Namen is een gezellige Waalse provinciestad met een heel grote citadel. Er valt echter meer te ontdekken. Van stoute musea tot fantastische cocktailbars en één van de mooiste kerken van het land. Trot Op! zet de tien strafste bezienswaardigheden in Namen voor je op een rij.
Dag vrienden! Snelle quizvraag: zowat iedereen weet dat de Vlaamse hoofdstad gewoon Brussel is, maar wie kan me vertellen wat de hoofdstad van Wallonië is? Ook Brussel? Luik misschien? Charleroi (hahaha)? Durbuy dan maar? Vierwerf neen! Het is voorwaar Namen, en dat officieel pas sinds 2010. Vreemde keuze voor een hoofdstad op het eerste zicht – Namen is ongeveer zo groot als Leuven – maar totaal van de pot gerukt is het nu ook weer niet. Namen ligt fotogeniek langs de samenvloeiing van de Samber met de Maas, en heeft veel meer te bieden dan enkel haar beroemde citadel. Vorig jaar was ik er al eens, om er in het prachtige Theatre de Namur mijn welverdiende nul (0!!) prijzen op de Belgian Travel Blog Awards in ontvangst te nemen. De ochtend na het galadiner kregen we een uitgebreide rondleiding, maar helaas was ik nog altijd zat. Tot foto’s, coherente uitspraken of zelfs concrete herinneringen kwam het dus niet. Gelukkig kreeg ik vorige maand een nieuwe kans. Meer nog: ik werd niet zelf uitgenodigd, maar mocht mee als aanhangsel/mascotte van de immer ravissante Caroline van Veggie Wayfarer (lees haar veel informatievere stuk over Namen hier). Verplichtingen had ik dus niet. Daarom kan ik eindelijk eens – in schril contrast met m’n andere, buitengewoon neutrale blog posts – lekker schrijven waar ik zin in heb. You just try and stop me, Wallonia. You just try.
Wat te doen in Namen: de 10 strafste tips en bezienswaardigheden
Namen mag dan niet de grootste stad van Wallonië zijn, het is verre van een boerengat. Historisch speelt de stad al eeuwenlang een prominente rol, en ook strategisch ligt ze op een belangrijke locatie – daarom staat de citadel er. Daardoor kon Namur doorheen de jaren niet enkel genieten van tal van potentiële veroveraars, er werd ook een rijke verzameling aan cultureel erfgoed opgebouwd. Namen is een kunststad met een aantal verrassende musea en verschillende monumentale gebouwen. Het is vooral ook een mooie stad. Terwijl men in de vorige eeuw Luik zwierig vol betonnen Sovjetblokken zette en de mijnen en staalfabrieken Charleroi in een post-apocalyptisch industrieel kerkhof veranderden, bleef het centrum hier min of meer intact. Het resultaat is een samenhangend geheel vol klassieke gebouwen, gezellige straten en levendige pleintjes. Ideaal materiaal voor een korte citytrip dus, en daar sprokkelde ik in het spoor van Caro een aantal leuke tips voor bij elkaar. Hou je vast aan de takken van de bomen want bij god, ik begin er aan.
1. Musée Felicien Rops: ontdek een van de controversieelste artiesten van België
Laat ons beginnen met het beste museum van Namen en de enige stop van vorig jaar die ik me nog herinner: het Musée Félicien Rops. Rops was een in Namen geboren etser, schilder en karikaturist uit de 19e eeuw. Hou dat tijdskader in het achterhoofd en kijk vervolgens naar ’s mans werk. Hij maakte prints, spotprenten en schilderijen vol betekenislagen die zelfs vandaag de dag als “misschien gaat dit er toch een beetje over” gecategoriseerd zouden worden – laat staan 150 jaar geleden. Het hele museum hangt vol satirische, satanische en pornografische werken die de kerkelijke, maatschappelijke en politieke hypocrisie van de tijd op brutale wijze te kakken zetten. Erg entertainend vind ik dat, zeker omdat de man een veelzijdig en getalenteerd artiest was die naar believen van stijl kon wisselen. Geweldig museum, dat jammer genoeg vorige maand even dicht was voor renovatiewerken. De foto van de expositiezaal die je hier ziet werd genomen in het Museum De Reede in Antwerpen, waar ook heel wat werken van Rops hangen. De foto van de onbevlekt ontvangen non heb ik vorig jaar op m’n gsm genomen omdat ik het een prachtig en ontroerend werk vond. Het museum zou ondertussen alweer open moeten zijn. Uitchecken die handel. www.museerops.be
2. Botanical by Alfonse: verrassende topcocktails
Wie in Namen graag iets drinkt en dat op een kwalitatieve manier tot een goed einde wil brengen, moet eens binnenstappen in Botanical by Alfonse. Da’s de beste cocktailbar in de wijde omgeving, en ze hebben er veel meer te bieden dan de gekende klassiekers. Ik ken Alfonse – hij heet eigenlijk Valentin, geen idee waar de naam van de bar vandaan komt – van toen hij met z’n lief Charlie in een Antwerpse cocktailbar werd uitgenodigd voor een toogwissel (zie foto hierboven). Het is een aimabele jongen met een mooie snor, maar vooral een experimenteel genie wat mixen betreft. Elke maand wordt de volledige kaart in de vuilbak gesmeten en komen ze met een dozijn nieuwe drankjes volgens een specifiek thema op de proppen. Zo dronk ik deze keer een cocktail van gin met basilicum, balsamico-azijn en Parmezaan. Dat klinkt alsof het ranzig zou moeten zijn, maar het resultaat ging heel vlot naar binnen. Aanrader voor wie eens iets anders wil proeven. www.alfonse.be
3. Ontdek de Art Deco-wijk bij het station van Namen
In Namen valt heel wat sierlijke Art Nouveau te ontdekken. Die vind je vooral in Jambes (da’s “Benen” in het Frans) aan de overkant van het water. In de Rue Tillieux staan een paar schoolvoorbeelden, maar elders vind je er ook. Wie met de trein komt en te voet naar het centrum trekt, zal echter vooral de stijl die er als reactie op volgde tegenkomen: de minder krullerige en veel functionelere Art Deco. Vooral in de Rue des Croisieres en de Rue des Carmes vallen heel wat opmerkelijke gevels te bewonderen. De strakke façade van Cinema Cameo is een mooi gerestaureerd voorbeeld van de stijl. In dezelfde straat staan ook een paar huizen die met nostalgische groene tegeltjes zijn bezet, en een paar anderen in de zogenaamde paquebot-stijl. Dat zijn Art Deco gebouwen waarin nautische elementen naar het beeld van de grote cruiseschepen van destijds werden verwerkt. Twee interessante wijken om eens door te wandelen, en meteen ook een tragische reminder aan al het moois dat ze in ons land in de jaren zestig en zeventig tegen de grond hebben gesmeten. Ook Brussel en Antwerpen stonden hier vol mee.
4. Street Art in Namen
Wie toch al bij het station staat, kan meteen even links afslaan om een enorme verzameling street art te ontdekken op de parkeergarage naast de C&A. Die staat al een tijd leeg en zal ooit wel eens afgebroken worden, maar tot dat zover is kan je er genieten van een hoop pittige graffiti. Je kan er zelfs de even beschilderde gangetjes inwandelen om het gebouw zelf te verkennen, maar doe dat op eigen risico. Aan de zwerverpisgeur en de hoeveelheid lege carapils te zien, wordt hier geregeld nog iets anders gespoten dan verf. In de rest van Namen – op iets meer koosjere plekken – staat her en der ook l street art tentoon. Het meest opvallende kunstwerk staat achter het stadhuis in de Jardin du Maïeur. Het Fresco van de Walen beeldt zowat elke Waalse held af op een metershoge muur: van Nafi Thiam, Ernest Solvay en Georges Simenon tot zelfs Smurfin en Marsupilami (de echte helden waren na een tijd op). Download de Street Art Cities app en je kan langs alle vijftig werken lopen. De Frisco van de Walen heb ik vooralsnog nog niet gevonden.
5. Eglise Saint-Loup: één van de mooiste kerken van het land
Namen beschikt sinds kort niet alleen over het best versierde parlement van België – marmeren tafelbladen en 200 bureaustoelen van 4.750 euro het stuk beste vrienden: da’s bijna voor niets – het kan ook pronken met wat waarschijnlijk de meest fantastisch versierde kerk van het land is. De Eglise Saint-Loup ziet er van buiten fraai maar nu niet meteen wereldschokkend uit, maar wie even binnenloopt komt in een magistrale barokke kerk terecht. Een prachtig houten preekgestoelte, een zwarte marmeren zuilengang en daarmee contrasterend een volledig met de hand gebeeldhouwd plafond in witte zandsteen. Overweldigend zicht, zonder dat er een lik verf aan te pas kwam. Niet iedereen was even onder de indruk. Charles Baudelaire – Frans dichter en vriend van Rops – vond de kerk na een bezoek niet meer dan een “elegante doodskist”. Die uitspraak had hij beter voor zichzelf gehouden, want twee maanden later zakte hij na een beroerte in elkaar en werd hij in een iets minder prijzige kist de grond in geduwd. Dat zal hem leren.
6. Trek in stijl naar de citadel van Namen
De grootste trekpleister van Namen is natuurlijk de reusachtige citadel die er fotogeniek op een rots boven het stadscentrum uitgespreid ligt. Uiteraard kan je die bezoeken. Vroeger moest je daar als één of andere plebejer de hele helling voor opwandelen, nu kan je lekker de kabelbaan nemen en ben sta je op vijf minuten op de top. Kunnen we mee leven. In de citadel valt van alles te doen. Zo kan je er met een gids de kazematten in, waar je mits een hoop projecties de geschiedenis van het fort te zien krijgt. Verder kan je er een hapje eten, het bezoekerscentrum binnenwandelen, een concertje meepikken in Le Belvédère of de parfumerie van Guy Delforge bezoeken – die parfums worden trouwens in de kazematten gerijpt. Wie kleine mannen heeft kan naar het attractiepark Reine Fabiola, dat in tegenstelling tot Fabiola zelf nog wel een dol ritje of twee in petto heeft. Wie te voet weer naar beneden trekt komt niet alleen schitterende uitzichten tegen, maar ook een grote gouden schildpad van de hand van Jan Fabre. Daarop zit een man die – net zoals elk van zijn standbeelden – toch weer verdacht sterk op Jan Fabre lijkt. Inderdaad: deze man ziet zichzelf graag. Iemand moet het doen.
7. Atelier de Bossimé: duurzaam op restaurant buiten het centrum
Omdat Caroline zelf een absoluut beest van een wijf is (zie foto: holy shit), eet het brave kind uit principe geen andere diertjes. Dat valt te begrijpen, maar het maakt het soms moeilijk om het juiste restaurant te vinden. Gelukkig lig er in Namen een kilometer of vijf buiten het centrum Atelier de Bossimé. Da’s een duurzaam fine dining restaurant in een gerenoveerde hoeve. Alles wat ze op je bord toveren komt uit de buurt – en vaak zelfs uit hun eigen hof. Alle groenten en kruiden worden bijvoorbeeld zelf gekweekt. Ze noemen het een “van zaad tot bord” concept en dat klinkt een beetje vreemd maar da’s oké. Het menu bestaat uit een heleboel gangen die met erg goeie wijnen gepaard worden (wel een Bob meenemen dus). Voor elke gang met vleesjes die ze me presenteerden, kreeg Caroline een even lekkere vegetarische variant voor de kiezen. De bediening is trouwens supervriendelijk. www.atelier-de-bossime.be
8. Bootje varen in Namen
Gezien Namen pal op de samenvloeiing van Samber en Maas ligt, valt er ook op het water heel wat te beleven. Op verschillende plekken langs de kade liggen aanlegplaatsen voor de zogenaamde Namourettes op je te wachten. Dat zijn kleine bootjes die als verbazend goedkope riviertaxi’s functioneren. Ben je een echte zeebonk en bestuur je je boot liever zelf? Doe dan als ons en huur bij Les Capitaineries de Namur een elektrisch vaartuig waar je de Maas op en af mee kan varen. Da’s heel plezant, maar het kost 70 euro per uur en je mag maar drie bruggen ver varen omdat er – mijn Frans is van niet noemenswaardig niveau dus het kan zijn dat ik het verkeerd begrepen heb – langs twee kanten sluizen in de weg zitten. Ook afslaan richting Samber mochten we niet. Uiteraard lonkte na al die regeltjes het piratenleven, maar we konden ons nog net inhouden. www.lescapitaineries-de-namur.be
9. Drink een koffie bij Miss Miaouw
Ik mag er dan als een imposante stoere beer uitzien – just play along please – maar eigenlijk heb ik een peperkoeken hartje. Telkens ik in een stad een kattencafé tegenkom, moet ik er binnengaan en er iets over schrijven. Zo ook in Namen. Miss Miaouw is niet de naam van één of andere aan lager wal geraakte stripster, maar die van een gezellige koffiebar waar je ook iets kan eten. Terwijl je dat doet, zit het er vol poezen die languit liggen te soezen of die je vanuit een hoek van de kamer minachtend aanstaren omdat je net een latte met havermelk hebt besteld. Toen wij er binnenvielen, zat er een vijftal katjes in de zaak. Als je belooft ze fatsoenlijk te behandelen en niet op te eten, mag je ze één voor één adopteren. Is dat niet straf? www.facebook.com/ChezMissMiaouw/
10. Meer lekkers in de Naamse binnenstad
Omdat ik niets anders meer vond om over te schreven en tien zo’n mooi rond getal is, som ik hier nog even een paar andere leuke zaken die we in het centrum tegenkwamen op. La Maison des Desserts is een bakkerij/chocolaterie/tearoom waar blijkbaar half Namen tijdens het weekend komt brunchen. Achter de winkel ligt een zaal vol tafels groot genoeg om er indien gewenst een trouwfeest in te geven. Ze verkopen er ook de Bietrumés de Namur: boterkaramellen met chocolade die enkel in Namen worden gemaakt. Wie zich even in Parijs wil wanen moet bij de kathedraal Brasserie François binnenstappen. Heerlijk decor en lekker eten. Vlakbij ligt Le Chapitre: één van de oudste cafés van de stad en een typische bruine kroeg. Wie iets avontuurlijker is ingesteld kan trouwens altijd de petits gris de Namur proberen. Dat zijn kleine grijze slakjes die in de buurt gekweekt worden. Een mens moet iets eten natuurlijk.
Zo beste vrienden, dit was het relaas van m’n wilde avonturen in Namen. Zin in wat andere tripjes naar Wallonië? Klik dan hier voor m’n verhalen over Waterloo, Gaume, Bergen, Viroinval, Luik, Charleroi, Doornik of Spa (ja ik kom er al eens).
No Comments