Viroinval is een mooie maar relatief onbekende gemeente in het zuiden van Namen. Ze bestaat uit acht kleine dorpjes en is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Trot Op! ging er kamperen in een knusse woonwagen van Ecocamping Cabania en kwam terug met zes verrassende tips voor je volgende weekendje weg in de Ardennen.
Mijn Frans is van den hond zijn kl*ten en een fervent wandelaar ben ik ook niet, maar dat zal me er bij God niet van weerhouden af en toe naar de Ardennen te trekken. Er valt immers veel te ontdekken bij onze vrolijke Waalse vrienden. Na een aantal erg aangename avonturen in de Gaume begin deze zomer, besloot ik me vlak voor de herfst opnieuw over de taalgrens te wagen. Andere lucht opsnuiven, van een streepje natuur genieten en hier en daar een droge saucisse in m’n bek duwen: het kan een mens al eens deugd doen. Deze keer besloot ik naar Viroinval te reizen. Dat is een regio waar ik tot voor kort nog nooit van had gehoord. Maar als de immer charmante Morgane van Wallonië-België Toerisme zegt dat het daar de moeite is, ben ik de laatste om haar woorden in twijfel te trekken. Het bleek een wijze beslissing.
Kamperen in Viroinval: je gids voor een weekendje Ardennen
Technisch gezien bestaat Viroinval eigenlijk niet. Het is een samengestelde gemeente die uit acht afzonderlijke – en anders genoemde – dorpjes bestaat. Het geheel ligt vlak aan de Franse grens in Namen. Het is er iets minder toeristisch dan in de grote Ardense trekpleisters, maar voor wandelaars en dagtrippers vallen er weinig betere plekken te bedenken om een weekend in loos te gaan. Het landschap van Viroinval is bosrijk en groen, het gaat er lekker op en neer en er vallen zowel charmante dorpjes als een paar unieke bezienswaardigheden te bezoeken. Die zou ik wel eens van naderbij willen bekijken dacht ik, en zo geschiedde. Ik belde vlug twee van de minst lelijke vrienden uit m’n bubbel op, en besloot er een gezellig weekend kamperen van te maken. Het leven is immers aan de snelle beslissers.
1. Cabania: ecologisch verantwoord kamperen in Viroinval
Wie wil kamperen in Viroinval hoeft daar niet noodzakelijk voor in een schrale tent te gaan liggen. In Ecocamp Cabania bij Oignies-en-Thiérache – schrijf dat maar eens op al je enveloppen – staan talloze glamping opties voor je klaar. Wil je slapengaan in een Mongoolse yurt, een paalhut of een doorzichtige iglobubbel? Hier kan het allemaal. Omdat ik me diep vanbinnen ook een vagebond voel, besloot ik een echte zigeunerwoonwagen te boeken. Die kwam met een volledig uitgeruste keuken en badkamer, een gezellig terrasje en een aparte slaapkamer voor mama en papa (lees: mezelve).
“Wie wil kamperen in Viroinval hoeft daar niet noodzakelijk voor in een schrale tent te gaan liggen. In Ecocamp Cabania staan talloze glamping opties voor je klaar.”
De camping op zich is klein maar fijn en het eten is er verbazend lekker. Alle groentjes komen er uit eigen hof of van bij de plaatselijke boer, en er vallen een hoop onbekende bieren te krijgen. Het terrein ligt aan de rand van een donker bos, waardoor de sterrenhemel er vrij spectaculair kan worden. Wie zijn romantische date onder de sterren trouwens ietwat educatief wil houden, moet de Skyview-app downloaden. Niets maakt de vrouwtjes immers wilder dan wat parate kennis over de kosmos. Live long and prosper, my dudes! www.cabania.eu
2. Fondry des Chiens: loop eens door de diepste kloof van België
Het valt moeilijk te ontkennen: qua puur natuurspektakel staat België net als ondergetekende niet op de eerste rij. Geen Mount Fuji, Grand Canyon of zelfs maar een salontafelberg te bespeuren in onze contreien. Dat wil echter niet zeggen dat er hier en daar niets magnifieks te bezoeken valt. Vlakbij het mooie Nismes bijvoorbeeld. Daar ligt de Fondry des Chiens. Dat is buiten de federale begroting het grootste zinkgat van het land, en zorgde door de jaren heen voor een grillige en erg fotogenieke kloof van wel honderd meter lang en twintig meter diep. Langs één kant van de afgrond kan je veilig tot helemaal op de bodem wandelen, waar een hoop zeldzame flora groeit. Ideaal eindpunt voor een wandeltocht – of voor een trouwshoot, zoals je op de foto’s kan zien.
3. Daal af in de duisternis van de Grottes de Neptune
Moest je het zinkgat van Fondry des Chiens niet diep genoeg vinden, kan je in Viroinval ook ondergronds gaan wandelen. De Grottes de Neptune zijn een populaire bezienswaardigheid, en eigenlijk een kleinere versie van de Grotten van Han. Je kan er logischerwijs enkel met een gids binnen – anders zien ze je nooit meer terug – maar de hele onderneming duurt niet meer dan een uurtje. Je begint te voet, stapt vervolgens in een bootje en eindigt met een klank- en lichtspel op de tonen van – waarom ook niet – Vangelis. Volgens mij komt Sabam ondergronds niet controleren omdat ze zelf uit de diepste krochten van de hel moeten kruipen alvorens aan hun ronde te beginnen. Leuke ervaring voor kinderen die niet al te veel schrik hebben in het donker, en eens weer in de buitenlucht kan je boven de grotten ook aan een aantal mooie groene wandelroutes beginnen. www.grottesdeneptune.be
4. Nismes: het charmantste dorpje van Viroinval
Ook Nismes zelf is zeker een bezoek waard. Het is één van de enige dorpjes in Viroinval waar men over meer dan één café of restaurant beschikt. Er heerst een zuiders sfeertje, er kabbelt een gezapig riviertje doorheen waarin je massa’s zilveren visjes ziet zwemmen, en de mooie kerk in het centrum zorgt voor aangename fotomomenten. De grootste attractie in de dorpskern zelf zijn de prachtige Jardins d’O. Die vormen een uitgestrekt park vol kleine waterattracties waar het heerlijk wandelen, picknicken en bootje varen is. Aan de ingang staat een statig kasteel, en via allerlei bruggetjes loop je over het water zo het dorp weer binnen. Vergeet niet het Museum van het Kleine Formaat te bezoeken. Dat heeft helaas niets te maken met waar je momenteel aan denkt – viezerik – maar stelt exclusief moderne kunst ter grootte van een A4-tje tentoon.
5. États d’Ânes: pedagogisch verantwoord ezels knuffelen
Ezels staan in mijn top vijf van favoriete beesten. Ze zijn koppig en luid en zien er uit alsof ze door een achtjarige werden ontworpen als grap. Ik ben fan. Zeker wanneer blijkt dat ze ook therapeutisch van nut kunnen zijn. États d’Ânes in Treignes is een gloednieuwe bar/educatief centrum in de binnentuin van een oude kasteelhoeve, waar zes ezeltjes vrij rondlopen en je lastigvallen terwijl je van een cola probeert te slurpen.
“Viroinval is waarschijnlijk de enige plek in België waar je een ezel kan gaan knuffelen als vorm van therapie.”
De beestjes leven hier vredig in hun wei, maar worden ook elders ingezet. In bejaardentehuizen bijvoorbeeld, waar ze de plaatselijke oude besjes de tijd van hun leven bezorgen. Er worden ook ezelstages voor kinderen georganiseerd en je kan zelfs een ezeltje op een wandeling door het bos trakteren. Zelfs hun kak is er te koop: betere mest om je patatten in te planten kan je je niet indenken. Heerlijke plek, en als zelfs een ezel knuffelen je niet meer opbeurt, wordt het tijd om professionele hulp te zoeken. www.etatsdanes.be
6. Rijd in een stoomtreintje naar Treignes
Treignes is naast Nismes het meest interessante en fotogenieke dorpje van Viroinval. Wie zondag een ticket boekt vanuit Mariembourg, kan er zelfs in een origineel stoomtreintje naartoe tuffen. Naast het station kan je dan meteen het verbazend uitgebreide Spoorwegmuseum bezoeken: een grote hangar die propvol staat met oude locomotieven, wagons en een heleboel andere artefacten uit de dagen dat de NMBS nog op tijd reed en de beesten nog spreken konden. De rest van de lokale musea zijn veel kleinschaliger. Het leuk genaamde en natuurhistorische Musée du Malgré-Tout is ook een bezoekje waard. Zeker in de zomer, wanneer kinderen buiten kunnen leren speerwerpen als een holbewoner. Naast États d’Ânes ligt een eco-museum over traditionele en vergeten beroepen, en in Espace Arthur Masson kan je indien gewenst wat bijleren over de gelijknamige schrijver en zijn personages. Niet aan beginnen als je een uur later op de trein terug moet zitten – je gaat hem gegarandeerd missen.
“Kamperen in Viroinval staat voor het verkennen van een prachtige streek vol natuurlijke en authentieke bezienswaardigheden.”
Ziezo: zes leuke tips om je weekendje kamperen in Viroinval wat meer kleur te geven. Ben je er zelf al geweest? Wat ben ik vergeten vermelden? Waar ga jij het liefst op vakantie in de Ardennen? Laat het me allemaal weten in de commentaren onderaan.
Kamperen in Viroinval: praktisch
Voor alle toeristische informatie over alle regio’s in Wallonië, surf naar www.walloniebelgietoerisme.be
Ik ging kamperen in Ecocamping Cabania. Voor alle info rond prijzen en accommodatie, klik hier: www.cabania.eu. Wij sliepen in La Verdine de Michel.
Wil je extra comfortabel slapen tijdens het kamperen? Koop dan een mooie hangmat en een hangmatstandaard van Tropilex.
Natuurpark Viroin-Hermeton loopt over 48.000 hectare door heel Viroinval alsook door de omliggende gemeentes. Voor alle info over het park, klik hier.
Heb je Viroinval al gezien en wil je een aantal andere Waalse bestemmingen bezoeken? Klik dan hier voor m’n stukjes over De Gaume, Spa, Luik en Charleroi. Zin in reizen naar het buitenland? Hier vind je artikels over Singapore, Kenia, Malawi, Taipei en Hong Kong.
7 Comments
Stefan
september 21, 2020 at 11:34 amperfect koppel, jij en die ezel! Leuke streek daar
Jonathan Ramael
september 21, 2020 at 12:37 pmJa ge had er moeten bij zijn he Stefan!
marie rose
september 21, 2020 at 4:29 pmZiet er fijn uit… In dezelfde regio zijn ook de grotten van Nichet, heel geschikt om met kleinere kinderen te doen
Jonathan Ramael
september 21, 2020 at 5:41 pmNiet te veel schrik die van jullie? 🙂
Geoffrey
september 21, 2020 at 9:57 pmIk wil ook pathologisch knuffelen!
Marc
oktober 8, 2020 at 5:50 pmÉén pracht van een streek dat inderdaad heel veel te bieden heeft zoals jij zo uitgebreidt weet te omschrijven in uw humoristische stijl.
Viroinval staat ook bekend voor de meest zeldzame wilde orchideeën en prachtige vlinders.
Misschien mag ik een kleine aanbeveling toevoegen voor toeristen die niet zo trot zijn op woonwagens e.d.. Een top b&b aan de rand van Nimes: http://www.lacalestienne.be/
Jonathan Ramael
oktober 9, 2020 at 11:36 amHey Marc,
Dankjewel voor de mooie woorden en voor de extra tip! 🙂