België Antwerpen Europa Gastronomie

De beste Nederlandse restaurants in Antwerpen

Zin in een heerlijk broodje kroket of een boterham met confituur en pindakaas – desnoods inclusief lauwe Heineken zonder schuim? Dan heb je geluk, want deze maand zet Trot Op! de beste Nederlandse restaurants in Antwerpen in de spotlights. Hup Holland hup!

De beste Nederlandse restaurants in Antwerpen - Croquettenbar Smaeck

Jawel beste vrienden, het is zover! De hele zomer lang nam ik jullie mee op culinaire ontdekkingstocht door Antwerpen. We trokken vrolijk langs de beste Aziatische, Italiaanse, vegan en zelfs Zuid-Amerikaanse restaurants, maar al die tijd bleef één gastronomische grootmacht volledig onder de radar. Ik heb het hier natuurlijk over onze olijke noorderburen. Hoe kon ik ze vergeten? De Nederlanders staan immers niet enkel bekend om hun windmolens, hun verloren WK-finales en hun prachtige overstromingen. Ook hun keuken doet monden openvallen – zij het dan om vrij uiteenlopende redenen. Kaas, maatjes, kroket, andere kaas: het zijn slechts enkele van de klassiekers waarop Oranje ons doorheen de jaren mocht vergasten. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in de subtiele geneugten van de Hollandse keuken. ‘Buurman, wat doet u nou!?’ Wel, de beste Nederlandse restaurants in Antwerpen op een rijtje zetten natuurlijk! En dat het een uitgebreide lijst zal wezen, dat staat – in tegenstelling tot het grootste deel van Nederland zelf – als een paal boven water.

“Kaas, maatjes, kroket, andere kaas: het zijn slechts enkele van de klassiekers waarop Oranje ons doorheen de jaren mocht vergasten. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar de beste Nederlandse restaurants in Antwerpen.”

 

De beste Nederlandse restaurants in Antwerpen

Niet dus: er zijn er bijna geen. Ik stond er zelf ook van te kijken, maar ondanks de overvloed aan Hollandse toeristen (in betere tijden) is het aanbod van Nederlandse restaurants in Antwerpen vrij tot zeer beperkt. Nederlandse chefs zijn er met hopen, maar daar hebben we het vandaag niet over. Sergio Herman is technisch gezien bijvoorbeeld een Nederlander, maar sta me toe daar enkele bedenkingen bij te maken. 1. De arme man werd op vijftig meter van de Belgische grens geboren. Mits wat enthousiaster persen van Moeder Herman, was hij nu dus gewoon een Belg. 2. Op het menu van The Jane staan bitterballen noch andere Hollandse klassiekers. Hij kookt er geen Nederlandse gerechten, en dus is het geen Nederlands restaurant. Heeft iemand uit Hong Kong die pizza’s bakt een Chinees restaurant? Ik dacht het niet. Voor dit artikel ging ik dus exclusief op zoek naar pure, Hollandse kost. Dat bleek een lastige onderneming, maar ik vond toch een aantal kandidaten. En ondanks alle flauwe mopjes die ik al gemaakt heb en nog zal maken, zijn het nog leuke zaken ook. Krijg nou de pleuris man!

 

1.  Croquettenbar Smaeck

De beste Nederlandse restaurants in Antwerpen - Croquettenbar Smaeck - Eten

Elke zichzelf respecterende Hollander haalt z’n kroket natuurlijk rechtstreeks uit de muur – goedkoop en efficiënt, weet u wel. In Antwerpen beschikt men echter nog steeds niet over deze spitstechnologie, en dus moeten we om aan onze kroketquota te voldoen onze toevlucht zoeken op restaurant. Gelukkig werd daar een tijd geleden de perfecte zaak voor geopend. Croquettenbar Smaeck ligt in de Lange Koepoortstraat – sinds dat een woonerf werd trouwens erg gezellig om uit eten te gaan – en is het enige officiële krokettenrestaurant van ’t Stad. Hier staat veel meer op de kaart dan banale vlees- garnaal- en kaaskroketten. Zin in kroket met chorizo, black angus of zelfs kreeft? Hier moet je zijn! Ook vegetariërs en vegans komen er aan hun trekken. Kroketten gevuld met bospaddenstoelen, geitenkaas of truffel zijn vrijelijk beschikbaar. In Croquettenbar Smaeck kan je combineren naar keuze, en het slaatje krijg je er gratis bij. Af en toe moet een mens eens gezond doen. www.smaeck.be

 

2.  De Pindakaaswinkel

De beste Nederlandse restaurants in Antwerpen - De Pindakaaswinkel

Pindakaas is het smeersel van de goden. Je kan het op je boterham kwakken, je kan er lekkere Thaise kipsatés mee maken en je kunt er je hele lief mee insmeren om het er later sensueel weer af te lekken: de mogelijkheden zijn legio. In Nederland is men er zo gek op dat ze er de muren van hun belachelijk kleine rijhuisjes mee zouden bezetten moest dat geen mieren aantrekken. Zo trots zijn ze op hun pindakaas dat ze dit jaar de hele handel naar Antwerpen exporteerden. In de Schrijnwerkersstraat – één van de vele kleine straatjes van de Wilde Zee – ligt sinds kort De Pindakaaswinkel. Tal van smaken zijn hier te koop: van naturel tot chilipeper-citroengras, kokos-zeezout, kaneel en zelfs knoflook-gebakken ajuin (miss me with that shit though). Heerlijk! Wie z’n aders nog voor nieuwjaar wil laten dichtslibben kan voor de XXL pot PindaBaas gaan. Daarmee krijg je bijna twee liter mee naar huis, inclusief de zelfhaat die je zal voelen wanneer je na amper drie dagen merkt dat de pot al halfleeg is. Zeker eens langsgaan! www.depindakaaswinkel.nl

 

Zo, dat was het dan. Dit is de hele lijst. Ik heb echt m’n best gedaan, maar volgens mij heb ik met deze twee zaken de hele Nederlandse eetcultuur in Antwerpen samengebundeld. Het kan niet elke week Sinterklaas zijn. Heb je de bovenstaande zaken zelf al bezocht? Heb ik alsnog iets gemist? Wat zijn jouw favoriete Nederlandse restaurants in Antwerpen? Laat het me allemaal weten in de commentaren onderaan.

Geen zin in kroket of pindakaas? Lees dan m’n artikels over de beste Midden-Oosterse en Hamburgerzaken in Antwerpen. De rest van België verkennen? Klik dan op m’n stukken over De Gaume, Spa, Leuven, Mechelen en Viroinval.

PS: Voor de licht ontvlambare Nederlanders: just kidding bros! Love you guys! ^^

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Miriam
    oktober 17, 2020 at 7:15 am

    Would have loved to try them out!
    Will be on my list for after the restrictions have eased down.

Leave a Reply