België Antwerpen Citytrip Gastronomie

Antwerpen aan tafel: vier keer eten voor een goed doel

 

Goed doel in Antwerpen - Amici Coffee and Books

 

Ah, de feestdagen: wat een heerlijke tijd! Het perfecte moment om de banden met familie en vrienden weer aan te halen, of om even te bezinnen over de pieken en dalen van het leven. Ikzelf daarentegen, sta zo rond Kerstmis vooral stil bij alle beschamende dingen die ik het afgelopen jaar alweer gezegd of gedaan heb. Voluit voor de walk of shame gaan, en me persoonlijk één voor één bij alle gedupeerden excuseren is een optie. Veel aangenamer echter, is om als tegenoffer een mooie som aan een goed doel naar keuze te schenken. Bij voorkeur zelfs een goed doel in Antwerpen: zo zijn zowel m’n eeuwige ziel als m’n karma weer zo rein als de internetgeschiedenis van Moeder Theresa, en kan ik met een perfect opgeschoonde lei het nieuwe jaar aanvatten. Want lieve kindertjes: verantwoording afleggen is voor losers.

 

Antwerpen aan tafel: vier keer eten voor een goed doel

‘Ja maar kerel, is dat niet gewoon een goedkope vorm van emotionele compensatie?’ Jup. Maar dat wil niet zeggen dat er niemand bij gebaat is. Gewoon doen dus. En dankzij onderstaand lijstje, kan je zelfs twee vliegen in één klap slaan en er een aangename bedoening van maken. Hopla: vier extreem gezellige etablissementen in Antwerpen waar je een goed doel steunt en tegelijkertijd wat lekkers je vreter in kan duwen. Wie verzint het? Ziezo, nu mijn geweten weer zo zuiver is als de coke die uit de haven stroomt, kan ik me zonder enige schroom als een hongerige wolf op de kerstkalkoen smijten. Sorry for not saying sorry – you know who you are!

 

1. Amici – Coffee & Books

Goed doel in Antwerpen - Groepsfoto Amici Coffee and Books
Goed doel in Antwerpen - Gebakjes van Amici Coffee and Books

In de hippe Kammenstraat ligt sinds een paar jaar een erg bijzondere koffiebar verborgen. Toen ik hier voor het eerst binnenwandelde werd ik door Johan – absolute topkerel en meest enthousiaste ober in het Antwerpse – bijna aan m’n arm naar een tafel gesleurd. Amici is een initiatief van Sant’Egidio, en stelt vooral mensen met een mentale beperking te werk. Hier worden ze ondersteund, zodat ze zich in een warme omgeving kunnen uitleven in een functie waar ze daadwerkelijk plezier aan beleven. Of zoals Johan het zelf verwoordt: ‘Ik blijf hier tot de dag dat ik doodval jom. Droomjob!’ Alle winst wordt opnieuw geïnvesteerd in andere sociale projecten. Kamiano – een daklozenrestaurant in de Lombardenstraat – is er daar één van.

“Ik blijf hier tot de dag dat ik doodval jom. Droomjob!”

Wie meer wil doen dan zich volproppen met chocoladetaart, kan een extra koffie bestellen. Dat is er eentje met vertraging, die later gratis aan een dakloze wordt gegeven. Zo kunnen ook zij hier gezellig van iets warms genieten, zonder dat ze er voor moeten betalen of scheef bekeken worden. Heerlijke plek. Volg ze op Facebook en op Instagram.

 

2. Salade Sociale

Goed Doel in Antwerpen - Salade Sociale
Personeel Salade Sociale Antwerpen

Zin om een goede daad te verrichten en terzelfdertijd wat aan je dik gat te werken? Schuif dan aan tafel bij Salade Sociale. Dat is een gezond lunchrestaurant aan het Kievitplein achter het Centraal Station. Zaakvoerder Arne Cremers werkte jarenlang als opvoeder. Daardoor kwam hij geregeld met vluchtelingen in contact. Al snel merkte hij dat het beeld dat over hen in politiek en media werd opgehangen, niet overeenstemde met de alledaagse realiteit. De vluchtelingen waarmee hij werkte waren gemotiveerd, leergierig en wilden zo snel mogelijk op eigen benen kunnen staan. Hij besloot ze een handje te helpen door een restaurant te openen.

“Zin om een goede daad te verrichten en terzelfdertijd wat aan je dik gat te werken? Schuif dan aan tafel bij Salade Sociale.”

Bij Salade Sociale worden vluchtelingen en langdurig werklozen opgeleid voor een voltijdse baan in de horeca. Velen onder hen stromen dan ook door. Wie hier komt eten helpt niet enkel de mensen in de keuken. Je kunt ook een euro meer betalen om van je lunch een ‘sociale salade’ te maken. Die extra centen worden integraal doorgestort naar een lokaal project. Dit seizoen is dat De Kompaan: een ontmoetingsplek voor de hele buurt, waar mensen in een broodoven hun eigen brood kunnen bakken. www.saladesociale.be

 

3. Koffieklap

Goed doel in Antwerpen - Koffieklap

Koffieklap ligt in Klapdorp en zou wel eens m’n Antwerpse ontdekking van het jaar kunnen zijn. Ook dit is een sociaal geëngageerde koffiebar waar ik – gezien het onderwerp – even helemaal niet jolig over ga doen. Het pand wordt volledig door vrijwilligers opengehouden, en is een plek waar ex-sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel opgeleid worden om hun eerste stappen in de horeca te zetten.* De nadruk ligt hier sterk op het heropbouwen van zelfvertrouwen en zelfrespect, en de vrouwen worden – waar nodig – met de opbrengsten ook financieel ondersteund.

“Koffieklap wordt volledig door vrijwilligers opengehouden, en is een plek waar ex-sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel opgeleid worden om hun eerste stappen in de horeca te zetten.”

De prostitutiecijfers in België zijn trouwens niet bepaald om mee te lachen. De overgrote meerderheid van de meisjes verzeilt tegen hun wil in de industrie. Ze worden onder valse voorwendselen – cynisch genoeg meestal met een baan in de horeca als smoes – naar België gelokt. Daarna worden ze gechanteerd en bedreigd om aan het werk te blijven. Daarbovenop zijn velen nog (erg) minderjarig wanneer ze hier aankomen. Koffieklap biedt hen een veilige omgeving om nieuwe skills te leren en aan een beter leven te beginnen. Ook hier kan je een zogenaamde hanging coffee bestellen, die dan achteraf aan één van de meisjes wordt geschonken. Zo kan ze hem in alle rust opdrinken, zonder er een awkward conversatie met jou en je maten voor te moeten ondergaan. En zo heb ik er alsnog een mopje ingekregen. Top. www.facebook.com/KoffieKlap/

*Om overduidelijke redenen is niemand op de foto’s één van de dames waarover het gaat.

 

4. Restaurant Kiebooms

Goed doel in Antwerpen - Eten in Restaurant Kiebooms
Goed doel in Antwerpen - Restaurant Kiebooms - Vol au Vent

De vierde zaak in m’n lijst zal heel wat Antwerpenaars bekend in de oren klinken. Restaurant Kiebooms op het De Coninckplein werd in 1948 door accordeonist Leo Kiebooms geopend als Jazzcafé Olympia. Onder invloed van de Amerikaanse troepen was Jazz erg populair geworden, en in de jaren na de oorlog zat half de stad hier de hippe vogel uit te hangen. Na de dood van Kiebooms bleef het pand twintig jaar dicht, maar in 2010 opende het opnieuw de deuren als podiumcafé. Na talloze klachten rond geluidsoverlast – wat is Antwerpen toch een absolute party town – mocht het diezelfde deuren zes jaar later alweer permanent sluiten. In 2018 – exact 70 jaar na de originele opening – heeft men er dan maar een restaurant van gemaakt. Geen paniek: het prachtige art deco interieur bleef bewaard, en op donderdag wordt er nog steeds livemuziek gespeeld.

“Oude Belgische klassiekers als friet-stoofvlees en vol-au-vent, gekookt en geserveerd door onze allernieuwste Belgen. Hoe cool is dat?”

Restaurant Kiebooms wordt nu uitgebaat door Het Rekreatief. Dat is een vzw die werkkansen biedt aan langdurig werklozen, vluchtelingen en mensen met een verslavingsgeschiedenis. Momenteel werkt er volk uit alle windrichtingen, die je gerechten voorschotelen die bijna rechtstreeks uit het boek van de Boerinnenbond komen. Oude Belgische klassiekers als friet-stoofvlees en vol-au-vent, gekookt en geserveerd door onze allernieuwste Belgen. Hoe cool is dat? www.kiebooms.be

 

Tot hier mijn boetedoening voor het afgelopen jaar: vier keer vreten voor een goed doel in Antwerpen. Wil je zelf gelijkaardige cafés of restaurants delen? Ben je bezig met een actie voor de warmste week, of wil je een andere organisatie in de kijker zetten? Post ze in de commentaren onderaan en leer ze ons kennen. Prettig kerstfeest!

Wil je een hoop andere lekkere plekjes in Antwerpen ontdekken? Lees dan m’n artikels over de beste vegan, Aziatische en Midden-Oosterse zaken in ’t Stad. Ik maakte ook een lijst van de beste hamburgerzaken. Wil je een aantal andere stukjes België ontdekken? Lees hier dan m’n blogs over Leuven, Spa, het Zwin of de Gaume.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply