Saksen-Anhalt is een minder bekende maar daarom niet minder mooie deelstaat in het voormalige Oost-Duitsland. Trot Op! zette z’n fietstocht over de Elberadweg verder en ontdekte er de meest interessante plekjes.
Wie kilometerslang over de Elberadweg rijdt – dat is trouwens niet één lang fietspad, maar een goed aangegeven route van straten, paadjes en dijken – merkt dat de gemiddelde Duitse tegenligger zijn gedrag zal aanpassen aan de omgeving waarin hij zich bevindt. Fiets een grote stad als Dresden uit, en je zult zodra je van je lijn afwijkt een hoop gebaren en goedgeplaatste Schweinhunden om de oren krijgen. De stedeling neemt fietsetiquette namelijk ernstig en dat zal je richtig ist richtig nog aan toe geweten hebben. Rij wat verder het platteland in en de gezichten worden al heel wat vrolijker. De mensen die hier hun toertjes doen moeten namelijk niet meteen ergens zijn, en zitten zelf ter ontspanning op hun fiets. Een gezellig praatje tijdens het trappen kan er dus altijd af. Men heeft het de fietsliefhebber hier trouwens best makkelijk gemaakt. Her en der kan je per veerboot naar de overkant dobberen, zodat je steeds de twee oevers kan verkennen. Af en toe vind je zelfs zogenaamde wielerkerkjes op je pad. Die zien er compleet hetzelfde uit als je standaardkerk, maar dienen om de wielertoerist in moeilijke tijden spiritueel bij te staan. Laat er snel je ketting zegenen. Voor je het weet ligt ze er af.
Fietsen langs de Elbe: Van Torgau naar Dessau door Saksen-Anhalt
Vorige keer eindigden we ons verhaal in het mooie Torgau. Daar pikken we vandaag de draad weer op, om vervolgens door de nabijgelegen deelstaat Saksen-Anhalt te cruisen. Dat is een streek waar de reisgidsen meestal wat minder over te vertellen hebben, voornamelijk wegens acuut gebrek aan al te grote trekpleisters. In de hoofden van veel Duitsers is het een wat leeggelopen industriegebied vol mijnterrils en lelijke DDR-blokken. Dat ligt echter ver van de waarheid. In Saksen-Anhalt zijn tal van leuke stadjes te ontdekken, en de natuur die je tussendoor tegenkomt is zeker niet van de lelijkste. Ook wie van geschiedenis houdt kan hier heel wat waardevols rapen. Het is in Saksen-Anhalt dat Maarten Luther tegen de vastgeroeste schenen van de katholieke kerk begon te schoppen, en waar de Bauhausbeweging begin 20ste eeuw de architectuur- en designwereld compleet door elkaar schudde. Er valt bij god dus wel iets te beleven. Laat ons daarom de koe bij de horens vatten en uitzoeken wat precies. Gratis, voor niets en uit puur altruïsme voor jullie geschreven: de vijf dingen die je zeker niet mag missen op een fietstocht door Saksen-Anhalt. Geniet er van.
1. Torgau: bezoek het onderduikadres van Maarten Luther
Torgau speelde zoals gezegd een voorname rol tijdens de tweede wereldoorlog, maar de stad was al veel langer belangrijk. In de zestiende eeuw – veel gebouwen uit die tijd staan er nog steeds – was dit de hoofdstad van het keurvorstendom Saksen. Friedrich der Weise – tien op tien op elk rapport – regeerde hier vanuit het mooie Paleis Hartenfels. Hij was geen Lutheraan, maar deed z’n bijnaam alle eer aan door Luther na z’n excommunicatie stiekem hierheen te verschepen zodat de man z’n werk in relatieve veiligheid kon verderzetten. De kapel van het paleis werd daardoor officieel de eerste protestantse kerk ter wereld. Het kasteel en de fantastisch versierde wenteltrap tegen de voorgevel zijn meer dan een bezoek waard, net als de goed bewaarde historische binnenstad – Torgau is wat mij betreft het mooiste stadje langs het fietsparcours. Enkel de put onder de toegangsbrug waarin een aantal zieltogende beren als stadssymbool zitten verkommeren, is niet echt meer van deze tijd. Zelf een beer zijnde, zou ik dit zonder enige schroom moeten kunnen zeggen. Afvoeren die handel, Duitse vrienden! We leven in 2021. www.schloss-hartenfels.de
2. Lutherstadt-Wittenberg: ontdek de geboorteplaats van de reformatie
Maarten Luther mag dan naar Torgau gevlucht zijn, het is in Wittenberg dat hij z’n reformatie eerst in gang schoot. De stad is ondertussen zo met de man verweven dat ze zijn naam aan de hunne hebben toegevoegd. Als monnik en professor aan de universiteit had Luther het stevig gehad met de corruptie binnen het katholicisme. Vooral aan het aflatensysteem waarmee je je ticket naar de hemel kon afkopen had hij dik het schijt. Als middenvinger naar de kerkelijke autoriteiten marcheerde hij op een dag naar de slotkerk in het centrum om er een vijvennegentig stellingen lange klachtenbrief (#75: “En uw hosties smaken naar niks. NIKS! WTF is daarmee!?”) over bovenstaande praktijken aan de deur te nieten. Daar kon men destijds niet bijster om lachen. Door het gros van de katholieken werd hij als ketter gezien (de voorloper van de KU Leuven verbrandde zelfs openlijk z’n boeken) en een paar jaar later werd hij officieel uit de kerk gezet. Daar trok hij zich vervolgens de ballen van aan, en preekte gewoon verder. Later trouwde hij zelfs met een veel jongere, uit een klooster weggelopen non die hij – tot nog grotere woede van de kerk – als een volstrekt gelijkwaardige persoon durfde behandelen. Absoluut ongehoord. In het Lutherhaus kan je heel het verhaal in detail herbeleven. Een andere aanrader is het Haus der Geschichte, waar men een hoop woonkamers en andere scenes uit de DDR-periode uitstalt voor een interessante kijk op het recente verleden. www.pflug-ev.de
3. Wörlitz Park: wandel door een gigantische Engelse tuin
Wörlitz Park ligt langs het traject tussen Wittenberg en Dessau, en wie er een kijkje wil nemen zal even moeten afstappen: geen fietsers toegelaten. Deze 112 hectare grote landschapstuin in Engelse stijl is deel van het Gartenreich Dessau-Wörlitz dat uitgewerkt werd door Prins Leopold III Friedrich Franz von Anhalt-Dessau (schrijf dat maar eens op al je schoolschriftjes). Na heel wat gereis door Europa had Franky – keepin’ it simple – het idee gevormd om met een groot project natuur, kunst en architectuur te verenigen volgens de principes van de Verlichting. Wat hij daar precies mee bedoelde kon vervolgens niemand ontwaren, want het resultaat valt vrij eigenaardig te noemen. De tuin staat vol unieke gebouwen, en het eerste dat ik tegenkwam was een roodgeverfd, Spaans uitziend huis in het midden van een vijver vol zwanen, gebouwd op een berg kunstmatige rotsen die me aan de boomstammetjesroetsjbaan van Bobbejaanland deed denken. Op een grasveld verderop stond dan weer een gele versie van het Witte Huis. Mooi, interessant en af en toe licht bevreemdend park om even door te wandelen, al was het maar om de beentjes te strekken na een paar uur fietsen. Wel geen halve teen op het gras zetten of ze laten de honden op je los. www.woerlitz-information.de
4. Fiets over het mooiste stuk Elberadweg
Nu is die hele Elberadweg natuurlijk verre van lelijk. Onderweg kom je regelmatig leuke uitzichten tegen die het fietsen interessant maken: van dromerige riviervistas tot glooiende wijngaarden. Wie een volledig visueel overzicht wil, moet binnenkort Evenaar TV even opzetten als de reportage over onze trip wordt uitgezonden. Ook ondergetekende komt ten gepaste tijden door het beeld zwalpen. Het mooiste stukje van de route vond ik echter de laatste etappe tussen Wörlitz en Dessau. Hier laat je quasi alle bewoning achter je, om een uurtje over hoge dijken, langs uitgestrekte velden, dwars door een bos en onder romantische wachtpoortjes te fietsen. Om de vijfhonderd meter was het stoppen geblazen voor foto’s, om dan op de turbostand wat verloren tijd in te halen. Perfect om nog even verliefd te worden op het parcours, alvorens je je trouwe tweewieler weer moet afgeven. Aan alles komt immers een eind.
5. Bezoek het Bauhaus in Dessau
Eerlijk: toen ik voor het eerst voor het Bauhaus in Dessau stond, was ik niet meteen de grootste fan van de stijl. Dat veranderde toen men me de achterliggende filosofie bijbracht. Vroeger deed dit gebouw dienst als de Bauhaus School of Art, Design and Architecture. Vijftien jaar maar bleef ze open, tot ze door de nazi’s verzegeld werd (extreemrechts is meestal niet zo voor vernieuwing). Toch was dit de meest invloedrijke designschool van de 20ste eeuw. Het complex is bijna honderd jaar oud, maar werd zo minimalistisch en functioneel ontworpen dat het gisteren zou kunnen zijn gebouwd. De Bauhausstijl lijkt compleet tijdloos – dit in schril contrast met de lelijke blokken die we in de jaren zeventig overal hebben neergezet. Binnenin staat zo goed als niets tentoon. Het gebouw zelf is de expositie. Toen de school nog open was ging het er hier trouwens wild aan toe. Dat krijg je als je een hoop jonge, vrije geesten bij elkaar zet. Om de creativiteit te stuwen ging men soms heel ver: vasten tot er hallucinaties op volgden bijvoorbeeld, om maar één ding te noemen. Interessante verhalen, die je allemaal te horen krijgt van de architectuurstudenten die hier op hun vrije dagen gids spelen. Absoluut een bezoek waard, en wie wil kan hier zelfs op hostel gaan. www.bauhaus-dessau.de
Fietsen langs de Elbe: hotels in Saksen-Anhalt en praktische informatie
Ziezo, m’n Oost-Duits fietsverhaal is hiermee definitief ten einde. Wie het eerste deel over Dresden en het tweede over Saksen wil lezen, weet nu waar te klikken.
Voor meer informatie over Duitsland als bestemming, surf naar: www.germany.travel.
Voor alle informatie over de Elberadweg en wat er langs te zien valt, surf naar: www.fietsen-elbe.nl.
Wie alles over Saksen-Anhalt te weten wil komen, dient www.saxony-anhalt-tourism.eu te bezoeken.
De trip werd georganiseerd door www.joker.be.
De instagramaccount van onze geweldige gids vind je hier: www.instagram.com/st3f4n_r4nft/.
Het artikel van m’n collega’s van Travelrebel lees je hier: https://travelrebel.be/fietsen-langs-de-elbe-van-dresden-naar-dessau/.
Voor enkele andere tripjes kan je hier m’n artikels over Diest, Limburg, de Rupelstreek, de Waddeneilanden en Waterloo lezen.
2 Comments
Marc
oktober 25, 2021 at 8:02 amTof artikel , leuk om te lezen .
Jonathan Ramael
oktober 25, 2021 at 11:13 amMerci! 🙂