Afrika Citytrip Kenia Reizen Uitgelicht Wildlife

Nairobi: vier tips voor een Keniaanse citytrip

Pen zonder al te veel nadenken de namen van vijf Afrikaanse landen neer, en de kans is bijna onbestaande dat Kenia niet op het blad staat – niet lullen, het is zo. Iedereen heeft er op z’n minst al van gehoord, zelfs volslagen paljassen die bijna-buurland Congo nog niet op een kaart zouden kunnen aanwijzen, moest er een foto van een met zijn luipaardklak zwaaiende Mobutu opplakken. Kenia is dan ook niet zomaar een landje. Het heeft een aantal van de beste safariparken ter wereld in de aanbieding, de jaarlijkse trek van de Serengeti naar de Masai Mara is een overweldigend dierenspektakel en de Masai zelf zijn nog steeds de meest herkenbare stam van het hele continent. Het land deed zelfs dienst als inspiratie voor The Lion King. Simba – trouwens Swahili voor ‘leeuw’: wat een domme naam – was een Keniaan. Zoek het maar op.

“Kenia is dan ook niet zomaar een landje. Het heeft een aantal van de beste safariparken ter wereld in de aanbieding, de jaarlijkse trek van de Serengeti naar de Masai Mara is een overweldigend dierenspektakel en de Masai zelf zijn nog steeds de meest herkenbare stam van het hele continent.”

Hoewel de Britten het ooit de enige echte stad tussen Cairo en Kaapstad noemden – sorry Timboektoe – klinkt Nairobi toch iets minder aanlokkelijk in de oren dan de rest van het land. Op het eerste zicht lijkt dat min of meer terecht. De Keniaanse hoofdstad is een explosief groeiende miljoenenstad met reusachtige sloppenwijken en niet aflatende verkeersinfarcten als gevolg. Daarbovenop ga je er eerder door een schurftige maraboe op je kop worden gescheten dan door de meer typische duif – en dat zijn bij god flinke vogels. Wie voorbij dit soort zaken durft kijken, ontdekt echter een levendige, jonge metropool met de blik op de toekomst gericht, waar verbazend veel leuke dingen te beleven vallen. Gezien ik er in oktober een paar dagen zat voor een andere reportage, besloot ik een aantal van de meest verrassende uitstappen op een rijtje te zetten. Je zou er maar eens deugd van kunnen hebben.

 

1. Trek op safari in het stadscentrum

Nairobi is de enige hoofdstad ter wereld waar je op een kwartier rijden van je deur uitgebreid op safari kan. Nairobi National Park is bijna 140km2 groot en lag letterlijk aan de overkant van mijn slaapkamerraam. Het ligt zo dicht bij de stad dat de plaatselijke winkeliers geregeld ontsnapte leeuwen uit hun portiek moeten jagen – tof, zo op een maandagochtend. Leeuwen genoeg dus in het park, en ook de andere leden van de big five zijn van de partij. Om een kudde olifanten te onderhouden is het reservaat wat te klein, maar in het Sheldrick Elephant & Rhino Orphanage – ook deel van het park – worden een hoop weesolifantjes opgevangen en geholpen, alvorens ze weer in het wild worden uitgezet. Je kan komen kijken als ze van de papfles krijgen, en als ze jouw richting uitdribbelen mag je ze zelfs lieflijk over hun harige slurfje strelen – het is onschuldiger dan het klinkt. Een rit door het eigenlijke nationale park wordt al snel vrij hallucinant. Op een hoop plekken zie je grote kuddes grazers rondlopen met de wolkenkrabbers van de binnenstad als achtergrond. In Kenia hoef je zelfs geen park binnen te lopen om groot wild te kunnen zien. Wie de stad uitrijdt ziet de gnoes en giraffen gewoon langs de kant van de weg staan. Gratis en voor niets!

 

2. Supporter voor het enige ijshockeyteam van Oost-Afrika

In Nairobi sliep ik in het Panari Hotel, en dat was een opmerkelijke ervaring. Op de eerste twee etages van het gebouw vind je geen kamers maar een hoop andere toestanden, waaronder een karaokebar, een cinema, een discotheek, verschillende restaurants, een supermarkt, een bank, een speeltuin, een kapper en – wie bedenkt zoiets – de enige schaatsbaan tussen Egypte en Zuid-Afrika. Die laatste deed dienst als oefenplek voor het lokale ijshockeyteam: meteen de enige ploeg in een straal van 5000 km. Als deze arme jongens tegen iemand anders willen spelen, moeten ze een uur of zes vliegen of hun Playstation aanzetten. Het enige ijshockeyteam van Kenia is per definitie ook de nationale ploeg. Dat betekent dat, wanneer ze binnen een jaar of tien hun Olympische droom waarmaken en er een tweede Cool Runnings film over hen wordt gedraaid, ik met de foto’s die ik maakte m’n vooralsnog onbestaande kinderen kan gaan lastigvallen. ‘Papa was ooit cool, echt waar!’

 

3. Doe eens een giraf binnen

Altijd al een groot lief willen hebben, maar de hoop opgegeven toen Natalia bezwangerd bleek? Waarom in Nairobi dan niet even langs het Giraffe Centre lopen? Best sierlijke dieren, die giraffen, en ze beschikken over een stel wimpers waar zelfs Marilyn Monroe het in haar ‘happy birthday Mister President’ hoogdagen tegen zou moeten afleggen.

“Altijd al een groot lief willen hebben, maar de hoop opgegeven toen Natalia bezwangerd bleek? Waarom in Nairobi dan niet even langs het Giraffe Centre lopen?”

In dit centrum loopt een erg succesvol kweekprogramma dat de Rothschild giraf van de uitsterving heeft gered. Wie er een bezoek pleegt kan de giraffen uit de hand wat korrels voederen, die ze dan met hun halve meter lange blauwe tong van tussen je vingers komen plukken. Vind je echter dat zo’n beest wel eens iets mag terugdoen voor je gulle traktatie? Steek er dan eentje tussen je tanden, en kijk hoe het arme schepsel  schaamte tegen honger afweegt om uiteindelijk ietwat timide toe te happen. Ging het op café ook maar zo makkelijk. Alle inkomsten die via bezoekers binnenkomen worden trouwens opnieuw geïnvesteerd in verschillende natuurprojecten. Als je dan toch vijftien euro betaalt om een giraf te muilen, doe je het maar beter voor de goede zaak. www.giraffecentre.org

 

4. Parels voor de Zwijnen

Over de goede zaak gesproken: ga als je in Nairobi bent even langs bij Kazuri Beads. Dit atelier werkt bijna exclusief met alleenstaande moeders, zodat die op een veilige en eerlijke manier voor hun eigen inkomen kunnen instaan. Er werken zo’n 340 vrouwen, die met z’n allen fantastische juwelen, parels en allerlei aardewerk produceren uit klei. Boek hier een rondleiding en sla een praatje met de dames tijdens hun werk – het zijn vlotte grieten – en stap daarna het winkeltje binnen om met wat flappen te strooien. Iedereen die van Afrikaans design houdt, kan hier volledig uit de bol gaan. Koop een zebraketting met een bijpassend setje oorbellen voor je vrouw, of sla als je single bent gewoon een hele voorraad van het spul in. Zo ben je algauw gesteld voor een vijftal toekomstige vriendinnen! Je ziet, ook in Kenia ben ik je ultieme wingman. (PS: je kan rechtstreeks vanop de Nederlandse website bestellen: www.kazuri.nl.)

“Koop een zebraketting met een bijpassend setje oorbellen voor je vrouw, of sla als je single bent gewoon een hele voorraad van het spul in. Zo ben je algauw gesteld voor een vijftal toekomstige vriendinnen!”

Tot hier m’n verhaal over Nairobi. Wil je er zelf ook eens naartoe? Zit je er al en heb ik een plek of tien gemist? Had je liever wat over de rest van het land gelezen? Doe eens gek en schrijf je boodschap onderaan

Ik was in Kenia voor een trip met Woni Safaris – een Belgische touroperator gespecialiseerd in Zuid en Oost Afrika, met een kantoor in Nairobi. Ik maakte er een reportage voor BBT Online, een Belgisch magazine voor de meeting en incentive industrie. Het stuk kan je hier lezen.

Wil je meer over Afrika lezen? Check dan hier en hier m’n reportages over het mooie Malawi. Meer een fan van Azië? Lees dan m’n stukken over Taipei, Singapore en Hanoi.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jebet
  november 21, 2019 at 4:15 pm

  Very Informative article

  • Reply
   Jonathan
   november 21, 2019 at 5:56 pm

   Thank you Jebetti! 😉

Leave a Reply