde
  maart 17, 2021 at 1:30 pm

  Ik ben eens in het begijnhof op een bankje gaan zitten om een boekje te lezen, omdat ik het een aangename locatie vond en ik werd daar weggestuurd omdat het privédomein was. Wel al lang geleden.

  • Reply
   Jonathan Ramael
   maart 17, 2021 at 1:37 pm

   Hey Hilde, da’s vreemd want je mag daar echt wel zijn hoor. Misschien gewoon een bewoner met een slechte dag tegengekomen…

 • Reply
  Mel
  maart 17, 2021 at 3:42 pm

  I love your blogs Jonathan, although I also hope you can stop writing the corona-themed ones soon… (and well done on being able to express rage so articulately. I don’t have much time for anyone who enjoyed the first 3 waves so much they’d rather have a 4th than get jabbed…) Looking forward to reading non-Antwerp-based blogs in the future!!

  • Reply
   Jonathan Ramael
   maart 17, 2021 at 4:13 pm

   Thanks so much, I’m looking forward to writing them. :p

 • Reply
  Marc rml
  maart 19, 2021 at 6:27 pm

  Mooie plaatsen om eens tot rust te komen , je hoeft niet verder te gaan dan deze stukjes natuur .

  • Reply
   Jonathan Ramael
   maart 19, 2021 at 10:30 pm

   Da’s waar. Hopelijk binnenkort toch ook terug op café. 🙂

 • Reply
  David Blazey
  maart 21, 2021 at 6:59 pm

  It’s always fascinating to read your insights and see them illustrated so beautifully. Here’s hoping it won’t be too long before we can get there in person again.

  • Reply
   Jonathan Ramael
   maart 21, 2021 at 8:17 pm

   Thanks for the nice comment David. I’m affraid it will still be quite a while though…

Leave a Reply