België Citytrip Cultuur Europa Gastronomie Limburg

Wat te doen in Hasselt: 8 leuke tips voor een weekend in Limburg

Hasselt is de verpersoonlijking van de Limburgse gezelligheid: een levendige binnenstad, degelijke restaurants, een uitgebreid cultureel aanbod en heel wat natuur rondom. Trot Op! verbleef er in een Natuurhuisje in het bos, en besloot de Limburgse hoofdstad in detail te verkennen.

Wat te doen in Hasselt - Japanse Tuin herfst

Laat ons er niet flauw over doen: Limburg staat niet perse bekend als een bestemming voor de spannendste avonturen. De meest muzikale provincie van het land – en dan hebben we het over de plaatselijke dialecten en niet over Stijn Meuris – wordt vooral gezien als een plek om met volle teugen van de natuur te genieten. Fietsen en wandelen door tal van beschermde domeinen, appeltjes plukken in de fruitboomgaarden van Haspengouw, hier en daar moeten gaan lopen voor een bronstig everzwijn of een ronddolende wolf: het kan er allemaal. Wat men vaak vergeet is dat je hier ook heel wat interessante steden kan bezoeken. Echt groot zijn die nooit, maar gezellig des te meer. Hoofdstad Hasselt is daar het perfecte voorbeeld van: een kleurrijk geheel van terrasjes, restaurants en boetiekjes, verzameld in een erg compacte historische binnenstad die je mits stevige tred op een kwartier doorkruist. Hasselt is alles wat Limburg zo hartelijk maakt: de begroetingen zijn er warm, de rokjes kort en de cafés goedgevuld. Het is een stad voor en door levensgenieters, waar bovendien ook heel wat cultuur te ontdekken valt. Tijd om eens danig van naderbij te gaan bekijken, dacht ik. En zo geschiedde.

 

Wat te doen in Hasselt: 8 leuke tips voor een weekend in Limburg

Stiekem ken ik Limburg eigenlijk al door en door. Dat komt omdat ik een jaar of drie geleden werd opgetrommeld om de Vakantiegids Limburg neer te pennen. Daardoor bezocht ik op recordtempo de hele provincie, van de belangrijkste bezienswaardigheden tot het kleinste gat waar ook maar iets te beleven viel. Quasi alles heb ik er bezocht, maar veel tijd om er ook van te genieten kwam daar niet bij kijken.

“Een weekend in Hasselt heeft heel wat te bieden: van culturele toppers tot gezellige restaurants, en van historische monumenten tot uitgestrekte natuurgebieden.”

Tijd om daar deze lente verandering in te brengen. En kijk, de weergoden waren me alvast gunstig gezind: het kwik rees de hoogte in en het lentezonnetje straalde reeds dapper. Het perfecte moment om ook m’n blitse bestie Floor uit haar winterslaap te halen (grapje: ze slaapt nooit). Een aangenaam weekendje weg met ondergetekende zou haar deel zijn, of ze daar nu godverdomme zin in had of niet. Eerst zouden we Hasselt verkennen, om daarna hetzelfde te doen in het wat minder toeristische maar even interessante Genk. Overnachten deden we in een Natuurhuisje in de bossen rond Bokrijk, alwaar in de tuin een houtstoof voor ons klaarstond zodat we het onder een schitterende sterrenhemel op een kampvuurmedley konden zetten. De plaatselijke fauna is er nog niet goed van. Soit: zie hier acht tips zodat jullie weten wat te doen in Hasselt. Use them wisely.

 

1.  De Bokrijklodge: slaap in een Natuurhuisje in het groen

Wat te doen in Hasselt - Natuurhuisje Bokrijklodge
Wat te doen in Hasselt - Natuurhuisje Bokrijklodge
Wat te doen in Hasselt - Natuurhuisje Bokrijklodge

De oorspronkelijke reden voor m’n bezoek aan Hasselt, was een aanbod van www.natuurhuisje.be om eens in één van hun meer dan 18.000 locaties over heel Europa te komen overnachten. De website biedt duurzame vakantiehuisjes aan in het midden van de natuur. Dat gaat van bosbungalows tot strandhuizen en van boomhutten tot Mongoolse yurts. Per geboekte nacht wordt trouwens één euro aan plaatselijke natuurprojecten gedoneerd. Wij kozen als natuurhuisje voor de Bokrijklodge, die in de bossen rond het gelijknamige openluchtmuseum verstopt ligt. De Bokrijklodge is een klein huisje dat door de eigenaars zo ingenieus werd ingericht dat je er alle plaats hebt om er met een gezin van vier comfortabel te verblijven. Het heeft een volledig uitgeruste keuken en badkamer, twee slaapkamers, digitale tv met een stevig filmaanbod en een tuin met een BBQ en de hierboven vermelde houtstoof. Elke ochtend om 9u komt er wel een herder met z’n schapen door de tuin gelopen, los voorbij het grote slaapkamerraam. Beschouw het als een extra attractie. Je kan hier ook een fiets huren, waardoor je niet met de auto naar Hasselt of Genk dient te tuffen. Check de website om het aanbod rond je volgende bestemming te bekijken.

 

2.  Quartier Bleu: zomerse sferen langs het water

Wat te doen in Hasselt - Quartier Bleu

Vlak buiten het historische centrum van Hasselt ligt langs de kanaalkom een van de hipste en nieuwste buurten van de stad te blinken. Quartier Bleu combineert een winkelboulevard, een hoop nieuwe appartementen, restaurants met terrasjes en een jachthaven tot een plek die vooral bij mooi weer vakantie-vibes uitstraalt. Het geheel doet wat denken aan buitenlandse topsteden met een levendige waterkant, genre Kopenhagen of Barcelona (zij het dan veel kleiner). Hier kan je met een drankje in de hand de zon zien ondergaan vanop één van de vele ligbankjes langs de kade – er zijn ergere manieren om een zaterdag af te sluiten. Aan de overkant achter de aangemeerde boten staat nog wat industriële architectuur vol graffiti recht – waarover later meer. Geweldig project is dit, en een schoolvoorbeeld van hoe je een wat afgeleefde buurt met wat durf en inventiviteit tot één van de nieuwe hotspots van je stad kunt omtoveren. Antwerpen mag eens komen kijken. www.quartierbleu.be

 

3.  Z33: een moderne achitecturale parel

Wat te doen in Hasselt - Z33
Wat te doen in Hasselt - Z33
Wat te doen in Hasselt - Z33

Toen ik eind 2019 de laatste hand legde aan de Vakantiegids Limburg, was men Z33 (dat is het Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur) nog volop aan het afwerken. Ik kreeg het destijds dan ook niet te zien. Ondertussen is het museum al zo’n twee jaar open voor het grote publiek, en vormt het een vrij indrukwekkende aanvulling op het bestaande culturele aanbod. Een vaste collectie is er niet; de tentoonstellingen veranderen om de zoveel maanden. Momenteel wordt het grootste deel van de zalen gevuld met de interessante exposite On-Trade-Off. Die vertelt over de ethiek van de lithiumontginning in Congo, de links met het kolonialisme en hoe deze grondstof onze moderne levensstijl onderhoudt. De echte trekpleister van het museum is eigenlijk het gebouw zelf. Dat werd een gedurfd architecturaal geheel vol hoge plafonds, vreemde gangetjes en spierwitte expositieruimtes die zich enorm lenen tot fototentoonstellingen. Zin in wat andere Hasseltse musea? Bezoek dan het Jenevermuseum, waar je aan den (virtuele) lijve kan ondervinden wat een overvloed aan alcohol met je lichaam doet, het Modemuseum en het Stadsmus. www.z33.be

 

4.  Verborgen groen in Hasselt

Wat te doen in Hasselt - Kadettensteegje

Hasselt is ruimtelijk eigenlijk een groot uitgevallen dorp met de geest van een stad. Het centrum is verbazend compact en bewandelbaar, vol smalle steegjes om in te verdwalen. Toch vind je hier en daar een aantal groene plekjes. De Tuin van het Stadsmus is er daar één van (te betreden door het poortje rechts van de ingang). Ook de tuin van het Begijnhof achter Z33 is een bezoekje waard. Iets buiten het centrum werd het Kapermolenpark recent heraangelegd. Via de nieuwe vijverpaden kan je er nu zonder je voeten nat te maken over het water wandelen. Het mooiste groene plekje in de eigenlijke binnenstad is misschien wel het Kadettensteegje (zie foto). Dat is een klein parkje dat volledig wordt omsloten door gebouwen. Daardoor is het een echt verborgen rustpunt. Je vindt er een aantal zitbankjes, een hoop beeldende kunst, een gezellig restaurant en een paar klerenwinkels rondom. Perfecte plek om je boterhammen binnen te spelen (of om je eerste lief binnen te draaien).

 

5.  De Japanse Tuin van Hasselt: Oosterse sferen buiten het centrum

Wat te doen in Hasselt - Japanse Tuin
Wat te doen in Hasselt - Japanse Tuin
Wat te doen in Hasselt - Japanse Tuin

Het allermooiste stuk groen in Hasselt is zonder twijfel de Japanse Tuin. Die ligt vlak buiten het centrum en is de grootste van z’n soort in heel Europa. Het geheel is een prachtig aangelegd staaltje landschapskunst, en een nostalgische blik op een Japan uit vervlogen tijden, waar mooie stenen bruggetjes over vredige vijvers vol kois lopen. Hier kan je, onder Japanse kerselaars of rond de traditionele houten huisjes, in alle stilte van de natuur genieten. Elk seizoen geeft een totaal ander beeld: in de lente bloesemen alle bomen; in de herfst transformeert de hele tuin in schakeringen van rood en oranje. Overtuigde weeaboos kunnen zich hier aan een hoop Japanse thema-activiteiten wagen.  Woon eens een theeceremonie bij, doe aan bloemschikken, schrijf je in voor een workshop kaligrafie of laat je kinderen Tai Chi oefenen (dat is volgens mij wel Chinees, maar het is het idee dat telt). De Japanse Tuin van Hasselt is een schilderachtige oase van rust, die je mits wat verbeelding helemaal meevoert naar het land van de rijzende zon. En met toegangsprijs van €6 is het alvast een stuk goedkoper dan een vlucht naar Tokyo. www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin

 

6.  Street Art in Hasselt

Wat te doen in Hasselt - Street Art
Wat te doen in Hasselt - Street Art
Wat te doen in Hasselt - Street Art

Tegenwoordig heeft zowat elk zichzelf ietwat respecterend gehucht een hoop graffiti op de plaatselijke gevels laten kladderen – zie ook de helft van m’n Belgische citytrip reportages. Hasselt is wat dit betreft niet anders, maar was wel één van de eerste Vlaamse steden die de kunstvorm officieel begon te promoten. Het resultaat mag er ondertussen zijn: meer dan honderd gevels werden al in de verf gezet door nationale en internationale kunstenaars. Sommige werken zijn zo klein dat je er nietsvermoedend voorbij zou lopen moest je ze niet weten zijn, anderen zijn gigantisch en spreiden zich uit over meerdere gevels. Veel van de murals kom je tegen op plekken waar je ze niet meteen zou verwachten, wat elke wandeling tot een ontdekkingstocht maakt en het straatbeeld danig opfleurt. Wie er geen zoektocht van wil maken en gewoon z’n favorieten wil bekijken, download best de Street Art Cities App. Daarop staan alle werken met foto’s en coördinaten aangeduid, zodat je zonder problemen kan selecteren. www.streetartcities.com/cities/hasselt

 

7.  Restaurants in Hasselt

Wat te doen in Hasselt - Kapel 16
Wat te doen in Hasselt - Markeat

Als Hasselt één ding volop in de aanbieding heeft, zijn het wel prima bars en restaurants. Het hele centrum ligt er mee bezaaid en de meeste zaken zitten vooral in het weekend goed vol. Zie hier een overzichtje dat ik kreeg van de plaatselijke inboorlingen (aka mijn Limburgse connecties). Wij gingen zelf eten in Kapel 16, een chique zaak met een stevig wijnaanbod. Als je graag veel keuze hebt, trek dan naar Markeat. Dat is de eerste foodhall in heel Limburg, en combineert een hoop zaken onder één dak. Maison Mathis is een upscale brasserie met een ruim terras aan de kaai in Quartier Bleu. La Vache qui Suisse heeft niet enkel de beste restaurantnaam van heel België, ze specialiseren in kaasfondue zodat je kan gaan après-skiën zonder ervoor naar Zwitserland te moeten vliegen. Koks & Tales is een top-cocktailbar die in 2017 werd verkozen tot de beste van het land. Café Latino combineert cocktails met Mexicaanse gerechten. De Levensboom is een prima vegan restaurant, en de Boulebaar is een combinatie van een lunchrestaurant en een conceptstore, gehuisvest in een oud herenhuis. Zo, hier zou je wel even voort mee moeten kunnen. Nog inspiratie nodig? Haal gratis het kaartje van de Spraakmaker Smaakmaker Route af bij Visit Hasselt.

 

8.  De Abdij van Herkenrode: historisch erfgoed buiten de stad

Wat te doen in Hasselt - Abdij van Herkenrode
Wat te doen in Hasselt - Abdij van Herkenrode
Wat te doen in Hasselt - Abdij van Herkenrode

Altijd al een zwak voor nonnen gehad? Trek dan als de wind naar de Abdij van Herkenrode. Dit indrukwekkende complex is één van de grote trekpleisters van Hasselt, is meer dan 800 jaar oud – de gebouwen die er nu nog staan, stammen wel uit de 16e-18e eeuw – en was ooit de rijkste en grootste vrouwenabdij in de wijde omgeving. Hoe deze nonnetjes aan hun geld geraakten en wat ze er precies mee deden is me een raadsel (ik gok op crypto), maar wordt waarschijnlijk perfect uitgelegd in het belevingscentrum binnenin. Daar leidt een virtuele abt je via een audiogids door door de rijke geschiedenis van het complex. Sinds de restauratie een aantal jaar geleden, worden in veel van de gebouwen nu events en exposities gehouden. Op het domein ligt ook nog een kruidentuin, een groene wandelgang en een aantal speelse zoektochten waar je de kleine mannen wel een tijdje zoet mee houdt. Op de plek waar vroeger de abdijkerk stond, staat nu de kunstinstallatie “Het Stille Uitzicht” van Hans Op de Beeck, die mits een hoop spiegels in een donkere ruimte een grijs, kaal en schijnbaar oneindig landschap van pure desolatie wist te creëren. Kwestie van eens iets opgewekt te bezoeken op je vrije zondag. www.abdijsiteherkenrode.be

 

Wat te doen in Hasselt: hotels en partners

Wat te doen in Hasselt - Begijnhof

Zo beste vrienden en vriendinnetjes: dat was alles wat ik te vertellen had over Hasselt. Wat vond je er van? Staan je favoriete plekjes er tussen? Heb je nog aanvullingen te melden? Laat je opmerkingen achter onderaan.

Wij kregen voor het organiseren van dit weekend heel wat hulp van de mensen van Visit Limburg. Voor leuke tips en informatie over wat je er in de hele provincie te beleven valt, surf naar hun website op www.visitlimburg.be. Check ook het vorige artikel over de Limburgse natuur dat ik de voorbije zomer voor hen maakte. Wie de Vakantiegids Limburg die ik voor hen schreef wil lezen, kan dat via deze link: www.visitlimburg.be/nl/limburg-vakantiegids-2020.

 

Wij zouden graag nogmaals www.natuurhuisje.be willen bedanken voor het verblijf. Daar was absoluut niets op aan te merken, en moesten we in de toekomst op een bestemming eindigen waar nog een aantal van hun huisjes te huren zijn, weten we alvast wat te boeken.

http://www.vakantiehuisje.be

Zin in een aantal andere Belgische avonturen? Lees hier m’n stukken over Mons, de Rupelstreek, Deinze, Roeselare en Kortrijk.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply