Antwerpen België Citytrip Europa Gastronomie

De 5 beste (tijdelijke) take-away restaurants in Antwerpen

De Antwerpse horeca zit al meer dan een maand achter slot en grendel, en dat zal nog wel even zo blijven. Wil dat daarom zeggen dat we niet meer van een lekker bord eten kunnen genieten? Natuurlijk niet! Om de appetijt alvast wat op te wekken, publiceert Trot Op! een lijstje met een paar van de beste (tijdelijke) take-away restaurants van Antwerpen. Geniet ervan!

Take-away restaurants in Antwerpen - Handelsbeurs Antwerpen

Wie als snotneus nooit op zijn kop uit de wieg gevallen is en naar de coronacijfers kijkt, beseft dat we nog wel even ons eigen kostje bij elkaar zullen mogen schrapen. De horeca zal de eerstvolgende weken jammer genoeg niet heropenen. En omdat je nu eenmaal niet elke dag een friet-stoofvlees of een lasagne van den Aldi door je taartgat duwen kan, loont het de moeite af en toe naar alternatieven te kijken. Zo komen we al snel weer uit bij het betere restaurant. Het is immers niet omdat deze zaken fysiek gesloten zijn, dat ze ons godverdomme niet meer van een met liefde gemaakt gerechtje kunnen voorzien, nietwaar? Handen uit de mouwen steken zeg ik, en dat doen ze. Heel wat toprestaurants zijn tijdens het weekend open voor bestellingen en take-away. Zo moet je zelfs niet meer van je luie reet afkomen om van een gastronomisch verantwoord diner te genieten. Meerdere heerlijke gangen, zomaar af te halen of aan huis geleverd: we leven in waarlijk wilde tijden.

 

De beste (tijdelijke) take-away restaurants in Antwerpen

Om de horeca een duwtje in de rug te geven, besloot ik een lijst van m’n favoriete tijdelijke take-away restaurants in Antwerpen te publiceren. Hiervoor koos ik voornamelijk een aantal zaken uit het wat hogere segment van het Antwerpse eetaanbod, in de hoop zo te kunnen aantonen dat afhaalmaaltijden ook gastronomisch hoogstaand kunnen zijn. Wie uit een ruimer aanbod wil kiezen, kan m’n voorgaande stukken over de beste Aziatische, Noord-Afrikaanse, vegan, hamburger, Italiaanse, Latijns-Amerikaanse of (waarom ook niet?) Nederlandse restaurants nog eens doorlezen. Het gros van de zaken in die lijstjes doet ook aan afhaalmaaltijden. Klik er even door, trek snel je beurs open en make it rain. Ze kunnen het geld goed gebruiken.

 

1.  Le Steak ’17

Take-away restaurants in Antwerpen - Le Steak '17
Take-away restaurants in Antwerpen - Le Steak '17
Take-away restaurants in Antwerpen - Le Steak '17

De laatste tijd eet ik – het zal je misschien verbazen – vrij gezond. Ook de kathedraal onderhoudt zichzelf niet. Af en toe echter, heb ik nog steeds zin in een sappige, in pepersaus gedrenkte biefstuk met frieten. Wanneer die drang al te onweerstaanbaar wordt, trek ik naar Le Steak ’17 op ’t Eilandje om me volledig aan m’n verlangens over te geven. Hier vind je immers zowel op je bord als in de zaal de lekkerste vleesjes van Antwerpen – dat laatste voornamelijk omdat de ravissante Renee er rondhuppelt. Ook in de keuken van Julien is het al prijsbeesten wat de klok slaat. Enkel de beste dry-aged steak wordt hier op een Big Green Egg BBQ gegrilld. Tijdens de lockdown doet men op vrijdag en zaterdag een deliverytour. Een hele vleesschotel kan dan gratis en voor niets tot aan je deur geleverd worden. Begin dat mes maar al te slijpen. www.lesteak17.be

 

2.  Mico & Jon

Take-away restaurants in Antwerpen - Mico & Jon
Take-away restaurants in Antwerpen - Mico & Jon
Take-away restaurants in Antwerpen - Mico & Jon

Deze topzaak in de Kloosterstraat werd op schandelijke wijze over het hoofd gezien toen ik in mei m’n artikel over Aziatische restaurants in Antwerpen schreef. Op deze manier probeer ik voor die vergissing alsnog boete te doen. Mico & Jon serveert wat men noemt progressive Asian food. Ze koken gerechten vanuit de herinnering aan de Chinese keuken van hun jeugd: met respect voor de tradities, maar toch ook eigenzinnig. Sinds de lockdown kan je een wekelijks veranderend menu afhalen, met verschillende opties qua voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Je krijgt dan een briefje mee met korte instructies over wat hoe op te warmen, en daarna is het smikkelen geblazen. Ik besloot me er dit weekend eens aan te wagen, en slaagde er in alles te prepareren zonder m’n keuken op te blazen. Wonderbaarlijk! Vooral de in de pan gebakken pork buns waren fantastisch. www.mico-and-jon.com

 

3.  Fiera

Take-away restaurants in Antwerpen - Fiera
Take-away restaurants in Antwerpen - Fiera
Take-away restaurants in Antwerpen - Fiera

Fiera is nog geen jaar open, maar werd al onmiddellijk gezien als één van de mooiste restaurants van Antwerpen. Dat komt natuurlijk door haar ligging in de magnifieke Handelsbeurs – meer specifiek in de er mee verbonden Schippersbeurs er naast. De keuken zelf is van een vergelijkbaar niveau als het decor, en serveert gerechten met smaken van over de hele wereld. Na het diner kon je – in betere tijden – genieten van een koffie of digestief in de lounge tussen de zuilen van de beurs zelf. Helaas is dat nu even geen optie meer, maar tijdens de lockdown verkoopt men in het weekend wel lekkere take-out boxen. Die bevatten verschillende gangen en zijn elke week gebaseerd op de smaken van een andere wereldstad. Coronaproof reizen met de smaakpapillen noemt men dat. www.fiera.be

 

4.  Bien Soigné

Take-away restaurants in Antwerpen - Bien Soigné
Take-away restaurants in Antwerpen - Bien Soigné
Take-away restaurants in Antwerpen - Bien Soigné

Bien Soigné is een klein maar fijn restaurantje vlakbij de Oudaan. Tijdens de week serveert men hier enkel lunch, maar op donderdag en vrijdagavond kun je er – in virusvrije tijden – ook dineren. De menu’s hebben een vaste prijs, en geven je de keuze tussen verschillende voor- en hoofdgerechten. Eigenaar Frederik is een enthousiaste en gepassioneerde mens die duidelijk plezier heeft in z’n job, en dat straalt af op je bord. Ook hier wordt tijdens de lockdown aan take-away gedaan, en daar hoef je zelfs niet voor naar de binnenstad te komen. Op vrijdag kan je ook afhalen in Mortsel, en op zaterdag op Linkeroever. Check de website voor meer info. www.bien-soigne.be

 

5.  Camion

Take-away restaurants in Antwerpen - Camion
Take-away restaurants in Antwerpen - Camion
Take-away restaurants in Antwerpen - Camion

Ook Camion werd door ondergetekende – maar eigenlijk door zijn herbivore informant – jammerlijk vergeten in m’n artikel over vegan restaurants in Antwerpen. Ook die flater zet ik bij deze even recht. Dit leuke vegetarische restaurant ligt in de Paleisstraat tussen het oude Justitiepaleis en Den Bell. ’s Middags kan je er normaal komen lunchen of van een koffie genieten, en ’s avonds dineer je aan een tafel vol deelgerechten. Met een hele hoop vrienden dus, zoals in de goede oude tijd – Pepperidge Farm remembers. De koffie en de broodjes camion gekapt – met voor vleeseters verbazend echt proevende vegan preparé – kan je ’s middags nog steeds vrijelijk komen afhalen, maar het avonddiner dien je nu op voorhand te bestellen om vervolgens thuis binnen te spelen. Zonder vrienden inderdaad, maar je hoeft meteen ook niets meer te delen – en zo is het glas toch weer halfvol.  www.camion-antwerpen.be

 

Voilà, bij deze hoef je weer een keer zelf niet achter de potten te staan. Wie buiten deze vijf zaken uit nog meer restaurants wil kiezen en m’n oudere artikels al gelezen heeft, moet even naar www.smaakmeesters.be surfen. De meeste deelnemers aan dit jaarlijkse culinaire project van de Stad Antwerpen (waar ik trouwens steevast de uitmuntende foto’s voor neem ^^) doen de komende maanden ook aan take-away.

Om vrij voor de hand liggende redenen zal dit trouwens even m’n laatste gastronomische artikel worden. Ook ik zit in lockdown, en het materiaal om over te schrijven wordt steeds beperkter. Wat willen jullie de komende maanden eigenlijk lezen? Meer over coronavrije plekjes in Antwerpen? Meer fotografietips? Persoonlijke boudoirshoots van mezelve? Laat het me gerust weten in de commentaren onderaan. Je eigen favoriete meeneemrestaurant delen mag natuurlijk ook altijd. Tot snel!

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Cath
  december 2, 2020 at 2:08 pm

  Weer een topartikel!

 • Reply
  Marc
  december 3, 2020 at 9:32 am

  Hopelijk volgen heel veel lezers jouw tips en steunen ze de lokale restaurants /take – aways . Op een bepaalde tv zender scandeert men ‘ wat je zelf doet , doe je beter ‘
  dit is hier niet het geval . Deze mensen, werken zich uit de naad om een heerlijke maaltijd op de tafel te brengen , iets waar ze op een fantastische manier in slagen .
  Zij verdienen het om onze steun te krijgen . Als ze noodgedwongen definitief zouden moeten sluiten wordt het in onze stad een dooie bedoening , en zullen het home opgewarmde diepvries maaltijden worden in plaats van een gezellige avond op restaurant . Goed dat jij het onder de mensen brengt .

  • Reply
   Jonathan
   december 5, 2020 at 4:09 pm

   Merci merci, hopelijk trekt het wat bestellingen. 🙂

 • Reply
  stefan
  december 3, 2020 at 1:54 pm

  Spijtig dat ik niet in Antwerpen woon ziet er lekker uit!

  • Reply
   Jonathan Ramael
   december 5, 2020 at 4:11 pm

   Als we nu knuffelcontacten waren kont ge het bij mij opeten. 😉

 • Reply
  Nathalie VE
  december 4, 2020 at 8:33 am

  Hela!
  Geen social media meer hier, maar toch curieus naar je blog dus even zo checken.
  Goef beziiig! 😉

  • Reply
   Nathalie VE
   december 4, 2020 at 8:34 am

   Ik zou beter berichten leren nalezen voor ik ze verstuur ^^. En deze bomma weet niet hoe en of dit achteraf nog aangepast kan worden.
   Enfin :p

   • Reply
    Jonathan Ramael
    december 5, 2020 at 4:11 pm

    Ik vroeg me idd al af waar jij was gebleven. :p

 • Reply
  Claire
  juni 6, 2021 at 6:15 pm

  Hi, I’m preparing a short trip to Antwerp, and your posts are very interesting – thanks. I also thoroughly enjoy your photos: congrats on your great angles!

  • Reply
   Jonathan Ramael
   juni 6, 2021 at 8:02 pm

   Thanks so much for those nice words. Enjoy my city, and there are more posts to come! 🙂

Leave a Reply