Citytrip Cultuur Europa

Carnaval de Tenerife: 6 tips voor een vakantie naar het grootste carnaval van Europa

Carnaval de Tenerife, dat eind februari het gelijknamige Canarische eiland in de ban houdt, is na dat van Rio de Janeiro het grootste carnaval ter wereld. Meer dan een week lang ligt het leven er stil en laat de hele bevolking zich gaan op het ritme van de muziek. Trot Op! bouwde er mee aan het feestje en zag dat het goed was.

Carnaval de Tenerife - Party

¡Hola amigos y amigas! Zin om na twee miserabele jaren van corona-kluizenarij het beest nog eens goed los te laten? Steek dan wat pluimen in je gat en boek eind februari een vakantie naar Tenerife. Daar vindt in Santa Cruz dan het Carnaval de Tenerife plaats, en met uitzondering van Rio de Janeiro is dat het grootste carnavalsfeest van het al in kaart gebrachte universum. Wat je hier mee zal maken ligt trouwens veel dichter bij de zinderende orgie van Rio dan bij whatever ze in Aalst allemaal op hun hoempapamuziek uithalen.* Het volledige eiland ligt een week plat, en tienduizenden feestvierders komen vanuit heel Spanje aanvliegen om er uitgedost als een stel figuren flink tegen elkaar aan te schuren. Het is er kortom één langgerekt bacchanaal. Dat ik daar ook wel eens tussen wilde lopen sprak voor zich. Twee jaar geleden was het zover toen ik – met m’n mooiste prinsessenoutfit al in de valies gestoken – op perstrip kon voor het reismagazine Goodbye. Het zou meteen m’n allerlaatste feestje worden alvorens ik de rest van 2020 in pyjama op de zetel mocht doorbrengen, maar dat wist ik toen nog niet. Schone tijden zegt men dan.

Wie voor Trot Op! wil stemmen op de Belgian Travel Blog Awards kan dat hier doen. Go on and do it: make my day. 

Carnaval de Tenerife: 6 tips voor een vakantie naar het grootste carnaval van Europa

Voor ik er opnieuw voet aan grond zette, was Tenerife voor mij niet meteen de eerste plek waar ik aan dacht als het over spannende reizen ging. Een zon-, zee-en strandeiland dat jaarlijks overspoeld wordt door overjaarse Duitsers en Britten met een rugtapijt: dat was zowat het idee waarmee ik huiswaarts ging nadat ik er in een ver verleden als student een week bleek had liggen wezen aan het zwembad. Dat oordeel stelde ik ondertussen bij. Deels komt dat omdat ik deze keer niet aan de met resorts volgebouwde zuidkust zat, maar in het centrum van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Bovendien besloot ik om, een hele dag uitkateren is namelijk niet echt productief, elke namiddag op verkenning te trekken op zoek naar avontuur.

“Wat je ziet op Carnaval de Tenerife ligt veel dichter bij de zinderende orgie van Rio dan bij whatever ze in Aalst allemaal op hun hoempapamuziek uithalen.”

Op Tenerife valt meer te doen dan je op het eerste zicht zou denken. De meest gekende uitstap is een excursie naar El Teide. Dat is de vulkaan die het uitzicht van het eiland domineert en met z’n meer dan 3.700 meter meteen ook de hoogste berg van Spanje is. Helaas lag de top verscholen onder een dikke wolk woestijnzand die uit de Sahara was komen aanblazen, en dus bleef ik maar beneden. Gelukkig waren er meer dan genoeg alternatieven voorhanden. Maar eerst dus mezelf in een tutu wringen en carnaval vieren. Het mag al eens plezant zijn, nietwaar?

*Afkomstig uit Aalst en beledigd door deze vergelijking? Nodig me officieel uit voor de volgende editie en overtuig me van het tegendeel.

1.  Carnaval de Tenerife: de grote parades

Carnaval de Tenerife - Grote Parade
Carnaval de Tenerife - Grote Parade
Carnaval de Tenerife - Carnival Queen
Carnaval de Tenerife - Grote Parade

Carnaval in Tenerife wordt opgedeeld in een aantal kleurrijke en visueel verbluffende parades. De eerste vindt plaats op vrijdagavond en dient om de koningin van het carnaval voor te stellen. Elk jaar wordt immers een ander plaatselijk topmodel tot uithangbord verkozen – meteen een veel aantrekkelijker beeld dan de werkloze zuiporgels* die we hier tot prins carnaval kronen omdat ze anders toch maar met hun zwalpende, half ontblote pens in de weg lopen. Het meisje in kwestie wordt vervolgens in een kleed gepropt waar maanden aan gewerkt werd, om ze dan op een praalwagen en gevolgd door elke lokale vereniging die assorti kostuums kon scoren onder luid gejuich door de straten te paraderen.

“Caraval de Tenerife wordt opgedeeld in een hele reeks kleurrijke en visueel verbluffende parades”

Een dag later wordt alles nog veel grootser. Dan strijden tientallen dansgroepen op opzwepende sambamuziek en voor een uitzinnig publiek om de prijs voor de beste choreografie. Ik ben nog niet in Rio geweest, maar dichter dan hier kom je er volgens mij niet bij. En de kans dat ’s morgens je portefeuille gepikt is, is meteen een stuk kleiner. Dinsdagmiddag volgt dan nog een stoet vol muziekwagens die meer op families is gericht, en woensdagavond wordt carnaval officieel ten grave gedragen. Iedereen trekt dan in zwarte rouwkleren de straat op om een laatste eer te betonen aan de stoffelijke resten van deze editie, die worden gerepresenteerd door – ik verzin dit niet – een grote papier-maché sardine. Want waarom ook niet?

*Mensen van Aalst Carnaval mogen me nog steeds uitnodigen. I dare you.

Carnaval de Tenerife - Grote Parade
Carnaval de Tenerife - Grote Parade
Carnaval de Tenerife - Grote Parade
Carnaval de Tenerife - Grote Parade

 

2.  Carnaval de Tenerife: wilde feestjes en verbroedering

Carnaval de Tenerife - Party
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party Nuns
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party

Tussen de parades door wordt er uiteraard stevig gefeest – en dat tot zondag: vier dagen na de laatste stoet. Op een hoop pleinen staan podia, togen en eetkraampjes klaar en de straten stromen dagelijks vol dansende carnavalisten. Eens de zon onder, gaat het hek van de dam. Carnaval de Tenerife trekt elk jaar een paar honderdduizend bezoekers (meer dan de totale bevolking) en de outfits zijn vaak hilarisch, wild en weinig verhullend. Ik zag een hoop nonnen in sexy lingerie passeren, begeleid door een dronken Jezus aan het kruis. Verder spotte ik een tiental Greta Thunbergs, een hele familie Waar is Wally’s, een Afrikaan die zich als Kony 2012 had verkleed en letterlijk duizenden travestieten (waarvan ik er één was). De sfeer is trouwens verbazend vriendschappelijk. Hoewel de drank hier (enorm) rijkelijk vloeit, valt er van agressie nauwelijks iets te merken. Ik werd op een hoop foto’s gevraagd, dronk uit tal van flessen mee (corona was nog heel even ver weg) en had een enkele keer zelfs touche in m’n vrouwenkleren – misschien moet ik ze wat vaker dragen. Oprecht één van de beste feestjes die ik al heb mogen meemaken.

Carnaval de Tenerife - Carnaval Party Jonathan Ramael
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party Kony 2012
Carnaval de Tenerife - Carnaval Party

 

3.  Casa Carnaval Santa Cruz: een vleugje carnaval voor wie te laat was

Carnaval de Tenerife - Casa Carnaval Santa Cruz

Wie zo dom is om in een andere periode een vakantie naar Tenerife te boeken maar toch iets van het carnaval wil zien, kan een bezoek brengen aan Casa Carnaval Santa Cruz. Dat is natuurlijk het echte werk niet, maar wel een aangenaam museum waar de hele geschiedenis van het gebeuren met een hoop foto’s, filmpjes en kostuums wordt uitgebeeld. Veel zuipen en schuren is er niet bij, maar soms moet een mens helaas roeien met de riemen die hij heeft. Best een interessante plek nochtans. Je kan hier zelfs een aantal outfits passen om mee op de foto te gaan. Zo denkt de bomma alsnog dat je er bij was als ze een dag later je Facebook checkt. Wie er écht bij wil zijn, en tijdens het eigenlijke carnaval ook nog een hotelkamer in Santa Cruz wil scoren, zal toch ettelijke maanden op voorhand moeten boeken. Je bent namelijk niet de enige met dat idee, en het aantal kamers is beperkt.  www.santacruzcarnivalhouse.com

 

4.  Dolfijnen spotten in Tenerife

Carnaval de Tenerife - Dolfijnen spotten in Tenerife-5
Carnaval de Tenerife - Dolfijnen spotten in Tenerife
Carnaval de Tenerife - Dolfijnen spotten in Tenerife

Wie z’n carnavalskleren even beu is, kan op Tenerife gelukkig nog een hoop andere zaken plannen. Dolfijnen en zeeschildpadden spotten bijvoorbeeld: daar is het eiland één van de beste plekken in Europa voor. Je kan dat op drie manieren doen. 1. Met een verrekijker als een debiel op het strand gaan staan en geen enkele dolfijn zien. 2. Op een grote catamaran vol zatte Britten springen, en meer walvissen spotten op de boot zelf dan in het water. 3. Iets meer betalen en een kleiner bootje huren zodat je niet in de dranklucht zit en er daadwerkelijk iets aan hebt. Ik koos uiteraard voor de laatste optie.

“Tenerife is één van de beste plaatsen in Europa om dolfijnen te spotten.”

Tijdens de eerste twee uur van m’n boottocht zag ik niets buiten een verdwaalde schildpad en een paar grienden in de verte, maar toen doken er plots twee dolfijnen aan stuurboord op (weet ik veel welke kant stuurboord is: het klonk goed). Een minuut later werd ik letterlijk omsingeld door meer dan vijftig exemplaren, die pijlsnel voor de boeg schoten, in het kielzog speelden en zelfs sierlijke capriolen uithaalden in de lucht. Meer dan een half uur zwommen ze mee, zowel zichzelf als mij entertainend. Dat was, moet ik toegeven, een vrij ontroerende ervaring.  www.bigsmilecharters.com

 

5.  Parque Rural de Anaga: Tenerife heeft een regenwoud

Carnaval de Tenerife - Parque Rural de Anaga

*Met dank aan de Noorse Hedda van Tenk Koffert om even in de lens te kijken. 

 

Wie wist dat je op Tenerife ook door een regenwoud kunt lopen? En dan bedoel ik niet Loro Parque waar ze met hele bussen sandalendragers naartoe rijden om er een triestige papegaai op een mini-velo te zien balanceren. Nee, Parque Rural de Anaga – in het hoge noordoosten – is het echte werk. Hier heerst een uniek microklimaat, waardoor er veel meer regen valt dan op de rest van het eiland. De verweerde laurierbossen vol mos vormen daardoor technisch een regenwoud, en zijn bovendien betoverend om door te stappen. Dit is de oudste biotoop van de Canarische eilanden, en hier wandelen is eigenlijk reizen door de tijd. Het bos is tientallen miljoenen jaren oud, waardoor je er letterlijk door de prehistorie stapt. Dit is trouwens hoe zowat de hele regio er uitzag alvorens de ijstijden hun intrede deden. Bijna het volledige Middellandse Zeegebied was vroeger een dichtbegroeid, subtropisch regenwoud. Zeg nu nog dat je hier niks bijleert.

 

6.  La Laguna: de mooiste stad van Tenerife

Carnaval de Tenerife - La Laguna
Carnaval de Tenerife - La Laguna
Carnaval de Tenerife - La Laguna-4

Vlakbij dit bos ligt trouwens de mooiste stad van Tenerife. La Laguna is een sfeervol studentenstadje, en is bovendien al jaren Unesco Werelderfgoed. Dit was vroeger de hoofdstad, voor het lager gelegen Santa Cruz die rol overnam. De hoogte zorgt er trouwens voor dat het hier in de zomer een stuk aangenamer toeven is. Er valt ook veel te zien. De boulevards staan vol oude kerken, musea en sierlijke herenhuizen met mooie binnenplaatsen. La Laguna stond model voor een hoop steden die de Spanjaarden later in Latijns-Amerika zouden stichten. Quasi het hele centrum is trouwens autovrij. Je wordt hier dus niet van je sokken gereden en de historische sfeer blijft goed bewaard. Perfecte daguitstap voor mensen die het even kalm aan willen doen. Kuier wat door de steegjes, en zet je daarna met een espresso op een terras en zie het volk passeren. Het hoeft niet elke dag wild te zijn.

 

Carnaval de Tenerife: hotels boeken en andere praktische info

 

Voor alle informatie rond Carnaval de Tenerife, klik hier: www.carnavaldetenerife.com.

Kleine noot van de redactie: Carnaval de Tenerife vindt weldegelijk plaats in 2022, maar werd recent uitgesteld tot de zomer.

Wie meer te weten wil komen over Tenerife of andere Spaanse bestemmingen, ga naar deze website: www.spain.info.

Ik verbleef in Hotel Taburiente in het centrum van Santa Cruz. Wie het carnaval ten volle wil beleven slaapt best in de hoofdstad zelf en zeker niet in het Zuiden: het is een stevige rit en je wil op het einde van de avond niet met een paar honderd anderen op een taxi staan wachten. Zoals al gezegd boek je een hotel tijdens carnaval best lang op voorhand – tot een half jaar toe. Het feest is in heel Spanje erg populair en het aantal kamers is beperkt. www.taburientehotelsantacruzdetenerife.com

 

Wie zin heeft in wat andere Europese trips, klik hier, hier en hier voor m’n fietsavonturen in Dresden en Oost-Duitsland, of lees m’n artikels over Amsterdam, Schotland, Oslo en de Waddeneilanden.

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Marc
    februari 16, 2022 at 12:12 pm

    Leuke blog en tips .

  • Reply
    Bernadette
    februari 16, 2022 at 7:58 pm

    Weer een heel leuke blog! Wist niet dat er ook zoiets als Tenerife Carnaval bestond. Foto’s zijn top. Werd ik insta vrolijk van.

Leave a Reply