Azië Citytrip Cultuur Japan Uitgelicht

Ontdek Harajuku: de ultieme reisgids voor Tokyo’s meest kawaii wijk

Ooit was Harajuku de belangrijkste counterculture wijk van Tokyo: dé plek waar de nieuwste subculturen ontstonden en tot bloei kwamen. Vandaag zijn delen van de wijk verworden tot een spektakel voor voornamelijk toeristen, maar weg van de voornaamste trekpleisters valt nog steeds van heel wat rebellie te genieten.

Harajuku - The Strangers

Akihabara mag dan uit z’n voegen barsten van de maid cafés, het kloppende hart van de Kawaii-subcultuur is en blijft Harajuku. Da’s een bijzondere wijk in het noorden van Shibuya, waar zowat alles en iedereen z’n uiterste best lijkt te doen om zo schattig dan wel stoer mogelijk voor de dag te komen. De klerenwinkels lijken er het jaar door enkel in te kopen voor carnaval of voor de laatste Tim Burtonfilm; de street food heeft er letterlijk alle kleuren van de regenboog en het is waarschijnlijk de beste buurt in heel Tokyo om mensen in volledige cosplay te spotten. Stap tijdens het weekend Harajuku Station uit en je komt onmiddellijk in een gekkenhuis van bonte hipsters en lolita’s terecht. Decennialang was dit één van de voornaamste counterculturewijken van Japan: een safe haven voor zij die zich anders voelden. De winkels lagen er vol met de laatste mode, en jongeren konden er uit de band springen en volledig zichzelf zijn. De laatste jaren werd Harajuku echter zo populair dat er tegenwoordig meer toeristen dan locals rondlopen – vooral in het erg drukke en ondertussen helaas in een tourist trap veranderde Takeshita Dori. Wie de tijd neemt om de rest van de wijk te verkennen, zal echter zien dat de rebelse geest van weleer hier op sommige plekken best nog wel rondwaart, en dat de achterstraatjes heel wat karakter in huis hebben.

 

Ontdek Harajuku: de ultieme reisgids voor Tokyo’s meest kawaii wijk

Oorspronkelijk waren in Harajuku voornamelijk Amerikaanse soldaten gestationeerd. Nadat die in de jaren vijftig stilaan weer mochten ophoepelen, werd de vrijgekomen ruimte overgenomen door Japanse jongeren van allerlei slag. De eerste echte subcultuur die hier voet aan grond kreeg, had nog een Amerikaans tintje. Een hele tijd liep het hier vol Rockabilly boys met lederen motorjassen, strakke broeken en blinkende vetkuiven waar zelfs Elvis “whoa mama” van zou gaan. Doorheen de jaren passeerden hier een hoop stijlen waarvan een aantal op z’n minst deels bleven hangen. Zelf een uitermate hippe vogel zijnde – zo bezit ik tegenwoordig zelfs meer dan één hemd – geef ik je hier een overzicht van de belangrijkste. Zo kan je ze terplekke als een echte vogelspotter in een boekje afvinken.

“Doorheen de jaren passeerden in Harajuku een een hoop subculturen waarvan een aantal op z’n minst deels bleven hangen. Ik geef je een kort overzicht van de voornaamste, zodat ze je terplekke als een echte vogelspotter kan afvinken.”

Kawaii Fashion: schattig uitgedoste poppenmeisjes vol pastelkleuren, strikjes en hartjes. Lolita Fashion: Victoriaans geïnspireerde stijl met wijde rokken en veel kant (er zijn trouwens Sweet Lolitas en Gothic Lolitas). Gyaru: stijl die al decennia meegaat, getypeerd door Trump-zelfbruiner, extreme make-up en gebetonneerde permanents. Denk aan het foutste van de jaren tachtig. Yami Kawaii: kawaii maar dan emo – pleistertjes, spuiten en gebroken zwarte hartjes. Punk & Gothic: valt te vergelijken met onze eigen versies maar dan wilder en stijlvoller want in Japan. Streetwear/Ura-Harajuku: moderne stijl die dure modemerken combineert met vintage – sportschoenen, veel te brede hoodies en opvallende zonnebrillen. Mori-Kei ten slotte, is een stijl die enkel te omschrijven valt als geitenwollensokken-dragende bosnimfen vol zelfgebreide accessoires. Wie ze allemaal heeft afgevinkt mag inwendig even heel luid bingo roepen, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag en het bezoeken van deze negen bezienswaardigheden.

 

1. Yoyogi park: bezoek het echte hart van Harajuku

Harajuku - Yoyogi Park
Harajuku - Kawaii Fashion
Harajuku - Kawaii Fashion

In reisgidsen allerhande wordt Takeshita Street vaak omschreven als het epicentrum van alles wat Harajuku uniek maakt, maar in mijn ogen is dat door het enorme overtoerisme al even niet meer het geval. Wie echt tussen de locals wil zitten, maakt best een wandeling door het vlakbij gelegen Yoyogi Park. Da’s misschien wel m’n favoriete park in Tokyo, en dat komt voornamelijk door de brede waaier aan mensen en stijlen die je hier ziet passeren – zeker in het weekend. Families met kinderen, internationale studentengroepjes, publieke danssessies, meisjes in full cosplay die hun insta-foto’s maken: ze zijn er allemaal. In november kleurt het hele park mooi rood en geel, en vanaf maart kan je er onder de kersenbloesems doorlopen. Ze hebben er een rozentuin en een centrale vijver, en in het zuiden van het park (over de wandelbrug) ligt een evenementenplein met een podium. Daar wordt elk weekend wel iets georganiseerd, van optredens tot grote markten.

 

2. The Strangers: Rockabilly in Yoyogi Park

Harajuku - The Strangers-11
Harajuku - The Strangers
Harajuku - The Strangers
Harajuku - The Strangers

Wie Yoyogi Park bezoekt, doet dat idealiter op een zondagnamiddag rond een uur of één. Dan valt niet enkel heel wat kleurrijk volk te spotten, je kan er meteen ook getuige zijn van het met voorsprong meest unieke spektakel van Harajuku: het wekelijkse optreden van The Strangers. Da’s een groep Rockabillies die hier al vijvendertig jaar elke zondag – desnoods door weer en wind – onder de klok in het park komt dansen alsof morgen niet meer komt. Hun stijl is fantastisch, hun kuiven onberispelijk en hun dansbenen immer paraat. De groep is een allegaartje van leeftijden, maar een hoop van de originele leden zijn de zestig op z’n minst al even gepasseerd. Toch geven ze elke zondag een paar uur als jonge veulens van jetje op een hoop klassiekers uit de jaren vijftig en zestig, en blijven ze nadien nog een hele tijd hangen om wat pinten te hijsen en te verbroederen met het aanwezige publiek. Wie iets met passie doet, voelt de stramme spieren niet. Prachtige groep mensen en een must voor elk bezoek aan Tokyo.

 

3. Meiji Shrine: mensen kijken op heilige grond

Harajuku - Meiji Shrine
Harajuku - Meiji Shrine
Harajuku - Meiji Shrine
Harajuku - Meiji Shrine

Ten westen van Yoyogi Park – eigenlijk is het één doorlopend groen gebied – ligt Meiji Shrine. Da’s na de Sensoji Tempel in Asakusa het meest bezochte heiligdom in Tokyo. Meiji Shrine dient het shintoïsme (de oorspronkelijke religie van Japan voor het boeddhisme z’n weg naar het eiland vond) en werd begin 20ste eeuw gebouwd ter ere van Keizer Meiji en z’n vrouw. Binnenkomen doe je langs een lang en breed wandelpad door het bos en onder een enorme houten torii-poort. Die setting zou voor een erg rustgevende ervaring moeten zorgen, ware het niet dat Meiji Shrine vooral tijdens het weekend zo overrompeld wordt dat daar niet veel meer van overschiet. Zen-momentjes of persoonlijke verlichting zal je hier dus niet snel beleven. Wat je best in de plaats doet is je focus verleggen naar de andere aanwezigen. Meiji Shrine is één van de populairste plekken in Tokyo voor fotoshoots. Je zal hier dan ook heel wat trouwende koppeltjes in traditionele kledij zien poseren, of in kleurrijke kimono’s gepropte kinderen die half tegen hun zin het Japanse equivalent van hun communiefoto’s moeten laten nemen. Mensen die het toch graag wat rustiger houden, kunnen buiten het tempelcomplex ook de Meiji Jingu Inner Garden bezoeken. Om daar binnen te mogen dien je wat centen neer te leggen, maar er loopt normaal gezien veel minder volk rond.

 

4. Takeshita Dori: schuifel door een kawaii-pandemonium

Harajuku - Takeshita Dori
Harajuku - Takeshita Dori
Harajuku - Takeshita Dori

Takeshita Dori is de bekendste straat van Harajuku en met voorsprong ook de drukste. Hier wordt alles wat de buurt ooit hip en uniek maakte tot in het extreme opgevoerd, waardoor de hele straat in een kakafonie van regenboogkleuren is veranderd. Tijdens het weekend ontstaan hier letterlijke voetgangersfiles, en het is ook de enige plek in Tokyo – buiten misschien een paar van de groezeligere uitgaansbuurten ’s nachts – waar je echt wordt aangesproken door sjacheraars die je willen afzetten. Er lopen zelfs veiligheidsagenten met grote Engelstalige waarschuwingsborden voor rond. Toch valt er voor wie de drukte wil trotseren nog altijd heel wat te beleven. De winkels puilen er uit van de kawaiispullen en je kan er regenboogsuikerspinnen, regenboog-croque-monsieurs of pikzwarte ijsjes kopen (voor emo’s die de wereldzorgen op hun rug meesleuren maar toch zin hebben in iets fris). Je kan er ook souvenirs uit de gachapons en grijpautomaten halen, een eigen cosplaykostuum huren en als je echt fan bent van lichte dierenmishandeling kan je er ook een egel-, uilen- en zelfs ottercafé bezoeken. Ga er zeker een kijkje nemen om je van de gekte te vergewissen, en doe dan wat anders op een minder hectische plek.

 

5. Maak belachelijke selfies in een purikura-hokje

Harajuku - Purakura
Harajuku - Purakura
Harajuku - Purakura

Wie z’n souvenirs graag extra ridicuul wil, moet op Takeshita Dori één van de purikura-zaken binnenlopen. Purikura zijn Japanse fotohokjes die meestal met een hoop in één ruimte staan, waarin je met je vrienden (of zoals ik zielig alleen) selfies kan maken die je vervolgens met allerlei filters, stickers en digitale make-up kan bewerken. Daarna kan je ze afprinten en mee naar huis nemen. Elk hokje heeft een eigen thema. Sommigen geven je grote manga-ogen, anderen maken je huid compleet egaal (bij mij niet nodig, ik ben rimpelloos als een bergmeer). Wanneer de foto’s eenmaal genomen zijn kan je via een menu de effecten en tekstjes beginnen toevoegen. Helaas gebeurde dat bij mij volledig in het Japans waardoor ik er geen hol van snapte en het resultaat zoals je ziet navenant was. Het had allemaal nog net iets fleuriger kunnen zijn, maar we hebben het toch maar mooi weer gehad.

 

6. Cat Street en consoorten: de coole achterstraatjes van Harajuku

Harajuku - Cat Street
Harajuku - Cat Street
Harajuku - Cat Street

De leukste straatjes in Harajuku zijn niet de grote boulevards, maar het netwerk van straatjes dat er tussenligt. Dat noemen ze Ura-Harajuku of afgekort Urahara. Het is er over het algemeen veel rustiger en je vindt er tal van tweedehandswinkels, leuke koffiebars, galerijtjes en trendy barbiers. Cat Street is de bekendste straat van Urahara. De originele geest van de wijk bleef hier veel beter bewaard en je kan er op je gemak de etalages afschuimen zonder in een zee van volk te verzuipen. Dit is een straat voor bohemiens, met een aangename mix van high-end modeboetieks, vintage shops en streetwearwinkels. Je kan er ook een aantal Harajuku-klassiekers proeven. Harajuku Crepes bijvoorbeeld: dat zijn pannenkoeken die ze in een hoorntje rollen waar ze vervolgens, fruit, chocolade of andere zoetigheden ingooien. Angels Heart en Marion Crêpes zijn twee bekende zaken die al sinds de jaren zeventig concurreren en pal tegenover elkaar in de straat liggen. Of er elke dag kwade blikken over en weer gaan durf ik niet te zeggen.

 

7. Geniet van wat straatartiesten

Harajuku - Street Performers
Harajuku - Street Performers
Harajuku - Street Performers
Harajuku - Street Performers

Ook altijd paraat in Harajuku – zeker tijdens een zonnig weekend – is een heel assortiment aan straatmuzikanten. In Yoyogi Park traden buiten The Strangers op het openbare podium een hoop dansende jeugdgroepjes op, in de buurt van Cat Street kwam ik verschillende leuke jazz- en bluesbandjes tegen die evengoed in Central Park hadden kunnen staan, en vlakbij het station stond een stevige rockband drum- en gitaarsolo’s bij elkaar te scheuren voor een spontaan verzameld publiek van een paar honderd man. Tijdens het optreden stond een zestiger in een Dick Tracy regenjas en een Hello Kitty-tasje als een waanzinnige in het rond te dansen. Ik heb geen enkel idee of hij bij de band hoorde of gewoon toevallig voorbij wandelde en zich niet meer kon inhouden.

 

8. Tokyu Plaza: een spiegelpaleis-roltrap en een oerwoud op het dak

Harajuku - Tokyu Plaza
Harajuku - Takeshita Dori
Harajuku - Tokyu Plaza

Op het Jingumae-kruispunt waar met Meiji Dori en Ometesando Dori de twee grootste boulevards van Harajuku elkaar kruisen, is het tijdens elke oversteekbeurt over de koppen lopen. Dat komt omdat er op elke hoek van dit kruispunt een enorm winkelcentrum werd neergezet. Laforet is een iconisch grootwarenhuis dat bekend staat om z’n aanbod aan streetwear en undergroundmerken. Op de andere hoeken van het kruispunt liggen twee complexen van Tokyu Plaza. Het glazen gebouw met het palmbos op het dak (kan je trouwens gewoon op) is Tokyu Plaza Harakado. Daar vind je een publiek bad, een hele relaxatieverdieping en met Tenga Land ook een winkel waar ze alleen seksspeeltjes verkopen (heb je meteen iets aan die relaxatieruimte). Aan de overkant ligt Tokyu Plaza Omotesando Omokado. Dat ga je binnen via een roltrap die door een psychedelisch spiegelpaleis lijkt te lopen – ideaal voor Instagramfoto’s.

 

9. Doe je gevoeg in een doorschijnend toilet

Harajuku - See Through Toilet

Mensen die pee-shy zijn mogen dit puntje alvast overslaan, maar voor de rest van jullie ligt in Harajuku nog een unieke beleving verstopt. Op een speelpleintje naast Yoyogi Park staat een kleurrijk openbaar toiletblok dat op het eerste zicht volledig doorschijnend is. Da’s niet bepaald sociaal verantwoord om je ding op te doen – zeker niet als het pleintje vol kleuters staat – maar wie toch binnenstapt en de deur op slot draait, zal merken dat de wanden plots niet meer doorzichtig zijn. Dat komt doordat het draaien van het slot voor een elektrische connectie zorgt die het glas opaak maakt. Je rekent hier dus op moderne technologie om geen openbare zedenschennis te plegen. Jammer genoeg was het systeem blijkbaar defect toen ik er een kijkje kwam nemen en bleef het glas doorlopend op dezelfde stand staan. Gelukkig voor iedereen met een dringende boodschap was die stand de niet-doorzichtige.

 

Algemene reistips voor Tokyo: hotels, tours en openbaar vervoer

Harajuku - Meiji Shrine

** Disclaimer: Deze infosectie bevat een aantal (nuttige) affiliate links. Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld een hotel of tour boekt via een doorverwijzing op deze pagina, ik daar een klein percentje voor ontvang waardoor er brood op tafel komt zonder dat ik er goocheltrucs voor in het station moet doen. Het kost je trouwens geen halve cent extra, dus niet twijfelen. Alvast bedankt! **

Waar je in Tokyo op hotel gaat maakt eigenlijk niet uit en hangt af van je budget en interesses, maar zorg er voor dat je dicht bij een metrostation zit. Dat spaart je elke dag tijd uit en een ander vervoersmiddel heb je eigenlijk niet nodig. Ik heb al m’n hotels in Japan gewoon op Booking.com gevonden.

In Tokyo kan je een pak interessante activiteiten, gidstochten en food-tours boeken. Neem voor een volledig overzicht een kijkje op GetYourGuide.

Koop voor je in Japan arriveert een lokale e-simkaart. Zelf gebruik ik al jaren Airalo. Da’s een app waarmee je met een paar klikken makkelijk mobiele data kan kopen voor zowat elk land ter wereld. Installeer alles thuis en activeer de simkaart na de landing: klaar is kees. Mobiel internet is echt nodig om je met Google Maps door de metro te navigeren. De app vertelt je perfect welke trein wanneer aankomt, welke wagon het best is voor je overstap en langs welke van de tien uitgangen je buitenmoet om op je bestemming te raken. Zonder online hulp is het vaak zoeken.

Om vlot het openbaar vervoer te gebruiken heb je een Suica-kaart nodig. De Welcome Suica Card is specifiek bedoeld voor toeristen en is online bestelbaar. Je kan de kaart in elk station met cash opladen via de automaten op de foto hieronder, en ze werkt in quasi alle Japanse steden. De Suica-kaart is ook een algemeen betaalmiddel. De Japanse economie werkt veel meer met cash dan de Europese, dus als je in de winkel niet met je Suica betaalt, loop je na twee dagen met een halve kilo onbruikbare muntjes in je broekzak rond.

Asakusa - Suica Card
Asakusa - Suica Card

Wie van plan is met de Shinkansen sneltrein een hoop verschillende steden aan te doen, koopt best een Japan Rail Pass (boek hier via de directe link). Dat doe je liefst een hele tijd op voorhand, want ze sturen hem op per post en in Japan zelf kan je er geen meer krijgen. Wie zoals ik maar een stad of vier bezoekt is misschien goedkoper af door de tickets afzonderlijk en ter plaatse te kopen – even uitrekenen is de boodschap. Hoe verder de bestemmingen uit elkaar liggen, hoe duurder uiteraard. Wie zich daar allemaal niet mee bezig wil houden en z’n bezoek aan Japan graag tot in de puntjes geregeld ziet, vindt op Japan Experience een heleboel prachtige individuele of groepsreizen van een week of meer.

Cash nodig? Elke 7-Eleven heeft een bankautomaat staan die buitenlandse kaarten aanvaardt (en het eten is er net als in Lawson ook best lekker).

EU burgers hebben om Japan binnen te raken geen visum nodig voor reizen tot negentig dagen. Je kan dus zonder enig probleem morgen vertrekken moest je dat willen. De yen staat historisch laag, dus het is het moment.

Meer Tokyo nodig? Lees hier m’n blog posts over Akihabara, Ginza, Asakusa, Ueno en Marunouchi.

Zin in een andere Aziatische trip? Lees hier m’n artikels over PekingShanghaiSingapore en Hanoi.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply